ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Αποσπάσματα από τον έντυπο & ηλεκτρονικό τύπο
Η Υγεία σε Παγκόσμιο επίπεδο.
Αρχίατρος:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος12/03/2016
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
--- Τέλος παράθεσης ---
Χρήσιμο θα ήταν να μαθαίναμε απ' τον κύριο Τσελεπίδη αν κι τα 12,500 του μένουν καθαρά.
Γιατί μου φαίνονται εξωφρενικό ποσό, έστω κι για υποδιευθυντή Κλινικής.
Με μια φορολογία 40% θα μπορούσαν να του μένουν λιγότερα από 8 χιλιάρικα, τα οποία είναι κι πάλι... ουάου για Ελλάδα, αλλά δεν είναι 12,5 που εντυπωσιάζουν.
Αρχίατρος:
Σε ένα ιατροsite διαβάζω ότι νοσοκομείο της Σαουδικής Αραβίας ψάχνει Έλληνες ιατρούς με πολύ ελκυστικό πακέτο αποδοχών.
Αναρωτιέμαι, όσοι συνάδελφοι πηγαίνουν σε τέτοια events απελπισμένοι προφανώς για την οικονομική κατάσταση στην χώρα, πως μπορούν να εργαστούν σε μια Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος χώρα ή νομίζουν ότι δεν τους αφορά ;
Δεν θα έπρεπε εκτός των χρημάτων να έχουμε κι την συνολικότερη εικόνα της χώρας στο μυαλό μας ;
Argirios Argiriou:
ΕΘΝΟΣ, 03/04/2016
Του Λάμπη Τσιριγωτάκη.
Αναβρασμός επικρατεί στην Αγγλία, με το εθνικό σύστημα υγείας της χώρας να έχει «παραλύσει» λόγω των επαναλαμβανόμενων απεργιών των «junior doctors».
Οι νεαροί γιατροί, που είναι ακόμη στο πρώτο σκαλοπάτι της ιεραρχίας των νοσοκομειακών γιατρών, συγκρούονται με τον υπουργό Υγείας Τζέρεμι Χαντ και, παρότι καταβάλλονται προσπάθειες να υπάρξει κάποια συνεννόηση, η απόσταση που τους χωρίζει φαίνεται πως είναι τεράστια.
Αιτία το «συμβόλαιο» με τις νέες συνθήκες εργασίας των νεαρών γιατρών στα νοσοκομεία που προωθεί για νομοθέτηση το υπουργείο Υγείας. Ενώ χιλιάδες εγχειρήσεις και ραντεβού με τους γιατρούς ακυρώνονται, προκαλώντας ανησυχία για την κατάσταση πολλών ασθενών, οι «junior doctors», με την απόλυτη στήριξη του βρετανικού ιατρικού συλλόγου, κρατούν σκληρή στάση και απορρίπτουν χωρίς συζήτηση το νέο «συμβόλαιο», αφού το θεωρούν άδικο και τιμωρητικό για τους νεαρούς γιατρούς, ενώ πιστεύουν ότι θέτει και την υγεία του κοινού σε κίνδυνο.
Ελληνικό «χρώμα»
Το πλέον δυναμικό και αγωνιστικό μέλος της επιτροπής κινητοποιήσεων, όπως αποκάλυψε η «Daily Telegraph», είναι ένας Ελληνας! Πρόκειται για τον Γιάννη Γκουρτσογιάννη, γεννημένο στο Λονδίνο από Ελληνες γονείς, που αφού σπούδασε ιατρική στο πανεπιστήμιο του Αμπερντίν στη Σκωτία, σήμερα εργάζεται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο «University College», με ειδικότητα στις τροπικές και μεταδοτικές ασθένειες.
Ο Ελληνας γιατρός, που είναι υπεύθυνος για την οργάνωση των απεργιακών κινητοποιήσεων των «junior doctors» τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, είναι ενεργά πολιτικοποιημένος από τα μαθητικά του χρόνια και μέλος του βρετανικού εργατικού κόμματος.
Μάλιστα, όπως δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής», θεωρεί μεγάλο πολιτικό ηγέτη τον Τζέρεμι Κόρμπιν, ενώ ένιωσε μεγάλο ενθουσιασμό όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εθνικές εκλογές στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2015.
Και μπορεί πολλοί στην Αγγλία να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου υποστηρίζοντας ότι οι απεργίες των νεαρών γιατρών θα προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στο σύστημα υγείας της χώρας, όμως ο Γιάννης Γκουρτσογιάννης μας εξηγεί τους λόγους που δεν κάνουν πίσω.
Ποιο είναι το θέμα που σας έχει φέρει σε σύγκρουση με το υπουργείο Υγείας και ξεκινήσατε τις απεργιακές κινητοποιήσεις;
Είναι το «συμβόλαιο εργασίας» που προωθεί για τους τζούνιορ γιατρούς ο υπουργός Υγείας, Τζέρεμι Χαντ, το οποίο θεωρούμε ότι έχει πολλές ατέλειες και είναι κατάφωρα άδικο για τους νεαρούς γιατρούς. Μας υποχρεώνει να δουλεύουμε επτά ήμερες την εβδομάδα, με το Σάββατο και την Κυριακή να θεωρούνται κανονικές ήμερες, ενώ μέχρι σήμερα για την εργασία το Σαββατοκύριακο προβλέπεται κάποια πρόσθετη αμοιβή. Το «συμβόλαιο» που έχει επινοήσει ο υπουργός Υγείας Τζέρεμι Χαντ δεν τιμωρεί μονό τους τζούνιορ γιατρούς με τις αντικοινωνικές συνθήκες εργασίας που επιβάλλει, αλλά παράλληλα θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, γιατί με ορισμένες ρυθμίσεις αποσύρει τις εξασφαλίσεις και τις εγγυήσεις που υπάρχουν σήμερα για την καλύτερη προστασία των πολιτών. Είμαστε πεπεισμένοι ότι το «συμβόλαιο» του υπουργού Υγείας έχει σχεδιασθεί για να υπονομεύσει το εθνικό σύστημα υγείας και να το παραδώσει στα χεριά ιδιωτών. Και το λέμε αυτό γιατί η συντηρητική κυβέρνηση του Ντέιβιντ Καμερον δεν έχει κάνει καμιά πρόβλεψη για κάποια αύξηση στον προϋπολογισμό του εθνικού συστήματος υγείας, και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, το εθνικό σύστημα υγείας στην Αγγλία έχει τα τελευταία χρόνια το χαμηλότερο ποσοστό κρατικής χρηματοδότησης από όλες τις χώρες της Ευρώπης. Τα μετρά λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον έχουν πλήξει το εθνικό μας σύστημα υγείας.
Ο υπουργός Υγείας Τζέρεμι Χαντ έχει δηλώσει ότι «το συμβόλαιο απασχόλησης» που θέλει να επιβάλει για τους νεαρούς γιατρούς, προβλέπει αύξηση του ετήσιου μισθού τους σε ποσοστό 11%, από 22.636 λίρες που είναι σήμερα στις 25.500 λίρες.
Η αύξηση αυτή είναι πλασματική και κρύβει τις απώλειες που έχουμε στις αμοιβές μας, με το να δουλεύουμε επτά ήμερες την εβδομάδα χωρίς κάποια επιπλέον επιδόματα για το Σαββατοκύριακο, ή για τις ώρες πέραν της προγραμματισμένης μας κανονικής απασχόλησης.
Οι συντηρητικές εφημερίδες γραφούν ότι η απεργία σας έχει αγανακτήσει την κοινή γνώμη, με αποτέλεσμα να χάσετε τη συμπάθεια του κόσμου...
Εγώ που βρίσκομαι στην πρώτη γραμμή των απεργιακών κινητοποιήσεων, διαπιστώνω το αντίθετο, ότι η μεγάλη πλειοψηφία της κοινής γνώμης υποστηρίζει τα αιτήματα των «τζούνιορ γιατρών», και ρίχνει την ευθύνη για τις απεργίες στον υπουργό Υγείας. Μάλιστα, δημοσκοπήσεις που έκαναν ορισμένες, συντηρητικές μάλιστα, εφημερίδες έδειξαν ότι το 68% των Βρετανών υποστηρίζει τους τζούνιορ γιατρούς στις απεργίες τους.
Η μαχητικότητα που δείχνετε για τα αιτήματα των τζούνιορ γιατρών σας έχει κάνει δημοφιλή μεταξύ των νεαρών συναδέλφων σας.
Δεν θεωρώ τον εαυτό μου σελέμπριτι. Η μάχη που δίνουμε για να αποτρέψουμε το «συμβόλαιο» του υπουργού Υγείας, αποβλέπει πάνω απ' όλα στο να προστατεύουμε και να εξασφαλίσουμε ένα καλό επίπεδο δημόσιας υγείας. Οι τζούνιορ γιατροί είμαστε γερά ενωμένοι σ' αυτόν τον αγώνα. Το 98% των junior doctors ψηφίσαν υπέρ των απεργιακών κινητοποιήσεων...
Υπήρξαν γεγονότα που σε επηρέασαν να εξελιχθείς σε ένα πολιτικοποιημένο πρόσωπο; Μήπως έπαιξαν σ' αυτό ρολό οι γονείς σου;
Νομίζω ότι βασικά είναι το ελληνικό μου DNA που με διαμόρφωσε σε ένα πολιτικοποιημένο πρόσωπο. Οι γονείς μου δεν συζητούσαν πολιτικά θέματα, εγώ από την ηλικία των 11 χρόνων άρχισα να έχω ενδιαφέρον για τη γεωγραφία και την ιστορία, και όταν ενδιαφέρεσαι για αυτά τα δυο θέματα, αυτόματα ενδιαφέρεσαι για την πολιτική, γιατί προβληματίζεσαι και έχεις ερωτήσεις για τα πράγματα που συμβαίνουν στον κόσμο. Μόλις πήρα το πτυχίο μου, δραστηριοποιήθηκα στο συνδικαλιστικό μας όργανο, το βρετανικό ιατρικό συμβούλιο, αφού ήμουν ήδη ενεργό μέλος του εργατικού κόμματος. Θεωρώ ότι οι συζητήσεις που κάνουμε στο διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου μας είναι πολύ σημαντικές για το μέλλον της δημόσιας υγείας στην Αγγλία.
Οι επικεφαλής των απεργιακών κινητοποιήσεων έχετε χαρακτηρισθεί από τις συντηρητικές εφημερίδες ως μαχητικοί εξτρεμιστές. Το σχόλιό σου;
Η ειρωνεία είναι ότι η κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον είναι αυτή που έχει τη συμπεριφορά του εξτρεμιστή. Η προσπάθειά της να επιβάλλει το συμβόλαιο για τους νεαρούς γιατρούς αποτελεί περιφρόνηση προς τη δημοκρατία. Απαξιώνει τον διάλογο και κάθε λογική προσέγγιση στα αιτήματά μας.
Ενδιαφέρεσαι για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα;
Φυσικά παρακολουθώ με ενδιαφέρον ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα, και ένιωσα μεγάλο ενθουσιασμό όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε για πρώτη φορά τις εκλογές στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2015. Είναι γεγονός ότι απογοητεύτηκα από τις εξελίξεις μετά το δημοψήφισμα, αλλά πιστεύω ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα ξεπεράσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα και θα βρει τις λύσεις στα προβλήματα που έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση. Στην Ελλάδα διαπιστώνω ότι εξελίσσεται μια τραγωδία, στην οικονομία και στη δημόσια υγεία.
Ο ΑΠΡΙΛΙΟΣ ΦΕΡΝΕΙ ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ
«Οι νέες συνθήκες θα μας εξαντλήσουν»
Στο τέλος του Απρίλιου οι τζούνιορ γιατροί έχουν προγραμματίσει δυο 48ωρες απεργίες, που είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν μεγάλα προβλήματα στα νοσοκομεία και τους ασθενείς, καθώς όλοι αναγνωρίζουν ότι οι ίδιοι αποτελούν τη σπονδυλική στήλη του εθνικού συστήματος υγείας. Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα άρθρου του διακεκριμένου δικηγόρου, ειδικού στα θέματα υγείας, σερ Ρόμπερτ Φράνσις, στην εφημερίδα «Daily Telegraph»:
«Οι νεαροί γιατροί εργάζονται σκληρά και αποτελούν τη σπονδυλική στήλη του εθνικού συστήματος υγείας και πολύ σωστά έχουν κερδίσει τον θαυμασμό της κοινής γνώμης για την αφοσίωσή τους στους ασθενείς και την προσήλωσή τους στην αποστολή τους.
Η κοινωνία πρέπει να συμβάλει στο να αναγνωρίζονται και να αξιολογούνται ανάλογα οι υπηρεσίες που προσφέρουν οι junior doctors στη δημόσια υγεία. Με το να υποχρεωθούν τώρα οι τζούνιορ γιατροί να εργάζονται περισσότερες ώρες είναι βέβαιο ότι θα εξαντλούνται, και αυτό φυσικά θα είναι σε βάρος της ιατρικής περίθαλψης των ασθενών».
Η απεργία των τζούνιορ γιατρών είναι η πρώτη που γίνεται από τότε που ιδρύθηκε το εθνικό σύστημα υγείας της Αγγλίας το 1946 και ο Γιάννης Γκουρτσογιάννης τονίζει ότι το κίνητρο της απεργίας δεν είναι τα χρήματα, αλλά το να διατηρήσουν ένα καλό επίπεδο νοσοκομειακής περίθαλψης για τους πολίτες.
Προειδοποίηση
«Οι νέες συνθήκες εργασίας, με απασχόληση επτά ημέρες την εβδομάδα, θα μας οδηγήσουν σε εξάντληση και είναι φυσικό να μην μπορούμε να ανταποκριθούμε όπως θα πρέπει στα καθήκοντά μας και αυτό θα είναι σε βάρος των ασθενών. Πρέπει να γνωρίζετε ότι οι junior doctors είναι αυτοί που κάνουν τον μεγαλύτερο όγκο της δουλειάς στα νοσοκομεία. Oταν ένας ασθενής εισαχθεί στο νοσοκομείο, αυτοί θα τον παραλάβουν και θα αξιολογήσουν την περίπτωσή του. Το αντικείμενο της απεργίας μας είναι το να προστατεύουμε τη νοσοκομειακή περίθαλψη», τονίζει ο Γιάννης Γκουρτσογιάννης.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Argirios Argiriou:
18 AUGUST 2014.
NHS drugs, Aristotle and health economics: the problem of quantifying the value of life.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Και ένα ενδιαφέρον σχόλιο για το παραπάνω άρθρο, από Επαγγελματία στον Χώρο της Υγείας, στον τοίχο του στο facebook:
Άρθρο - φροντιστήριο σχετικά με τον τρόπο που κρίνει η Αγγλία ποιά φάρμακα θα αποζημιώνει και ποιά όχι. Πολλά φάρμακα υψηλού κόστους (κυρίως αντικαρκινικά -αλλά όχι μόνο) τα οποία χορηγούνται κανονικά στην φτωχευμένη Ελλάδα, στην Αγγλία δε δίνονται επειδή θεωρούνται πολύ ακριβά σε σχέση με το αποτέλεσμα τους. Στη βάση του Αγγλικού συστήματος είναι η αποτίμηση της ανθρώπινης ζωής -30.000 λίρες ένας χρόνος ζωής σε πλήρη υγεία. Διαβάστε για να καταλάβετε αφενός το αγγλικό σύστημα, αφετέρου πώς πρέπει να γράφουν οι δημοσιογράφοι. Το άρθρο είναι λίγο μελό, ιδίως εκεί που λέει ότι "αποτίμηση της ζωής είναι υποκειμενική" - αλλά ισορροπεί προς το τέλος που αναφέρει ότι τέτοιου είδους συναισθηματικά επιχειρήματα χρησιμοποιούν οι εταιρείες και οι εγωιστές που δεν καταλαβαίνουν ότι τα λεφτά που δίνουν για τον ανίατο 80χρονο καρκινοπαθή μπαμπά τους, αφαιρούνται από κάπου άλλού που θα μπορούσαν να αποδώσουν καλύτερα.
Argirios Argiriou:
MARCH 17 2016
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση