ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Αποσπάσματα από τον έντυπο & ηλεκτρονικό τύπο

Η Υγεία σε Παγκόσμιο επίπεδο.

<< < (8/43) > >>

Argirios Argiriou:
Ελευθεροτυπία, 16/10/2010.

Του ΓΙΑΝΝΗ ΤΟΥΝΤΑ, αν. καθηγητή Κοινωνικής Ιατρικής, Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, προέδρου ΕΟΦ

[spoiler]Η υγεία στον κόσμο παρουσιάζει συνεχή βελτίωση κατά τις τελευταίες δεκαετίες.
Το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται σε όλες σχεδόν τις χώρες, κυρίως χάρη στη μείωση της βρεφικής θνησιμότητας στις αναπτυσσόμενες χώρες και στην καλύτερη αντιμετώπιση, προληπτικά και θεραπευτικά, των νοσημάτων του σύγχρονου πολιτισμού, όπως είναι τα καρδιαγγειακά και οι καρκίνοι, στις ανεπτυγμένες χώρες.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει, επίσης, το γεγονός ότι, ενώ μέχρι πρόσφατα τα νοσήματα αυτά του πολιτισμού, μαζί με τα ατυχήματα και τα νοσήματα του αναπνευστικού, αποτελούσαν τις πρώτες αιτίες θανάτου μόνο στις ανεπτυγμένες χώρες, τα τελευταία χρόνια αυτό το μοντέλο νοσηρότητας επεκτείνεται και κυριαρχεί και στον υπόλοιπο κόσμο, εκτοπίζοντας τα λοιμώδη νοσήματα από την πρώτη θέση.

Η δε κατάθλιψη μπορεί να μη βρίσκεται στις πρώτες θέσεις ως αιτία θανάτου αλλά κατέχει τη δεύτερη θέση από πλευράς σοβαρότητας νόσου στις ανεπτυγμένες χώρες, θέση που αρχίζει να διεκδικεί και στις αναπτυσσόμενες.

Η γενικότερη τάση ομοιογενοποίησης του μοντέλου νοσηρότητας διεθνώς αποτυπώνεται σε πρόσφατες προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την παγκόσμια υγεία μέχρι το 2030. Σύμφωνα με τις προβλέψεις αυτές, παρατηρείται σημαντική μετατόπιση των θανάτων από τις μικρότερες ηλικίες στις μεγαλύτερες και από τα μεταδιδόμενα νοσήματα, τη μητρική και περιγεννητική θνησιμότητα και τα διατροφικά αίτια στα μη μεταδιδόμενα νοσήματα.

Ο κίνδυνος θανάτου για τα παιδιά κάτω των 5 ετών αναμένεται να μειωθεί κατά 50% μέχρι το 2030. Η δε αναλογία των θανάτων εξαιτίας μη μεταδιδόμενων νοσημάτων θα αυξηθεί από 59% το 2002, σε 69% το 2030, ενώ οι θάνατοι από AIDS θα αυξηθούν από 2,8 εκατ. το 2002 σε 6,5 εκατ. το 2030, παρ' όλο που μέχρι το 2012 θα υπάρχει θεραπευτική επάρκεια για το 80% των περιπτώσεων.

Στο κρίσιμο ζήτημα του καπνίσματος, που αφορά ιδιαίτερα τη χώρα μας, οι σχετιζόμενοι θάνατοι αναμένεται να αυξηθούν από 5,4 εκατ. το 2005, σε 6,4 εκατ. το 2015 και σε 8,3 εκατ. το 2030. Τα τσιγάρα αναμένεται να σκοτώσουν το 2015 50% περισσότερα άτομα από το AIDS, προκαλώντας το 10% του συνόλου των θανάτων παγκοσμίως.

Το 2030, τα τρία πιο βασικά νοσήματα θα είναι το AIDS, η κατάθλιψη και η ισχαιμία του μυοκαρδίου. Στην τέταρτη θέση θα βρίσκονται τα τροχαία. Στις αναπτυσσόμενες χώρες το AIDS θα παραμείνει η βασική αιτία νοσηρότητας, τουλάχιστον μέχρι το 2015. [/spoiler]



Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
ΑΥΓΗ, 23/10/2010.
Κυριακίδης Ν.

Δέκα μήνες μετά το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου στην Αϊτή, τον περασμένο Γενάρη, η χολέρα ισοπεδώνει σήμερα ό,τι άφησε όρθιο ο σεισμός... Επόμενο ήταν αφού, παρά τις υποσχέσεις για διεθνή βοήθεια, τα ερείπια παραμένουν ακόμα στους δρόμους του Πορτ-ο-Πρενς όπως και οι άστεγοι που είναι αναγκασμένοι να πίνουν βρόμικο νερό, την κύρια αιτία εμφάνισης της νόσου. Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε χθες το ξέσπασμα της επιδημίας και μάλιστα αυτής που προκαλείται από το πιο επικίνδυνο στέλεχος του μικροβίου της χολέρας. Τις τελευταίες ημέρες 135 άνθρωποι πέθαναν, ενώ χιλιάδες είναι τα κρούσματα.


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
Ελευθεροτυπία, Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

[spoiler]Πάνω από 2 εκατ. ανθρώπους σκοτώνει κάθε χρόνο η ατμοσφαιρική ρύπανση
Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΝΙΑΩΤΗ

Η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει. Περισσότεροι από 2 εκατ. άνθρωποι το χρόνο πεθαίνουν σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τη μεγάλη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που υπολόγισε ότι στην Ελλάδα 3.620 θάνατοι σημειώθηκαν το 2008 λόγω του μολυσμένου αέρα και των ασθενειών που προκαλούνται από την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Στη χώρα μας η συγκέντρωση των μικροσωματιδίων είναι διπλάσια (44 μg/m3) από το μέγιστο όριο (20 μg/m3) που θέτει ο ΠΟΥ. Σαφώς πολύ καλύτερα επίπεδα από αυτά των αναπτυσσόμενων χωρών, όπως η Ινδία και η Κίνα, όπου η συγκέντρωση είναι 15πλάσια από το μέγιστο όριο, αλλά αρκετά χειρότερα από τα επίπεδα άλλων ευρωπαϊκών μεσογειακών χωρών, όπως για παράδειγμα η Ισπανία (29 μg/m3) ή η Πορτογαλία (28 μg/m3).

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν στην «Ε» οι ερευνητές του ΠΟΥ, η Θεσσαλονίκη αναδεικνύεται στην πλέον επιβαρημένη ελληνική πόλη με συγκέντρωση 56 μg/m3, και ακολουθούν η Πάτρα (44 μg/m3), η Λάρισα (43 μg/m3), ο Βόλος (42 μg/m3) και η Αθήνα (41 μg/m3). Ενδεικτικά αναφέρονται οι συγκεντρώσεις στο Λονδίνο: 29 μg/m3, στη Μαδρίτη: 26μg/m3, στη Στοκχόλμη: 28 μg/m3.

«Ο μολυσμένος αέρας διεισδύει στους πνεύμονες, εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος και μπορεί να προκαλέσει καρδιακές παθήσεις, καρκίνου του πνεύμονος, άσθμα και αναπνευστικές λοιμώξεις», είπε στην «Ε» η δρ Ανέτ Πρους, που συμμετείχε στη μελέτη. Εξήγησε ότι οι ερευνητές του ΠΟΥ συγκέντρωσαν και ανέλυσαν τα τελευταία 4 χρόνια στοιχεία για την ποιότητα του αέρα σε 1.100 πόλεις 91 χωρών στον κόσμο, σημειώντας ότι 80 από τις 91 χώρες δεν πληρούν τα κριτήρια αναφοράς σε θέματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Εάν είχαν τηρηθεί οι προδιαγραφές ασφαλείας 1,1 εκατ. θάνατοι σε όλο τον κόσμο θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί. Στην Ελλάδα οι θάνατοι το 2008 ήταν 3.620, δηλαδή 71 θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους, ενώ στην Ισπανία το αντίστοιχο ποσοστό την ίδια χρονική περίοδο ήταν 43 θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους.

Ο ΠΟΥ έχει αρνηθεί να δημοσιοποιήσει λεπτομερή κατάταξη για τις χειρότερα πληγείσες περιοχές. «Η δράση πρέπει να είναι συλλογική» λέει στην «Ε» η δρ Πρους, υποστηρίζοντας «ότι το θέμα δεν είναι η στοχοποίηση, αλλά η αφύπνιση». Για την καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ο ΠΟΥ συνιστά την ανάπτυξη των δημόσιων συγκοινωνιών και την κατασκευή μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που δεν χρησιμοποιούν άνθρακα.
(Πηγές: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος, Ass. Press, ΑΠΕ)
[/spoiler]

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
Τα στοιχεία είναι από την Παγκόσμια Τράπεζα:


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

tasath:
Πολύ ενδιαφέρον γράφημα με ορισμένα "παράδοξα":
Το 2010, το χαμηλότερο ποσοστό το είχε το .....Κατάρ (πάμπλουτο κράτος) και το τρίτο υψηλότερο το Τουβαλού (φτωχό νησιωτικό σύμπλεγμα στον Ειρηνικό) !

Επειδή κατά καιρούς εμφανίζονται δημοσιεύματα η δηλώσεις πολιτικών για το ποιο είναι το σωστό ποσοστό δαπανών υγείας επί του ΑΕΠ, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη πολλοί παράγοντες: πόσο καλή διαχείριση γίνεται, το ύψος των αδήλωτων δαπανών, κάποια σύνδεση με τον πληθυσμό, κλπ.
 
Δηλαδή ο δείκτης δεν υποδηλώνει σώνει και καλά ότι τα πιο ανεπτυγμένα κράτη έχουν τα υψηλότερα ποσοστά (π.χ. η Σινγκαπούρη, το Μονακό, η το Λουξεμβούργο απέχουν πολύ από την κορυφή).
Η πτωχευμένη χώρα μας το 2010 ήταν πάνω από το 10% και κοντά στις υψηλές θέσεις. Και με πολλές αδήλωτες δαπάνες...

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση