Ξεκαθαρίζει τι θέλει να εφαρμόσει το υπουργείο και γνωρίζει ότι δεν μπορεί ή δεν θέλει να καλύψει οικονομικά τις ανάγκες σε υπηρεσίες ΠΦΥ του πολίτη πλήρως. Με 2250 πολίτες, 24 ώρες ωράριο την εβδομάδα (ή περίπου 5 ώρες/ημέρα) και περιορισμένο αριθμό οικογενειακών ιατρών, και πληρώνοντας το ένα τέταρτο από ότι κοστίζει ένας γιατρός σε μια ΤόΜΥ, θέτει τις βάσεις για το Ιρλανδικό μοντέλο ΠΦΥ, που θα φανεί ξεκάθαρα όταν αρχίσουν και οι παραπομπές στους ειδικούς.
Στην Ιρλανδία, ο πολίτης έχει πληρωμένο τον οικογενειακό του ιατρό μόνο εάν ανήκει σε κάποια προστατευόμενη ομάδα: άποροι, παιδιά έως 7 ετών, πολίτες με συγκεκριμένα νοσήματα. Στην χώρα μας το ρόλο αυτό θα τον έχουν οι ΤόΜΥ που χρηματοδοτούνται μέσω ΕΣΠΑ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την αντιμετώπιση της φτώχειας. Όλοι οι υπόλοιποι πολίτες στην Ιρλανδία πληρώνουν τον οικογενειακό τους ιατρό και τους έρχεται αποτελεσματικότερα και οικονομικότερα από το να τρέχουν σε πολλούς διαφορετικών ειδικοτήτων.
Στην χρεοκοπημένη Ελλάδα, ο πολίτης δεν δικαιούται να μάθει ότι πρακτικά το κράτος δεν μπορεί να καλύψει επιπλέον 20€ το χρόνο που πληρώνει η Σλοβακία σε μια τέτοια σύμβαση (ακόμη κι αν τα πληρώνει σήμερα με το παραπάνω σε μια ΤοΜΥ) και το υπουργείο κλείνει το μάτι στο γιατρό ότι μπορεί νόμιμα να τα κερδίσει από τον ασθενή με επισκέψεις εκτός ωραρίου. Μόνο η συνταγογραφία με στοιχειώδη παρακολούθηση σε 2250 άτομα και τα αποτελέσματα εξετάσεων ξεπερνάνε τα 400 ραντεβού το μήνα ακόμη κι αν τα κάνεις 10λεπτα. Σήμερα, για τις επισκέψεις του ΕΟΠΥΥ βάζω 20λεπτα ραντεβού και πάλι δεν φτάνει ο χρόνος για μια σωστή εξέταση. Όσο θα μικραίνει η διάρκεια τους, τόσο ευκολότερο είναι να πληρωθεί ένα ιδιωτικό ραντεβού που θα υπάρχει χρόνος, ηρεμία και διάθεση να πάρεις ιστορικό, να εξετάσεις έναν ασθενή, και να του εξηγήσεις τι προτείνεις.
Προσωπικά, δεν διαφωνώ με το σύστημα, είναι σίγουρα καλύτερο από το υπάρχον αλλά πραγματικά ντρέπομαι για το πως αντιμετωπίζει τους γιατρούς αυτή η χώρα και φυσικά λυπάμαι που οι προτεραιότητες δεν είναι η παροχή της ελάχιστης απαιτούμενης φροντίδας στους ασφαλισμένους που πληρώνουν υγειονομική περίθαλψη ως ποσοστό του ΕΦΚΑ επιπέδου Σουηδίας,
Σίγουρα αξίζουν συγχαρητήρια στην Ένωση Γενικής Ιατρικής για την υπευθυνότητα με την οποία χειρίστηκε μέχρι σήμερα το όλο θέμα.
Μένει να δούμε αν θα μπορεί κανένας γιατρός με αυτή τη σύμβαση που πρακτικά μόνο οι απαιτήσεις του νόμου έχουν κλείσει τα ραντεβού 4 μηνών......