Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
6 Ιανουαρίου 2025, 13:19:40

Αποστολέας Θέμα: Η Υγεία σε Παγκόσμιο επίπεδο.  (Αναγνώστηκε 329879 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

15 Οκτωβρίου 2009, 23:55:24
Απάντηση #15
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

24 Οκτωβρίου 2009, 17:08:23
Απάντηση #16
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

26 Οκτωβρίου 2009, 19:52:25
Απάντηση #17
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator



Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

26 Οκτωβρίου 2009, 20:00:23
Απάντηση #18
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

8 Ιανουαρίου 2010, 08:57:04
Απάντηση #19
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
07/01/2010, Ελευθεροτυπία.

[spoiler]ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Το παράδειγμα του Καναδά για δωρεάν περίθαλψη και συντάξεις

Του ΦΟΙΒΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ Αν ρωτήσεις έναν μέσο Καναδό γιατί είναι υπερήφανος για τη χώρα του, εκείνος θ' απαντήσει αυθόρμητα: Για το χόκεϊ και για το «Medicare», το Δημόσιο Σύστημα Υγείας.
 
Τα προβλήματα του ελληνικού συστήματος είναι πολλά και λύσεις δεν φαίνονται
 Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας του Καναδά ή ακόμα και το Ασφαλιστικό-Συνταξιοδοτικό σύστημά του έχουν απασχολήσει τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, που έχει ζήσει αρκετά χρόνια στον Καναδά αλλά και την αδερφή του Σοφία, που τα τελευταία χρόνια ζει εκεί.

Ο συγγραφέας και ποιητής Ηλίας Σταυρίδης, που ζει από τη μεταπολίτευση στον Καναδά, και εξακολουθεί να διδάσκει την ελληνική γλώσσα σε καναδικά πανεπιστήμια, μας διηγείται για το εκεί εθνικό σύστημα υγείας μέσα από μια δική του, προσωπική περιπέτεια αλλά και τη γενικότερη επισταμένη μελέτη του περί το κοινωνικοπολιτικό σύστημα της νέας του πατρίδας.

Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας ξεκίνησε από την Πολιτεία Σασκάτσουαν (Sascatchewan) του Καναδά, από τους σοσιαλδημοκράτες.

Πατέρας του συστήματος αυτού ήταν ο κυβερνήτης της συγκεκριμένης Πολιτείας, Τόμι Ντάγκλας, στις αρχές της δεκαετίας του '60. «Ολοι οι Καναδοί -έλεγε ο Ντάγκλας- αξίζουν να έχουν ένα δημόσιο σύστημα υγείας που να είναι δωρεάν και ν' αφορά όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες».

Στην αρχή η πρωτοβουλία τού Ντάγκλας καταπολεμήθηκε από το Συντηρητικό και το Φιλελευθέρο Κόμμα ως «σοσιαλιστικό και κομμουνιστικό σύστημα» κατά τα πρότυπα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Αλλά σε 3-4 χρόνια ο κοσμάκης άρχισε να ευλογεί τον Ντάγκλας και τελικά οι Φιλελεύθεροι του Καναδά ασπάστηκαν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, το έκαναν σημαία τους, κέρδισαν τις εκλογές και ο πρωθυπουργός Πίρσον το εφάρμοσε.

Οταν θεσπίστηκε το Σύστημα Υγείας αρκετοί γιατροί έφυγαν από τον Καναδά και εγκαταστάθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι συνάδελφοί τους όπως και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείας ευημερούν.

Ως συνέπεια της αρχικής καταπολέμησης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, η οδοντιατρική περίθαλψη δεν συμπεριλήφθηκε στο νέο σύστημα και παραμένει ιδιωτική και πανάκριβη στον Καναδά. Ολες όμως οι άλλες ιατρικές υπηρεσίες είναι σήμερα δωρεάν, δημόσιες και υψηλού επιπέδου.

Για τον Καναδά, στις μέρες μας, το Medicare είναι ένα στοιχείο περηφάνιας και θετικής σύγκρισης απέναντι στους γείτονες Βορειοαμερικανούς.

Ο Ηλ. Σταυρίδης έχει προσωπική εμπειρία απ' αυτό, το οποίο είναι άλλωστε και ο βασικός παράγοντας που τον κρατάει ακόμα και σήμερα εκεί.

«Πριν από μερικά χρόνια -μας εξιστορεί ο Σταυρίδης- έπαθα μια πολύ σπάνια αρρώστια του ανοσοποιητικού συστήματος, που έχει συχνότητα 10 στο εκατομμύριο. Ονομάζεται το σύνδρομο Guillain-Barre. Μεταφέρθηκα σε κακή κατάσταση στο δημόσιο νοσοκομείο όπου παρέμεινα τρεις μήνες. Πέντε εβδομάδες στην εντατική, όπου μου έκαναν πέντε μεταγγίσεις πλάσματος, τραχειοτομή και ήμουν σε καταστολή για δέκα μέρες. Στους δύο μήνες μού άρχισαν φυσιοθεραπεία γιατί είχα πάθει γενική παράλυση. Ολη η περίθαλψη στο δημόσιο νοσοκομείο δεν μου στοίχισε τίποτα. Μόνο μου χρέωσαν μια σούστα που μου έδωσαν όταν έφευγα από το νοσοκομείο για να γυμνάζω τα χέρια μου. Πόσο κόστιζε; 7 καναδικά δολάρια (4 ευρώ)!

Τα νοσοκομεία του Καναδά είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Πεντακάθαρα. Και το "φακελάκι" ανύπαρκτο. Μόλις φεύγεις από το νοσοκομείο οι γιατροί σού λένε: Χάρηκα για τη γνωριμία ή έχω επισκεφτεί την Ελλάδα και μου άρεσε πολύ».

Αλλά οι περιπέτειες του Σταυρίδη δεν τελείωσαν εδώ. Ακολούθησαν δύο επεμβάσεις-αποξέσεις στην ουροδόχο κύστη για την αφαίρεση όγκου («θαλάσσια ανεμώνη») και το 2007, ενώ εργαζόταν στο πανεπιστήμιο, αισθάνθηκε αδιαθεσία, οδηγήθηκε στο νοσοκομείο όπου έκανε χειρουργική επέμβαση καρδιάς για «διπλό μπαλονάκι».

Για όλες τις περιπέτειές του, που ξεπέρασε και σήμερα είναι καλά, ο Σταυρίδης δεν πλήρωσε τίποτα εκτός από τα 7 δολάρια για τη σούστα!

Για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας ο Καναδός πολίτης πληρώνει 54 δολάρια τον μήνα, αλλά μια οικογένεια τετραμελής ή πενταμελής δεν πληρώνει ποτέ περισσότερο από το διπλό, δηλαδή 108 δολάρια μάξιμουμ.

Ο Σταυρίδης εύχεται να μπορούσε και η Ελλάδα να έχει ένα ανάλογο Δημόσιο Σύστημα Υγείας από την άποψη της ποιότητας της περίθαλψης, του ήθους και της σοβαρότητας των γιατρών.

Οσον αφορά το συνταξιοδοτικό, ο πρωθυπουργός Τριντό στη δεκαετία του '60 καθιέρωσε μια σύνταξη που παίρνουν όλοι ανεξαιρέτως οι Καναδοί μετά τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας τους, έχουν δεν έχουν δουλέψει, και ισοδυναμεί με 500 δολάρια το μήνα (Ο.Α.S.: Old Age Security).

Επίσης, κάποιος που έχει κλείσει το 65ο έτος της ηλικίας του παίρνει μία ακόμα σύνταξη ανάλογη με τα χρόνια εργασίας και τα ένσημα ή στο 60ό έτος μειωμένη κατά 20%.

Οι δύο αυτές συντάξεις αποδίδονται από ένα ενιαίο ασφαλιστικό ταμείο του κράτους και το ύψος τους δεν είναι μεγάλο καθώς φτάνουν περί τα 1.200 δολάρια (500+700).

Υπάρχει επίσης ασφαλιστικό σύστημα από τον ιδιωτικό φορέα. Μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες ασφαλίζουν τους εργαζόμενους σ' αυτές. Το καναδικό κράτος για να εξασφαλίσει τους εργαζόμενους δεσμεύει υποχρεωτικά ένα μέρος του κεφαλαίου αυτών των εταιρειών ώστε αν χρεοκοπήσουν να μπορούν οι εργαζόμενοι να πάρουν τις συντάξεις τους και να μη χαθούν οι εισφορές τους.

Η Ελλάδα, τόσο από τον Καναδά όσο και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οφείλει να πάρει ιδέες ώστε να λύσει κατά τον καλύτερο και δικαιότερο τρόπο τα προβλήματά της. * [/spoiler]


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

8 Ιανουαρίου 2010, 21:27:01
Απάντηση #20
Αποσυνδεδεμένος

D-Michalis

Administrator
Αυτά που περιγράφει ο κ. Οικονομίδης και ο κ. Σταυρίδης είναι ακριβώς έτσι, αλλά δεν δίδεται σε αυτό το δημοσίευμα ολόκληρη η εικόνα.
Υπάρχουν και άλλα που δεν αναφέρονται και στα οποία θα «ξίνιζαν» τα μούτρα τους οι έλληνες, αν τους τα εφάρμοζαν. Ίσως και γι’ αυτό να αποσιωπούνται.
Προσωπικά το έχω ξαναπεί. Μακάρι να εγκαθιστούσαμε ένα σύστημα σαν αυτό του Καναδά.
Πώς όμως είναι αυτό το Σύστημα? (για όσους δεν γνωρίζουν το έζησα επί δεκαετία και εξακολουθώ να το παρακολουθώ).
[spoiler]1.   Υπάρχει ο οικογενειακός σου γιατρός και αν θές να κάνεις χρήση των υπηρεσιών του δημοσίου συστήματος, θα πρέπει να απευθυνθείς εκεί. Τελεία και παύλα. Εκτός και αν είναι έκτακτο. Επειδή όμως εμείς οι Έλληνες όλα έκτακτα τα θεωρούμε, ακούστε αυτό: Είμαι εκεί (Μόντρεαλ) και κάνω αμυγδαλίτιδα. Ξέρω και τι έχω και τι να πάρω. Είναι αδύνατον όμως να πάρω μόνος μου από φαρμακείο. Οικογενειακό γιατρό δεν είχα (ήταν στις αρχές που πήγα). Πήγα λοιπόν στο κοντινότερο νοσοκομείο (όλα «εφημερεύουν»). Αφού με υποδέχτηκαν paramedics εκπαιδευμένοι για αυτή τη δουλειά και μου έβγαλαν ηλεκτρονική κάρτα «χρήστη των υπηρεσιών τους» (25 έτη πρίν!!!) διαβίβασαν τα χαρτιά μου στον γιατρό του «ΤΕΠ». Εκείνος χαρακτήρισε την περίπτωσή μου και παρήγγειλε να περιμένω ώσπου να με φωνάξουν.
Μετά από δύο ώρες διαμαρτυρήθηκα (ως Έλλην) και η απάντηση που έλαβα ήταν «Βρίσκεσθε σε ΤΕΠ. Όποτε δεν θα έχουμε επείγον, θα σας καλέσουμε. Η περίπτωσή σας δεν ανήκει στις αρμοδιότητες του ΤΕΠ. Έπρεπε να είχατε πάει στο γιατρό σας. Αφού ήρθατε εδώ, θα σας δούμε, αλλά όποτε δεν υπάρχει περιστατικό που είναι επείγον». Περίμενα συνολικά 3 ώρες με 38 πυρετό.

Πές στον Έλληνα ότι θα λειτουργήσεις έτσι και να δούμε πόσες ψήφους θα πάρεις μετά, αφού τον έμαθες κ. πολιτικέ να θεωρεί ότι όπου και αν πάει μπορεί να «Γ» και να δέρνει.
2.   Όταν η αδελφή μου προγραμματίστηκε για μία μεγάλη ορθοπεδική επέμβαση, πριν καν πάει στο νοσοκομείο να χειρουργηθεί, ήρθαν οι φυσιοθεραπευτές και οι τεχνολόγοι σχετικών μηχανημάτων στο σπίτι για να καταγράψουν τις συνθήκες και τα εξαρτήματα που θα απαιτούνταν μετά το χειρουργείο !!! Εννοείται ότι η καθημερινή επίσκεψη της αρμόδιας επισκέπτριας και του φυσιοθεραπευτή, μετά την επέμβαση, ήταν υποδειγματική. Εντύπωση μου έκανε μάλιστα που προσφέραμε ένα παραδοσιακό αντικείμενο από την Ελλάδα στην Επισκέπτρια που της άρεσε η Ελλάδα και απάντησε «Ευχαριστώ. Δεν μπορώ όμως να το πάρω, γιατί εκλαμβάνεται ως φιλοδώρημα !!!» Κατά τα άλλα υπερηφανευόμαστε ως λαός για το ήθος μας και σνομπάρουμε άλλους λαούς ως «αμερικανάκια»
3.   Ο Καναδός πληρώνει αδρά για αυτή την ασφάλεια αλλά επειδή έχει ένα δίκαιο σύστημα δεν διαμαρτύρεται. Το μόνο που δεν αγχώνει έναν Καναδό, είναι «τι θα γίνω αν χάσω τη δουλεία μου» (δεν το αναλύω λόγω χώρου, αλλά έχουν πολύ έξυπνο σύστημα).
4.   Τα φάρμακα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ. Μόνον η ιατρική -και παραϊατρική- φροντίδα, η νοσηλεία και η εργαστηριακή διερεύνηση. Κανένας συνήθης πολίτης δεν παίρνει κανένα φάρμακο δωρεάν. Τα πληρώνει στο ακέραιο (με εξαίρεση τη νοσοκομειακή φροντίδα –αγωγή που είναι τα πάντα δωρεάν), γι’ αυτό και δεν προσπαθεί να κάνει κατάχρηση. Οι μόνοι που παίρνουν ΟΛΑ τα ΦΑΡΜΑΚΑ ΔΩΡΕΑΝ είναι όσοι λαμβάνουν επίδομα πρόνοιας (μακροχρόνια άνεργοι κ.λ.π. –Μη διανοηθείτε ότι μπορείς να πάρεις τέτοιο επίδομα άμα έχεις σπίτι στο όνομά σου !!! Πούλα το σου λέει να έχεις να περνάς !!!)
5.   Κάτι αξιοσημείωτο για τη συνταγογραφία: Όταν ο γιατρός σου σου δώσει μία αγωγή (είτε δωρεάν είτε την πληρώνεις) γράφει την εκτιμώμενη διάρκεια στη συνταγή. Εσύ την πάς στο φαρμακείο (τώρα πάει ηλεκτρονικά σε όποιο φαρμακείο δηλώσεις) και περνάς κάθε μήνα από εκεί να πάρεις τη μηνιαία σου ποσότητα. Στο γιατρό θα πάς μόνο αν κάτι αλλάξει ή όταν λήξει η προσδιορισθείσα χρονική περίοδος. (Για κάντο αυτό στην Ελλάδα να δούμε αν έχεις κώλο κ. πολιτικέ !!!

6.   Τώρα για τις συντάξεις τα πράγματα είναι περίπου έτσι. Υπάρχει η κοινωνική σύνταξη όπως αναφέρθηκε. Υπάρχουν όμως και τα επαγγελματικά συνδικάτα που έχουν δίκτυα (με ομαδικά ασφάλιστρα σε ιδιωτικές εταιρείες ή άλλες μορφές) που ανάλογα πόσο δούλεψες σε κάθε τέτοιο «δίκτυο» θα πάρεις στο τέλος και κάποιο ποσό σύνταξης. Π.χ. Μπορεί να πάρεις 10 δολάρια το μήνα από τη δουλειά που έκανες ως πωλητής και 250 ευρώ το μήνα από τη δουλείά που έκανες ως δάσκαλος, κ.λ.π. Τα χρήματα κατατίθενται ΜΟΝΟΝ για να τα ΞΑΝΑΠΑΡΕΙΣ ως σύνταξη.
Για να καταλάβετε τι εννοώ: Εργάστηκα δύο χρόνια (διάφορες περιόδους) νόμιμα σε κάποια δουλειά. Όταν θα έφευγα οριστικά από τον Καναδά, πήγα να καταθέσω την ταυτότητα του συνδικάτου. Με ρώτησαν «σκέφτεστε να ξαναδουλέψετε στον Καναδά σε αυτή τη δουλειά?» απάντησα «Όχι, γιατί?» και πήρα την απάντηση που με έκανε να γουρλώσω τα μάτια «Γιατί αν δεν ξαναδουλέψετε και δεν διεκδικήσετε σύνταξη από αυτές σας τις εισφορές, πρέπει να μου το πείτε για να σας επιστρέψω τα χρήματα που έχετε καταβάλει όλο αυτό τον καιρό στο συνδικάτο για το σκοπό αυτό. Είναι δικά σας χρήματα που αν δεν πρόκειται να τα πάρετε ως σύνταξη, θα πρέπει να σας τα επιστρέψω» !!!!
Άντε μετά να ανασάνεις στη μιζέρια μας !!! για την οποία υπερηφανευόμαστε κιόλας !!!


Αυτά τα ολίγα και συγνώμη αν σας κούρασα, αλλά θεωρώ ότι με τις πληροφορίες αυτές, μπορούμε να έχουμε μία ολοκληρωμένη εικόνα για το τι πραγματικά είναι το Καναδικό δημόσιο σύστημα υγείας που χρηματοδοτείται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από τον κρατικό προϋπολογισμό (σύν την αναφερθείσα συμμετοχή του πολίτη, ειδικά για την ασφάλεια).[/spoiler]
« Τελευταία τροποποίηση: 8 Ιανουαρίου 2010, 21:43:37 από D-Michalis »
Αν και επιθυμώ διακαώς να τραγουδώ το «μην κλαις, δεν πειράζει, θα ’ρθει άσπρη μέρα και για μας», με τα γεγονότα που ζούμε (σε κοινωνία και υγεία) νομίζω πως ταιριάζει καλύτερα το «γέρασα μ’ ένα κοντό παντελονάκι και ο ήλιος (πού είχε μισοφανεί, όχι μόνο) δεν φάνηκε ακόμη (αλλά έχει ολότελα κρυφτεί)».

12 Ιανουαρίου 2010, 22:40:58
Απάντηση #21
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
ΙΤΑΛΙΑ
320.000 πεθαίνουν κάθε χρόνο από ιατρικά λάθη


ΡΕΚΟΡ ΙΑΤΡΙΚΩΝ λαθών καταγράφει η Ιταλία με τα θύματα να φτάνουν τις 320.000 κάθε χρόνο. Σε μια από τις πιο τραγελαφικές περιπτώσεις, ένας υπερήλικος έχασε τη ζωή του όταν από το ασθενοφόρο βρέθηκε στον δρόμο, επειδή οι τραυματιοφορείς είχαν ξεχάσει να ασφαλίσουν την πόρτα. Πριν από μερικές ημέρες, η ιταλική κοινωνία συγκλονίστηκε από τον μυστηριώδη θάνατο δύο βρεφών στο νοσοκομείο της Φότζα. Έπειτα από σχετική έρευνα που ακολούθησε, αποδείχθηκε ότι τα βρέφη έχασαν τη ζωή τους από σηψαιμία, η οποία προκλήθηκε από την ελλιπή αποστείρωση των χειρουργικών εργαλείων. Για την τραγική υπόθεση κατηγορούνται από τις αρχές περίπου 30 μέλη του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού.

Οι εξετάσεις
Σε μια άλλη περίπτωση- ευτυχώς χωρίς επιπτώσεις- οι γιατροί τοποθέτησαν γύψο στο υγιές πόδι ενός παιδιού αντί σε εκείνο που είχε σπάσει. Το ιταλικό σύστημα υγείας καταγράφει κάθε χρόνο δεκάδες τέτοια περιστατικά. Όπως έχει διαπιστωθεί, πολλές φορές οι εξετάσεις αργούν, έχουν λανθασμένα αποτελέσματα ή δεν κοινοποιούνται ποτέ στους ασθενείς. Θύμα αυτής της τελευταίας κατηγορία έπεσε η 50χρονη Πάολα Καγκόλ, η οποία έχασε τη ζωή της από καρκίνο στη μήτρα. Αν και η διάγνωση είχε γίνει σωστά, οι εξετάσεις έμειναν στα συρτάρια του εργαστηρίου για περισσότερο από έναν χρόνο επειδή το θύμα δεν είχε πληρώσει το αντίτιμο για την ταχυδρομική αποστολή. Στην Πάντοβα μια 33χρονη γυναίκα που είχε συλλάβει με εξωσωματική γονιμοποίηση, αναγκάστηκε να προχωρήσει σε άμβλωση επειδή διαπιστώθηκε ότι το σπέρμα του δότη δεν προερχόταν από τον σύζυγό της. Πολλές φορές τα ιατρικά λάθη αποδεικνύονται μοιραία. Όπως σημειώνει η εφημερίδα «Figaro», από τους 8 εκατ. ανθρώπους που νοσηλεύονται κάθε χρόνο στα ιταλικά νοσοκομεία, οι 320.000 χάνουν τη ζωή τους από ιατρικά λάθη- περισσότερο ή λιγότερο σοβαρά. Συγκριτικά, τα θύματα από τροχαία δυστυχήματα είναι μόλις τα μισά.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

12 Ιανουαρίου 2010, 22:54:55
Απάντηση #22
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Eίναι αλήθεια ότι όποιος ασχολείται με τα κάρβουνα (ασθένεια) στο τέλος ή θα μουτζουρωθεί, ή θα καεί.
Και αυτό ισχύει αμφίδρομα, τόσο για τους ιατρούς, όσο και για τους ασφαλισμένους/ασθενείς.

Μια τραγική περίπτωση ήταν η μόλυνση με ΗΙV του κιθαρίστα των CCR Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος, που οδήγησε στο θάνατό του (από TBC) το 1990. Ο Fogerty (πρώτος από αριστερά) είχε υποβληθεί σε μετάγγιση μολυσμένου αίματος στα πλαίσια εγχείρησής του για οσφυαλγία σε αμερικανικό νοσοκομείο.

Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

23 Απριλίου 2010, 14:15:54
Απάντηση #23
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

25 Απριλίου 2010, 16:05:00
Απάντηση #24
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

25 Απριλίου 2010, 16:08:50
Απάντηση #25
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

14 Ιουλίου 2010, 15:40:03
Απάντηση #26
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Καθημερινή, 14/07/2010.

[spoiler]Ο μισός πληθυσμός του πλανήτη που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας κατοικεί στη νότια Ασία και μόλις το ένα τέταρτο στην Αφρική, σύμφωνα με ένα νέο δείκτη που κατήρτισε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για τα Ηνωμένα Έθνη και καταρρίπτει τις επικρατούσες αντιλήψεις.

Ο «Πολυδιάστατος Δείκτης Φτώχειας» (Multidimensional Poverty Index--MPI) συνθέτει στατιστικά στοιχεία από 104 χώρες που έχουν 5,2 δις κατοίκους, ήτοι το 78% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Αποκαλύπτει ότι ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες ακραίας έχει φθάσει το 1,7 δις, και όχι το 1,3 δις, όπως υπολογιζόταν με βάση τον δείκτη ανθρώπινης φτώχειας, που αποτελούσε ως σήμερα βασικό εργαλείο αποτίμησης του προβλήματος.

Ο MPI αναπτύχθηκε από το Κέντρο Οικονομικής Έρευνας για την Διεθνή Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους που το σχεδίαζαν, βασίζεται σε υπολογισμούς με βάση περισσότερους παράγοντες από τον δείκτη ανθρώπινης φτώχειας, που είχε δημιουργηθεί το 1997 και πρόκειται να αντικαταστήσει. Βασίζεται σε δεδομένα όπως η μόρφωση, η υγεία, το εισόδημα, η πρόσβαση σε καύσιμα για το μαγείρεμα, η ηλεκτροδότηση, η επάρκεια της τροφής, η υγιεινή κ.ά. «Ο MPI μας επιτρέπει να έχουμε μια πιο πλήρη εικόνα της φτώχειας από ό,τι η παραδοσιακή συνταγή της αποτίμησης του ημερήσιου εισοδήματος σε δολάρια», εκτίμησε η Τζένι Κλούγκμαν, διευθύντρια του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP).

Έτσι, σύμφωνα με τον MPI, το 64,5% των κατοίκων της υποσαχάρειας Αφρικής και το 55% των κατοίκων της νότιας Ασίας ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας--αριθμοί κατά πολύ υψηλότεροι από εκείνους που προέκυπταν βάσει του προηγούμενου δείκτη.

Με βάση τον παλιό δείκτη τα δυο τρία των Νιγηριανών έχουν ανεπαρκές εισόδημα, αλλά με βάση τα νέα κριτήρια, το 93% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Ο νέος δείκτης θα χρησιμοποιηθεί στην 20ή έκθεση του UNDP που θα δημοσιευθεί τον Οκτώβριο, αλλά μέρος των δεδομένων είναι διαθέσιμα ήδη μέσω του διαδικτύου, στους ιστοτόπους των ειδικών του πανεπιστημίου της Οξφόρδης (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος) και του UNDP (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος).

Ο MPI χρησιμοποιείται ήδη για στατιστικές μετρήσεις σε Μεξικό, Κολομβία και Κίνα, που τον έχουν καταστήσει δείκτη αναφοράς όσον αφορά κοινωνικοοικονομικές μετρήσεις.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ[/spoiler]
 

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

2 Σεπτεμβρίου 2010, 22:17:24
Απάντηση #27
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Από πρόσφατο μήνυμα του συναδέλφου Νεκτάριου Νικολόπουλου:


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

8 Σεπτεμβρίου 2010, 09:35:15
Απάντηση #28
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Ελευθεροτυπία 22/08/2010.

[spoiler]Τα ευρωπαϊκά κράτη για τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης έκαναν μπαράζ μειώσεων, την ώρα που η Ελλάδα δεν διαθέτει καν ηλεκτρονική συνταγογράφηση ώστε να μπορεί να ελέγχει τι χορηγεί και σε τι ποσότητα κάθε γιατρός, με αποτέλεσμα η κατάσταση να είναι ανεξέλεγκτη και να παρατηρούνται συνεχή φαινόμενα διαφθοράς.
 
 *Η Βρετανία προχωρεί σε μείωση κατά 5% της τιμής στα πρωτότυπα φάρμακα και διευκολύνει την ταχύτερη μετάβαση στα αντίγραφα. Ταυτόχρονα ξεκίνησε συζήτηση για τιμολόγηση των φαρμακευτικών σκευασμάτων με βάση την αξία.

*Η Γαλλία περιορίζει τη συνταγογράφηση και μειώνει τις τιμές στα νέα φάρμακα που κυκλοφορούν στην αγορά της.

*Η Δανία επιχειρεί μείωση ή και πάγωμα των τιμών στα νοσοκομειακά φάρμακα.

*Η Ιρλανδία μειώνει κατά 40% τις τιμές των αντιγράφων, ενώ η Ισπανία μειώνει κατά 10-16% τις τιμές στα πρωτότυπα ανάλογα με το χρόνο κυκλοφορίας τους και κατά 25% των αντιγράφων.

*Η σουηδική κυβέρνηση επιχειρεί συμφωνία με τις φαρμακοβιομηχανίες για εξοικονόμηση 200 εκατ. ευρώ στα επόμενα τρία χρόνια.  ΔΗΜ. ΕΥΘ.[/spoiler]


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


 
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

9 Σεπτεμβρίου 2010, 12:59:50
Απάντηση #29
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Ελευθεροτυπία 09/09/2010.

[spoiler]Την άδικη κατανομή των ιατρικών μηχανημάτων που συχνά δεν είναι διαθέσιμα στις αναπτυσσόμενες χώρες στηλιτεύει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, στη διάρκεια φόρουμ στην Ταϊλάνδη με τη συμμετοχή ειδικών σε θέματα υγείας που συζήτησαν το θέμα αυτό.
 Τα τέσσερα πέμπτα των εσόδων από τις πωλήσεις ιατρικών μηχανημάτων παγκοσμίως το 2008 αφορούν τις ΗΠΑ και την Ευρώπη και έφτασαν τα 210 δισεκατομμύρια δολάρια.

"Το φόρουμ αυτό πραγματοποιείται για να βρεθεί λύση στην ανισομερή και άδικη κατανομή των ιατρικών μηχανημάτων, τα οφέλη των οποίων είναι αναμφισβήτητα", δήλωσε η Μάργκαρετ Τσαν, γενική διευθύντρια του ΠΟΥ.

Στην αγορά κυκλοφορούν περίπου 10.500 είδη ιατρικών μηχανημάτων, από υψηλής τεχνολογίας διαγνωστικά και θεραπευτικά μηχανήματα ως πολύ απλά, όπως αναπηρικές καρέκλες και ακουστικά που βελτιώνουν τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων.

Σύμφωνα με έρευνα του ΠΟΥ ο μέσος όρος διαθεσιμότητας ενός τομογράφου είναι ένας ανά 64.900 κατοίκους στις χώρες με υψηλό εισόδημα και ένας ανά 3,5 εκατομμύρια κατοίκους στις φτωχές χώρες.

Στην έκθεση τονίζεται ότι σε δέκα αναπτυσσόμενες χώρες δεν υπάρχουν μονάδες ακτινοθεραπείας με αποτέλεσμα περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι να μην έχουν πρόσβαση σε αντικαρκινικές θεραπείες.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ το βασικό αίτιο είναι οι περιορισμένες κρατικές επενδύσεις στον τομέα της υγείας, οι οποίες δεν αφορούν μόνο τα ακριβά μηχανήματα, καθώς σε ορισμένες χώρες δεν υπάρχουν βελόνες, σύριγγες ή μηχανήματα αποστείρωσης με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να μην θεραπευτεί περίπου το 40% των μολύνσεων.

Άλλο σημαντικό πρόβλημα σύμφωνα με την έκθεση είναι η έλλειψη ιατρικών υποδομών, καθώς όπως σημειώνεται σε πολλές περιοχές τα μηχανήματα δεν χρησιμοποιούνται λόγω των διακοπών στην ηλεκτροδότηση, της αμφίβολης ποιότητας νερού, της έλλειψης προσωπικού, της κακής συντήρησης των μηχανημάτων και της δυσκολίας εύρεσης ανταλλακτικών, καθώς και της περιορισμένης εκπαίδευσης των εργαζομένων στον τομέα της υγείας.[/spoiler]


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 9 Σεπτεμβρίου 2010, 13:03:00 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
7 Απαντήσεις
11534 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 18 Δεκεμβρίου 2019, 20:29:08
από Gatekeeper
0 Απαντήσεις
21360 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 8 Φεβρουαρίου 2018, 23:06:48
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
2457 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 11 Μαΐου 2018, 07:12:50
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
38324 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 2 Δεκεμβρίου 2020, 01:07:30
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
9381 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 10 Μαΐου 2024, 17:06:15
από Argirios Argiriou