Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
18 Ιανουαρίου 2025, 21:36:29

Αποστολέας Θέμα: Έρχεται η σειρά των νοσοσκομείων  (Αναγνώστηκε 6051 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

19 Μαρτίου 2018, 12:26:16
Αναγνώστηκε 6051 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
Παράθυρο στο μέλλον.

Γερμανία: Έκλεισαν 318 νοσοκομεία σε 20 χρόνια

318 νοσοκομεία έκλεισαν τα τελευταία 20 χρόνια στη Γερμανία. Οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν συνήθως έντονα.

Αυτό συμβαίνει τώρα στην περιοχή Ράινγκαου-Τάουνους, όπου το νοσοκομείο Helios αναμένεται σύντομα να βάλει λουκέτο. Πορείες διαμαρτυρίας και συγκεντρώσεις πραγματοποιούν οι κάτοικοι που δεν θέλουν να πηγαίνουν στη γειτονική πόλη Βίσμπαντεν όταν θα χρειάζονται περίθαλψη.

Ωστόσο η 31 Μαΐου παραμένει η ημερομηνία που το νοσοκομείο θα κλείσει οριστικά.

Η εταιρεία Helios Kliniken, που λειτουργεί το εν λόγω νοσοκομείο στο Μπαντ Σβάλμπαχ από το 2006, επισημαίνει ότι δεν υπάρχει αρκετή ζήτηση. Από τις 110 κλίνες χρησιμοποιούνται κατά μέσο όρο οι 43.

Ασθενείς και προσωπικό διάσωσης προτιμούν νοσοκομεία «με περισσότερους ειδικούς, όπου γίνονται πιο συχνά θεραπείες και που διαθέτουν δυνατότητες περίθαλψης εκτάκτων περιστατικών και εντατικής θεραπείας» λέει η εκπρόσωπος της εταιρείας Σιμόνε Κοχ.

Περιπτώσεις όπως αυτή του Μπαντ Σβάλμπαχ υπάρχουν πολλές στη Γερμανία.

Το 2014 στη Βάδη-Βυρτεμβέργη μετά από μακρόχρονη πολιτική και νομική αντιπαράθεση έκλεισε το νοσοκομείο στο Ίσνι.

Το 2015 στο Αμβούργο, μετά από 118 χρόνια λειτουργίας, έβαλε λουκέτο το νοσοκομείο Σάλτσχαουζεν.

Το 2017 στην Κάτω Σαξονία χρεοκόπησαν τρία νοσοκομεία.

Ο καθηγητής Φέρντιναντ Μ. Γκέρλαχ, επικεφαλής της Επιτροπής Πραγματογνωμόνων για την Ανάπτυξη του Συστήματος Υγείας είναι πεπεισμένος ότι υπάρχουν πολύ περισσότερα νοσοκομεία απ' ό,τι θα έπρεπε, ειδικά στα αστικά κέντρα.

«Η περιοχή Ρήνου-Μάιν είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα υπερβολικής νοσηλευτικής περίθαλψης. Εάν κλείναμε το ένα τέταρτο των νοσοκομείων δεν θα μειωνόταν η ποιότητα» είχε δηλώσει τον περασμένο Νοέμβριο στην Saarbrücker Zeitung.

Το Ινστιτούτο RWI στηρίζει τις θέσεις του καθηγητή Γκέρλαχ.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεσή του για τα νοσοκομεία και για το έτος 2017 ο αριθμός των νοσοκομείων είναι υπερβολικά μεγάλος.

«Υπάρχουν πολλά μικρά νοσοκομεία, σε μικρές αποστάσεις το ένα από το άλλο και δεν υπάρχει αρκετή ειδίκευση» επισημαίνεται στην έκθεση. Το πρόβλημα είναι ότι όσο πιο σπάνια γίνονται επεμβάσεις, τόσο λιγότερη εμπειρία υπάρχει και τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για τους ασθενείς, ειδικά όταν υπάρχουν επιπλοκές.

Βάσει αυτής της παρατήρησης κάθε κλείσιμο νοσοκομείου που η λειτουργία του θεωρείται περιττή θα επιβραβεύεται χρηματικά.

Η αναδιοργάνωση των νοσοκομείων –είτε πρόκειται για μετατροπή, είτε συγχώνευση είτε κλείσιμο - θα συγχρηματοδοτείται από το γερμανικό κράτος και τα ομόσπονδα κρατίδια.

Πόσα χρήματα δόθηκαν στο νοσοκομείο του Μπαντ Σβάλμπαχ, παραμένει άγνωστο. Ωστόσο το γεγονός και μόνο ότι η εταιρεία επιβραβεύεται που κλείνει ένα νοσοκομείο για τους περισσότερους κατοίκους είναι αδιανόητο.

Από την πλευρά του το υπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας της Έσσης επισημαίνει ότι δεν είναι σε θέση να επηρεάσει την απόφαση.

«Η δουλειά μας είναι να ελέγχουμε εάν εξασφαλίζεται η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στην περιοχή όταν κλείνει ένα νοσοκομείο» λέει η εκπρόσωπος του υπουργείο Έστερ Βάλτερ.

Μια κλινική θεωρείται απαραίτητη όταν τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι χρειάζονται περισσότερο από 30 λεπτά για να φτάσουν σε ένα γενικό νοσοκομείο με περίθαλψη έκτακτων περιστατικών.

Αυτό στην περίπτωση του Μπαντ Σβέλμπαχ δεν ισχύει.

Πηγή: Deutsche Welle
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

19 Μαρτίου 2018, 12:34:25
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
Ιδιωτικές κλινικές: 35 λουκέτα στην αγορά και έρχονται και άλλα

35 τουλάχιστον ιδιωτικές γενικές κλινικές (σε σύνολο 160 περίπου κλινικών που λειτουργούν στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των ψυχιατρικών και των μαιευτικών) έχουν αναγκαστεί να βάλουν λουκέτο την τελευταία οκταετία ως συνέπεια όχι μόνο της οικονομικής κρίσης, αλλά και της "πίεσης” που δημιούργησαν αφενός οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ, αφετέρου η υποχρέωση για την κάλυψη από τις επιχειρήσεις των υπερβάσεων που καταγράφονται στον κλειστό προϋπολογισμό του Οργανισμού για νοσήλια.

Όπως αναφέρουν στο Capital.gr παράγοντες από το χώρο των ιδιωτικών κλινικών, η σταδιακή αποπληρωμή των εκκρεμών οφειλών από τον ΕΟΠΥΥ έχει δώσει μεν μια μικρή "ανάσα” ρευστότητας στις επιχειρήσεις, εντούτοις τα συσσωρευμένα χρέη των προηγούμενων χρόνων εκτιμάται ότι θα φέρουν και άλλα λουκέτα στην αγορά μέσα στην παρούσα χρονιά, ενώ στο "κόκκινο” βρίσκονται κυρίως κλινικές μικρού μεγέθους που δραστηριοποιούνται στην Αττική, όπου ο ανταγωνισμός είναι υψηλότερος.

Το κονδύλι για τις υπηρεσίες νοσηλείας ιδιωτικών κλινικών έχει οριστεί στα 265 εκατ. ευρώ, που επιμερίζονται σε 175 εκατ. ευρώ για νοσήλια, 40 εκατ. ευρώ για νοσήλια ειδικών επεμβάσεων, από 14,5 εκατ.  για μονάδες εντατικής θεραπείας και μονάδες εντατικής νοσηλείας νεογνών και 21 εκατ. ευρώ για ακτινοθεραπεία. Ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ είναι "κλειστός”, το οποίο σημαίνει πως αν οι υποβολές των κλινικών είναι μεγαλύτερες, τη διαφορά θα πρέπει να καλύψουν οι επιχειρήσεις υπό τη μορφή του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής (claw back).

Στελέχη του χώρου τονίζουν πως για ακόμη μια χρονιά τα διαθέσιμα κονδύλια, δεν επαρκούν για να καλυφθούν οι ανάγκες των ασφαλισμένων, με αποτέλεσμα να σημειώνονται μεγάλες υπερβάσεις, οι οποίες στη συνέχεια παρακρατούνται από τις πληρωμές των παρόχων, εξαντλώντας έτσι τη ρευστότητα στην αγορά. Οι περικοπές λόγω του clawback είναι τις τάξης του 45% 50%, τη στιγμή που οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ εξακολουθούν να προτιμούν τις ιδιωτικές υπηρεσίες έναντι των νοσοκομείων.

Την ίδια ώρα εντείνονται οι έλεγχοι από τον ΕΟΠΥΥ των υποβολών των ιδιωτικών κλινικών, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι δαπάνες. Ήδη για την παρακολούθηση των νοσηλειών στις κλινικές έχει υπογραφεί από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη υπουργική απόφαση με την οποία δημιουργείται στον ΕΟΠΥΥ σύστημα διαχείρισης νοσηλειών και διαγνωστικών εξετάσεων σε πραγματικό χρόνο για την έγκριση εισαγωγής και εξόδου των ασφαλισμένων από κλειστή προγραμματισμένη νοσηλεία και την έγκριση εξόδου ασθενούς για επείγοντα περιστατικά, τα οποία εξαιρούνται της έγκρισης εισαγωγής.

Μόνη λύση, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών, φαίνεται να είναι η σταδιακή απεξάρτηση από τον ΕΟΠΥΥ, με άνοιγμα σε αγορές του εξωτερικού. Όπως σημειώνει η Ένωση, οι αγορές που εξετάζονται για την προσέλκυση ασθενών είναι μεταξύ άλλων η Ινδία, το Κουβέιτ, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ο Λίβανος.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

19 Μαρτίου 2018, 14:58:59
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Παράθεση
Μόνη λύση, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών, φαίνεται να είναι η σταδιακή απεξάρτηση από τον ΕΟΠΥΥ, με άνοιγμα σε αγορές του εξωτερικού. Όπως σημειώνει η Ένωση, οι αγορές που εξετάζονται για την προσέλκυση ασθενών είναι μεταξύ άλλων η Ινδία, το Κουβέιτ, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ο Λίβανος.

Καλό!
Γνωρίζει η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών το επίπεδο υπηρεσιών και εξοπλισμού (ιατρικού και ξενοδοχειακού) των περισσοτέρων μελών της και θέλουν να στραφούν στους λεφτάδες της Μέσης Ανατολής;
Δε μιλάω για τους μεγάλους ομίλους αλλά τις περισσότερες μικρές κλινικές ο ΕΟΠΥΥ τις κρατάει στη ζωή.

20 Μαρτίου 2018, 02:05:23
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

schumifer


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Παράθεση
τις περισσότερες μικρές κλινικές ο ΕΟΠΥΥ τις κρατάει στη ζωή.

και η απατεωνιά/τυχοδιωκτισμός/εκμετάλλευση

20 Μαρτίου 2018, 11:43:24
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
και η απατεωνιά/τυχοδιωκτισμός/εκμετάλλευση

Συμφωνώ απόλυτα. Εις βάρος του ΕΟΠΥΥ (και των ασφαλισμένων του) που τις κρατάει στη ζωή.
« Τελευταία τροποποίηση: 20 Μαρτίου 2018, 11:50:32 από Αδαμάντιος Σκούφαλος »

20 Μαρτίου 2018, 12:38:12
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
Δεν θα κλείσουν μόνο ιδιωτικές κλινικές.
Σειρά έχουν και πολλές δομές του ΕΣΥ , απλά δεν το πολυφωνάζουν για ευνόητους λόγους.
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
95 Απαντήσεις
46289 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Φεβρουαρίου 2016, 15:42:11
από Gatekeeper
7 Απαντήσεις
5327 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 20 Νοεμβρίου 2015, 16:06:07
από Gatekeeper
16 Απαντήσεις
124572 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 9 Δεκεμβρίου 2014, 20:56:37
από D-Michalis
1 Απαντήσεις
26524 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 8 Σεπτεμβρίου 2019, 10:58:11
από Αρχίατρος
0 Απαντήσεις
31421 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Σεπτεμβρίου 2022, 23:47:18
από GirousisN