ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Αποσπάσματα από τον έντυπο & ηλεκτρονικό τύπο
Η Υγεία σε Παγκόσμιο επίπεδο.
Argirios Argiriou:
Καθημερινή 16/03/2013.
ανάλυση του Michael M. Weinstein, Reuters.
Οι οριζόντιες περικοπές στις ΗΠΑ δεν λύνουν το πρόβλημα.
Λίγοι οικονομολόγοι θεωρούν ότι οι περικοπές των δημοσίων δαπανών μπορούν να αποτελέσουν θεραπεία κατά της ανεργίας. Και όμως, αυτό ακριβώς αποφάσισε το Κογκρέσο όταν επέβαλε από την 1η Μαρτίου φέτος οριζόντιες περικοπές στα κονδύλια του προϋπολογισμού των ΗΠΑ. Παρά τα ελαφρώς αισιόδοξα στοιχεία για την ανεργία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη Παρασκευή, η κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας παραμένει ασθενική, με τη στρατιά των ανέργων να απαριθμεί 15 εκατομμύρια. Οι περικοπές δαπανών του προϋπολογισμού δεν πρόκειται να βελτιώσει τις τύχες τους.
Είναι γνωστό στο Κογκρέσο ότι ο προϋπολογισμός του ομοσπονδιακού κράτους θα καταστεί μη βιώσιμος σε 10 με 15 χρόνια, όταν οι δαπάνες θα υπερβαίνουν σημαντικά τις αναμενόμενες εισροές. Για περίπλοκους, αν όχι παράξενους λόγους, το Κογκρέσο θεωρεί ότι πρέπει τώρα να πράξει κάτι, που κατά κανόνα απεχθάνεται: να περικόψει τα κονδύλια και να αυξήσει τους φόρους. Αυτό ίσως μοιάζει γενναίο και υπεύθυνο από πολιτική άποψη. Αν όμως το εξετάσουμε με φόντο την πραγματικότητα, η προληπτική αυτή παρέμβαση του Κογκρέσου στοχεύει λανθασμένα σε λάθος εποχή.
Από τους πολλούς λόγους που προβάλλουν οι πολιτικοί για τις περικοπές των δημοσίων δαπανών σε περίοδο που η οικονομία δεν είναι στα καλύτερά της, δύο χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής.
Πρώτον, πολλοί φιλελεύθεροι αλλά και συντηρητικοί υποστηρίζουν ότι το Κογκρέσο πρέπει να θέσει υπό έλεγχο τις δαπάνες του ομοσπονδιακού κράτους.
Δεύτερον, οι συντηρητικοί υποστηρίζουν ότι το κράτος γίνεται όλο και μεγαλύτερο, εις βάρος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
Αυτές είναι οι θεωρίες. Ποια είναι τα γεγονότα;
Πρώτον, όπως αναφέρεται σε εκθέσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού στο Κογκρέσο, οι δαπάνες του ομοσπονδιακού κράτους δεν εκτινάσσονται εκτός ελέγχου αν συνυπολογιστούν οι προσωρινές επιπτώσεις της ύφεσης. Δεύτερον, το δημόσιο χρέος ανέρχεται στο 75% του ΑΕΠ και πρόκειται να φτάσει στο 90% μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Πρέπει να ανησυχούμε; Ο Αλαν Αουερμπαχ, επικεφαλής του Κέντρου για τη Φορολογική Πολιτική και τη Δημόσια Οικονομία στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Μπέρκλεϊ, υποστηρίζει ότι οι οικονομολόγοι δεν έχουν στη διάθεσή τους αποδείξεις ότι η πραγματική οικονομία θα επιβαρυνθεί σημαντικά αν το δημόσιο χρέος κυμαίνεται στο 90% του ΑΕΠ αντί του 75%. Ο ίδιος τονίζει ότι θα πρέπει να ανησυχούμε αν το δημόσιο χρέος αρχίσει να αυξάνεται με ταχύτερους ρυθμούς από την πραγματική οικονομία. Πράγματι, θα ξέσπαγε κρίση αν το Κογκρέσο δεν είχε τη δυνατότητα να προβεί σε περικοπές ή να αυξήσει τους φόρους τόσο, όσο πιθανόν θα είναι απαραίτητο για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις προς τους δανειστές. Ομως, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν απειλούνται από κρίση. Στην πραγματικότητα, οι επενδυτές προσφέρουν άπειρα κεφάλαια στο υπουργείο Οικονομικών της χώρας, με απίστευτα χαμηλά επιτόκια.
Τρίτον, υπάρχει μια εξαίρεση στα καλά δημοσιονομικά δεδομένα των ΗΠΑ. Πρόκειται για το σύστημα υγείας. Η τριλογία περιέχει την πολυπληθέστατη, πρώτη μεταπολεμική γενιά, που αρχίζει να γερνάει. Περιέχει επίσης τις αυξανόμενες ιατροφαρμακευτικές δαπάνες που συνεπάγεται αυτή η γήρανση του πληθυσμού. Τέλος, οι ανά ασθενή δαπάνες αυξάνονται διαρκώς τόσο στα δημόσια όσο και στα ιδιωτικά ιατρεία και νοσοκομεία. Ετσι, οι δαπάνες για την υγεία αναμένεται να εκτοξευθούν. Αυτό δεν πρόκειται να φοβίσει κανέναν φέτος ή του χρόνου. Ομως, οι δαπάνες του ομοσπονδιακού κράτους για την υγεία αναμένεται να φτάσουν στο 10% του ΑΕΠ μέσα στην επόμενη δεκαετία από το τρέχον 5%.
Το πρόβλημα είναι ότι δημιουργήσαμε ένα σύστημα υγείας, το οποίο λέει στους ασθενείς ότι δικαιούνται σχεδόν οποιαδήποτε θεραπεία που ίσως κάνει κάποιο καλό, ασχέτως του πόσο μικρό θα είναι αυτό και ασχέτως του κόστους της. Στις Ηνωμένες Πολιτείες δαπανώνται υπερδιπλάσια ποσά ως ποσοστό του ΑΕΠ για την υγεία, συγκριτικά με άλλες πλούσιες, βιομηχανικές χώρες. Το Κογκρέσο πρέπει να δημιουργήσει ένα μηχανισμό που θα βάζει φρένο.
Συμπερασματικά, οι δημόσιες δαπάνες και το χρέος δεν αποτελούν απειλή τα επόμενα χρόνια, όταν η κατάσταση της οικονομίας αναμένεται να παραμείνει εύθραυστη. Ομως, μετά μία δεκαετία η εικόνα θα αλλάξει προς το χειρότερο, κυρίως λόγω των δαπανών για την υγεία. Τι κάνει το Κογκρέσο; Εγκρίνει οριζόντιες περικοπές άμεσα, απειλώντας την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας ενώ αγνοεί το πραγματικά εκρηκτικό πρόβλημα των δαπανών για την υγεία…
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Argirios Argiriou:
Καθημερινή, 29/04/2013.
ΠΗΓΗ:ΑΜΠΕ
Σερβία-Κόσοβο: Πέντε γιατροί καταδικάσθηκαν για υπόθεση εμπορίας οργάνων
Πέντε γιατροί καταδικάσθηκαν σήμερα από ένα ευρωπαϊκό δικαστήριο που έχει ιδρύσει η EULEX στο Κόσοβο σε ποινές έως και οκταετούς κάθειρξης για λαθρεμπόριο ανθρωπίνων οργάνων—μία υπόθεση που ανάγεται χρονολογικά στο 2008—, ενώ το δίκτυο στο οποίο φέρονταν να ανήκαν είχε παρακλάδια σε όλη την Ευρώπη, τη Βόρειο Αμερική και έφθαναν έως και τη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με δικαστικές πηγές.
Η μεγαλύτερη ποινή, οκταετούς κάθειρξης, επιδικάσθηκε στον ουρολόγο Λούτφι Ντερβίσι, ενώ ο επίσης γιατρός γιoς του Άρμπαν Ντερβίσι καταδικάστηκε σε κάθειρξη επτά ετών και τριών μηνών. Άλλοι τρεις συγκατηγορούμενοί τους στην ίδια υπόθεση, κι εκείνοι γιατροί, καταδικάσθηκαν σε ποινές φυλάκισης από ένα έτος με αναστολή σε τρία έτη.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Argirios Argiriou:
Ενδιαφέρον βιβλίο, που εκδόθηκε πρόσφατα και το συνιστά και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στην ιστοσελίδα του:
Health system performance comparison. An agenda for policy, information and research.
Edited by Irene Papanicolas and Peter C. Smith
Published by Open University Press
European Observatory on Health Systems and Policies Series
2013, xxv + 360 pages
ISBN 978 0 33 524726 4
£ 29.99
The international comparison of health system performance has become increasingly popular, made possible by the rapidly expanding availability of health data. It has become one of the most important levers for prompting reform of health systems. Yet, as the demand for transparency and accountability in health care increases, so too does the need to make comparisons of data from different health systems both accurate and meaningful.
This timely and authoritative book offers an important summary of the current developments in health system performance comparison. It summarizes the current efforts to compare systems, and identifies and explores the practical and conceptual challenges that arise. It discusses data and methodological challenges, as well as broader issues such as the interface between evidence and practice.
The book outlines the priorities for future work on performance comparison, in the development of data sources and measurement instruments, analytic methodology, and assessment of evidence on performance. It concludes by presenting the key lessons and future priorities, and thus offers a rich source of material for policy-makers, their analytic advisors, international agencies, academics and students of health systems.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Argirios Argiriou:
Πρόσφατο μήνυμα του Gatekeeper σε άλλο σημείο του φόρουμ:
Στα επόμενα χρόνια καθως συνταξιοδοτούνται οι babyboomers θα υπάρξει σημαντικο έλλειμμα ιατρικου δυναμικού στις ανεπτυγμένες αλλά και αναπτυσσόμενες χώρες.
Στις ΗΠΑ χρειαστουν 150.000 επιπλέον ιατρους ως το 2025.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Στην Αυστραλία το 1/3 των GPs θα συνταξιοδοτηθεί.
Στην Γερμανία οι ανάγκες σε ιατρικό δυναμικό είναι ήδη ορατές όπως αποτυπώνεται από τους 6000 μετανάστες Ελληνες ιατρούς.
Η Βραζιλία χρειαζεται άμεσα 6.000 ιατρούς.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Κανεις δεν πρόκειται να ξοδεψει χρημα για την εκπαίδευση-ειδίκευσή τους ΟΛΟΙ θέλουν ειδικευμένους εμπειρους ιατρούς.
Αυτό σημαίνει αγριο headhunting και επιδείνωση των μεταναστευτικών ροών από χώρες όπως η Ελλαδα.
Πιστευω πως ειναι θέμα χρόνου να υπάρξει και στην Ελλαδα κρίση ιατρικου δυναμικού παρότι τα σημερινά νούμερα δεν επαληθεύουν κάτι τέτοιο.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Argirios Argiriou:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση