Άλλες κατηγορίες μηνυμάτων > Αποσπάσματα από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο
Bundesbank: Το επιτόκιο της ΕΚΤ δεν θα πέσει κάτω από 1%
(1/1)
Raptor:
Bundesbank: Το επιτόκιο της ΕΚΤ δεν θα πέσει κάτω από 1%
Ο Axel Weber, διοικητής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, είναι ο πρώτος αξιωματούχος της νομισματικής αρχής της ζώνης του ευρώ που θέτει κατώτατο όριο για το παρεμβατικό επιτόκιο της ΕΚΤ. Ο επικεφαλής της Bundesbank δεν αντιτίθεται σε περαιτέρω νομισματική χαλάρωση από το επίπεδο του 2%. Ξεκαθάρισε όμως με δηλώσεις του στον τύπο ότι θεωρεί το 1% ως κατώτατο όριο.
«Βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης 1% είναι για μένα το κατώτατο όριο,» δήλωσε ο Weber στην εφημερίδα Die Welt. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να προβεί σε νέα μείωση του παρεμβατικού της επιτοκίου στις 5 Μαρτίου, πιθανότατα κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στο 1,50% καθώς τα μακροοικονομικά στοιχεία τις τελευταίες εβδομάδες επιβεβαιώνουν την επιδείνωση της οικονομίας των 16 χωρών-μελών.
Παρά το γεγονός ότι άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες έχουν ήδη μειώσει το κόστος χρήματος στο 1% και χαμηλότερα για να αναχαιτίσουν τη σοβαρή οικονομική ύφεση, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ δεν επιθυμούν μηδενικά επιτόκια. Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Weber και ο διοικητής της Τράπεζας της Ισπανίας Miguel Angel Fernandez Ordonez που δήλωσε στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων του ισπανικού κοινοβουλίου ότι απορρίπτει την ιδέα των μηδενικών επιτοκίων.
«Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι δεν θα πρέπει να πάμε έως το μηδέν γιατί μπορεί να υπάρξουν θέματα σταθερότητας σε μερικούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Θα είναι καλύτερη επιλογή να αποφύγουμε το επίπεδο του μηδέν.»
Πέρα από την αντίθεσή του στην πολιτική των μηδενικών επιτοκίων, ο επικεφαλής της Bundesbank δεν βλέπει με καλό μάτι ούτε και την ιδέα εκδόσεων κοινών ευρωομολόγων. Η ιδέα ότι η Γερμανία και άλλες χώρες της ΟΝΕ θα βάλουν την υπογραφή τους σε εκδόσεις κοινών ομολόγων για να βοηθηθούν χώρες-μέλη με σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα λόγω της κρίσης μπορεί να συζητείται ευρέως. Ομως η στάση της Γερμανίας και της Γαλλίας μάλλον παγώνει τις προσδοκίες αυτές.
«Ενα κοινό ευρωομόλογο θα ήταν ο λάθος δρόμος. Κοινή υπευθυνότητα για τη δημοσιονομική κατάσταση των εθνικών κυβερνήσεων δεν είναι επιθυμητή και δεν θα ήταν συμβατή με το συνταγματικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης,» δήλωσε ο Weber στην εφημερίδα die Welt. «Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι το κάθε κράτος είναι υπεύθυνο για τη δημοσιονομική του πολιτική.»
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση