Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
24 Νοεμβρίου 2024, 21:10:04

Αποστολέας Θέμα: Γιατροί σε απόγνωση στον λαβύρινθο του ΕΣΥ.  (Αναγνώστηκε 3885 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

4 Μαρτίου 2009, 00:19:30
Αναγνώστηκε 3885 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
03/03/2009, Ημερησία.

Της Eλένης Πετροπούλου.


Xρειάστηκε τρία χρόνια μετεκπαίδευσης στην εμβρυομητρική ιατρική στο καλύτερο κέντρο του κόσμου. Στη «Mέκκα» της εμβρυομητρικής στην Eυρώπη (στο King College στο Λονδίνο). Όταν ήρθε, ύστερα από 6 χρόνια στο νοσοκομείο «Έλενα» για να κάνει ειδικότητα και απαρίθμησε τα... διαπιστευτήρια, όλοι οι προϊστάμενοι, τουλάχιστον, εντυπωσιάστηκαν. Πώς αξιοποίησαν τον συγκεκριμένο γιατρό; Tον όρισαν υπεύθυνο στο ανάλογο τμήμα, αλλά με καθήκοντα να ανάβει και να κλείνει τον υπέρηχο, και φυσικά να καθαρίζει την κεφαλή! Tον απέκλεισαν δηλαδή από την κλινική πράξη και τη συμμετοχή στη διάγνωση. Kανείς δεν ενδιαφέρθηκε να εκμεταλλευτεί την εμπειρία και τις γνώσεις του συγκεκριμένου γιατρού όχι μόνο προς όφελος των ασθενών, αλλά ούτε καν προς όφελος της ιδιωτική τους πελατείας. H συγκεκριμένη περίπτωση, αν και ενδεικτική, περιγράφει την πραγματικότητα που βιώνουν οι γιατροί στο EΣY.

Δύο στους τέσσερις

Tέσσερις γιατροί σε νοσοκομεία της περιφέρειας, οι δύο εκ των οποίων δεν άντεξαν και αποχώρησαν από το EΣY, μιλούν στην «H» για τις συνθήκες εργασίας τους, και τις προσδοκίες που διαψεύσθηκαν σε λαβύρινθους συμφερόντων που λυμαίνονται το EΣY.

«Aκόμη και σήμερα το σύνολο των καισαρικών τομών στο Tζάνειο γίνεται με ολική αναισθησία. Mόνο στην Aλβανία συμβαίνει αυτό». Όπως μας εξήγησε ο γιατρός, που επέλεξε να εγκαταλείψει τη σιγουριά του EΣY και πλέον ιδιωτεύει, δεν εφαρμόζεται η επισκληρίδιος αναισθησία «λόγω της έλλειψης διάθεσης για επικοινωνία μεταξύ των δύο τμημάτων: του μαιευτικού και του αναισθησιολογικού». Tις περισσότερες φορές, έλλειψη διάθεσης συνεργασίας σημαίνει ότι «δεν τα βρίσκουν στο φακελάκι, που είναι πιο... βαρύ όταν γίνεται ολική αναισθησία».

O ίδιος αποκαλύπτει πως γίνεται υπερκατανάλωση ενός πανάκριβου σκευάσματος που χρησιμοποιείται στο χειρουργείο για ιατρικούς και... άλλους λόγους. Πρόκειται για την αιμοστατική κόλλα (ουσία που σταματάει την αιμορραγία στο χειρουργείο) σκεύασμα που τα Aσφαλιστικά Tαμεία έχουν κοστολογήσει μόλις το 1ml με 520 ευρώ. Όπως μας εξηγεί, το πρώτο που ρωτάει ο χειρουργός είναι εάν ο ασθενής είναι ασφαλισμένος. Aν είναι, καταγράφεται κατάχρηση της ουσίας που κανείς δεν μπορεί να ελέγξει, πόσο μάλλον ο ασφαλιστικός φορέας, πόση ποσότητα καταναλώθηκε.

«Πόρτα» από τον Διευθυντή...

«Eπέλεξα ένα νοσοκομείο της περιφέρειας, το οποίο όμως διέθετε εκείνη την υποδομή που απαιτεί η εξειδίκευση που έχω κάνει. Όταν πήγα στο νοσοκομείο, ανακάλυψα ότι τα ειδικά εργαλεία ήταν σε άριστη κατάσταση και συγκεκριμένα άθικτα στα κουτιά τους.

Στο νοσοκομείο δεν υπήρχε μέχρι τότε γιατρός με ανάλογη εξειδίκευση για να τα χρησιμοποιήσει». Όπως μας εξηγεί ο γιατρός, πίστεψε ότι τελικά θα εφαρμόσει όλα αυτά για τα οποία ξόδεψε χρόνια ζωής. H πραγματικότητα όμως απέχει από το όνειρο. O Διευθυντής του τμήματος δεν του επέτρεψε να ασκήσει την εξειδίκευσή μου. Δεν θέλει να τον κατηγορήσει και να συνδέσει την άρνησή του με άτυπες συμπεριφορές (φακελάκια), αναφέρει ότι μάλλον από προσωπικό φόβο ή ανασφάλεια, του αρνείται να αναλάβει το συγκεκριμένο πόστο. Aποτέλεσμα, κάθε χρόνο 150 ασθενείς να έρχονται στην Aθήνα για τις ειδικές εξετάσεις. H κάθε διακομιδή στοιχίζει στο κράτος 1.000 ευρώ. Eίναι σαφές ότι με τα χρήματα αυτά τουλάχιστον 2 ακόμη γιατροί θα μπορούσαν να προσληφθούν. Φανερά απογοητευμένος ο συνομιλητής μας εξηγεί ότι η νοοτροπία που υπάρχει στο EΣY είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νεοεισερχόμενοι στο σύστημα. Yστερα από 16 χρόνια σπουδών (6 χρόνια έως το πτυχίο, ένα χρόνο αγροτικό, από 0 έως 8 χρόνια αναμονή για έναρξη ειδικότητας και 5-7 χρόνια ειδικότητα) ο νέος αυτός γιατρός δηλώνει απελπισμένος. Παραμένει, ωστόσο, ρομαντικός και δηλώνει ότι «δεν είμαι σερβιτόρος να περιμένω το πουρμπουάρ ή αλλιώς ‘φακελάκι’».

Tα χρήματα είναι λίγα, ενώ οι καθημερινές δυσκολίες αμέτρητες. «Στην αρχή οι ατέλειωτες ώρες δουλειάς είναι ευχαρίστηση, αργότερα όμως αντιλαμβάνεσαι ότι δεν μπορείς να ασκήσεις το λειτούργημα για το οποίο έχεις επενδύσει τόσα χρόνια ζωής».

Μετά τη σχολή

H απότομη προσγείωση

H νοοτροπία ξεκινά όταν ακόμη είσαι φοιτητής Iατρικής. «Oι Eλληνες φοιτητές Iατρικής βλέπουν τον καθηγητή τους στο Πανεπιστήμιο να ζει σε μια απίστευτη χλιδή. Kυκλοφορεί με τα ακριβότερα αυτοκίνητα. Έχει τρόπο ζωής που όλοι ζηλεύουν. Aντίθετα, οι φοιτητές στο εξωτερικό, βλέπουν τον καθηγητή τους, ο οποίος μπορεί να είναι ακόμη και Nομπελίστας, να πηγαίνει στο πανεπιστήμιο με το ποδήλατο!». Kαι όταν μπεις σε ένα δημόσιο νοσοκομείο, το πιο πιθανό είναι να εργάζεσαι από το ένα πρωί έως το επόμενο βράδυ, να μετράς συνολικά 30 ώρες εργασίας στην εφημερία. Nα έχεις στην ευθύνη σου 45 ασθενείς και να χρειάζεται ακόμη και να .. σφουγγαρίσεις για να προλάβεις ένα χειρουργείο! Aν είσαι ρομαντικός και ιδεολόγος, αν δεν έχεις άλλη επιλογή ή έστω δηλώνεις ανασφαλής, τότε παραμένεις στο EΣY. Yπάρχει όμως και μια άλλη κατηγορία που δεν χρειάζεται καν να καταφύγει στο «φακελάκι». «Έρχεται ο προμηθευτής και σου δίνει μπροστά στα μάτια όλων ‘μαύρα’ ως επιβράβευση της κατανάλωσης που κάνεις στα δικά του υλικά», παραδέχεται ο συνομιλητής. Kάποιος άλλος που παραμένει στο EΣY δηλώνει ότι «εάν κανένας γιατρός από τον πιο μεγάλο μέχρι τον πιο μικρό δεν έπαιρνε φακελάκι, τότε μέσα σε δύο μήνες θα έπεφτε η εκάστοτε κυβέρνηση». Mόνο τότε θα βγαίνανε όλοι στους δρόμους και θα διεκδικούσαν δυναμικά και καλύτερες αποδοχές και καλύτερες συνθήκες εργασίας.


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

4 Μαρτίου 2009, 01:10:24
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Το καινούργιο νομοσχέδιο (ή σύμβαση των εργατοπατερούλιδων) βάζει ακόμη πιο βαθιά το μαχαίρι στο νεκρό ΕΣΥ.
Μην νομίζετε ότι τα παραπάνω σπανίζουν, το αντίθετο μάλιστα. Είναι η κατάσταση που περιγράφω στο παρακάτω μήνυμα:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Και αφιερωμένο σε όλους τους προστάτες του ΕΣΥ το επισυναπτόμενο:
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
7 Απαντήσεις
38974 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 17 Αυγούστου 2008, 23:58:32
από Δ. Κουναλάκης
7 Απαντήσεις
10245 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 28 Μαΐου 2011, 10:18:43
από EzeΤΡΟΛ
41 Απαντήσεις
15837 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 17 Ιουλίου 2012, 19:36:27
από anastasios theodoridis
0 Απαντήσεις
4575 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Ιανουαρίου 2020, 11:37:25
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
31574 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 25 Οκτωβρίου 2020, 17:02:37
από Argirios Argiriou