ΠΙΣ: Να γίνεσαι Προσωπικός Ιατρός ακόμη και αν είσαι οποιαδήποτε ειδικότητας...Έτσι λέει κάνουν στην Γερμανία !!!Δελτίο Τύπου ΠΙΣ, 25/10/2023
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
ΕίσοδοςΔείτε όμως τις διευκρινήσεις σε Ιατρική ομάδα του facebook του συνάδελφου Γενικού Ιατρού Ioannis Johannes Balagiannis που εργάζεται πολλά χρόνια στην Γερμανία. Τις παραθέτω μετά από άδειά του:Όπως μας ξεκαθαρίζει ο Ioannis Johannes Balagiannis που εργάζεται αυτή τη στιγμή (26/10/2023) ως Οικογενειακός Ιατρός στο Γερμανικό Σύστημα Υγείας:
"Καταρχάς δεν υπάρχει πουθενά καμία δήλωση, ποιον γιατρό επιλέγεις.
Ο ασθενής πηγαίνει σε γιατρό Γενικής Ιατρικής ή Παθολόγο ο οποίος έχει επιλέξει να εργαστεί στον τομέα της Οικογενειακής Ιατρικής. Για τα παιδιά μέχρι τα 18 έτη τους ο παιδίατρος είναι ο γιατρός που επιλέγουν για προσωπικό τους.
Αυτές οι δυο ειδικότητες είναι αυστηρά αυτό που λεμε Hausarzt (Οικογενειακός Ιατρός). Μέσα στο ίδιο τριμήνο δεν μπορείς να επισκεφτείς διαφορετικό Hausarzt. Εάν το κανεις θα πρέπει να αναφέρεις τους λόγους που άλλαξες
Τα τρίμηνα είναι ημερολογιακά (Ιανουαριος- Φεβρουάριος- Μάρτιος, κλπ).
Ερχόμαστε τώρα στην ουσία.
Η επίσκεψη σε γιατρούς των άλλων ειδικοτήτων λαμβάνει χώρα με παραπεμπτικό (Überweisung) Το παραπεμπτικο πρέπει να αναφέρει τον λόγο παραπομπής.
Θεωρητικά μπορεί κάποιος να πάει απευθείας σε γιατρό ειδικότητας , όμως σε αυτή την περίπτωση η μετέπειτα αμοιβη του γιατρού είναι σημαντικά μικρότερη από την αμοιβή που θα λάμβανε, αν ο ασθενής πήγαινε με παραπεμπτικό. Έτσι ο γιατρος άλλης ειδικότητας ή δεν του δίνει καθόλου ραντεβού ή μετά από αρκετούς μήνες.
Η φιλοσοφία σε αυτή την πρακτική είναι για να αποφεύγεται η αυτοδιάγνωση πχ πάει στον καρδιολόγο, ενώ εχει γαστρίτιδα κλπ. Και για να αποφευγονται οι άσκοπες ή επαναλαμβανόμενες εξετασεις πχ για δεύτερη γνώμη … Έτσι έχουν εξασφαλίσει τα ταμεία , ότι οι ασθενείς δεν θα πηγαίνουν απευθείας στον ειδικό που οι ίδιοι θεωρούν πως χρειάζονται. Με απλά λόγια οι γιατροί των άλλων ειδικοτήτων δέχονται ασθενείς μόνο με παραπεμπτικό από εμάς".
Χρησιμοποιούν συνεπώς στη Γερμανία σύστημα κινήτρων για τη χρήση του Οικογενειακού Ιατρού ως σημείου πρώτης επαφής και για τον καθορισμό του αποδοτικού μονοπατιού φροντίδας προς την εξειδικευμένη φροντίδα...Ένα σύστημα αναφοράς λιγότερο αυστηρό από το σκληρό βρετανικό gatekeeping και πιο κοντά στο πιο ελεύθερο Γαλλικό.
Όπως διευκρινίζει ο καλός συνάδελφος:
"Η απόκτηση της ειδικότητας της παθολογίας έχει κάποιες ιδιαιτερότητες σε σχέση με την Ελλάδα. Ένας παθολόγος μπορεί κάνοντας τρία χρόνια ακόμα να γίνει Καρδιολόγος. Στη συνέχεια μπορεί να αποφασίσει να κάνει σύμβαση με τα ταμεία σαν Hausarzt. Αυτό δηλώνεται στη σύμβαση του. Από εκεί και πέρα δεν μπορεί να εργαστεί ή να δηλώνει καρδιολόγος!
Η όλη διαφορά έγκειται , ότι αλλιώς αμείβεται ο οικογενειακός γιατρος και άλλες παροχές αμείβονται σε αυτόν και άλλες στον καρδιολογο.
Αυτό το νόημα έχει και η δηλωση ειδικότητας.
Γιατροί με υποειδικότητες της Παθολογίας μπορούν να επιλέξουν να δουλέψουν ως Hausarzt, αν όμως επιλέξουν να δουλέψουν ως πχ διαβητολόγοι, τέλος η οικογενειακή ιατρική. Αν παλι κρίνουν ότι θέλουν να δηλώσουν οικογενειακοί γιατροί , ναι μεν μπορούν να περιθάλπουν διαβητικούς, όμως οι αμοιβές τους θα είναι διαφορετικές."
Η μόνη ειδικότητα εκτός του Γενικού γιατρού, που μπορεί στην Γερμανία να κάνει σύμβαση οικογενειακού γιατρού είναι η ειδικότητα της Παθολογίας Με αυτόματη παραίτηση από οποία άλλη υπό ειδικότητα κατέχει.
Η ταμπέλα του ιατρείου κλπ γράφει απλά Παθολόγος Απαγορεύεται να γραψει τη λέξη Καρδιολόγος , εάν την κατέχει ( είπαμε στην Γερμανια είναι υπό ειδικότητα )
Για να γινει κατανοητο , γιατι ένας καρδιολόγος επιλεγει Γενικη Ιατρική αυτο έχει να κάνει με την περιοχή που θέλει να εργαστεί. Δηλαδή οι άδειες για τα ιατρεία δίνονται βάσει των αναγκών του πληθυσμού. Αν σε μια περιοχη υπάρχουν ήδη Καρδιολόγοι αρκετοί ( αυτό καθορίζεται με αυστηρά κριτήρια από την εκάστοτε ένωση ταμείων ) δεν δίνεται σύμβαση. Θα πρέπει ο καρδιολόγος ή να περιμενει ή να αγοράσει την άδεια.
Στους οικογενειακούς γιατρους υπάρχει έλλειψη. Έτσι στην περιοχή την συγκεκριμενη ο συνάδελφος κάνει συμβαση να εξασκήσει την οικογενειακη Ιατρική. Ναι μεν θα αμειφθεί για τις μεμονωμένες καρδιολογικές παροχές του. Όμως δεν θα αμειφθεί με πάγιες αποζημιώσεις που δικαιούνται οι Καρδιολόγοι. Υποπίπτει στις αμοιβές των οικογενειακών γιατρών.
Τώρα όσον αφορά τις διάφορες των δυο ειδικοτητων πχ πολλά χειρουργικά που κάνει ο Γενικός γιατρος και δεν κάνει ο Παθολόγος κλπ υπάρχει ελευθερία στις παροχές. Ο,τι νομίζεις δεν θες να το κανεις το παραπέμπεις
το πρόβλημα φίλτατε ,ειναι ,οτι το ελληνικό κράτος στη βάση του ειναι διαπλεκόμενο.
Το ζητούμενο λοιπόν ειναι τα χρήματα για την υγεία ,μα πηγαινουν στους γιατρούς . Με αξιοκρατικό και δικαιο τρόπο
Στη Γερμανία δεν επιδοτεί το κράτος την υγεία. Τα χρήματα προσφέρονται απο τις ασφαλιστικές εισφορές
Άρα δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να δουλέψω στον τόπο μου και να πληρωθώ αναλογικά με τις δυνατότητες αυτές.
Όμως
1. Δεν θα δεις στη Γερμανία Ιατρικά κέντρα ,που μέτοχοι ειναι μη ιατροί Απαγορεύεται αυτό
2. Το μπατζετ για την πρωτοβάθμια ειναι συγκεκριμένο. Το μοίρασμα γίνεται με συλλογή μορίων κάθε τριμηνο. Και τελική εξαγωγή της αξίας του μορίου. Ετσι ο κάθε γιατρος αμείβεται βάσει της εργασίας ,που παρείχε και των μορίων ,που συγκέντρωσε
3 Δεν γίνεται λοιπόν εξάντληση των πόρων σε υπερτιμημένες εργαστηριακές και απεικονιστικές ,που στον τόπο μας κατατρώγουν τους πορους του συστήματος. Μέχρι 2.000% χρεώνεται η χοληστερίνη στην Ελλάδα σε σχεση με τη Γερμανία. 25cent με 5€ Αυτοί ,που συμμετεχουν στο 1. Που έγραψα φροντίζουν για τις τιμές στο 3. Και τέλος η εξωφρενική σπατάλη στα φάρμακα . Οι περισσότεροι ασθενεις απο Ελλάδα ,μου έρχονται με πρωτότυπα φάρμακα ,των οποίων η πατέντα έχει λήξει και το ελληνικό ταμείο πληρώνει τζάμπα χρήματα παραπάνω
Με ολα αυτά τα παραπάνω λίγα χρήματα περισσεύουν ,οχι για τον Γενικό γιατρο ,αλλά για όλους τους γιατρους. Προστατεύω το σύστημα στη Γερμανία ,γιατι προστατεύω την τσέπη μου. Το σύστημα λειτουργεί ανταποδοτικά. Όταν οι εργαστηριακές ,που έχω γράψει εξοικονομούν χρήματα , ένα ποσοστό έρχεται στην αμοιβη μου. . Υπολόγισε χαλαρα 1500€ τον μήνα. Μονο απο την εξοικονόμηση …
Ναι δεν θα φτάσει ίσως η αμοιβη ενος Γιατρου πρωτοβαθμιας τις 50 και 60.000 το μήνα ,όπως στη Γερμανία στην Ελλάδα ,αλλά θα ειναι πολυ καλύτερη απο σήμερα…
Ποιος όμως θα κάνει εξορθολογισμό; Όταν οι περισσότεροι Βουλευτές ,Υπουργοί κλπ ειναι μέτοχοι σε διαγνωστικά ; Όταν επι δεκαετίες το δόγμα και ιδεώδες ήταν το φτηνό εργατικό δυναμικό;
Και αν γίνονται σήμερα δεύτερες σκέψεις ,γίνονται ακριβώς γιατι οι χώρες ,που τροφοδοτούσαν Ρουμανία ,Βουλγαρία μπήκαν ΕΕ καταργήθηκε το ΔΙΚΑΤΣΑ και ετσι φευγουν για την υπόλοιπη Ευρώπη.
Α σε ειδικότητες όπως Οφθαλμολογια και ΩΡΛ ,δεν ισχύει το πέναλτυ. Δεν χρειαζεται να πανε οι ασθενεις με παραπεμπτικό απο εμάς. Και πάλι μονο για παθησεις ,που ειτε τους ειναι γνωστες ειτε αφορουν πχ μυωπία κλπ Αν παει πχ να ελεγχθει ο αμφιβληστροειδης σε ΣΔ πάλι χρειάζεται παραπεμπτικό. Οτιδήποτε δηλαδή έχει υπόνοια συστηματικής πάθησης περναει απο τον Γενικό γιατρό
Γράφετε θα καταργηθεί η δημόσια Υγεία ..Φοβάμαι μήπως δεν υπαρχει ούτε η ιδιωτική
Παραθέτω την διεύθυνση και το τηλέφωνο της αντίστοιχης ένωσης ταμείου στο Dortmund. Ετσι οποιος κακόπιστος ,μπορεί να διαπιστώσει την αλήθεια των λεγόμενων μου:
Kassenärztliche Vereinigung Westfallen-Lippe
Medizinische Vereinigung in Dortmund, Nordrhein-Westfallen
Robert - Schimrigk Strasse 4-6, Dortmund, 441 41
Tel.nr. +49 231 94 320