Γενικά > Χρήσιμες πληροφορίες

Το Επαγγελματικό Ταμείο του ΙΣΘ .

<< < (26/26)

pzogr:
Αυτό το ποσό (29824) είναι καθαρό από την ετήσια επιβάρυνση του ΤΕΑΙΣΘ δηλαδή καθαρό κεφάλαιο+κέρδος (προ φόρων κατά την παραλαβή προφανώς)? Έκανα λίγο τις πράξεις και βρίσκω 29824-1346=28478. Το 1346 στο 28478 είναι περίπου 4,7%, αλλά στα 6,5 χρόνια άρα σαφώς <1% ανά έτος. Προσωπικά δεν μου ακούγεται και πολύ ελκυστικό. Ένα αμοιβαίο κεφάλαιο που έχω εδώ και μερικές δεκαετίες για παράδειγμα, τα τελευταία χρόνια έχει απόδοση της τάξης του 30% στο αντίστοιχο διάστημα. ΟΚ, ο φόρος είναι ένα επιχείρημα, αλλά αντίστοιχο επιχείρημα είναι ο πληθωρισμός και η ενδεχόμενη μελλοντική φορολόγηση. Ίσως άλλου είδους επενδύσεις να είναι πιο αποδοτικές...

Argirios Argiriou:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΑυτό το ποσό (29824) είναι καθαρό από την ετήσια επιβάρυνση του ΤΕΑΙΣΘ δηλαδή καθαρό κεφάλαιο+κέρδος (προ φόρων κατά την παραλαβή προφανώς)? Έκανα λίγο τις πράξεις και βρίσκω 29824-1346=28478. Το 1346 στο 28478 είναι περίπου 4,7%, αλλά στα 6,5 χρόνια άρα σαφώς <1% ανά έτος. Προσωπικά δεν μου ακούγεται και πολύ ελκυστικό. Ένα αμοιβαίο κεφάλαιο που έχω εδώ και μερικές δεκαετίες για παράδειγμα, τα τελευταία χρόνια έχει απόδοση της τάξης του 30% στο αντίστοιχο διάστημα. ΟΚ, ο φόρος είναι ένα επιχείρημα, αλλά αντίστοιχο επιχείρημα είναι ο πληθωρισμός και η ενδεχόμενη μελλοντική φορολόγηση. Ίσως άλλου είδους επενδύσεις να είναι πιο αποδοτικές...

--- Τέλος παράθεσης ---

Το ΤΕΑ ΙΣΘ ακολουθεί συντηρητική επενδυτική πολιτική και επενδύει κυρίως σε έντοκα οπότε είναι λογικό οι αποδόσεις του να μην είναι υψηλές αλλά όμως και ο κίνδυνος να χάσεις λεφτά είναι επίσης χαμηλός. Από την άλλη όμως αν δεν τα έβαζα αυτά τα λεφτά στο ΤΕΑ ΙΣΘ θα πλήρωνα σε αυτά ένα φόρο περίπου 30% οπότε έχω με το καλημέρα μια ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ απόδοση γύρω στο 30% (και παραπάνω αν έχει κανείς περισσότερα εισοδήματα). Δεν υπάρχει κανένα αμοιβαίο κεφάλαιο, σε αξιόπιστο νόμισμα όπως π.χ. το Ευρώ ή το Δολάριο, που μπορεί να σου ΕΓΓΥΗΘΕΙ απόδοση 30%.

«Κάλιο πέντε και στο χέρι, παρά δέκα και καρτέρι».

Argirios Argiriou:
14/06/2024 ertnews
Ρεπορτάζ: Kώστας Τσάβαλος

Στα 2,8 δισ. ευρώ το ενεργητικό των επαγγελματικών ταμείων

Oι συνολικές καταθέσεις των Ταμείων παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες και διαμορφώθηκαν στα 65 εκατ. ευρώ στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2024.

Σε 2,279 δισ. ευρώ ανήλθε στο τέλος του Α΄ τριμήνου τρέχοντος έτους, η συνολική αξία του ενεργητικού των Ταμείων Υποχρεωτικής Επαγγελματικής Ασφάλισης και των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, αυξημένη κατά 3,8%, έναντι του προηγούμενου τριμήνου (ήταν 2,196 δισ. ευρώ)

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος, οι συνολικές καταθέσεις των Ταμείων παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες και διαμορφώθηκαν στα 65 εκατ. ευρώ στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2024. Το ποσοστό των καταθέσεων επί του συνολικού ενεργητικού διαμορφώθηκε στο 2,8%.


Η αξία των συνολικών τοποθετήσεων των Ταμείων σε χρεωστικούς τίτλους σημείωσε μικρή αύξηση κατά 5 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 1,061 δισ. ευρώ στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2024, καθώς οι καθαρές αγορές τίτλων του εσωτερικού αντισταθμίστηκαν από καθαρές πωλήσεις τίτλων εξωτερικού. Το ποσοστό των χρεωστικών τίτλων επί του συνολικού ενεργητικού μειώθηκε στο 46,5% το α΄ τρίμηνο, έναντι 48,1% το προηγούμενο τρίμηνο.


Η αξία των συνολικών τοποθετήσεων σε μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων αυξήθηκε στα 728 εκατ. ευρώ, έναντι 681 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο και το ποσοστό τους επί του συνόλου του αυξήθηκε στο 32%, έναντι 31% το προηγούμενο τρίμηνο. Η αύξηση της αξίας των τοποθετήσεων οφείλεται στην αύξηση των αποτιμήσεων των μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων τόσο των λοιπών χωρών της ζώνης του ευρώ όσο και των ελληνικών.


Η αξία των συνολικών τοποθετήσεων σε μετοχές και λοιπά μέσα κυριότητας αυξήθηκε στα 379 εκατ. ευρώ, έναντι 334 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο, εξέλιξη που οφείλεται κυρίως σε άνοδο των τιμών μετοχών του εξωτερικού. Το ποσοστό των μετοχών επί του συνόλου του ενεργητικού αυξήθηκε στο 16,6% το α’ τρίμηνο του 2024 από 15,2% το προηγούμενο τρίμηνο. Αυτό που έλεγα και στο προηγούμενο post αυτού του thread: Η συντριπτική πλειοψηφία των επενδύσεων ενός Επαγγελματικού Ταμείου είναι σε έντοκα, με ότι αυτό συνεπάγεται από πλευράς απόδοσης αλλά και ασφάλειας (η απόδοση είναι αντιστρόφως ανάλογη της ασφάλειας).

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
Καθημερινή, 18/06/2024
της Ρούλας Σαλούρου.

Η συμπληρωματική παροχή μπορεί να ληφθεί ακόμη και στα 55 έτη, με τουλάχιστον 20 χρόνια καταβολής εισφορών στο ΤΕΑ

Δυνατότητα λήψης συμπληρωματικής – επαγγελματικής σύνταξης ακόμη και στο 55ο έτος ηλικίας του ασφαλισμένου, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα έχουν καταβληθεί εισφορές στο Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) για τουλάχιστον 20 έτη, προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας.

Μετά την ψήφιση του νόμου 5078, τον περασμένο Δεκέμβριο, για την αναμόρφωση της επαγγελματικής ασφάλισης στη χώρα μας, έρχεται η πρώτη εγκύκλιος που καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις λήψης συμπληρωματικής παροχής – «επαγγελματικής σύνταξης» τόσο για τους ήδη ασφαλισμένους όσο και για αυτούς που θα ενταχθούν στα ΤΕΑ εφεξής, ενώ ξεκαθαρίζει και τον τρόπο οργάνωσης, λειτουργίας και εποπτείας των Ταμείων αυτών.

Οπως μάλιστα σημείωσαν μιλώντας σε Ομάδα Εργασίας του ΟΟΣΑ για τα συλλογικά κεφαλαιοποιητικά συνταξιοδοτικά προγράμματα, στο Παρίσι, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου και ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νίκος Μηλαπίδης, με τον νέο νόμο απλοποιούνται και εξορθολογίζονται οι διαδικασίες δημιουργίας ΤΕΑ ενώ, ταυτόχρονα, θεσπίζεται η δυνατότητα δημιουργίας πολυεργοδοτικών επαγγελματικών ταμείων, υιοθετούνται μέτρα που στοχεύουν στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης στη λειτουργία τους, ενισχύεται η εποπτεία, με τη μεταφορά της αρμοδιότητας στην ΤτΕ και αλλάζει η φορολόγηση, καθώς εξομοιώνονται οι φορολογικοί συντελεστές για τις παροχές των ΤΕΑ και των Ομαδικών Ασφαλιστηρίων Συνταξιοδοτικών Συμβολαίων.

«Οι φορολογικοί συντελεστές μειώνονται με τον χρόνο συμμετοχής και, ταυτόχρονα, η φορολόγηση της παροχής με τη μορφή σύνταξης καθορίζεται στο ήμισυ του επιπέδου φορολογίας των εφάπαξ πληρωμών, έτσι ώστε οι συνταξιούχοι –ιδίως όσοι έχουν σημαντικές αποταμιεύσεις– να ενθαρρύνονται να λαμβάνουν σύνταξη και όχι εφάπαξ, ενισχύοντας έτσι το εισόδημά τους καθ’ όλη τη διάρκεια του συνταξιοδοτικού βίου τους», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Οι δύο κατηγορίες

Αναλυτικά, η εγκύκλιος ορίζει τα εξής:

Τα μέλη των ΤΕΑ χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

α) Τα μέλη που έχουν εγγραφεί πριν από τις 20/12/2023 (ημερομηνία έναρξης ισχύος του νέου νόμου), για τους οποίους ισχύουν οι υφιστάμενες καταστατικές διατάξεις περί προϋποθέσεων λήψης συνταξιοδοτικής παροχής για το σύνολο του ατομικού τους λογαριασμού (προ και μετά την 31/12/2023). (Αυτό, για μένα που είμαι μέλος του ΤΕΑ ΙΣΘ από την ίδρυσή του το 2017, το ερμηνεύω ότι όταν θα λάβω την σύνταξη από το ΤΕΑ ΙΣΘ, δεν θα φορολογηθώ καθόλου, διότι όταν έγινα μέλος αυτό ίσχυε).

β) Τα μέλη που εγγράφονται πρώτη φορά στο ΤΕΑ μετά τις 20/12/2023, για τα οποία ισχύουν οι ελάχιστες προϋποθέσεις λήψης συνταξιοδοτικής παροχής, ήτοι συνταξιοδότηση από τον κύριο φορέα ασφάλισης ή στα 62 έτη, ανεξάρτητα από τον χρόνο ασφάλισης στο ΤΕΑ, όπως προβλέπεται κάθε φορά για τη λήψη πλήρους σύνταξης από τον κύριο φορέα ασφάλισης. Εναλλακτικά ισχύει η συνταξιοδότηση στα 55 έτη με 20 έτη ασφάλισης στο ΤΕΑ. Το ίδιο ισχύει ανεξάρτητα από τον χρόνο ασφάλισης, αν η εργασιακή σχέση τερματίζεται λόγω οικειοθελούς αποχώρησης με τη σύμφωνη γνώμη του εργοδότη, ή αν υπάρξει τερματισμός της εργασιακής σχέσης χωρίς τη βούληση του εργαζομένου.

Παράλληλα, προβλέπεται η δυνατότητα πρόωρης λήψης συνταξιοδοτικής παροχής. Αναλυτικά, για προγράμματα συνταξιοδοτικών παροχών των οποίων τα μέλη φέρουν τον επενδυτικό κίνδυνο, η προκαταβολή συνταξιοδοτικής παροχής κατά 50% προβλέπεται σε περιπτώσεις που τα μέλη ΤΕΑ συνεχίζουν να απασχολούνται, δηλαδή εξακολουθούν να είναι ασφαλισμένα, πλην όμως έχουν συμπληρώσει είτε το 62ο της ηλικίας τους, είτε το 55ο έτος της ηλικίας τους και 20 έτη ασφάλισης. Προσοχή. Ξεκαθαρίζεται ότι η χρήση της σχετικής δυνατότητας δεν αποτελεί πρόωρη λήψη της παροχής και κατά συνέπεια, δεν επιβάλλεται στην περίπτωση αυτή η προσαύξηση των φορολογικών συντελεστών κατά 50%. Αντίθετα, η πρόωρη λήψη της συνταξιοδοτικής παροχής που παρέχεται στα μέλη ως καταστατική δυνατότητα εφόσον έχουν διανυθεί 15 έτη ασφάλισης, χωρίς ηλικιακή προϋπόθεση, επισύρει την προσαύξηση των φορολογικών συντελεστών κατά 50%.

Οι εισφορές

Το ανώτατο όριο καταβαλλόμενων εισφορών και ασφαλίστρων δεν πρέπει να υπερβαίνει ετησίως και σωρευτικά για τους μισθωτούς και όσους αποκτούν εισόδημα από μισθωτή εργασία, το 20% του ακαθάριστου εισοδήματός τους από μισθωτή εργασία. Για τους μη μισθωτούς, τα 20.000 ευρώ, ποσό που αναπροσαρμόζεται κάθε έτος σύμφωνα με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Η εγκύκλιος ορίζει ότι εφεξής θα πρέπει οι εισφορές να καταβάλλονται εμπρόθεσμα και τακτικά, όχι έκτακτα. Αρα τα Καταστατικά των ΤΕΑ πρέπει να τροποποιηθούν αναλόγως. Αλλωστε, ξεκαθαρίζεται ρητά ότι χρονικό διάστημα κατά το οποίο δεν έχουν καταβληθεί τακτικές εισφορές δεν μπορεί να λογιστεί ως χρόνος ασφάλισης στο ΤΕΑ.

Για την είσπραξη των καθυστερούμενων εισφορών, τα ΤΕΑ οφείλουν να διαμορφώνουν αποτελεσματικό μηχανισμό. Και ξεκαθαρίζεται ότι το Δ.Σ. του ΤΕΑ οφείλει να μεριμνά για την είσπραξη των καθυστερούμενων εργοδοτικών εισφορών και σε περίπτωση που η καθυστέρηση υπερβαίνει τους τρεις μήνες, οφείλει να ενημερώσει την αρμόδια αρχή.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση