Επίσης πόσο Επιστημονικά Τεκμηριωμένοι (evidence based) είναι οι προσυμπτωματικοί έλεγχοι;[/color]
Το ερώτημα για την τεκμηρίωση των ελέγχων με έχει απασχολήσει σε πολλές περιπτώσεις. Στην πρώτη μου επαφή με τον ιδιωτικό τομέα εργάστηκα σε κλινική, που τότε τουλάχιστον είχε πελατολόγιο με βαριά πορτοφόλια και αρκετοί πλήρωναν από τις τσέπες τους (κι όχι μέσω ασφαλειών-εταιρειών κτλ). Σχεδόν σοκαρισμένος έβλεπα τον καταιγισμό εξετάσεων, που γίνονταν για ασήμαντη αφορμή και αναρωτιόμουν σε τι οφελούν. Τελικά συνειδητοποίησα στην πράξη ότι ασφαλώς και οφελούν σε κάποιες περιπτώσεις. Για την ακρίβεια μπορούν να σώσουν ζωές. Το θέμα είναι το κόστος. Εκεί λοιπόν που το κόστος το αναλάμβανε ένας πλούσιος ασθενής-πελάτης, ποιός μπορεί να του πει ότι η εξέταση Χ ή Ψ δεν είναι κατάλληλη γιατί αυτό που κάποιοι ερευνητές καθόρισαν ως ωφέλιμο δεν ταιριάζει στην περίπτωσή του. Εκεί βέβαια που πληρώνει το κράτος και οι ασφαλιστικές εταιρείες πρέπει προφανώς να υπάρξει μια ισορροπία.
Τελικά και σ'αυτή την περίπτωση ό,τι πληρώσεις παίρνεις!
BMJ. 2012; 345: e7191.
Published online 2012 November 20. doi: 10.1136/bmj.e7191
PMCID: PMC3502745
General health checks in adults for reducing morbidity and mortality from disease: Cochrane systematic review and meta-analysisLasse T Krogsbøll, doctor,corresponding author Karsten Juhl Jørgensen, doctor, Christian Grønhøj Larsen, doctor, and Peter C Gøtzsche, professor, director
...........
.................
Conclusions:
General health checks did not reduce morbidity or mortality, neither overall nor for cardiovascular or cancer causes, although they increased the number of new diagnoses. Important harmful outcomes were often not studied or reported.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος
Τελικά και σ'αυτή την περίπτωση ό,τι πληρώσεις παίρνεις! Και επειδή το βασικό θέμα του thread είναι οι συμβάσεις, αν υποθέσουμε ότι η Ελλάδα είχε απεριόριστους πόρους θα ήταν ο προσωπικός ιατρός η πιο αποδοτική επιλογή για την προαγωγή της υγείας των πολιτών; Εγώ πχ λέω ξεκάθαρα όχι. Είναι όμως - αν εφαρμοστεί κατάλληλα - περισσότερο cost-effective. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που μας επιβλήθηκε κι όχι το ενδιαφέρον για την καλή υγεία των Ελλήνων.
Δηλαδή εάν έχει κανείς πολλά λεφτά προτείνεις να μην έχει έναν Οικογενειακό Ιατρό αλλά αν πονάει το κεφάλι του να πηγαίνει σε Νευρολόγο, αν του πονά ο φάρυγγας σε ΩΡΛ, αν του πονά το χέρι του σε Ορθοπαιδικό, αν του πονά η καρδιά του σε Καρδιολόγο, αν του πονά του πέος του σε Ουρολόγο και με αυτόν τον τρόπο θα έχει καλύτερη Υγεία;
Τελικά και σ'αυτή την περίπτωση ό,τι πληρώσεις παίρνεις!
Δεν είμαι σίγουρος ότι συμφωνώ απόλυτα σε αυτή την περίπτωση. Πιο σύμφωνο με βρίσκει κάτι που έγραψε ο schumifer πριν καιρό:Το ελληνικό σύστημα υγείας είναι φανταστικό αν έχεις λεφτά ΚΑΙ γνώση. Αν έχεις μόνο λεφτά, αργά ή πιθανόν γρήγορα, θα πέσεις σε επαγγελματίες υγείας που θα κάνουν τα πάντα για να σε ''θεραπεύσουν''. Αν έχεις μόνο γνώση πάει μάλλον πιο αργά και από το σουηδικό.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος