Θέματα Εργασίας > ΕΟΠΥΥ
ΕΟΠΥΥ - Συμβάσεις
Argirios Argiriou:
Για να συνοψίσουμε:
Δείτε την αρχική προκήρυξη εδώ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
ένα σχετικό δελτίο τύπο εδώ:
Εγγραφή ή Είσοδος
εδώ για περισσότερες λεπτομέρειες:
Εγγραφή ή Είσοδος
επισυνάπτω επίσης εδώ αρχείο σε μορφή pdf με το αντίστοιχο ΦΕΚ 340 Τεύχος Β’ 39/17.01.2018
Τέλος εδώ είναι η ηλεκτρονική διεύθυνση για όσους θέλουν τελικά να κάνουν αίτηση (γίνεται ηλεκτρονικά):
Εγγραφή ή Είσοδος
Argirios Argiriou:
Στο ΦΕΚ 340 Τεύχος Β’ 39/17.01.2018 στην σελίδα 340 γράφει ότι ο ελάχιστος χρόνος για τον οποίο θα δουλεύει όποιος επιλέξει σύμβαση, ως ιδιώτης Οικογενειακός Ιατρός, με τον ΕΟΠΥΥ είναι
4ωρο εργασίας ανά ημέρα εργασίας
και
24ωρο εργασίας ανά εβδομάδα.
Αν θεωρήσουμε ότι θα μας επιτραπεί να ακολουθήσουμε τις πρόσφατες παραινέσεις του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ και να μην βλέπουμε περισσότερους από 4 ασθενείς/ώρα αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βλέπουμε κατ'ελάχιστον 24 ώρες x 4 ασθενείς = 96 ασθενείς/εβδομάδα = 384 ασθενείς/μήνα για 1624 € μικτά.
Δηλαδή πληρώνουν 4,2 € μικτά/επίσκεψη ασθενούς.
Αν βάλεις έξοδα Ιατρείου, φόρους, ΕΦΚΑ κτλ πρέπει να βγαίνει γύρω στο 1 € καθαρά/επίσκεψη ασθενούς (τώρα που το γράφω γελάω μόνος μου...)
Όσο για την ελπίδα να σου έρχονται κάποιοι που είναι εγγεγραμένοι στην λίστα σου, να εξεταστούν με πληρωμή, ρωτήστε όσους Ιατρούς είχαν ΤΕΒΕ (που είχε παρόμοιο σύστημα με αυτό που προτείνουν τώρα) να σας πουν πόσο εύκολα ερχόταν οι ασφαλισμένοι του ΤΕΒΕ να εξεταστούν ιδιωτικά... (τότε όμως υπήρχαν και άλλα Ταμεία, άσε που το ΤΕΒΕ, σου πλήρωνε και το ΤΣΑΥ σου. Τώρα πρέπει να πληρώσεις το ΕΦΚΑ σου, μόνος σου. Επίσης, τώρα το 99% των ασφαλισμένων, και ανασφάλιστων..., είναι ΕΟΠΥΥ).
Και αυτό που κάνει το ποτήρι να ξεχειλίζει είναι ότι, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα δικαιούμαστε ούτε διακοπές... (το αυτό ίσχυε και στο ΤΕΒΕ) (Να θέλεις να περάσεις μια εβδομάδα με την οικογένεια σου και να φεύγεις με την ψυχή στο στόμα μήπως σου κάνει αναφορά κανένας ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος... )
Άντε να σου ανανεώσουν και την σύμβαση άλλα δύο χρόνια και μετά από 3 χρόνια συνολικά θα σε πετάξουν από το σύστημα σαν στυμμένη λεμονόκουπα για να προσλάβουν τον επόμενο.
Θα μου πεις θα είναι καλύτερα αν δεν έχεις σύμβαση;
Ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις: Ένας σημαντικός αριθμός των δωρεάν επισκέψεων προς τον Ιατρό γινόταν ακριβώς επειδή ήταν δωρεάν. Δεν θα γινόντουσαν εάν ο ασθενής ήξερε ότι θα πληρώσει. Κατά συνέπεια ας μην έχουμε πολλές ελπίδες ότι θα έχουμε τον ίδιο αριθμό επισκέψεων αν βγούμε εκτός ταμείου. Προσωπικά δεν θα εκπλαγώ εάν τα μικτά μου είναι λιγότερα εκτός ταμείου παρά εντός ταμείου ακόμη και αν το ταμείο πληρώνει τόσο λίγο. Αν τελικά αποφασίσω να βγω από το ταμείο (που μάλλον προς τα εκεί τείνω) δεν είναι γιατί είμαι σίγουρος ότι θα είμαι κερδισμένος οικονομικά αλλά κυρίως για να διαφυλάξω την ψυχική μου υγεία.
Πάντως δεν θέλω να είμαι αφοριστικός διότι κάθε περιοχή και κάθε Ιατρείο έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες και ο καθένας αποφασίζει με βάση αυτές.
Denominator:
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΑν θεωρήσουμε ότι θα μας επιτραπεί να ακολουθήσουμε τις πρόσφατες παραινέσεις του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ και να μην βλέπουμε περισσότερους από 4 ασθενείς/ώρα αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βλέπουμε κατ'ελάχιστον 24 ώρες x 4 ασθενείς = 96 ασθενείς/εβδομάδα = 384 ασθενείς/μήνα
--- Τέλος παράθεσης ---
Υπάρχει βέβαια και μία άλλη πτυχή του θέματος:
Μέσα στο ωράριο που έχεις δηλώσει (4ωρο και 6ήμερο, π.χ., που αντιστοιχεί σε 16 επισκέψεις/ημέρα με βάση το μέσο όρο που προτάθηκε επισήμως από πλευράς ΕΟΠΥΥ) σου έρχονται δυσανάλογα περισσότεροι ασθενείς.
Δηλώνεις π.χ. το 8-12 το πρωί και πηγαίνοντας το πρωί βλέπεις μία ουρά με 25, 30 ή 40 ασθενείς, πράγμα στατιστικά καθόλου απίθανο αν έχεις επιλεγεί από 2.250 ασφαλισμένους. Εκεί τι κάνεις; Παίρνεις τους πρώτους 16 και οι υπόλοιποι πληρώνουν; Τους στέλνεις άλλη μέρα; Τους στέλνεις σε άλλη δομή; Μήπως έχει να κάνει με τον ορισμό του ελάχιστου και την απροσδιοριστία του μέγστου χρόνου εργασίας;
Οι υπολογισμοί του Αργύρη οδηγούν στο συμπέρασμα ότι κάθε ασφαλισμένος κατά μέσο όρο (νά την πάλι η στατιστική) υπολογίεται ότι θα επισκέπτεται το γιατρό 2 και κάτι φορές το χρόνο (λέτε να έχει σχέση με τις 6μηνες;). Πράγματι, 96 επισκέψεις ασθενών/εβδομάδα x 52 εβδομάδες/έτος = 4992 επισκέψεις/έτος, ήτοι περίπου 2,2 φορές/έτος για κάθε ασφαλισμένο.
pzogr:
Αυτό που διαχρονικά φτάνει στα όρια της απελπισίας στη σχέση του γιατρού με το κράτος (με τα ταμεία δηλαδή) είναι αυτή η αντιμετώπιση. Σου πετάνε έναν κανονισμό ή σύμβαση που επιδέχεται πολλές ερμηνείες χωρίς να διευκρινίζουν τίποτα κι εσύ πρέπει να αποφασίσεις για το επαγγελματικό σου μέλλον χωρίς πλήρη γνώση και με τη γνωστή πίεση χρόνου. Αν υπήρχε συλλογική συνείδηση τότε θα έπρεπε με συντριπτικό ποσοστό οι συμβάσεις να μείνουν ένα σχέδιο, που δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Δυστυχώς δεν το βλέπω να γίνεται. Κι ίσως αυτό είναι κάτι που προτρέπει πολλούς να πάνε σε σύμβαση. Θυμάμαι και την εποχή που έγινε η αρχική σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Δεν είχα κάνει σύμβαση παρ'ό,τι τότε το ιατρείο δεν είχε την κίνηση που έχει σήμερα, μέχρι την τελευταία στιγμή οπότε δημοσιεύτηκαν οι γιατροί που είχαν κάνει... Και διαπίστωσα ότι γιατροί που είχαν και ΙΚΑ και νοσοκομεία και πελατολόγιο και τα πάντα όλα, όλοι είχαν δηλώσει συμμετοχή. Δεν υπήρχε γιατρός στην περιοχή του ιατρείου μου, που σαν παθολόγος ή γενικός γιατρός δεν είχε κάνει σύμβαση, ενώ και ελάχιστοι άλλων ειδικοτήτων βγήκαν από τη στρούγκα. Αυτό με οδήγησε κι εμένα να υπογράψω τότε κυριολεκτικά με τη λήξη της προθεσμίας. Τώρα έχουμε μπροστά μας μια απαράδεκτη πρόταση, ακόμα κι αν δεν ισχύσουν τα διάφορα εφιαλτικά που κυκλοφορούν (ωράριο λάστιχο, απαγόρευση αδειών, ελάχιστη αμοιβή με πολύ κόπο, κτλ) και βλέπω δυστυχώς ότι θα γίνει κάτι παρόμοιο.
Ένα θέμα που νομίζω είναι σημαντικό είναι η πρόσβαση στη συνταγογράφηση όσων ακολουθήσουν τον ιδιωτικό δρόμο. Υπάρχουν ακόμα οι περιορισμοί που υπήρχαν εξ αρχής, δηλαδή οι 2 συνταγές ανά μήνα;
Denominator:
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΑυτό που διαχρονικά φτάνει στα όρια της απελπισίας στη σχέση του γιατρού με το κράτος (με τα ταμεία δηλαδή) είναι αυτή η αντιμετώπιση. Σου πετάνε έναν κανονισμό ή σύμβαση που επιδέχεται πολλές ερμηνείες χωρίς να διευκρινίζουν τίποτα κι εσύ πρέπει να αποφασίσεις για το επαγγελματικό σου μέλλον χωρίς πλήρη γνώση και με τη γνωστή πίεση χρόνου. Αν υπήρχε συλλογική συνείδηση τότε θα έπρεπε με συντριπτικό ποσοστό οι συμβάσεις να μείνουν ένα σχέδιο, που δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Δυστυχώς δεν το βλέπω να γίνεται. Κι ίσως αυτό είναι κάτι που προτρέπει πολλούς να πάνε σε σύμβαση. Θυμάμαι και την εποχή που έγινε η αρχική σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Δεν είχα κάνει σύμβαση παρ'ό,τι τότε το ιατρείο δεν είχε την κίνηση που έχει σήμερα, μέχρι την τελευταία στιγμή οπότε δημοσιεύτηκαν οι γιατροί που είχαν κάνει... Και διαπίστωσα ότι γιατροί που είχαν και ΙΚΑ και νοσοκομεία και πελατολόγιο και τα πάντα όλα, όλοι είχαν δηλώσει συμμετοχή. Δεν υπήρχε γιατρός στην περιοχή του ιατρείου μου, που σαν παθολόγος ή γενικός γιατρός δεν είχε κάνει σύμβαση, ενώ και ελάχιστοι άλλων ειδικοτήτων βγήκαν από τη στρούγκα. Αυτό με οδήγησε κι εμένα να υπογράψω τότε κυριολεκτικά με τη λήξη της προθεσμίας. Τώρα έχουμε μπροστά μας μια απαράδεκτη πρόταση, ακόμα κι αν δεν ισχύσουν τα διάφορα εφιαλτικά που κυκλοφορούν (ωράριο λάστιχο, απαγόρευση αδειών, ελάχιστη αμοιβή με πολύ κόπο, κτλ) και βλέπω δυστυχώς ότι θα γίνει κάτι παρόμοιο.
Ένα θέμα που νομίζω είναι σημαντικό είναι η πρόσβαση στη συνταγογράφηση όσων ακολουθήσουν τον ιδιωτικό δρόμο. Υπάρχουν ακόμα οι περιορισμοί που υπήρχαν εξ αρχής, δηλαδή οι 2 συνταγές ανά μήνα;
--- Τέλος παράθεσης ---
Η συνταγογράφηση και η πρόσβαση σε αυτή έχει και άλλη ανάγνωση ως έσχατο μέσο.
Αν είχαμε στάλα ευθιξίας απέναντι σε αλλοπρόσαλλες και ισοπεδωτικές τακτικές, εμείς οι ιδιώτες θα γράφαμε μόνο χειρόγραφες.
Θα βλέπαμε τότε ποιος θα παρακαλούσε να συνταγογραφούμε ηλεκτρονικά.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση