ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Αποσπάσματα από τον έντυπο & ηλεκτρονικό τύπο
Η Υγεία σε Παγκόσμιο επίπεδο.
Argirios Argiriou:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Argirios Argiriou:
Καθημερινή, 14/07/2010.
[spoiler]Ο μισός πληθυσμός του πλανήτη που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας κατοικεί στη νότια Ασία και μόλις το ένα τέταρτο στην Αφρική, σύμφωνα με ένα νέο δείκτη που κατήρτισε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για τα Ηνωμένα Έθνη και καταρρίπτει τις επικρατούσες αντιλήψεις.
Ο «Πολυδιάστατος Δείκτης Φτώχειας» (Multidimensional Poverty Index--MPI) συνθέτει στατιστικά στοιχεία από 104 χώρες που έχουν 5,2 δις κατοίκους, ήτοι το 78% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Αποκαλύπτει ότι ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες ακραίας έχει φθάσει το 1,7 δις, και όχι το 1,3 δις, όπως υπολογιζόταν με βάση τον δείκτη ανθρώπινης φτώχειας, που αποτελούσε ως σήμερα βασικό εργαλείο αποτίμησης του προβλήματος.
Ο MPI αναπτύχθηκε από το Κέντρο Οικονομικής Έρευνας για την Διεθνή Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με τους ανθρώπους που το σχεδίαζαν, βασίζεται σε υπολογισμούς με βάση περισσότερους παράγοντες από τον δείκτη ανθρώπινης φτώχειας, που είχε δημιουργηθεί το 1997 και πρόκειται να αντικαταστήσει. Βασίζεται σε δεδομένα όπως η μόρφωση, η υγεία, το εισόδημα, η πρόσβαση σε καύσιμα για το μαγείρεμα, η ηλεκτροδότηση, η επάρκεια της τροφής, η υγιεινή κ.ά. «Ο MPI μας επιτρέπει να έχουμε μια πιο πλήρη εικόνα της φτώχειας από ό,τι η παραδοσιακή συνταγή της αποτίμησης του ημερήσιου εισοδήματος σε δολάρια», εκτίμησε η Τζένι Κλούγκμαν, διευθύντρια του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP).
Έτσι, σύμφωνα με τον MPI, το 64,5% των κατοίκων της υποσαχάρειας Αφρικής και το 55% των κατοίκων της νότιας Ασίας ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας--αριθμοί κατά πολύ υψηλότεροι από εκείνους που προέκυπταν βάσει του προηγούμενου δείκτη.
Με βάση τον παλιό δείκτη τα δυο τρία των Νιγηριανών έχουν ανεπαρκές εισόδημα, αλλά με βάση τα νέα κριτήρια, το 93% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.
Ο νέος δείκτης θα χρησιμοποιηθεί στην 20ή έκθεση του UNDP που θα δημοσιευθεί τον Οκτώβριο, αλλά μέρος των δεδομένων είναι διαθέσιμα ήδη μέσω του διαδικτύου, στους ιστοτόπους των ειδικών του πανεπιστημίου της Οξφόρδης (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος) και του UNDP (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος).
Ο MPI χρησιμοποιείται ήδη για στατιστικές μετρήσεις σε Μεξικό, Κολομβία και Κίνα, που τον έχουν καταστήσει δείκτη αναφοράς όσον αφορά κοινωνικοοικονομικές μετρήσεις.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ[/spoiler]
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Argirios Argiriou:
Από πρόσφατο μήνυμα του συναδέλφου Νεκτάριου Νικολόπουλου:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Argirios Argiriou:
Ελευθεροτυπία 22/08/2010.
[spoiler]Τα ευρωπαϊκά κράτη για τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης έκαναν μπαράζ μειώσεων, την ώρα που η Ελλάδα δεν διαθέτει καν ηλεκτρονική συνταγογράφηση ώστε να μπορεί να ελέγχει τι χορηγεί και σε τι ποσότητα κάθε γιατρός, με αποτέλεσμα η κατάσταση να είναι ανεξέλεγκτη και να παρατηρούνται συνεχή φαινόμενα διαφθοράς.
*Η Βρετανία προχωρεί σε μείωση κατά 5% της τιμής στα πρωτότυπα φάρμακα και διευκολύνει την ταχύτερη μετάβαση στα αντίγραφα. Ταυτόχρονα ξεκίνησε συζήτηση για τιμολόγηση των φαρμακευτικών σκευασμάτων με βάση την αξία.
*Η Γαλλία περιορίζει τη συνταγογράφηση και μειώνει τις τιμές στα νέα φάρμακα που κυκλοφορούν στην αγορά της.
*Η Δανία επιχειρεί μείωση ή και πάγωμα των τιμών στα νοσοκομειακά φάρμακα.
*Η Ιρλανδία μειώνει κατά 40% τις τιμές των αντιγράφων, ενώ η Ισπανία μειώνει κατά 10-16% τις τιμές στα πρωτότυπα ανάλογα με το χρόνο κυκλοφορίας τους και κατά 25% των αντιγράφων.
*Η σουηδική κυβέρνηση επιχειρεί συμφωνία με τις φαρμακοβιομηχανίες για εξοικονόμηση 200 εκατ. ευρώ στα επόμενα τρία χρόνια. ΔΗΜ. ΕΥΘ.[/spoiler]
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Argirios Argiriou:
Ελευθεροτυπία 09/09/2010.
[spoiler]Την άδικη κατανομή των ιατρικών μηχανημάτων που συχνά δεν είναι διαθέσιμα στις αναπτυσσόμενες χώρες στηλιτεύει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, στη διάρκεια φόρουμ στην Ταϊλάνδη με τη συμμετοχή ειδικών σε θέματα υγείας που συζήτησαν το θέμα αυτό.
Τα τέσσερα πέμπτα των εσόδων από τις πωλήσεις ιατρικών μηχανημάτων παγκοσμίως το 2008 αφορούν τις ΗΠΑ και την Ευρώπη και έφτασαν τα 210 δισεκατομμύρια δολάρια.
"Το φόρουμ αυτό πραγματοποιείται για να βρεθεί λύση στην ανισομερή και άδικη κατανομή των ιατρικών μηχανημάτων, τα οφέλη των οποίων είναι αναμφισβήτητα", δήλωσε η Μάργκαρετ Τσαν, γενική διευθύντρια του ΠΟΥ.
Στην αγορά κυκλοφορούν περίπου 10.500 είδη ιατρικών μηχανημάτων, από υψηλής τεχνολογίας διαγνωστικά και θεραπευτικά μηχανήματα ως πολύ απλά, όπως αναπηρικές καρέκλες και ακουστικά που βελτιώνουν τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων.
Σύμφωνα με έρευνα του ΠΟΥ ο μέσος όρος διαθεσιμότητας ενός τομογράφου είναι ένας ανά 64.900 κατοίκους στις χώρες με υψηλό εισόδημα και ένας ανά 3,5 εκατομμύρια κατοίκους στις φτωχές χώρες.
Στην έκθεση τονίζεται ότι σε δέκα αναπτυσσόμενες χώρες δεν υπάρχουν μονάδες ακτινοθεραπείας με αποτέλεσμα περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι να μην έχουν πρόσβαση σε αντικαρκινικές θεραπείες.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ το βασικό αίτιο είναι οι περιορισμένες κρατικές επενδύσεις στον τομέα της υγείας, οι οποίες δεν αφορούν μόνο τα ακριβά μηχανήματα, καθώς σε ορισμένες χώρες δεν υπάρχουν βελόνες, σύριγγες ή μηχανήματα αποστείρωσης με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να μην θεραπευτεί περίπου το 40% των μολύνσεων.
Άλλο σημαντικό πρόβλημα σύμφωνα με την έκθεση είναι η έλλειψη ιατρικών υποδομών, καθώς όπως σημειώνεται σε πολλές περιοχές τα μηχανήματα δεν χρησιμοποιούνται λόγω των διακοπών στην ηλεκτροδότηση, της αμφίβολης ποιότητας νερού, της έλλειψης προσωπικού, της κακής συντήρησης των μηχανημάτων και της δυσκολίας εύρεσης ανταλλακτικών, καθώς και της περιορισμένης εκπαίδευσης των εργαζομένων στον τομέα της υγείας.[/spoiler]
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση