03-11-2022 HealthReport
του Δημήτρη Κουναλάκη, Γενικού Ιατρού.Κυκλοφορεί η είδηση της συνάντησης του υπουργού Υγείας κ. Πλεύρη με τον πρόεδρο του ΙΣΑ κ. Πατούλη (αλήθεια από πότε παρακάμπτει τον ΠΙΣ; ), στην οποία αναφέρεται η πρόθεση του υπουργού να προτείνει την υποχρέωση των ιδιωτών ιατρών γενικής οικογενειακής ιατρικής και εσωτερικής παθολογίας να συμβληθούν υποχρεωτικά ως προσωπικοί ιατροί για 857 πολίτες και 15ωρη απασχόληση την εβδομάδα στο ιδιωτικό ιατρείο τους.
Σε “αντάλλαγμα” θα τους επιτρέπει να έχουν πολίτες ως προσωπικοί ιατροί που η δαπάνη για τις υπηρεσίες τους θα καταβάλλεται πλήρως και μόνο από τον ασθενή.
Από τον Απρίλιο του 2022 στα πλαίσια προγραμματισμένης συνάντησης με την ΕΣΤΙΑ (σωματείο ιδιωτών ΓΟΙ) είχα προτείνει αρχικά στον κ. Θεμιστοκλέους και αργότερα στο κ. Πλεύρη ότι εφόσον είναι μια επιπλέον υπηρεσία, εφόσον εστιάζεται στην πρόληψη, θα ήταν καλύτερο να πληρωθούν μόνο αυτές οι υπηρεσίες και στον ιδιωτικό και στο κρατικό τομέα και να μην δοθούν υποσχέσεις στον πολίτη που το ελληνικό κράτος δεν έχει την θέληση να πληρώσει.
Αρκούσε ακόμη και
ένα μικρότερο ποσό αμοιβής με την υποχρέωση εμβολιασμών του εθνικού προγράμματος, συμπλήρωσης του Ηλεκτρονικού φακέλου, μιας αξιολόγησης της υγείας ανά έτος, τριετία ή πενταετία ανάλογα της ηλικίας του πολίτη, τον προληπτικό έλεγχο βάση κανονισμού του ΕΟΠΥΥ και κάποιες γνωματεύσεις που προβλέπονται από το νόμο.Το παραπάνω θα ήταν μια μεγάλη αλλαγή για τις υπηρεσίες υγείας και θα κάλυπτε τους στόχους της τρόικας, θα ετύγχανε συμμετοχής από τους γενικούς ιατρούς-παθολόγους, θα δημιουργούσε μια ασφάλεια στον πολίτη, θα σεβόταν το δικαίωμα επιλογής γιατρού που επιθυμεί ο πολίτης και θα ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία αξιολόγησης της ΠΦΥ από τον πολίτη και ταυτόχρονα ευκαιρία για ένα πραγματικό δίκτυο δημόσιας υγείας (public health). Παρόλο που θα υπήρχαν πολίτες που θα επέλεγαν να πληρώνουν το ιδιώτη προσωπικό γιατρό τους (όπως κάνουν μέχρι σήμερα), ο κ. Πλεύρης θα έμενε στην ιστορία ως ο υπουργός υγείας που έδωσε οικογενειακό ιατρό στους Έλληνες πολίτες.
Όμως, ο κ. Πλεύρης, όπως και στο παρελθόν ο κ. Ξανθός, δεν είχαν πρόθεση να δώσουν οικογενειακό ιατρό.
Τελικά, ο πολίτης εξαναγκάστηκε με πρόστιμα ως απειλή να επιλέξει ένα προσωπικό γιατρό που δεν θα χρησιμοποιήσει, συχνά δεν γνωρίζει καν ποιος είναι, και που για πολλούς τον επιλέγει ένας φαρμακοποιός για τα 3€ που θα πληρωθεί για την εγγραφή του.
Να αναφέρουμε τα νούμερα των 2000 πολιτών ανά γιατρό, αντί για 1200 που προτείνεται πλέον σε όλο τον κόσμο; Να αναφέρουμε την πληρωμή της επίσκεψης στο 1/3 από ότι την πληρώνεται ένας μέσος γιατρός σε απογευματινό ιατρείο κρατικού νοσοκομείου;
Το ότι δεν υπάρχουν χρήματα, ενώ ήδη δαπανά δις σε μαύρες τρύπες; Αξίζει να προσθέσουμε και την ανικανότητα της προηγούμενης εβδομάδας όπου σε γιατρούς κρατικών μονάδων αφαιρέθηκαν πολίτες που τους επισκέπτονται και έμειναν δηλωμένοι πολίτες που δεν τους επισκέφτηκαν ποτέ, με αποτέλεσμα δηλωμένοι ανασφάλιστοι πολίτες που διαγράφηκαν αυτόματα να ψάχνουν γιατρό κρατικής μονάδας ακόμη και χιλιόμετρα μακριά τους.
Τι συμβαίνει σε άλλες χώρες
Στην τελευταία διαδικτυακή συζήτηση της Ακαδημίας ΓΟΙ&ΠΦΥ του προτείναμε να γίνει ότι συμβαίνει σε πολλές χώρες στο κόσμο:
Εφόσον το ελληνικό κράτος δεν θέλει να πληρώσει τον προσωπικό ιατρό όσο χρειάζεται ο πολίτης, ας συμμετέχει ο πολίτης που επιλέγει ιδιώτη οικογενειακό ιατρό με ποσό της τάξης των 40€ το χρόνο πλέον του ποσού που δίνει ο ΕΟΠΥΥ.
Ακόμη και στην σοσιαλιστική
Σουηδία, ο πολίτης πληρώνει ένα ποσό κάθε χρόνο για πολλές από τις υπηρεσίες υγείας που δέχεται, ακόμη και ο πολίτης του εγγυημένου εισοδήματος. Εδώ γιατί αναγκάζουμε τον πολίτη να πληρώνει λογιστή, μηχανικό, κλπ για τις ετήσιες απαιτήσεις του κράτους και έχουμε κάνει ταμπού το θέμα του προσωπικού γιατρού; Την ίδια ώρα που στα νοσοκομεία του ΕΣΥ επιτρέπεται το ιδιωτικό έργο και εκτός του απογευματινού ιατρείου;
Γιατί δεν αυξάνει 1% το φόρο σε κάπνισμα και οινόπνευμα για να έχει χρήματα να πληρώσει για την πρόληψη και την υγεία;Ως γιατρός ο υπουργός υγείας μου απαιτεί κάτι που παραβιάζει βάναυσα την ιατρική δεοντολογία και το σεβασμό προς τον ασθενή: Θα έχω πολίτες που θα βλέπω μόνο με ραντεβού και θα τους διώχνω σε επείγονται ή άλλους γιατρούς αν τύχει κάτι έκτακτο. Ταυτόχρονα τους άλλους πολίτες που επειδή ανήκουν σε αυτούς που θα με πληρώνουν ως προσωπικό ιατρό, θα μπορώ να τους δέχομαι αυθημερόν. Θα πρέπει να επιλέξω πολίτες που θα εγγράψω και θα έρχονται δωρεάν μόνο με ραντεβού και πολίτες που θα πρέπει να με πληρώνουν. Δεν ξέρω αν ο κ. Πατούλης προλαμβάνει να εργάζεται και ως γιατρός και θυμάται ακόμη την ιατρική δεοντολογία.
Οι 857 πολίτες που μπορούν να αυξηθούν “εκτάκτως” στους 1100 όπως αναγράφει σήμερα οι σύμβαση των συμβεβλημένων ιδιωτών ΠΙ του ΕΟΠΥΥ, είναι για τα περισσότερα μέρη του κόσμου ο μέγιστος αριθμός πολιτών που πρέπει να έχει ένας οικογενειακός ιατρός για προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες. Σαφέστατα, δεν θα σου μείνει χρόνος για ιδιωτικό έργο αν προσφέρεις ανθρώπινα υπηρεσίες σε αυτούς τους 1100. Άρα πρακτικά σου επιτάσσει το ιδιωτικό ιατρείο χωρίς να καλύπτει πρακτικά τα έξοδα του.Και ο ίδιος ο υπουργός που υπόσχεται ότι δεν υπάρχει
rebate και clawback σε ότι πληρωθεί ο προσωπικός γιατρός, γιατί έχει ξεχάσει να τροποποιήσει και το νόμο και την
υπουργική απόφαση που το αναφέρουν ότι θα υπάρχει;
Και
γιατί να τον εμπιστευτούμε με μια σύμβαση που μπορεί να αλλάζει κατά το δοκούν και αναδρομικά καθώς περιορίζεται σε 7 σελίδες κείμενο που παραπέμπει σε νόμους και κανονισμούς που αλλάζουν 2-3 φορές το χρόνο; Είναι διατεθειμένος να υπογράψει σύμβαση ανάλογη με τους οικογενειακούς ιατρούς της Ιταλίας που είναι 30 σελίδες και μπορεί να φτάνουν τις 60 σελίδες όπως στην Ολλανδία και καλύπτουν με λεπτομέρεια τα πάντα χωρίς παραπομπές;
Γιατί όμως έχει κάνει όλους τους πολίτες άνω-κάτω; Γιατί τους έχει τόσο απειλήσει; γιατί τους έχει εξαναγκάσει να επιλέξουν γιατρό που δεν θα χρησιμοποιήσουν ποτέ; Έπιασε το στόχο της τρόικας όπως δήλωσε ο ίδιος. Ποιος είναι ο επόμενος στόχος και ποιανού στόχος είναι; Γιατί ο επόμενος στόχος της τρόικας είναι για την επόμενη κυβέρνηση.
Και τα
plan A, B, C που αποτυγχάνουν απλά δείχνουν την έλλειψη ικανότητας και το δρόμο στους γιατρούς να φύγουν στο εξωτερικό.
Σε λίγο δεν θα υπάρχουν γιατροί και στις ειδικότητες Γενικής Ιατρικής και Παθολογίας. Γιατί τόσο μένος για αυτούς τους γιατρούς;Δημήτρης Κουναλάκης
Γενικός Ιατρός MD, Msc, PhD, Α’ Αντιπρόεδρος Ακαδημίας Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής και ΠΦΥ, Μέλος ΔΣ ΕΣΤΙΑΣ Σωματείο Ιδιωτών Γενικών Οικογενειακών Ιατρών Ελλάδος, Ταμίας Ελληνικό Δίκτυο Διαβήτη στην ΠΦΥΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος