Και ενώ για τους ιδιώτες Οικογενειακούς Ιατρούς που θα κάνουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ προβλέπεται να κάνουν και δωρεάν επισκέψεις κατ' οίκον, αυτό δεν είναι καθόλου αυτονόητο για τους Οικογενειακούς Ιατρούς που θα εργάζονται στα ΤΟΜΥ. Δείτε σχετική συζήτηση (που έχει και άλλες ενδιαφέρουσες πληροφορίες) στις 19/06/2018 σε ομάδα Ιατρών των ΤΟΜΥ στο facebook:
- Καλησπέρα. Θα κάνω κάποιες ερωτήσεις που αφορούν σε κάποια διαδικαστικά ζητήματα. Θα ήμουν ευγνώμων αν κάποιος/α θα μπορούσε να απαντήσει - ακόμα καλύτερα ίσως αν μας διαβάζει κάποιος υπεύθυνος από το Υπουργείο. Και ζητώ προκαταβολικά συγγνώμη αν σας κουράζω.
1) Επισκέψεις κατ' οίκον. Με δυο υποερωτήματα
- Οι γιατροί έχετε ξεκινήσει επισκέψεις κατ' οίκον, όπως προβλέπεται στα έγγραφα, τις αφίσες κτλ; Αν ναι, σας είναι εύκολο να κρίνετε πότε είναι πραγματική ανάγκη, ώστε να μη γίνεται κατάχρηση; Και πόσο εύκολο είναι να λείψεις από την ΤΟΜΥ για κάποιο -μη αμελητέο- χρονικό διάστημα;
- Νοσηλευτές/τριες - Επισκέπτες/τριες Υγείας. Έχουν το δικαίωμα να κάνουν επισκέψεις κατ' οίκον, και σε ποια περιστατικά; Εμείς είχαμε σκεφτεί κατ' αρχάς το ενδεχόμενο μιας επίσκεψης στις περιπτώσεις που μας ζητούν εγγραφή κάποιου ηλικιωμένου που αδυνατεί να μεταβεί στην ΤΟΜΥ, και που -όπως συνήθως συμβαίνει- δεν υπάρχει απόφαση δικαστικού συμπαραστάτη ή εξουσιοδότηση προς το άτομο που το φροντίζει. Για τη διαπίστωση της ύπαρξης του ατόμου και της κατάστασής του. Το θεωρείτε σωστό;
2) Πώς μπορεί να γίνει ηλεκτρονική διαγραφή από έναν οικογενειακό ιατρό; (σε περίπτωση μετακόμισης πχ). Ο γιατρός δεν μπορεί να το κάνει, οι διοικητικοί βλέπουμε ότι μπορούν μόνο να αλλάξουν τον πολίτη σε άλλο Ο.Ι. στην ίδια Μονάδα Υγείας. Άρα τη διαγραφή μπορεί να την κάνει μόνο ο πολίτης; Και αφού πρώτα περάσει εξάμηνο από την εγγραφή;
3) Έχουμε δικαίωμα να εγγράφουμε στρατιωτικούς, να τους συνταγογραφούμε, φάρμακα, παραπεμπτικά για εξετάσεις ή παραπομπές προς άλλες ειδικότητες; Γιατί μου έχουν έρθει δυο που λένε ότι τους τα γράφουν όλα μόνο στο βιβλιάριο και όχι ηλεκτρονικά. Αλλά στο e-syntagografisi τους εμφανίζει κανονικά... Και αν υπαχθούν και αυτοί στην υποχρεωτική παραπομπή από τον οικογενειακό ιατρό, φαντάζομαι αυτή νοείται μόνο ως ηλεκτρονική.
- Για το 3) μπορώ να σας απαντήσω ότι αν τα φάρμακα γραφτούν χειρόγραφα στο βιβλιάριο τους, μπορούν να τα προμηθευτούν δωρεάν από το στρατιωτικό φαρμακείο ενώ αν ακολουθηθεί η τυπική διαδικασία μέσω του e-synt, τότε θα πληρώσουν και την καθορισμένη συμμετοχή (25%). Γι΄αυτό, ζητούν χειρόγραφη συνταγή.
- Για την 3η ερωτηση η επισημη απαντηση απο την 4η ΥΠΕ ειναι οτι δεν εχουν δικαιωμα εγγραφης, γιατι εχουν δικο τους δικτυο. Μολις δοκιμασα και η συνταγογραφηση δεν σε αφηνει να τους καταχωρησεις, βγαζει μηνυμα με κοκκινα γραμματα ( ισχύει για το λιμενικό, όπως και για στρατό και αστυνομία ).
- Ναι αλλά δε νομίζω ότι απαγορεύεται να εγγραφούν σε ΤΟΜΥ οι στρατιωτικοί.Απλά η συνταγογράφηση γίνεται χειρόγραφα. Εμείς έχουμε εγγράψει στρατιωτικό πάντως και έχω γράψει με το "παλιό" σύστημα στο χέρι.Κανένα πρόβλημα!
- Γραπτως απο την 4 υπε απαγορευεται
- Οι στρατιωτικοί δεν είναι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, έχουν δικό τους ταμείο. Άρα δεν εγγράφονται στα ΤΟΜΥ, ούτε επισκέπτονται τα ΠΕΔΥ κι έχουν δικά τους νοσοκομεία.
- 3) Έχουμε ήδη αιτήσεις για διαγραφή λόγω εγγύτερης απόστασης νεοσύστατων ΤΟΜΥ.Γίνεται αίτηση διαγραφής από τον πολίτη...τώρα για το πως γίνεται ηλεκτρονικά η διαγραφή και η εγγραφή,ίσως κάποιος άλλος μπορεί να μας απαντήσει.
- Στην περίπτωση που μας ζητήθηκε εγγραφή, ενώ η επωφελούμενη ήταν ήδη εγγεγραμμένη σε άλλη ΤΟΜΥ, του ίδιου Δήμου, ενημέρωσα τηλεφωνικά την αντίστοιχη Διοικητικό και, έπειτα, το ενημέρωσα και γραπτά (μέσω email) για την επιθυμία διαγραφής της εν λόγω κυρίας. Ωστόσο, δεν έχουμε κάποια σαφή και ξεκάθαρη οδηγία ως προς το διαδικαστικό. Η κυρία έκανε εκ νέου αίτηση στην ΤΟΜΥ, όπου επιθυμεί να είναι εγγεγραμμένη.
- Για το 1 και το 2,να ρωτήσω με ποιον ακριβώς τρόπο θα γίνεται η μετάβαση κατ'οίκον? Με το δικό σας όχημα? Είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει διαλογή των περιστατικών που χρήζουν κατ'οίκον επίσκεψης,γιατί υπάρχουν άνθρωποι που θα καταχραστούν την δυνατότητα αυτή και θα απαιτούν αυτήν την δωρεάν επίσκεψη για απλές περιπτώσεις.Πόσο μάλλον αν γίνει γνωστό στη γειτονιά ότι γίνονται κατ' οίκον επισκέψεις.... Εμείς δεν κάνουμε ακόμη κατ' οίκον επισκέψεις,η εμπειρία μου όμως από το ΕΣΥ με το θέμα είναι πικρή,τουλάχιστον το 50% των επισκέψεων αυτών δεν ήταν αναγκαίες....
- Ασε που αν εφαρμοστεί η κατοικον επίσκεψη μπορεί να αποτελέσει μοχλό λούφας . Πάω κατοίκον θα σου λέει και θα εξαφανίζεται ο γάτος
- Όταν αυτά γινόντουσαν στα ΚΥ, τα Τόμυ δεν είχαν καν εφευρεθεί. Γατάκια...
- Ένας σωστός διευθυντής θα βάλει σε ταξη τα πράγματα
- Δεν προβλέπεται διευθυντής στις ΤοΜΥ.
- Περιφερειακός Συντονιστής Τομέων Πρωτοβάθμιας
Φροντίδας Υγείας (Το.Π.Φ.Υ.): το πρόσωπο που ορίζεται
συντονιστής των Το.Π.Φ.Υ. που βρίσκονται εντός της
εκάστοτε περιφερειακής ενότητας και λειτουργεί ανά
την αυτή περιφερειακή ενότητα ή τομέα, με κριτήρια
ιδίως τις ανάγκες του εξυπηρετούμενου πληθυσμού, την
προσβασιμότητα στις υπηρεσίες υγείας εξαιτίας γεω-
μορφολογικών ιδιαιτεροτήτων, νησιωτικότητας ή άλλων
γεωγραφικών περιορισμών, καθώς και τις ιδιαιτερότητες
του κάθε Τομέα
- ισως ο συντονιστής τότε
- Ο άμισθος θα βάλει τάξη ;
- ύστερα από πρόταση της Ομάδας Υγείας και σύμφωνη γνώμη του περιφερειακού Συντονιστή Το.Π.Φ.Υ. η Ομάδα αναλαμβάνει την υλοποίηση παρεμβάσεων και δράσεων πρόληψης και προαγωγής
υγείας, σε συνεργασία με το εξειδικευμένο κατά περίπτωση ιατρικό και άλλο προσωπικό, με κριτήρια ιδίως τις τοπικές ανάγκες και τον αριθμό των ληπτών υπηρεσιών υγείας που εξυπηρετεί.
- Πόσα χρήματα θα παίρνει αυτός ο φοβερός HMO Manager - Συντονιστής ΤοΠΦΥ για βάλει τάξη ;