Γενικά > Αποσπάσματα από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο

Σουηδία: Ο μύθος του Σκανδιναβικού μοντέλου «δωρεάν» περίθαλψης

<< < (2/4) > >>

Argirios Argiriou:
Κατά τ' αρχήν να δώσω συγχαρητήρια στον schumifer γιατί καλύτερα δεν θα μπορούσα να τα περιγράψω.

Σε θεωρητικό επίπεδο οι προτεραιότητες στην Σουηδική Υγεία βασίζονται στις αρχές human dignity, need and solidarity, and cost-efficiency.

Για να πάρουμε όμως μια ιδέα της πρακτικής δουλειάς που κάνουν γύρω από το θέμα των προτεραιοτήτων στο θέμα της Υγείας δανείζομαι μια παράγραφο από το τι ισχύει στην Νορβηγία, γιατί με παρόμοιο τρόπο σκέφτονται (και το εφαρμόζουν) και στην Σουηδία, για ΟΛΟ τον πληθυσμό της χώρας (δεν υπάρχουν ανασφάλιστοι):

 Five priority groups:

▪ Emergency care for life-threatening diseases
▪ Treatment which prevents catastrophic or very serious long-term consequences: example, cancer
▪ Treatment which prevents less serious long term consequences: example, hypertension
▪ Treatment with some beneficial effects: example, common cold
▪ Treatment with no documented effects

Μπαίνουν όμως στη μέση και άλλα όπως:

▪ Risk of dying from disease within five years is more than 5–10% (severity)

▪ Increase in probability of five year survival is greater than 10% (expected treatment outcome)

▪ Costs reasonable in relation to benefits

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Δ. Κουναλάκης:
Κατ αρχήν δεν είμαι εναντίον στο σύστημα υγείας της Σουηδίας. Να πω την αλήθεια, πιστεύω ότι σηκώνει ανακαίνιση. Και εκείνο που δεν μου αρέσει είναι ότι αφήνει πολλά σημεία υποκειμενικότητας στο υγειονομικο προσωπικό σε καίριες αποφάσεις. Στην Ελλάδα, πήγαινε δήλωσε Ολυμπιακός σε ΑΕΚτζή και το ξανασυζητάμε.....
Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι κάποιοι γιατροί έβαλαν τα καλύτερα standards και έφτιαξαν μια σειρά προτεραιοτήτων και κανόνων.
Το πρόβλημα με κάθε τέτοιο μοντέλο είναι ότι υπολογίζει μόνο το υγειονομικό κόστος, αφού αφαιρέσει τον κίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή.
Όμως η πραγματικότητα έχει ένα συνολικό κόστος: Αυτό περιλαμβάνει το υγειονομικό κόστος αλλά και το κόστος στους γύρω σου. Για παράδειγμα, είμαι εργοδότης σε ένα χημικό μηχανικό, εξαιρετικό στη δουλειά του, που είναι 60 χρονών, ξέρει τη δουλειά του, τον θέλω, και αρχίζει και παίρνει αναρρωτικές άδειες γιατί πονάει το γόνατο του. Πληρώνουμε (εργοδότης και εργαζόμενος) άλλο ένα μισθό του σε κρατήσεις. Πόσο θα κάνει να χειρουργηθεί; Το κόστος του χειρουργείου για μένα είναι αστεία μικρό μπρος στις κρατήσεις, και θα ήθελα να το κάνει και να επιστρέψει όπως πριν στην δουλειά του.
Στη Σουηδία έχω δύο επιλογές: Ή θα τον στείλω στην Ελλάδα να χειρουργηθεί ή θα τον απολύσω (το λέμε και εθελούσια)...... Υπάρχει και μια τρίτη: Μετακομίζω την επιχείρηση αλλού..... Οι καιροί είναι δύσκολοι.

Μπορεί τα παραπάνω να είναι σκληρά, αλλά στις ΗΠΑ έτσι σκέφτονται..... Όπως ακριβώς υπολογίζονται και οι τιμές των φαρμάκων όταν βγαίνουν: Τι κερδίζει κανείς συνολικά εάν τα πάρει; Δεν σας λέω όμως ότι στις ΗΠΑ, είναι ρόδινα τα πράγματα. Όμως σε 3-4 χρόνια έρχεται η διασυνοριακή υγεία και το Σουηδικό σύστημα θα ζοριστεί πολύ εάν ο Σουηδός έρχεται "διακοπές" σε άλλα κράτη μέλη

Σημείωση: Αλήθεια, τις μέρες που πονάς από την οστεοαρθρίτιδα ή από οποιαδήποτε άλλη νόσο, αν δεν είσαι συνταξιούχος, τις πληρώνεσαι από το κράτος στη Σουηδία ή τις πληρώνει ο εργοδότης σου;

Argirios Argiriou:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Τζάμπα ναι... αλλά ακριβό σύστημα δείχνει για την αποτελεσματικότητα του....

--- Τέλος παράθεσης ---

Το Σουηδικό σύστημα είναι σαφώς πιο cost-effective από αυτό των ΗΠΑ ( αν μιλούμε για τον συνολικό πληθυσμό της χώρας ).

Οι Σουηδοί όμως με την σειρά τους, μάλλον υπολείπονται σε cost - effectiveness σε σχέση με τους Βρετανούς.

Argirios Argiriou:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΚατ αρχήν δεν είμαι εναντίον στο σύστημα υγείας της Σουηδίας. Να πω την αλήθεια, πιστεύω ότι σηκώνει ανακαίνιση. Και εκείνο που δεν μου αρέσει είναι ότι αφήνει πολλά σημεία υποκειμενικότητας στο υγειονομικο προσωπικό σε καίριες αποφάσεις.

--- Τέλος παράθεσης ---

Έχεις δίκιο. Είναι ένα σοβαρό πρόβλημα, αλλά αυτοί αποφάσισαν ως κοινωνία ότι θα εμπιστεύονται την κρίση των επαγγελματιών Υγείας περισσότερο από την κρίση των Ασθενών.

Σχετίζεται σίγουρα και με το ότι, ως Προτεστάντες (Arbeit macht frei), τον Επαγγελματισμό τον έχουν στο αίμα τους και αυτό τους κάνει να εμπιστεύονται σε μεγάλο βαθμό τις Αρχές της χώρας τους.

Μέχρι τώρα είναι αλήθεια δεν τα πήγαν και τόσο άσχημα.

Αυτά τα πράγματα αλλάζουν βέβαια. Αν μη τι άλλο, η νοοτροπία του κόσμου αλλά και των επαγγελματιών αλλάζει, μεταξύ άλλων, γιατί αλλάζει και η εθνολογική και θρησκευτική σύσταση του πληθυσμού. (τις παραπάνω τέσσερις γραμμές αν τις έγραφα σε Σουηδικό φόρουμ, θα ήμουν στα όρια για να φάω μήνυση για ρατσισμό). Είναι όμως και οι νέες τεχνολογίες, τα νέα μέσα επικοινωνίας, το ιντερνέτ, τα γρήγορα αεροπλάνα κτλ που αλλάζουν σιγά σιγά την νοοτροπία.

Argirios Argiriou:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Σημείωση: Αλήθεια, τις μέρες που πονάς από την οστεοαρθρίτιδα ή από οποιαδήποτε άλλη νόσο, αν δεν είσαι συνταξιούχος, τις πληρώνεσαι από το κράτος στη Σουηδία ή τις πληρώνει ο εργοδότης σου;

--- Τέλος παράθεσης ---

Χοντρικά για τους μισθωτούς (που αυτοί είναι και οι περισσότεροι): Την 1η ημέρα της αρρώστιας σου δεν πληρώνεσαι τίποτε (για να σε αναγκάσουν να μην παίρνεις αναρρωτική με το παραμικρό). Από την 2η έως και την 14η, σου πληρώνει ο Εργοδότης περίπου το 80% του μισθού σου (προσπαθούν με αυτό τον τρόπο να αναγκάσουν τους εργοδότες να έχουν τέτοιο εργασιακό περιβάλλον που να μην αρρωσταίνουν οι εργαζόμενοι). Από την 15η έως και την 90η, σου πληρώνει το Κράτος (μέσω του ενός και μοναδικού Ασφαλιστικού Ταμείου που υπάρχει στην χώρα) κάπως λιγότερο από το 80% του μισθού σου, και μετά τα πράγματα σκουραίνουν. Πρέπει ο Ιατρός να κάνει ειδικές εκθέσεις της οποίες πρέπει να τις εγκρίνει και το Ταμείο...Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

- Απάντηση Δημήτρη Κουναλάκη στην ομάδα ΓΕΝΙΚΟΙ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ - Ελεύθερο Βήμα στις 03/03/2018 στο παραπάνω: 14 ημέρες πληρώνει ο εργοδότης τοην γραφειοκρατία του υγειονομικού συστήματος;;;;;;; Δεν θα κρατήσει πλέον στην παγκοσμιοποίηση...

- Απάντηση Αργύρη Αργυρίου:

Δεν είναι αναγκαστικά γραφειοκρατία. Είναι μια άλλη αντίληψη για το πως γίνεται καλά ένας άνθρωπος (ότι πολλές φορές το σώμα από μόνο του γίνεται καλά αρκεί να ξεκουραστεί λίγο, ίσως και με τις συμβουλές ενός Οικογενειακού Ιατρού).

Το ότι την 1η ημέρα της αρρώστιας σου δεν πληρώνεσαι τίποτε είναι για να σε αναγκάσουν να μην παίρνεις αναρρωτική με το παραμικρό.

Το ότι από την 2η έως και την 14η, σου πληρώνει ο Εργοδότης περίπου το 80% του μισθού σου είναι γιατί προσπαθούν με αυτό τον τρόπο να αναγκάσουν τους εργοδότες να έχουν τέτοιο εργασιακό περιβάλλον που να μην αρρωσταίνουν οι εργαζόμενοι.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση