Γενικά > Νομικά θέματα

Ρυθμίσεις για τα Θεραπευτικά και διαγνωστικά πρωτόκολλα-άρθρο 35 του ν.3697/2008

(1/1)

Αγωνιστική Παρέμβαση:
Το συγκεκριμένο άρθρο του νόμου ορίζει τι είναι θεραπευτικό πρωτόκολλο, ορίζει την συγκρότηση επιτροπής στο ΚΕΣΥ για την σύνταξη θεραπευτικών-διαγνωστικών πρωτοκόλλων.Αναφέρει ποιος καθορίζει τα κριτήρια για τη σύνταξη των θεραπευτικών πρωτοκόλλων.
Καθορίζει επίσης τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκου η οποία είναι υπεύθυνη για την κατάρτιση θεραπευτικών ομάδων καθώς και την ένταξη σε αυτές  όλων των πρωτοτύπων και  επωνύμων γενοσήμων φαρμάκων.

EzeΤΡΟΛ:
Μα, δεν έπρεπε τα πρωτόκολλα να αρχίσουν να εφαρμόζονται "από 1-1-2009" ;   :D

Μου άρεσε το Αρθρο 35, παρ. 8. Τό "πρώτιστο κριτήριο" είναι δυο: α) διασφάλιση της υγείας του Ασθενούς και β) προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος. Τί να έλεγε ο νομοθέτης; "Πρώτιστα κριτήρια" ; Δεν πάει.
Και τί εννοεί ως "δημόσιο συμφέρον" ; Η ερμηνεία σηκώνει πολλή συζήτηση.

Στον Νόμο επίσης προβλέπονται ενδιαφέροντα πράγματα για την ΕΔΑΦ και το 3%. Να δούμε αν ποτέ θα εφαρμοστεί τίποτε από όλα αυτά.

EzeΤΡΟΛ:
22/10/2010

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος (ΤΑ ΝΕΑ)

ΤΗΝ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ των υπηρεσιών υγείας, µε την υπαγωγή των ιατρείων του ΙΚΑ στο ΕΣΥ, ζήτησε επίµονα η τρόικα κατά τις διαδοχικές επισκέψεις της στα υπουργεία Υγείας και Εργασίας. Το σχέδιο προβλέπει πως οι πόρτες των πολυϊατρείων και των θεραπευτηρίων του ΙΚΑ θα ανοίξουν για όλους τους ασθενείς ανεξάρτητα από το ασφαλιστικό ταµείο στο οποίο ανήκουν.

Είναι ενδεικτικό πως στη χτεσινή συνάντηση της τρόικας µε την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, όπως και την Τετάρτη στο υπουργείο Υγείας, οι εµπειρογνώµονες άσκησαν πιέσεις για την υπαγωγή όλων των υπηρεσιών υγείας σε ενιαίο φορέα (δηλαδή, το υπουργείο Υγείας).

Ηδη για την ερχόµενη Δευτέρα έχει προγραµµατιστεί η πρώτη συνάντηση της Επιτροπής Σύνδεσης (απαρτίζεται από την ηγεσία και στελέχη τον συναρµόδιων υπουργείων) για την ίδρυση της ανύπαρκτης έως σήµερα πρωτοβάθµιας φροντίδας υγείας.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, στο τραπέζι έχει πέσει η πρόταση να δοθεί άµεσα το πράσινο φως στα 5 νοσοκοµεία του ΙΚΑ να λειτουργήσουν συνεπικουρικά µε όµορα του ΕΣΥ.

Παρ’ όλα αυτά, δεν έχει ακόµη αποσαφηνιστεί εάν για παράδειγµα θα εφηµερεύουν σε µία προσπάθεια αποσυµφόρησης των µεγάλων νοσοκοµείων στην Αθήνα ή εάν θα µεταφερθούν εκεί µονάδες που ασφυκτιούν στα θεραπευτικά ιδρύµατα του ΕΣΥ. Κλειστά κρατούν τα χαρτιά τους οι ειδικοί και για τους όρους και προϋποθέσεις της συνεργασίας των περίπου 9.000 γιατρών που απασχολούνται στο ΙΚΑ (µόνιµοι, αορίστου χρόνου και µε σύµβαση έργου).

Ενδεχόµενη υπαγωγή στο µισθολόγιο του ΕΣΥ σηµαίνει επιβάρυνση του Δηµοσίου.

Οι αρµόδιοι, ωστόσο, φαίνεται να συµφωνούν πως τα πολυϊατρεία του ΙΚΑ σε συνδυασµό µε τα Κέντρα Υγείας θα πρέπει να παίξουν τον ρόλο του «τροχονόµου» ασθενών.

Στόχος είναι να µην επιβαρύνονται τα δηµόσια νοσοκοµεία µε ελαφρά περιστατικά που µπορούν να αντιµετωπιστούν από τις υπηρεσίες της πρωτοβάθµιας φροντίδας υγείας.

Παράλληλα, όπως είπε στα «ΝΕΑ» η γενική γραµµατέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Αθηνά Δρέττα , τα στελέχη της τρόικας επανέφεραν το ζήτηµα δηµιουργίας κοινοπραξίας των Ταµείων µε βασικό αίτηµα την ενιαία κοστολόγηση ιατρικών πράξεων ώστε να µπει τάξη στις δαπάνες. Στο µεταξύ από κόσκινο πέρασαν χτες οι εκπρόσωποι της Ε.Ε., της Ευρωπαϊκής Κέντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ τα οικονοµικά στοιχεία και τους προϋπολογισµούς των νοσοκοµείων του ΙΚΑ µε πάγιο αίτηµα την εξοικονόµηση δαπανών. Μάλιστα έθεσαν ως σηµαντικό ζήτηµα και την άµεση δηµιουργία θεραπευτικών πρωτοκόλλων – δηλαδή συγκεκριµένη φαρµακευτική αγωγή ανά ασθένεια – για να µπει φρένο στην υπερσυνταγογράφηση.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση