Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
21 Νοεμβρίου 2024, 19:27:06

Αποστολέας Θέμα: Σουηδία: Ο μύθος του Σκανδιναβικού μοντέλου «δωρεάν» περίθαλψης  (Αναγνώστηκε 37823 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

3 Μαρτίου 2018, 17:35:25
Απάντηση #15
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Υπάρχουν 3 μοντέλα:
1ο Μοντέλο: Ο εργοδότης "υιοθετεί" τον εργαζόμενο, και του καλύπτει τις υγειονομικές ανάγκες. Αλλά εκεί δεν έχουμε να μιλάμε για εισφορές αλλά για περίθαλψη. Αυτό όσο κι αν ακούγεται περίεργο είναι το μοντέλο των ΗΠΑ. Ο εργοδότης πληρώνει κάποια ιδιωτική ασφαλιστική ή συμβάλλεται με κάποιο "Ιατρικό" και παρέχει υπηρεσίες περίθαλψης και πρόληψης στον εργαζόμενο για όσο είναι εργαζόμενος. Υπάρχουν σίγουρα δικλείδες για τον ηθικό κίνδυνο υπερ-χρήσης των υπηρεσιών περίθαλψης, και από την άλλη όσο καλύτερο είναι το κοινωνικό πρόσωπο του εργοδότη στους εργαζόμενους, τόσο ευκολότερο είναι να έλκει τους καλύτερους εργαζόμενους. Σε αυτό το μοντέλο, το θετικό είναι ότι δεν υπάρχουν ουρές και αναμονές για κάτι που σε επιστρέφει υγιή στην εργασία. Το πρόβλημα αρχίζει σε ανθρώπους που έχουν χρόνια νοσήματα με κακό προσδόκιμο και για αυτό αυτό το μοντέλο, ενώ είναι εξαιρετικά ανθρώπινο με τους υγιείς, δεν είναι με τους άτυχους στη ζωή. Ειναι δε εξαιρετικά τιμωρητικό με όσους θα ακολουθήσουν επικίνδυνες για την υγεία συμπεριφορές.

2ο Μοντέλο: Η εργασία και η κοινωνική στήριξη στην περίθαλψη δεν σχετίζονται Ο εργοδότης δεν καλύπτει τις υγειονομικές ανάγκες του εργαζόμενου και για αυτό πληρώνει εισφορές υγειονομικής περίθαλψης. Αυτό σημαίνει ότι η απουσία από την εργασία για τον εργοδότη δεν αποτελεί επιπλέον οικονομικό κόστος, αρκεί το κόστος διαχείρισης που υπάρχει από την απουσία ενός έμπειρου εργαζόμενου για την επιχείρηση.
Υπάρχουν όμως δύο σημεία που δημιουργούν ηθικό κίνδυνο:
α) το εργατικό ατύχημα: Εδώ επειδή ο εργοδότης πρέπει να έχει ευθύνη και για πρόληψη των ατυχημάτων αλλά και για την σωστή επιλογή εργαζόμενων που μπορούν να ανταποκριθούν στους κινδύνους της θέσης εργασίας, είτε θεσπίζεις αυστηρά πρόστιμα αποζημίωσης του εργαζόμενου σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος είτε ο εργοδότης αναλαμβάνει ένα σημαντικό κόστος της υγειονομικής αποκατάστασης.
β) Επειδή οι βραχυχρόνιες απουσίες δημιουργούν τεράστιο διαχειριστικό κόστος για το ασφαλιστικό ταμείο, και συχνά βασίζονται σε αρχές εμπιστοσύνης εργοδότη-ασφαλιστικού ταμείου, υπάρχει ο κίνδυνος εάν ο εργοδότης δεν θέλει να "χρεωθεί" το μισθό ελάχιστων ημερών που στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται να του δουλέψει ο εργαζόμενο, να τον χρεώνει άρρωστο ύπουλα στο ασφαλιστικό σύστημα με την συναίνεση του εργαζόμενου. Η απάντηση σε αυτό είναι μέχρι κάποιο αριθμό ημερών αυτό να χρεώνεται στο εργοδότη. Έτσι, στην Ελλάδα το ΙΚΑ χρεώνει 3 ημέρες. Ταπεινή μου γνώμη, ο αριθμός των ημερών, δηλώνει και το μέγεθος του κόστους της γραφειοκρατίας να διαχειριστεί την ολιγοήμερη νόσο. Ο στόχος σε ένα αποδοτικό και αποτελεσματικό σύστημα είναι οι μέρες αυτές να είναι μηδενικές.
Το παραπάνω (2ο μοντέλο) είναι σίγουρα καλύτερο από το πρώτο, αναδιανεμητικό αλλά προσοχή, επειδή βασίζεται σε εργαζόμενους, άρα ασφαλισμένους, δεν καλύπτει τους ανασφάλιστους......

3ο Μοντέλο: Η εργασία και η κοινωνική στήριξη στην περίθαλψη δεν σχετίζονται, και επιπλέον η περίθαλψη δεν προϋποθέτει "ασφαλιστική ικανότητα" Είναι το ΕΣΥ ή Εθνικό Σύστημα Υγείας. Πρακτικά περιλαμβάνει ότι και το 2ο μοντέλο, μόνο που εδώ περιλαμβάνει όλο τον πληθυσμό. Και εδώ αρχίζουν οι αετονύχηδες....που περιέγραψες. Σε αυτό το σύστημα υπάρχει και ο ηθικός κίνδυνος του άεργου. Γιατί εδώ είναι πιο κοινωνικά υποστηρικτικό, πιο αναδιανεμητικό, έχει και εγγυημένο εισόδημα..... αλλά έχει μεγαλύτερο ηθικό κίνδυνο για όποιον θελήσει να το εκμεταλλευτεί..... Εδώ η απουσία από την εργασία δεν αποτιμάται και δεν ενδιαφέρει και κανένα..... Είναι ένα μοντέλο, που η επιχείρηση και οι υγειονομικές υπηρεσίες θέλουν να είναι μακριά και αγαπημένες. Δεν αρνούμαι ότι οι Σουηδοί μπορεί να το τερμάτισαν στην προσπάθεια τους να το βελτιώσουν αλλά νομίζω ότι θα πάρει την θέση του στην ιστορία εκτός εάν .....έρθουν e-health & big data.....

H αλήθεια είναι ότι οι Σκανδιναβικές χώρες και γενικότερα οι χώρες με το 3ο μοντέλο επενδύουν τρελά στο e-Health. Ίσως και περισσότερο από τις ΗΠΑ. Στην αρχή μου έκανε εντύπωση, σήμερα νομίζω ότι ξέρω το γιατί.... Γιατί με ένα apple health watch και μια ηλεκτρονική "αστυνομική ταυτότητα" τύπου εμφυτεύματος το 3ο μοντέλο ρυθμίζεται τέλεια.... Έχεις δεδομένα, για να σχεδιάσεις, να βελτιώσεις και να ρυθμίσεις τέλεια αυτό το μοντέλο..... Με τίμημα τις προσωπικό απόρρητο.

Είδομεν....
« Τελευταία τροποποίηση: 3 Μαρτίου 2018, 17:38:11 από Δ. Κουναλάκης »
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

Λέξεις κλειδιά: Σουηδία ΠΦΥ περίθαλψη αγορά 
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
3888 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 16 Σεπτεμβρίου 2008, 00:04:39
από Argirios Argiriou
4 Απαντήσεις
3989 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 17 Ιανουαρίου 2013, 16:02:40
από Γ.Κτιστάκης
126 Απαντήσεις
279521 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 18 Ιουλίου 2024, 09:17:28
από fanisgp
0 Απαντήσεις
2285 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 28 Ιουλίου 2015, 00:45:36
από Argirios Argiriou
2 Απαντήσεις
2582 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 9 Απριλίου 2017, 16:13:00
από Αδαμάντιος Σκούφαλος