Θέματα Εργασίας > Εμπειρίες κατά την εργασία στην ΠΦΥ

Μαργαριτάρια "ειδικών".

<< < (2/3) > >>

Argirios Argiriou:
Πρόσφατα, μου ήρθε υπέρβαρη κοπέλα γύρω στα 45 της από Διαβητολόγο της Κεντρικής Μακεδονίας όπου ζούσε.

Έπαιρνε μόνο Onglyza και ήταν αρρύθμιστη. Σε ερώτησή μου αν είχε δοκιμάσει κανένα άλλο φάρμακο για τον Διαβήτή της μέχρι τώρα, μου είπε ότι όχι δεν είχε δοκιμάσει κανένα άλλο φάρμακο. Ο Διαβητολόγος της, της είχε δώσει από την αρχή Onglyza...

Διαβητολογία for ever  😀 ( υπόψιν η κοπέλα ήταν και μακροχρόνια άνεργη, με άσχημη οικονομική κατάσταση, και μέχρι εκείνη την ώρα ανασφάλιστη από πάνω, και είχε έρθει στην Καβάλα ως ωρομίσθια για λίγους μήνες. Σε εμένα βρέθηκε για να πάρει χαρτί ότι είναι υγιής για την Υπηρεσία της. Ελλάδα: Η χώρα του Υπαρκτού Σουρεαλισμού.)

Argirios Argiriou:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΠρόσφατα, μου ήρθε υπέρβαρη κοπέλα γύρω στα 45 της από Διαβητολόγο της Κεντρικής Μακεδονίας όπου ζούσε.

Έπαιρνε μόνο Onglyza και ήταν αρρύθμιστη. Σε ερώτησή μου αν είχε δοκιμάσει κανένα άλλο φάρμακο για τον Διαβήτή της μέχρι τώρα, μου είπε ότι όχι δεν είχε δοκιμάσει κανένα άλλο φάρμακο. Ο Διαβητολόγος της, της είχε δώσει από την αρχή Onglyza...

Διαβητολογία for ever  😀 ( υπόψιν η κοπέλα ήταν και μακροχρόνια άνεργη, με άσχημη οικονομική κατάσταση, και μέχρι εκείνη την ώρα ανασφάλιστη από πάνω, και είχε έρθει στην Καβάλα ως ωρομίσθια για λίγους μήνες. Σε εμένα βρέθηκε για να πάρει χαρτί ότι είναι υγιής για την Υπηρεσία της. Ελλάδα: Η χώρα του Υπαρκτού Σουρεαλισμού.)

--- Τέλος παράθεσης ---

Το παραπάνω το δημοσίευσα πριν λίγες ημέρες στην ομάδα "Σύγχρονη Παθολογία" στο facebook και ιδού κάποιες απαντήσεις που πήρα:

- ΠΟΤΕ δεν παίρνουμε τοις μετρητοίς αυτά που εξιστορούν οι ασθενείς. Μπορει να της είχε δώσει μετφορμίνη και να κόπηκε βιαστικά, λόγω κάποια ελαφριάς ενόχλησης. Επίσης, η ευθύνη της τήρησης του χρονοδιαγράμματος της ιατρικής παρακολούθησης βαραίνει τον ασθενή και όχι τον συνάδελφο... Δε θέλω να παρεξηγηθώ, αλλά αποτελεί μειονέκτημα ότι μας παρουσιάζεται πάντα η εκδοχή του ασθενούς

- ( Αργύρης Αργυρίου) Δεν είχε κανένα λόγο να μου πει η ασθενής ψέμματα. Αντίθετα ο "συνάδελφος" μπορεί να είχε τους λόγους του. Στην Ελλάδα ζούμε..

- Οι ασθενείς δεν λένε ψέμματα, αλλά παραλείπουν κάποια πράγματα που δεν θυμούνται ή που δεν τους έχουν εξηγηθεί καλά

- Πολυ σωστο

- Μου έχει τύχει άπειρες φορές να μου μεταφέρονται "περίεργες" αντιμετωπίσεις ασθενών και μετά από καιρό διαπιστώνω οτι πρόκειται για παρερμηνείες. Μάλιστα έχει τύχει να πάρω τηλέφωνο συνάδελφο, απλά από ενδιαφέρον (και όχι επικριτικά) και έχω βρεθεί εκτεθειμένος

- Σωστή παρατήρηση αφού πρέπει να παραδεχτούμε οτι πολλές φορές εχει πέσει ο καθε ένας απο εμάς θύμα "χαλασμένου τηλεφώνου" απο διαφόρους ασθενείς που άλλα τους λές και άλλα καταλαβαίνουν ή πράττουν...Πάντως εφόσον δεν κρίνουμε πρόσωπα αλλά την θεωρητική περίπτωση ορισμένων πρακτικών ως υπόθεση εργασίας, νομίζω οτι τα πράγματα είναι εντάξει..

- Αισθάνομαι την ανάγκη να συγχαρώ τον συνάδελφο παθολόγο κ. .... για την απάντηση του . Αλλά ακόμα κι αν ο ασθενής είναι αληθής και ειλικρινής σε αυτά που αναφέρει , " Ο αναμάρτητος υμών πρώτος τον λίθον βαλέτω.....".

Argirios Argiriou:
Και η απάντησή μου:

16 χρόνια στην Σουηδία δεν άκουσα εκεί ποτέ κάποιον συνάδελφο να μου πει "ξέρεις μην πιστεύεις αυτά που σου λένε οι ασθενείς". Ίσα ίσα που τονίζαν και ξανατονίζαν την αξία, του να παίρνεις προσεκτικό ιστορικό ξεκινώντας με το να αφήσεις τον ασθενή να μιλήσει εντελώς ελεύθερα για καναδυό λεπτά της ώρας.

Εδώ, έχοντας δει με τα μάτια μου "συναδέλφους" να κάνουν τα χίλια μύρια, μου έχει τύχει συχνά να ακούω σαν σχόλιο από άλλους Γιατρούς το "ξέρεις μην πιστεύεις ότι σου λένε οι ασθενείς".

Με το να βγάζουμε όμως τρελούς τους ασθενείς μας (και τον ίδιο τον εαυτό μας) και με το να συγχωρούμε σε “ειδικούς” λάθη που σε άλλες χώρες δεν θα τα συγχωρούσαν ούτε σε Φοιτητές Ιατρικής, δεν θα πάει μπροστά η Ιατρική σε αυτή την χώρα.

Denominator:
"Μην πιστεύεις τον ασθενή";!
Το ιστορικό της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, που πηγαίνει πλέον 6 1/2 χρόνια πίσω, δεν επιτρέπει και πολλά περιθώρια παρερμηνειών, ίσα - ίσα είναι πολύ αποκαλυπτικό πολλές φορές...

Ορθοπαιδικός:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος"Μην πιστεύεις τον ασθενή";!
Το ιστορικό της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, που πηγαίνει πλέον 6 1/2 χρόνια πίσω, δεν επιτρέπει και πολλά περιθώρια παρερμηνειών, ίσα - ίσα είναι πολύ αποκαλυπτικό πολλές φορές...

--- Τέλος παράθεσης ---
   Λυπάμαι αλλά πίστεύω ότι οι Έλληνες ασθενείς λένε συνήθως ψέμματα ειδικά όταν πηγαίνουν σε 2ο γιατρό (λόγω ενοχής; ). Αντίθετα, θα συμφωνήσω, η Ηλ. Συνταγ. δε λέει. Πρόσφατο παράδειγμα σε ασθενή μου που είδα προ δεκαπενθημέρου με κάταγμα ώμου. Μου είπε ότι τυχαία συνάντησε συνάδερφο ορθοπαιδικό που την είχε εξετάσει προ ετών (10+) και τη θυμήθηκε (...) και της είπε καλύτερα να κάνει μαγν. τομογραφία. Την ίδια ώρα βλέπω συνταγογραφημένη τη μαγνητική. Πιθανώς ο συνάδερφος όταν πηγαίνει για καφέ να κουβαλάει και εκτυπωτή μαζί του (και φυσικά θα της έκοψε και απόδειξη στον καφέ αφού δεν είναι συμβεβλημένος...).
   Πολλά, πάρα πολλά ψέμματα. Και ναι, η Συνταγογράφηση είναι αποκαλυπτική σε περισσότερες φορές εναντίον των ασθενών (που όλο και κάτι κρύβουν απο τις προηγούμενες αγωγές) και όχι εναντίον των συναδέρφων.
   Μπορεί στη Σουηδία να είναι διαφορετικά.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση