Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
26 Δεκεμβρίου 2024, 17:16:22

Αποστολέας Θέμα: Η Υγεία σε Παγκόσμιο επίπεδο.  (Αναγνώστηκε 327724 φορές)

0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

14 Δεκεμβρίου 2019, 18:27:02
Απάντηση #180
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
« Τελευταία τροποποίηση: 14 Δεκεμβρίου 2019, 18:29:21 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

15 Δεκεμβρίου 2019, 10:29:01
Απάντηση #181
Αποσυνδεδεμένος

schumifer


Ξέχασαν να γράψουν κάτω κατω (αναφέρομαι στα γεμάτα τμήματα επειγόντων)

Κι ελάτε αύριο πρωί πρωί γιατί το μόνο σίγουρο είναι ότι τα πράγματα θα είναι ακόμη χειρότερα...

16 Δεκεμβρίου 2019, 22:30:45
Απάντηση #182
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Είναι τελικά απίστευτο ότι έχουμε καταλήξει στην ίδια τιμή και στις δύο μεριές του Ατλαντικού! Και στην Ελλάδα οι πιο πολλοί ιδιώτες Γενικοί Ιατροί που δεν έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ παίρνουν 30 ευρώ/επίσκεψη.

13 Δεκεμβρίου 2019

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

24 Ιανουαρίου 2020, 07:17:52
Απάντηση #183
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Ανάρτηση στις 24/01/2020 σε Ιατρική ομάδα του facebook του Παναγιώτη - Σωκράτη Λουμάκη συναδέλφου Έλληνα Γενικού Ιατρού που εργάζεται εδώ και μερικά χρόνια στην Ιρλανδία τον Ιανουάριο του 2020. Την δημοσιεύω μετά από άδειά του:

Ανάρτηση μου στην ομάδα του Facebook των Ελλήνων της Ιρλανδίας (Greeks in Ireland). Την αναδημοσιεύω εδώ γιατί ενδεχομένως να ενδιαφέρει κάποιους συναδέλφους.

ΤΟ ΙΡΛΑΝΔΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ

Επειδή πολλοί συμπατριώτες πιθανώς αγνοούν το Ιρλανδικό σύστημα υγείας, θα ήθελα, ως γενικός γιατρός ενταγμένος σε αυτό, να ενημερώσω για τις γενικές αρχές του, ώστε να βοηθήσω στην κατανόηση και την καλύτερη προσαρμογή σε αυτό.

Κατ αρχάς, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Π. Φ. Υ.) ασκείται αποκλειστικά από γενικούς γιατρούς, οργανωμένους σε ιατρεία στελεχωμένα με έναν ή περισσότερους γιατρούς. Όλοι οι ασθενείς είναι κάτω από την επίβλεψη ενός γενικού γιατρού, ο οποίος τους παρακολουθεί, τους θεραπεύει, τους στέλνει για εξετάσεις αίματος, τούς παραπέμπει σε ειδικό γιατρό κλπ. Αυτό ισχύει τόσο για τους ασθενείς που έχουν δημόσια ιατρική ασφάλιση (την οποία δικαιούνται όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρις ενός ορίου), όσο και τούς “ιδιώτες” ασθενείς, αυτούς που ξεπερνούν το εισοδηματικό όριο. Οι δημόσια ασφαλισμένοι δεν πληρώνουν στα ιατρεία γενικής ιατρικής, όσες φορές και να τα επισκεφθούν, ενώ το αντίθετο, με κάποιες εξαιρέσεις, συμβαίνει με τούς ιδιώτες.

Τα ιατρεία Π. Φ. Υ. είναι όλα ιδιωτικά, με την κυριότητα να ανήκει σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, στις οποίες οι γιατροί μπορεί να είναι είτε μέτοχοι, άρα να συμμετέχουν στα κέρδη τους, είτε υπάλληλοι με σταθερό μισθό. Τα έσοδα τών ιατρείων-επιχειρήσεων προέρχονται από δύο πηγές, την κρατική επιχορήγηση, η οποία είναι ανάλογη τού αριθμού των δημόσια ασφαλισμένων που είναι εγγεγραμμένοι στο αντίστοιχο ιατρείο και των πληρωμών από τούς ιδιώτες ασθενείς.

Η εξέταση των ασθενών γίνεται με προγραμματισμένα ραντεβού στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων. Λίγα ιατρεία είναι αυτά όπου ο ασθενής θα γίνει δεκτός χωρίς ραντεβού, απρογραμμάτιστα. Με δεδομένο τον τεράστιο αριθμό των ασθενών που ζητούν εξέταση, τα ραντεβού είναι ανά 15 λεπτά. Αυτό σημαίνει ότι ο γιατρός έχει μόνο ένα τέταρτο τής ώρας στη διάθεσή του για να πάρει ιστορικό, να εξετάσει τον ασθενή, να τού γράψει θεραπευτική αγωγή, να δεί εξετάσεις του, να τού γράψει ενδεχομένως παραπεμπτικό για ειδικό γιατρό και να γράψει αναλυτικές σημειώσεις στον υπολογιστή για τα ευρήματα τής εξέτασης, σε περίπτωση που κάτι “στραβώσει” (η Ιρλανδική κοινωνία είναι σε μεγάλο ποσοστό δικομανής σε επιδίωξη αστικών αποζημιώσεων για διάφορα “ατυχήματα”).

Για να κάνει κάποιος εξετάσεις αίματος ή απεικονιστικές (π.χ. υπερηχογράφημα) ή να επισκεφθεί ειδικό γιατρό (καρδιολόγο, ορθοπαιδικό, οφθαλμίατρο κλπ) χρειάζεται οπωσδήποτε παραπεμπτική επιστολή από τον γενικό γιατρό του, ακόμα και εάν θέλει να το κάνει ιδιωτικά, πληρώνοντας. Οι ιδιώτες ειδικοί γιατροί μπορεί να είναι οι ίδιοι που βλέπουν δωρεάν τους ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά επειδή οι λίστες και οι χρόνοι αναμονής για εξέταση μπορεί να είναι απίστευτα μεγάλοι, πολλοί επιλέγουν να πληρώσουν για να εξετασθούν γρηγορότερα (υπάρχουν ξεχωριστές λίστες για αυτούς που πληρώνουν).

Σε περίπτωση επείγοντος περιστατικού εκτός τού τακτικού ωραρίου εργασίας τών ιατρείων (9.00 – 17.00) πρέπει κάποιος να απευθυνθεί στην τοπική εταιρεία που καλύπτει τα επείγοντα περιστατικά.

Οπως γίνεται φανερό είναι πολλά τα μειονεκτήματα του συστήματος. Για παράδειγμα, και όσον αφορά την 15λεπτη εξέταση στην Π.Φ.Υ., εάν πρόκειται για απλό οξύ περιστατικό (ίωση, αμυγδαλίτιδα, βήχα κλπ.) και έχεις αρκετή εμπειρία, μπορείς να το ολοκληρώσεις μέσα στον καθορισμένο χρόνο. Τι κάνεις όμως όταν έχεις ένα χρόνιο παραμελημένο περιστατικό; (πχ ασθενή με αρρύθμιστο διαβήτη, υπέρταση και τις τιμές χοληστερίνης στα ύψη). Ή όταν έχεις έναν ασθενή με κατάθλιψη, συχνά και με σκέψεις αυτοκτονίας; (η κατάθλιψη και η αυτοκτονίες είναι πολύ συχνές στην Ιρλανδία). Σε αυτές τις περιπτώσεις το τέταρτο της ώρας είναι ανεπαρκέστατο. Ας το έχετε λοιπόν αυτό κατα νούν όσοι επισκέπτεστε τον γενικό γιατρό σας για κάποιο πρόβλημα υγείας. Να είστε μέν λεπτομερείς και σαφείς στην περιγραφή του προβλήματος, αλλά να μην πλατειάζετε με περιττές και ανούσιες πληροφορίες. Χρόνος σπαταλημένος σε μία επίσκεψη πέραν τού αναγκαίου είναι χρόνος στερημένος απο κάποιον ασθενή τών επόμενων ραντεβού. Πολλοί γιατροί μάλιστα (σε αυτούς συγκαταλέγεται και ο γράφων) δεν σηκώνουν ούτε το κινητό τους στην διάρκεια μιάς επίσκεψης, τόσο για εξοικονόμηση χρόνου, όσο και για να αποφεύγονται διαμαρτυρίες των ασθενών για την περαιτέρω μείωση τού ήδη μειωμένου χρόνου εξέτασης των (όσον και άν ακούγεται απίστευτο, έχουν υπάρξει σχετικές καταγγελίες ασθενών). Ολα αυτά βέβαια προκαλούν μεγάλη ψυχική πίεση στον γιατρό που θέλει να ανταποκριθεί ευσυνείδητα στις ανάγκες τού κάθε ασθενούς, έτσι ώστε στο τέλος του ωραρίου του να είναι κατά κανόνα εξουθενωμένος, σωματικά και ψυχολογικά.

Ενα άλλο τεράστιο μειονέκτημα του συστήματος σχετίζεται, όπως προανέφερα, με τους μεγάλους χρόνους αναμονής στις “δημόσιες” λίστες των νοσοκομείων, αυτές δηλαδή όπου ο ασθενής θα εξετασθεί δωρεάν, παίρνοντας παραπεμπτικό απο τον γενικό γιατρό του (σε πολλές περιπτώσεις μιλάμε για χρόνια(!), όχι μήνες). Δεν είναι υπερβολή να λεχθεί ότι ένας ηλικιωμένος ασθενής μπορεί να πεθάνει πριν τού δοθεί απο το νοσοκομείο ραντεβού για εξέταση από τον ειδικό γιατρό. Για τον λόγο αυτό, όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα ή ιδιωτική ασφάλιση πληρώνουν για να ενταχθούν στις “ιδιωτικές” λίστες των νοσοκομείων, με πληρωμή του ειδικού γιατρού, όπου η εξέταση γίνεται σαφώς ταχύτερα.

Αυτό είναι σε γενικές γραμμές το Ιρλανδικό σύστημα υγείας το οποίο, κατά την άποψή μου και πάμπολλων άλλων, “έχει τα χάλια του”. Απορώ πώς γίνεται αυτό το σύστημα (ή έστω παραπλήσιο, εάν πληροφορούμαι σωστά) να θέλουν να το εισαγάγουν και στην Ελλάδα. Αυτό τον μιμητισμό μας για όλα τα πράγματα, και ειδικά τα στραβά, των Ευρωπαίων ποτέ δεν μπόρεσα να τον χωνέψω.
« Τελευταία τροποποίηση: 25 Ιανουαρίου 2020, 00:03:47 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

26 Ιανουαρίου 2020, 00:34:40
Απάντηση #184
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Και μια συζήτηση σχετικά με το παραπάνω άρθρο για την Ιρλανδία μεταξύ συναδέλφων Ελλήνων Γενικών Ιατρών που δουλεύουν ή δουλέψαν εκεί:

- Το σύστημα έχει υπερεπισκεψιμότητα διοτι δεν.εθεσαν όριο. Σε αλλα ιατρεία ο χρονος επισκεψης ειναι μονο δεκα λεπτά. Κατ εμε δε θα ηταν το συστημα τοσο δυσλειτουργικό εαν υπήρχαν περισσότεροι ειδικοί και εαν υπηρχε οριο στον αριθμό των επισκέψεων των ασθενων που διαθετουν καρτα υγείας. Βέβαια το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι πως σε γενικές γραμμές ο κόσμος ειναι ευγενικός και καλοπροαίρετος. Αν εξαιρέσουμε τους γύφτους οι οποίοι ειναι παντου το ίδιο. Το σύστημα χαλάει γιατι είναι πολλά τα λεφτά....οι εταιρείες για τις εφημερίες υποτίθεται οτι κανουν διαλογή... αλλά στην πραγματικότητα στέλνουν ολους τους ασθενεις για εξέταση ετσι ωστε να κερδοφορούν. Πιθανον οι Ιρλανδοί να εχουν και υψηλοτερη επίπτωση λοιμωξεων λόγω κλίματος! Πάντως ειναι πιο οργανωμένοι απο μας κατα πολύ και για έναν ιατρό είναι πολύ καλύτερα απ οτι στην Ελλάδα, όπου καθε καρυδιας καρυδι έρχεται να βγάλει τα απωθημένα του! Ξέχασα ομως το πιο σημαντικό όλων! Στην Ιρλανδία ο ιατρός με τις οποιες δυσκολιες κανει ιατρική δεν αναλώνεται σε μια ατελειωτη συνταγογράφηση με καθημερινους καυγαδες....αυτο και μονο αρκει για μενα...οτα εργζομουν Ιρλανδία γυρναγα σπιτι με χαμόγελο και όχι με τα νευρα τσίτα! Δεν ερχόταν κανενας να με απειλησει επειδη δε του κανω τα γούστα! Και ναι μεν μπορει το σύστημα να εχει διαφοροποιησεις αλλα ο μεσος ορος ζωης δεν διαφερει απο τον δικο μας .

-  Παναγιώτης - Σωκράτης Λουμάκης: έκρινα το Ιρλανδικό σύστημα υγείας από την πλευρά τών ασθενών και όχι τού γιατρού. Εάν το κρίνω από την πλευρά του γιατρού, σαφώς είναι καλύτερο το Ιρλανδικό. Συμφωνώ όμως ότι, εάν υπήρχε όριο στον αριθμό επισκέψεων των ασφαλισμένων και περισσότεροι ειδικοί γιατροί θα ήταν σαφώς καλύτερο.

- κοιτα ασθενεις που τρεχουν για ψύλλου πήδημα δεν αξίζουν καλυτερο συστημα υγειας...διοτι ετσι μπλοκαρεται....τωρα το καλυτερο και το χειρότερο είναι σχετικά! Κανενα σύστημα υγειας δεν είναι τέλειο και το Ελληνικό σιγουρα απεχει ετη φωτος απο ενα σωστο συστημα υγειας....στη τελικη οπου και να σαι αν εχεις χρημα θα εξυπηρετηθεις πιο γρηγορα..αν ανηκεις στα φτωχαδακια παντου θα περιμενεις!
« Τελευταία τροποποίηση: 26 Ιανουαρίου 2020, 00:36:27 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

28 Απριλίου 2020, 00:06:39
Απάντηση #185
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
27/04/2020

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

31 Μαΐου 2020, 22:23:27
Απάντηση #186
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
29/05/2020

Νοσοκομεία στο όριο χρεοκοπίας: Προετοιμάστηκαν για κρίση κορωνοϊού που δεν ενέσκηψε ποτέ.

Τα νοσοκομεία στην Καλιφόρνια βρίσκονται κοντά στη χρεοκοπία, μετά τη μεγάλη προετοιμασία τους για μια μεγάλη κρίση κορωνοϊού που τελικά δεν ενέσκηψε ποτέ.   Καθώς η πανδημία σάρωνε την Ιταλία και στη συνέχεια τον Μάρτιο τη Νέα Υόρκη, η Πολιτεία της Καλιφόρνιας, προβλέποντας αύξηση των θανατηφόρων κρουσμάτων, διέταξε τα νοσοκομεία της να σταματήσουν τις συνήθεις διαδικασίες κι επεμβάσεις και να προσλάβουν χιλιάδες εργαζόμενους στην υγειονομική περίθαλψη προκειμένου να βοηθήσουν τους μελλοντικούς ασθενείς.
Όμως η προβλεπόμενη τούτη αύξηση ασθενών δεν ήλθε ποτέ.   Το κόστος για όλη την προετοιμασία -δημιουργία νοσοκομείων, διπλάσιες ΜΕΘ, αγορά προστατευτικού εξοπλισμού- επιβάρυνε τα βασικά έξοδα των νοσοκομείων, ενώ κι η απαγόρευση όλων των άλλων επεμβάσεων μη έκτακτης ανάγκης μείωσε τα έσοδα τους στο μισό.   Τα προληπτικά μέτρα οδήγησαν τα νοσοκομεία στην πιο πυκνοκατοικημένη Πολιτεία των ΗΠΑ κοντά στη χρεοκοπία, αφού κόστισαν μέχρι και 14 δισ. δολάρια, αναγκάζοντάς τα να απολύσουν χιλιάδες εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, σύμφωνα με την ένωση νοσοκομείων της Καλιφόρνια.
Πλέον, έχοντας δεχθεί διπλό οικονομικό πλήγμα, τα νοσοκομεία στην Πολιτεία αγωνίζονται να προετοιμασθούν για μια πιθανή νέα αύξηση των κρουσμάτων από το φθινόπωρο, και αναρωτιούνται μήπως η προετοιμασία τους την προηγούμενη φορά ήταν κάπως υπερβολική.   Αιτήματα για ενισχύσεις υπό τη σκιά των απολύσεων   Αναμένοντας ότι θα χρειάζονταν χιλιάδες γιατροί, νοσοκόμες και άλλοι εργαζόμενοι για να αντιμετωπισθεί η πανδημία, η Καλιφόρνια τον Μάρτιο είχε ζητήσει να δημιουργηθεί «Στρατός Υγείας» για τη φροντίδα των ασθενών, με αποτέλεσμα να σπεύσουν 95.000 μέλη του τομέα.
  Από τις δεκάδες χιλιάδες που απάντησαν στην πρόσκληση, λιγότεροι από 800 προσλήφθηκαν από το κράτος, σύμφωνα με τα στοιχεία του αντίστοιχου κρατικού προγράμματος που αντιπαρέβαλε το Reuters.   «Το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσαμε να κάνουμε ήταν πραγματικά να μην προετοιμασθούμε επαρκώς», δήλωσε ο Δρ Σαντζάι Κουράνι, Διευθυντής στο Ιατρικό Κέντρο της Κοιλάδας της Σάντα Κλάρα, το σύστημα δημόσιων νοσοκομείων που εξυπηρετεί τη Σίλικον Βάλεϊ της Καλιφόρνιας. «Από την άποψη της υγείας των ασθενών και της δημόσιας υγείας, έπρεπε να προετοιμασθούμε».
Η ιατρική βιομηχανία ζητά τώρα από το κράτος βοήθεια ύψους 1 δισ. δολαρίων για να βοηθήσει τα νοσοκομεία να ανταποκριθούν σε κάποια από αυτά τα έξοδα και να εκπληρώσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις για τους επόμενους μήνες, αλλά κι επιπλέον 3 δισεκατομμύρια δολάρια για τη νέα οικονομική χρήση, που ξεκινά την 1η Ιουλίου.   «Οι ισολογισμοί των περισσότερων νοσοκομείων έχουν καταρρεύσει», δήλωσε η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομείων της Καλιφόρνιας Καρμέλα Κόιλ τονίζοντας πως πολλά νοσοκομεία θα δυσκολευτούν να επιβιώσουν.
Το πιο σοβαρό πλήγμα δέχθηκαν εκείνα τα νοσοκομεία που φροντίζουν μεγάλο αριθμό ασθενών, που είναι ασφαλισμένοι στο πρόγραμμα Medicaid, που καλύπτει τους φτωχούς και τα άτομα με ειδικές ανάγκες καθώς και το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα της Medicare, τόνισε η ίδια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Τα νοσοκομεία στην Καλιφόρνια βρίσκονται κοντά στη χρεοκοπία, μετά τη μεγάλη προετοιμασία τους για μια μεγάλη κρίση κορωνοϊού που τελικά δεν ενέσκηψε ποτέ.   Καθώς η πανδημία σάρωνε την Ιταλία και στη συνέχεια τον Μάρτιο τη Νέα Υόρκη, η Πολιτεία της Καλιφόρνιας, προβλέποντας αύξηση των θανατηφόρων κρουσμάτων, διέταξε τα νοσοκομεία της να σταματήσουν τις συνήθεις διαδικασίες κι επεμβάσεις και να προσλάβουν χιλιάδες εργαζόμενους στην υγειονομική περίθαλψη προκειμένου να βοηθήσουν τους μελλοντικούς ασθενείς.
Όμως η προβλεπόμενη τούτη αύξηση ασθενών δεν ήλθε ποτέ.   Το κόστος για όλη την προετοιμασία -δημιουργία νοσοκομείων, διπλάσιες ΜΕΘ, αγορά προστατευτικού εξοπλισμού- επιβάρυνε τα βασικά έξοδα των νοσοκομείων, ενώ κι η απαγόρευση όλων των άλλων επεμβάσεων μη έκτακτης ανάγκης μείωσε τα έσοδα τους στο μισό.   Τα προληπτικά μέτρα οδήγησαν τα νοσοκομεία στην πιο πυκνοκατοικημένη Πολιτεία των ΗΠΑ κοντά στη χρεοκοπία, αφού κόστισαν μέχρι και 14 δισ. δολάρια, αναγκάζοντάς τα να απολύσουν χιλιάδες εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, σύμφωνα με την ένωση νοσοκομείων της Καλιφόρνια.
Πλέον, έχοντας δεχθεί διπλό οικονομικό πλήγμα, τα νοσοκομεία στην Πολιτεία αγωνίζονται να προετοιμασθούν για μια πιθανή νέα αύξηση των κρουσμάτων από το φθινόπωρο, και αναρωτιούνται μήπως η προετοιμασία τους την προηγούμενη φορά ήταν κάπως υπερβολική.   Αιτήματα για ενισχύσεις υπό τη σκιά των απολύσεων   Αναμένοντας ότι θα χρειάζονταν χιλιάδες γιατροί, νοσοκόμες και άλλοι εργαζόμενοι για να αντιμετωπισθεί η πανδημία, η Καλιφόρνια τον Μάρτιο είχε ζητήσει να δημιουργηθεί «Στρατός Υγείας» για τη φροντίδα των ασθενών, με αποτέλεσμα να σπεύσουν 95.000 μέλη του τομέα.
  Από τις δεκάδες χιλιάδες που απάντησαν στην πρόσκληση, λιγότεροι από 800 προσλήφθηκαν από το κράτος, σύμφωνα με τα στοιχεία του αντίστοιχου κρατικού προγράμματος που αντιπαρέβαλε το Reuters.   «Το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσαμε να κάνουμε ήταν πραγματικά να μην προετοιμασθούμε επαρκώς», δήλωσε ο Δρ Σαντζάι Κουράνι, Διευθυντής στο Ιατρικό Κέντρο της Κοιλάδας της Σάντα Κλάρα, το σύστημα δημόσιων νοσοκομείων που εξυπηρετεί τη Σίλικον Βάλεϊ της Καλιφόρνιας. «Από την άποψη της υγείας των ασθενών και της δημόσιας υγείας, έπρεπε να προετοιμασθούμε».
Η ιατρική βιομηχανία ζητά τώρα από το κράτος βοήθεια ύψους 1 δισ. δολαρίων για να βοηθήσει τα νοσοκομεία να ανταποκριθούν σε κάποια από αυτά τα έξοδα και να εκπληρώσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις για τους επόμενους μήνες, αλλά κι επιπλέον 3 δισεκατομμύρια δολάρια για τη νέα οικονομική χρήση, που ξεκινά την 1η Ιουλίου.   «Οι ισολογισμοί των περισσότερων νοσοκομείων έχουν καταρρεύσει», δήλωσε η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομείων της Καλιφόρνιας Καρμέλα Κόιλ τονίζοντας πως πολλά νοσοκομεία θα δυσκολευτούν να επιβιώσουν.
Το πιο σοβαρό πλήγμα δέχθηκαν εκείνα τα νοσοκομεία που φροντίζουν μεγάλο αριθμό ασθενών, που είναι ασφαλισμένοι στο πρόγραμμα Medicaid, που καλύπτει τους φτωχούς και τα άτομα με ειδικές ανάγκες καθώς και το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα της Medicare, τόνισε η ίδια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

πηγή. Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

4 Ιουνίου 2020, 23:44:35
Απάντηση #187
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

15 Ιουνίου 2020, 00:09:15
Απάντηση #188
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

11 Δεκεμβρίου 2020, 22:39:22
Απάντηση #189
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

17 Φεβρουαρίου 2021, 23:29:30
Απάντηση #190
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
17/02/2021

Κοροναϊός : Οι ΗΠΑ θα καταβάλουν 200 εκατ. δολάρια στον ΠΟΥ
Η νέα κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν ακύρωσε το σχέδιο του προκατόχου του, του Ντόναλντ Τραμπ, να αποσύρει τις ΗΠΑ από τον ΠΟΥ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους και θα καταβάλουν μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου περισσότερα από 200 εκατομμύρια δολάρια στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.

Η νέα κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν ακύρωσε το σχέδιο του προκατόχου του, του Ντόναλντ Τραμπ, να αποσύρει τις ΗΠΑ από τον ΠΟΥ.

«Είναι ένα ουσιαστικό βήμα για την τήρηση των οικονομικών υποχρεώσεών μας» απέναντι στον ΠΟΥ «και αντικατοπτρίζει την ανανεωμένη δέσμευσή μας» να έχει ο Οργανισμός αυτός τη στήριξη που χρειάζεται ώστε να αντιμετωπίσει την πανδημία, είπε ο Μπλίνκεν μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ήταν αφιερωμένη στον εμβολιασμό κατά της Covid-19.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

- Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

19 Φεβρουαρίου 2021, 15:13:46
Απάντηση #191
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
21/02/2019 Καθημερινή, Πέννυ Μπουλούτζα.

Χάνουμε έδαφος στην κατάταξη για προσδόκιμο επιβίωσης.

Υποχώρηση στην κατάταξη με τους μακροβιότερους λαούς της Ευρώπης σημειώνει η Ελλάδα, η οποία μέσα σε 30 χρόνια έχασε σημαντικό έδαφος, σε σχέση με άλλες χώρες, στην «κούρσα» για την αύξηση του προσδόκιμου ζωής των κατοίκων της. Στο διάστημα μεταξύ 1990 και 2016 αυξήθηκε το προσδόκιμο ζωής των Ελλήνων από τα 77,2 έτη στα 81,5 έτη. Ωστόσο, η κατάταξη της χώρας μας σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της Ε.Ε. έπεσε από την 3η στη 12η θέση, καθώς μας προσπέρασαν κράτη που επένδυσαν σε πολιτικές πρόληψης και αγωγής υγείας προς έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Οπως ανέφερε ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Γιάννης Τούντας σε πρόσφατη διάλεξη που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Kολλεγίου Ελλάδας, σύμφωνα με τρέχουσες έρευνες του 2019, η Ελλάδα πλέον κατατάσσεται ακόμα πιο χαμηλά, στη 18η θέση!

Σημείο-κλειδί για την αλλαγή αυτής της πορείας είναι η πρόληψη, η οποία στην Ελλάδα σταθερά τα τελευταία χρόνια είναι, σύμφωνα με τον κ. Τούντα, «υποβαθμισμένη στη συνείδηση των πολιτών, στην πρακτική των ιατρών και στις επιλογές της πολιτείας». Σύμφωνα με τα προσφάτως δημοσιευμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η προσδοκώμενη ζωή κατά τη γέννηση στην Ελλάδα ήταν, το 2016, τα 81,5 έτη και συγκεκριμένα τα 78,9 έτη για τους άνδρες και τα 84 έτη για τις γυναίκες. Δέκα χρόνια νωρίτερα, τα αντίστοιχα έτη ως προσδόκιμο επιβίωσης ήταν στη χώρα μας 76,7 για τους άνδρες και 82,3 για τις γυναίκες. Από το 2013 και μετά ο δείκτης προσδόκιμου επιβίωσης στην Ελλάδα παραμένει στάσιμος, ενώ το 2015 ήταν η πρώτη χρονιά που καταγράφηκε και υποχώρηση (78,5 έτη για τους άνδρες και 83,7 έτη για τις γυναίκες) και η οποία «διορθώθηκε» το 2016. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) για την Yγεία στην Ευρώπη (Ηealth at a Glance), το 2016 η μέση προσδοκώμενη ζωή κατά τη γέννηση στις χώρες της Ε.Ε. ήταν τα 81 έτη, με τις Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία να καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις (83,5, 83,4 και 82,7 έτη αντίστοιχα).

Οπως ανέφερε κατά την ομιλία του ο καθηγητής Γ. Τούντας, η υψηλή κατάταξη που κατείχε η χώρα έως και πριν από 30 χρόνια οφειλόταν κυρίως στη μεσογειακή διατροφή, στο εύκρατο μεσογειακό κλίμα, στο μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού που ασχολείτο με επαγγέλματα της υπαίθρου, καθώς και στη διατήρηση ισχυρών κοινωνικών δεσμών και θεσμών που επηρεάζουν όχι μόνο την κοινωνική ευεξία αλλά και τη σωματική υγεία και θνησιμότητα. Αυτό που έκαναν καλύτερα οι υπόλοιπες χώρες, οι οποίες αυξάνουν με μεγαλύτερο ρυθμό το προσδόκιμο επιβίωσης του πληθυσμού τους, ήταν όχι μόνο να βελτιώσουν τα συστήματα υγείας τους, αλλά αφενός να δώσουν έμφαση σε παράγοντες όπως είναι η στροφή στην υγιεινή ζωή, η οποία βασίζεται σε σωστή διατροφή, σωματική άσκηση και μείωση του καπνίσματος, και αφετέρου να θεσπίσουν ισχυρές πολιτικές για την πρόληψη και την κοινωνική αλληλεγγύη. Σύμφωνα άλλωστε με τον κ. Τούντα, έχει υπολογιστεί ότι η ανθρώπινη συμπεριφορά και ο τρόπος ζωής, συνδυαστικά με τις συνθήκες του περιβάλλοντος, επιδρούν περίπου κατά 70% στο επίπεδο υγείας του πληθυσμού, ενώ έπονται ως συντελεστές υγείας οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας και οι βιολογικοί παράγοντες.

Αιτίες θανάτου

Οι βασικότερες αιτίες θανάτου στην Ελλάδα είναι, σταθερά τα τελευταία χρόνια, τα νοσήματα του κυκλοφορικού συστήματος (40,3% των θανάτων ετησίως στη χώρα) και τα νεοπλάσματα (25,6%). Εκτιμάται δε ότι οι κυριότεροι προδιαθεσικοί παράγοντες για θάνατο στην Ελλάδα είναι η υπέρταση (25%), το κάπνισμα (19,3%), η υψηλή χοληστερόλη (11,6%), η παχυσαρκία (8,3%), η ελλιπής σωματική άσκηση (5%) κ.ά., τα οποία μπορούν σε μεγάλο ποσοστό να ελεγχθούν και να αντιμετωπιστούν μέσω της πρόληψης.

Παρ’ όλα αυτά, στην Ελλάδα η προώθηση μέτρων που θα ευνοούν πιο υγιεινές συνήθειες δεν έχει λάβει την απαραίτητη έκταση, ενώ η μεσογειακή διατροφή δεν ακολουθείται στον βαθμό που θα έπρεπε. Οπως κατέδειξε πρόσφατη μελέτη (Ηellas Health VI, Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής), το 9% των Ελλήνων δεν καταναλώνει καμία μερίδα λαχανικών την ημέρα και το 15% δεν καταναλώνουν κανένα φρούτο. Σε ένα μεγάλο ποσοστό, που αγγίζει το 40%, οι Ελληνες δεν ασκούνται, ενώ μόνο το 41% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας έχει κανονικό βάρος.

Αλλαγές που «προσθέτουν» 10 χρόνια

Δέκα επιπλέον χρόνια ζωής στον πληθυσμό θα μπορούσε να επιφέρει μια συνολική προσέγγιση πολιτικών προαγωγής υγείας οι οποίες θα περιλάμβαναν παρεμβάσεις στο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον και στην ανθρώπινη συμπεριφορά. Την ίδια στιγμή που σε παγκόσμιο επίπεδο έχει γίνει σαφές ότι η προαγωγή υγείας –η οποία επικεντρώνεται στην εκπαίδευση του πληθυσμού για σωστή αντιμετώπιση των θεμάτων υγείας του και στην τροποποίηση παραγόντων που επηρεάζουν αρνητικά (φτώχεια, περιβαλλοντικοί κίνδυνοι, ανεργία κ.ά.)– είναι μονόδρομος, στην Ελλάδα αδυνατούμε να εφαρμόσουμε ακόμα και τον ψηφισμένο εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία νόμο για την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους.

Σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή της ΕΛΣΤΑΤ για το 2017, 25,8% των Ελλήνων είναι συστηματικοί καπνιστές, ενώ το ποσοστό των νέων ηλικίας 16-24 ετών που καπνίζουν καθημερινά είναι 12,7%. Περιστασιακά καπνίζει το 7,1% των ενηλίκων και το 8,1% των νέων ηλικίας 16-24 ετών. Αν και έχει σημειωθεί μεγάλη μείωση στα ποσοστά των καπνιστών στη χώρα μας (έφταναν το 40% το 2006), οι Ελληνες παραμένουν μεταξύ των πιο «θεριακλήδων» της Ε.Ε., όπου ο μέσος όρος των καπνιστών είναι στο 20%. Μάλιστα, οι Ελληνες κατατάσσονται στη δεύτερη θέση σε ποσοστά καπνιστών μετά τους Βούλγαρους (28%).

Οπως τόνισε άλλωστε ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Γιάννης Τούντας στη διάλεξη του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας με θέμα «Πρόληψη και προληπτικές εξετάσεις», η μείωση του καπνίσματος, το οποίο αποτελεί έναν από τους αιτιολογικούς παράγοντες που καθορίζουν τα επίπεδα και την πορεία της υγείας μας, εντάσσεται στην πρωτογενή πρόληψη. Υπάρχει όμως και η δευτερογενής πρόληψη, η οποία αφορά κυρίως τον προληπτικό έλεγχο με εξετάσεις.

Ούτε σε αυτόν τον τομέα οι επιδόσεις της χώρας μας είναι καλές. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που αφορούν την εξέταση Παπανικολάου για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Τούντας, την εξέταση έχει κάνει τα τελευταία τρία χρόνια μόλις το 60% των γυναικών ηλικίας 21 έως 69 ετών, όταν το ποσοστό αυτό θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 90%. Ο κ. Τούντας διευκρίνισε ότι «είναι λάθος να θεωρούμε ότι ο προληπτικός έλεγχος πρέπει να γίνεται σε ετήσια βάση. Πάντα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το προσωπικό προφίλ, το οικογενειακό ιατρικό ιστορικό, η ηλικία, το φύλο και μια σειρά άλλων παραγόντων που μας υποδεικνύει πάντα ο θεράπων ιατρός μας».

Περιοδικός έλεγχος

Ενδεικτικά, βάσει διεθνών επιστημονικών δεδομένων που έχουν υιοθετήσει οι περισσότερες δυτικές χώρες για τον περιοδικό συμπτωματικό έλεγχο, εξετάσεις πρέπει να γίνονται ως εξής:

Βασικός εργαστηριακός έλεγχος και εξέταση για αρτηριακή πίεση ανά τριετία και ανά διετία για τις ηλικίες άνω των 50 ετών.

Κολονοσκόπηση ανά δεκαετία για τις ηλικίες άνω των 50 ετών.

Οστική πυκνότητα ανά διετία για τις ηλικίες άνω των 50 ετών.

• Εξέταση PSA ανά τριετία για τους άνδρες άνω των 50 ετών.

Τεστ Παπανικολάου και γυναικολογική εξέταση ανά διετία για τις γυναίκες 21-70 ετών.

Μαστογραφία ανά διετία για τις γυναίκες 40-75 ετών.

Οι οδηγίες αυτές διαφοροποιούνται σημαντικά στην περίπτωση που η πρώτη φάση των εξετάσεων αναδείξει παθολογικά ευρήματα.

Συρρικνώνεται ο πληθυσμός

Δυσοίωνο προδιαγράφεται το μέλλον για τον ελληνικό πληθυσμό, ο οποίος διαρκώς συρρικνώνεται. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της ειδικής επιστημονικής επιτροπής της Βουλής για το Δημογραφικό, έως το 2050 ο πληθυσμός της Ελλάδας θα μειωθεί, στην καλύτερη περίπτωση, κατά 800.000 άτομα και στη χειρότερη, κατά 2,5 εκατομμύρια άτομα. Το 2050, το ποσοστό των Ελλήνων άνω των 65 ετών θα κυμαίνεται από 30,1% έως 33,3% έναντι 20,9% που ήταν το 2015, και το ποσοστό του πληθυσμού άνω των 85 ετών, από 4,9% έως 6,5% έναντι 2,8% που ήταν το 2015. Ο δε πληθυσμός εργάσιμης ηλικίας φθίνει διαρκώς. Ειδικότερα, από 7,1 εκατομμύρια άτομα που ήταν το 2015 όσοι ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 20 έως 69 ετών, δεν αναμένεται να ξεπερνούν τα 5,7 εκατομμύρια το 2050. Μεταξύ των αιτίων για την αρνητική αυτή πορεία και η οποία μάλιστα, σύμφωνα με την Επιτροπή, δεν αναμένεται να αναταχθεί, είναι η μετανάστευση των νέων αλλά και η υπογεννητικότητα. Στην Ελλάδα, ο μέσος όρος γονιμότητας, δηλαδή παιδιών ανά ζεύγος, είναι 1,26 και συνολικά στις χώρες της Ε.Ε. 1,49, όταν είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι για να διατηρηθεί σταθερός ο πληθυσμός μιας χώρας πρέπει ο δείκτης γονιμότητας να είναι τουλάχιστον 2,1. Σύμφωνα δε με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 2017 οι γεννήσεις στην Ελλάδα ήταν κατά 35.948 λιγότερες σε σχέση με τους θανάτους.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 20 Φεβρουαρίου 2021, 08:34:59 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

23 Ιουνίου 2021, 00:46:23
Απάντηση #192
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
22/06/2021

..............
Εξαιτίας του εμπάργκο, η Κούβα άρχισε να αναπτύσσει δικά της εμβόλια τη δεκαετία του 1980. Από τα 13 εμβόλια που αξιοποιούνται στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος ανοσοποίησης, τα οκτώ παράγονται εντός της χώρας.
..........................

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

23 Ιουλίου 2021, 00:25:07
Απάντηση #193
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

27 Οκτωβρίου 2021, 22:59:23
Απάντηση #194
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
28-09-2021

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
7 Απαντήσεις
11474 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 18 Δεκεμβρίου 2019, 20:29:08
από Gatekeeper
0 Απαντήσεις
21338 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 8 Φεβρουαρίου 2018, 23:06:48
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
2237 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 11 Μαΐου 2018, 07:12:50
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
38296 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 2 Δεκεμβρίου 2020, 01:07:30
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
9337 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 10 Μαΐου 2024, 17:06:15
από Argirios Argiriou