Ελευθεροτυπία, 16/10/2010.
Του ΓΙΑΝΝΗ ΤΟΥΝΤΑ, αν. καθηγητή Κοινωνικής Ιατρικής, Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, προέδρου ΕΟΦ
[spoiler]Η υγεία στον κόσμο παρουσιάζει συνεχή βελτίωση κατά τις τελευταίες δεκαετίες.
Το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται σε όλες σχεδόν τις χώρες, κυρίως χάρη στη μείωση της βρεφικής θνησιμότητας στις αναπτυσσόμενες χώρες και στην καλύτερη αντιμετώπιση, προληπτικά και θεραπευτικά, των νοσημάτων του σύγχρονου πολιτισμού, όπως είναι τα καρδιαγγειακά και οι καρκίνοι, στις ανεπτυγμένες χώρες.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει, επίσης, το γεγονός ότι, ενώ μέχρι πρόσφατα τα νοσήματα αυτά του πολιτισμού, μαζί με τα ατυχήματα και τα νοσήματα του αναπνευστικού, αποτελούσαν τις πρώτες αιτίες θανάτου μόνο στις ανεπτυγμένες χώρες, τα τελευταία χρόνια αυτό το μοντέλο νοσηρότητας επεκτείνεται και κυριαρχεί και στον υπόλοιπο κόσμο, εκτοπίζοντας τα λοιμώδη νοσήματα από την πρώτη θέση.
Η δε κατάθλιψη μπορεί να μη βρίσκεται στις πρώτες θέσεις ως αιτία θανάτου αλλά κατέχει τη δεύτερη θέση από πλευράς σοβαρότητας νόσου στις ανεπτυγμένες χώρες, θέση που αρχίζει να διεκδικεί και στις αναπτυσσόμενες.
Η γενικότερη τάση ομοιογενοποίησης του μοντέλου νοσηρότητας διεθνώς αποτυπώνεται σε πρόσφατες προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την παγκόσμια υγεία μέχρι το 2030. Σύμφωνα με τις προβλέψεις αυτές, παρατηρείται σημαντική μετατόπιση των θανάτων από τις μικρότερες ηλικίες στις μεγαλύτερες και από τα μεταδιδόμενα νοσήματα, τη μητρική και περιγεννητική θνησιμότητα και τα διατροφικά αίτια στα μη μεταδιδόμενα νοσήματα.
Ο κίνδυνος θανάτου για τα παιδιά κάτω των 5 ετών αναμένεται να μειωθεί κατά 50% μέχρι το 2030. Η δε αναλογία των θανάτων εξαιτίας μη μεταδιδόμενων νοσημάτων θα αυξηθεί από 59% το 2002, σε 69% το 2030, ενώ οι θάνατοι από AIDS θα αυξηθούν από 2,8 εκατ. το 2002 σε 6,5 εκατ. το 2030, παρ' όλο που μέχρι το 2012 θα υπάρχει θεραπευτική επάρκεια για το 80% των περιπτώσεων.
Στο κρίσιμο ζήτημα του καπνίσματος, που αφορά ιδιαίτερα τη χώρα μας, οι σχετιζόμενοι θάνατοι αναμένεται να αυξηθούν από 5,4 εκατ. το 2005, σε 6,4 εκατ. το 2015 και σε 8,3 εκατ. το 2030. Τα τσιγάρα αναμένεται να σκοτώσουν το 2015 50% περισσότερα άτομα από το AIDS, προκαλώντας το 10% του συνόλου των θανάτων παγκοσμίως.
Το 2030, τα τρία πιο βασικά νοσήματα θα είναι το AIDS, η κατάθλιψη και η ισχαιμία του μυοκαρδίου. Στην τέταρτη θέση θα βρίσκονται τα τροχαία. Στις αναπτυσσόμενες χώρες το AIDS θα παραμείνει η βασική αιτία νοσηρότητας, τουλάχιστον μέχρι το 2015. [/spoiler]
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος