Γενικά > Αποσπάσματα από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο
Σουηδία: Ο μύθος του Σκανδιναβικού μοντέλου «δωρεάν» περίθαλψης
Δ. Κουναλάκης:
Κι όμως εάν δεις τις συζητήσεις εργαζόμενων στις ΗΠΑ, το πρώτο τους μέλημα είναι οι μη οικονομικές παροχές και το εργασιακό περιβάλλον και ακολουθεί ο μισθός. Σε μια χώρα που δεν υποχρεώνει τον εργοδότη να προσφέρει τίποτα και δεν τον τιμωρεί με σουηδικές ηλιθιότητες. Δεν νομίζω ότι έχει λογική να τιμωρείς τον εργοδότη εάν ασθενήσει ο εργαζόμενος. Αυτό στην πράξη θα δημιουργήσει stress στον εργαζόμενο μέχρι να "μονιμοποιηθεί" και διακρίσεις στην επιλογή εργαζομένων που θα "μονιμοποιηθούν" αν έχουν κάποιο σοβαρό και χρόνιο νόσημα. Τι ποσοστό πχ διαβητικών τύπου Ι άνω των 45 ετών απασχολούνται σε αμιγώς ιδιωτικές επιχειρήσεις στην Σουηδία; Υπάρχουν δεδομένα; Και ποιος ο λόγος να έχεις ένα τόσο σφικτό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης όταν τιμωρείς τον εργοδότη για να είναι "υγιείς" οι εργαζόμενοι; Δεν θα κρατήσει αυτό μοντέλο Αργύρη. Γκρεμίζεται ήδη..... Και στην Ελλάδα, τα πράγματα είναι ακόμη πιο ηλίθια: Ο εργαζόμενος "πληρώνεται" από τον εργοδότη τις πρώτες 3 ημέρες και κάποιες ειδικές κατηγορίες πχ άδειες εγκυμοσύνης-κύησης επίσης ηλιθίως από τον εργοδότη. Αντίθετα, σωστά, ένα εργατικό ατύχημα χρεώνεται στον εργοδότη, αλλά και εκεί υπάρχουν ηλιθιότητες πχ ατύχημα στο δρόμο για να πάει στη δουλειά εκτός του ωραρίου θεωρείται από τον ΙΚΑ εργατικό ατύχημα
DrGuni:
Να τολμήσω να ρωτήσω για το ενδεχόμενο κλειστής φυσιοθεραπείας σε κέντρο αποκατάστασης μετά την αρθροπλαστική;
schumifer:
@Αργύρη, θα έλεγα ότι κύρια παράμετρος του συστήματος είναι το cost efficiency :-\ >:( >:( ??? :-[
Δεν ξέρω αν είναι ακριβώς τιμωρία του εργοδότη το να πληρώνει το πρώτο 15ήμερο του εργαζομένου, ίσως το σκεπτικό είναι ότι έχει και ο εργοδότης μία υποχρέωση να βοηθήσει τον εργαζόμενο σε μία δύσκολη στιγμή. Ίσως πιο ανόητο είναι που ο ασθενής της μίας μέρας χάνει όλο το ημερομίσθιο ενώ από 2 μέρες και πάνω πληρώνεται για όλες τις μέρες ασθενείας. Πρακτικά αυτό οδηγεί στο ότι Σουηδός δε λείπει κάτω από 2 μέρες. Οι υπόλοιποι μπορεί και να λείψουμε μόνο μία μέρα όσο και αν κοστίζει αυτό.
-Δεν έχω διαπιστώσει καμία τέτοια διαστρέβλωση του συστήματος όπου ένας πάσχων να αποκλείεται από εργασία. Εάν μου κάνει γιατί να μην τον πάρω;
Αν έχει πάθηση που πρόκειται προβλέψιμα να τον έχει εκτός εργασίας τακτικά τότε υπάρχει ειδικό αίτημα που υποβάλλει με τη βοήθεια του ΓΙ για προληπτική αναρρωτική, οπότε και τις μέρες που προκύπτουν τις πληρώνει ο ασφαλιστικός οργανισμός.
Εξάλλου είναι λογικό στις ΗΠΑ να έχει κανείς σαν πρώτο μέλημα την ιατρική κάλυψη που προσφέρει ο εργοδότης, μιας και αυτή δεν είναι διαφορετικά καθόλου δεδομένη και το σύστημα είναι σκληρό με τους μη έχοντες. Εδώ πάνω θα έχεις την ιατρική κάλυψη που έχουν όλοι.
Αν γκρεμίζεται το σύστημα δεν οφείλεται σε αυτούς του λόγους πάντως.
Η Σουηδία έχει μοιράσει άπειρο χρήμα σε πολλούς αετονύχηδες, ορδές ξένων και εγχώριων ασθενών και ''ασθενών'' έχουν περάσει ζάχαρη επί πολλά έτη. Τώρα γίνεται μία προσπάθεια να μειωθούν οι πληρωμές που καταβάλει το ασφαλιστικό σύστημα με πολύ σκληρότερους κανόνες, και φυσικά η μπάλα παίρνει και τους αθώους. Αλλά αυτό είναι μία άλλη συζήτηση.
Μετά την αρθροπλαστική συνήθως ο ασθενής κινητοποιείται ενδονοσοκομειακά με τη βοήθεια ΦΘ εκεί. Ρυθμίζεται η παυσίπονη αγωγή του και λίγες μέρες μετά είναι σπίτι του. Αν χρειάζεται βοήθεια για να είναι σπίτι τότε αυτό κανονίζεται (πχ φαγητό, πλύσιμο, καθάρισμα κλπ). Μπορεί να γίνουν απανωτά πιεστικά και αγωνιώδη τηλέφωνα από την κλινική προς την κατ'οίκον εξυπηρέτηση αλλά παραπάνω μέρα ο ασθενής μέσα δε μένει εύκολα.
Στη συνέχεια ο ασθενής παραπέμπεται σε ανοικτή ΦΘ, υπάρχουν και ΦΘ κατ'οίκον αλλά δεν έχω πετύχει κάποιον ασθενή που να τον χρειάστηκε.
Αν μιλάμε για ασθενείς ανήμπορους που χειρουργήθηκαν και δεν παίζει να τα καταφέρουν σπίτι, υπέργηρους, ανοϊκούληδες που όμως τα κατάφερναν ως τώρα τότε φροντίζει η κλινική και βρίσκει προσωρινή βραχυχρόνια κατοικία. Αυτό μπορεί να πάρει μερικές μέρες για αυτό και το σκέφτονται από πριν το χειρουργείο μερικές φορές.
DrGuni:
Ευχαριστώ για την απάντηση. Στην Ελλάδα υποκρύπτεται σημαντική κατασπατάληση πόρων στην κλειστή ΦΘ , τα ΚΑΑ είναι η πλέον προσοδοφόρα <<μπίζνα>> αυτήν τη στιγμή . Δεν υπάρχει κανείς έλεγχος για cost-efficiency , καθώς 90αρηδες ήδη κατακεκλιμένοι και σχεδόν πάντα ανοϊκοί, χειρουργούνται ώστε να μπορούν να τους <<αλλάζουν θέση >> επί της κλίνης , όπως διατείνονται οι θεράποντες. Δεν είναι τυχαίο που ανοίγουν συνέχεια καινούρια ιδιωτικά ΚΑΑ.
Argirios Argiriou:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος@Αργύρη, θα έλεγα ότι κύρια παράμετρος του συστήματος είναι το cost efficiency :-\ >:( >:( ??? :-[
--- Τέλος παράθεσης ---
Συμφωνώ.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Αν γκρεμίζεται το σύστημα δεν οφείλεται σε αυτούς του λόγους πάντως.
Η Σουηδία έχει μοιράσει άπειρο χρήμα σε πολλούς αετονύχηδες, ορδές ξένων και εγχώριων ασθενών και ''ασθενών'' έχουν περάσει ζάχαρη επί πολλά έτη.
--- Τέλος παράθεσης ---
Ακριβώς.
( Αν το παραπάνω το γράψεις σε Σουηδικό φόρουμ πάντως, είσαι στα όρια να φας μήνυση για ρατσισμό.)
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση