Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
21 Νοεμβρίου 2024, 17:10:16

Αποστολέας Θέμα: Τι ισχύει με το καθεστώς φορολόγησης κερδών από την πώληση των μετοχών.  (Αναγνώστηκε 13095 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

23 Ιανουαρίου 2018, 07:09:26
Αναγνώστηκε 13095 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
14/01/2018 Καθημερινή.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ, ΤΖΕΝΗ ΠΑΝΟΥ*


Επειδή το θέμα της φορολογικής μεταχείρισης φυσικών πρόσωπων για κέρδη ή ζημίες από τίτλους (μετοχές, ομόλογα κ.λπ.) έχει δημιουργήσει σύγχυση σε πολλούς φορολογουμένους, το κείμενο που ακολουθεί αποσκοπεί στο να διευκρινίσει συνοπτικά τα εξής:

Τα φυσικά πρόσωπα φορολογούνται με 15% στα κέρδη (υπεραξία) που προκύπτουν από την πώληση τίτλων. Αν από την πώληση προκύπτει ζημία, αυτή μεταφέρεται στα επόμενα πέντε χρόνια και μπορεί να συμψηφιστεί μόνο με κέρδη από μεταβιβάσεις τίτλων.

Κατά τη μεταβίβαση των τίτλων δεν απαιτείται πλέον κάποια δήλωση στην εφορία, αλλά ο φορολογούμενος θα συμπεριλάβει το κέρδος ή τη ζημία στον πίνακα 4Ε της φορολογικής του δήλωσης.

Τα ανωτέρω ισχύουν για τις μεταβιβάσεις από φυσικά πρόσωπα:

α) μετοχών σε εταιρεία μη εισηγμένη σε χρηματιστηριακή αγορά, β) μετοχών «και άλλων κινητών αξιών» εισηγμένων σε χρηματιστηριακή αγορά, εφόσον ο μεταβιβάζων συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας με ποσοστό τουλάχιστον μισό τοις εκατό (0,5%), γ) μεριδίων ή μερίδων σε προσωπικές εταιρείες, δ) κρατικών ομόλογων και έντοκων γραμμάτιων ή εταιρικών ομόλογων, ε) παράγωγων χρηματοοικονομικών προϊόντων.

Ειδικά για τίτλους που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε χρηματιστήριο, τα τυχόν κέρδη από πώληση φορολογούνται εφόσον οι τίτλοι αυτοί έχουν αποκτηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2009 και μετά.

Αυτή η φορολόγηση εφαρμόζεται τόσο σε μετοχές/τίτλους ημεδαπών όσο και αλλοδαπών εταιρειών, διαπραγματεύσιμων και μη σε χρηματιστηριακή αγορά.

Αν και δεν αναφέρεται ρητά στον νόμο, έχει γίνει δεκτό ότι τα προαναφερόμενα ισχύουν και για μεταβίβαση μεριδίων εταιρειών περιορισμένης ευθύνης (ΕΠΕ), ιδιωτικών κεφαλαιουχικών εταιρειών (ΙΚΕ), κοινωνικών και αστικών εταιρειών.

Τονίζεται ότι η φορολόγηση της υπεραξίας ή αντίστοιχα η μεταφορά ζημίας για πέντε έτη, αφορά μόνο τις μεταβιβάσεις τίτλων που έχουν πραγματικά λάβει χώρα και όχι σε περιπτώσεις τυχόν υπερτίμησης ή υποτίμησης αυτών, καθόσον το κέρδος ή η ζημία από την αποτίμηση των τίτλων που κατέχει φυσικό πρόσωπο, δεν αποτελεί αντικείμενο του φόρου εισοδήματος.

Σχετικά με τον υπολογισμό της υπεραξίας ισχύουν τα ακόλουθα:

Για εισηγμένους σε χρηματιστηριακή αγορά τίτλους, ως υπεραξία θεωρείται η διαφορά μεταξύ τιμής πώλησης και τιμής κτήσης, όπως καθορίζονται από τα αποδεικτικά συναλλαγών που εκδίδει η χρηματιστηριακή εταιρεία ή το πιστωτικό ίδρυμα ή άλλος φορέας που διενεργεί τις συναλλαγές αυτές.

Για τη μεταβίβαση μη εισηγμένων τίτλων, ως τιμή πώλησης λαμβάνεται η υψηλότερη μεταξύ της αξίας των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας και του τιμήματος που αναγράφεται στη σύμβαση μεταβίβασης, ενώ ως τιμή κτήσης θεωρείται η χαμηλότερη μεταξύ της αξίας των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας κατά τον χρόνο απόκτησης των τίτλων και του τιμήματος απόκτησης που αναγράφεται στην σύμβαση αγοράς των τίτλων.

Επειδή αυτός ο τρόπος φορολογίας ισχύει και για τη μεταβίβαση ολόκληρης επιχείρησης, συμπεριλαμβανομένης και της ατομικής, έχουν προκύψει αμφισβητήσεις σχετικά με τον υπολογισμό της υπεραξίας σε περιπτώσεις ατομικής επιχείρησης που τηρεί απλογραφικά βιβλία, αναφορικά με την τιμή κτήσης, την ύπαρξη άυλων αξιών, όπως φήμη και πελατεία, σήμα κ.λπ.

Σημειωτέον ότι θεωρείται μεταβίβαση και η εισφορά τίτλων για την κάλυψη ή αύξηση κεφαλαίων εταιρείας, ενώ απαλλάσσονται από τον φόρο τα κεφαλαιακά κέρδη που προκύπτουν από την ανταλλαγή ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου ή εταιρικών ομολόγων με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου με άλλους τίτλους κατ’ εφαρμογή του προγράμματος συμμετοχής στην αναδιάταξη του ελληνικού χρέους.

Τέλος, διευκρινίζεται ότι στη δωρεά, στη γονική παροχή και στην κληρονομιά μετοχών (είτε κατά πλήρη κυριότητα είτε με διακράτηση της επικαρπίας), οι υπολογισμοί της αξίας των μετοχών για την επιβολή του αντίστοιχου φόρου γίνονται με βάση ειδική φόρμουλα, η οποία λαμβάνει υπόψη τα κέρδη και τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας των τελευταίων 5 ετών (ΠΟΛ 1055/2003).

* Ο Γιώργος Σαμοθράκης και η Τζένη Πάνου είναι υπεύθυνοι του φορολογικού τμήματος της ASnetwork (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος).

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 23 Ιανουαρίου 2018, 07:20:50 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
471 Απαντήσεις
560915 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 5 Νοεμβρίου 2024, 23:31:10
από Argirios Argiriou
6 Απαντήσεις
5697 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Ιανουαρίου 2013, 14:22:39
από Δ. Κουναλάκης
0 Απαντήσεις
49130 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 12 Νοεμβρίου 2014, 15:25:18
από ΓΕΩΡΓΙΑΠ
0 Απαντήσεις
17044 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 12 Μαρτίου 2018, 09:53:32
από Μαραγκος Μ
3 Απαντήσεις
5358 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 23 Νοεμβρίου 2019, 23:31:04
από Argirios Argiriou