Ο υπουργός υγείας κ. Ξανθός υπόσχεται ότι θα βελτιώσει τις συμβάσεις για τους ιδιώτες οικογενειακούς ιατρούς. Κόβει τις δωρεάν επισκέψεις στο σπίτι, υπόσχεται μόνο 16 επισκέψεις στο τετράωρο (μένει να δούμε τι θα γίνει με τα "επείγοντα") και λέει πλέον ότι μπορείς να πληρώνεσαι εκτός του 4ωρου από τον ασθενή. Διατηρεί σίγουρα τους 2250 πολίτες ανά οικογενειακό ιατρό και διατηρεί περιορισμένο τον αριθμό των γιατρών που συμβάλλονται. Φυσικά, τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο μέχρι να δούμε την υπουργική απόφαση, αλλά αν και τον γνωρίζω προσωπικά χρόνια με απογοητεύει ως πολίτη και ως ασθενή.
Είμαι σαφέστατα υπέρμαχος του θεσμού του οικογενειακού ιατρού, αλλά αυτό δεν είναι. Όπως χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της ΕΛΕΓΕΙΑ κ. Φραγκούλης γράφει, με αυτές τις ρυθμίσεις το γιατρός θα βλέπει το 50% των επισκέψεων των πολιτών που τον επέλεξαν ιδιωτικά. Αυτό για τον πολίτη σημαίνει ότι τουλάχιστον για μια επίσκεψη το χρόνο θα πρέπει να πληρώνει ιδιωτική επίσκεψη στο γιατρό του. Πρακτικά, ο πολίτης θα πληρώνει τον ιδιώτη οικογενειακό του ιατρό. Και μάλιστα, οι πιο αδύνατοι και με περισσότερα προβλήματα υγείας που έχουν ανάγκη περισσότερες επισκέψεις θα επιβαρυνθούν και περισσότερο αφού θα πληρώσουν περισσότερες ιδιωτικές επισκέψεις. Αυτό, δεν είναι χειρότερο από το να πληρώνει ένα εφάπαξ ποσό το χρόνο όποιος θέλει ιδιώτη οικογενειακό ιατρό και να τον έχει πραγματικά δωρεάν;
Ο υπουργός επίσης, βάζει όριο στο πόσοι οικογενειακοί ιατροί θα συμβληθούν. Αυτό σημαίνει ότι μαντρώνει τους πολίτες σε λίγους οικογενειακούς ιατρούς ώστε να μπορεί ο συμβεβλημένος οικογενειακός ιατρός να χρεώσει όσο θέλει, χωρίς ανταγωνισμό, την ιδιωτική επίσκεψη και να μπορεί να εκβιάζει τον πολίτη εάν επισκεφτεί ιδιωτικά άλλο γιατρό. Όταν πληρώνεις τον οικογενειακό ιατρό με βάση το πόσοι πολίτες τον επέλεξαν, δεν σου κοστίζει παραπάνω, όσοι γιατροί και να συμβληθούν. Το κράτος πληρώνει με βάση τον αριθμό των πολιτών που έχουν οικογενειακό ιατρό και όχι με βάση το πόσοι γιατροί είναι διαθέσιμοι. Είναι απορίας άξιο, πως μια αριστερή κυβέρνηση, ανέχεται έτσι την εκμετάλλευση των πολιτών.
Και για να το πετύχει αυτό, ανεβάζει τον αριθμό των πολιτών ανά οικογενειακό ιατρό σε 2250, που δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο. Επίσης, όσο περισσότεροι οικογενειακοί ιατροί συμβληθούν, τόσο λιγότεροι πολίτες θα είναι ανά οικογενειακό ιατρό, και αυξάνει η πιθανότητα ο πολίτης να εξεταστεί δωρεάν στο 4ωρο που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ. Γιατί περιορίζουμε τον αριθμό των γιατρών, κ. υπουργέ, όταν δεν κοστίζει παραπάνω στον ΕΟΠΥΥ;
Ξέρω ότι πολλοί συνάδελφοι μου δεν συμφωνούν μαζί μου γιατί το βλέπουν συνδικαλιστικά αλλά εγώ το βλέπω σαν πολίτης και σαν ασθενής. Και λυπάμαι, που θα αμαυρωθεί ο οικογενειακός ιατρός στα μάτια του πολίτη.