ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Αποσπάσματα από τον έντυπο & ηλεκτρονικό τύπο

Η Υγεία σε Παγκόσμιο επίπεδο.

<< < (17/43) > >>

Argirios Argiriou:
28 July 2014.
U.K.: One in 10 GPs plan to emigrate.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Ορθοπαιδικός:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος (pics στην πρωτότυπη ιστοσελίδα)
01/08/2014 22:00
   Οι περισσότεροι πολίτες πιστεύουν ότι οι πιο ακριβές επιλογές υγειονομικής περίθαλψης είναι συνήθως και οι καλύτερες. Αλλά σύμφωνα με μια έκθεση του 2014 από το "The Commonwealth Fund" (CWF), η οποία έχει μελετήσει τα συστήματα υγείας σε πάνω από 10 πλούσιες χώρες, φαίνεται να υπάρχει μια σημαντική διαφορά μεταξύ των εξόδων και της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας.
  Στην έρευνα αυτή μετρήθηκαν δείκτες όπως ο αριθμός των ασθενών, των γιατρών και οι ιατρικές πρακτικές σε κάθε χώρα.
   Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης δεδομένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Η έκθεση κατατάσσει κάθε σύστημα υγειονομικής περίθαλψης με βάση την ποιότητα των υπηρεσιών, την πρόσβαση, την αποτελεσματικότητα, την ισότητα και τους δείκτες υγείας των ασθενών.
    Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες με γενικά χαμηλό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) έχουν εξαιρετικά χαμηλό βαθμό σε διεθνή κλίμακα του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης. Αυτό που είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς είναι ότι εξαιρετικά πλούσιες ανεπτυγμένες χώρες δεν έχουν πάντα την καλύτερη υγειονομική περίθαλψη, αναφέρεται στο therichest.com.
    Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης σε καμία χώρα δεν είναι τέλειο. Η κατάταξη του CWF ξεκινά από το καλύτερο - το Ηνωμένο Βασίλειο – μέχρι το χειρότερο:
 
1.Ηνωμένο Βασίλειο
 Το Ηνωμένο Βασίλειο κατέχει την πρώτη θέση ως το καλύτερο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης μεταξύ των πλούσιων εθνών. Το βρετανικό ΕΣΥ επι χορηγείται καθολικά από την Εθνική Υπηρεσία Υγείας (NHS), και έτσι δεν υπάρχουν άμεσες δαπάνες για τους ασθενείς. Σύμφωνα με την έκθεση CWF, κερδίζει τον υψηλότερο βαθμό στην αποδοτικότητα, την πρόσβαση και την ποιότητα των υπηρεσιών. Έχει την πρώτη θέση σε ότι αφορά τη συντονισμένη φροντίδα.
 
2.Ελβετία
 Η Ελβετία σχεδόν ισοβαθμεί με το Ηνωμένο Βασίλειο και στο σύστημα υγείας της χώρας έχουν πρόσβαση όλοι ανεξάρτητα από την οικονομική τους επιφάνεια, ενώ η πρόσβαση είναι εύκολη τόσο για τα έκτακτα όσο και για τα τακτικά περιστατικά.
  Η Ελβετία συχνά βάζει τις ανάγκες και τις προτιμήσεις του ασθενούς στην πρώτη γραμμή της πολιτικής υγείας. Οι ασθενείς είναι γενικά ευχαριστημένοι με την υγειονομική περίθαλψη της Ελβετίας, και αναφέρουν ότι συνήθως λαμβάνουν σχετικές και χρήσιμες πληροφορίες από ειδικούς.
 
3.Σουηδία
 Η Σουηδία κατατάσσεται πολύ ψηλά σε ορισμένες κατηγορίες (και υποκατηγορίες), όπως ορίζεται από το CWF, αλλά χαμηλή σε άλλους. Για την απόδοση των υπηρεσιών και τους δείκτες υγείας, κατατάσσεται δεύτερη και πρώτη, αντίστοιχα. Ωστόσο, για τη λήψη συντονισμένων μέτρων φροντίδας (όπως follow-up και πρόληψη των επιπλοκών), η Σουηδία κατατάσσεται τελευταία.
 
4.Αυστραλία
  Όπως κάθε χώρα σε αυτή τη λίστα, εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες, έτσι και η η Αυστραλία έχει ένα καθολικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.
 Στην Αυστραλία, οι χρόνιοι ασθενείς έχουν πολύ καλές υπηρεσίες υγείας.
 Σε γενικές γραμμές, όλοι οι δείκτες που μετρήθηκαν στην έρευνα είναι στο μέσο όρο.
 
5.Γερμανία
 Η Γερμανία παρέχει καθολική κάλυψη υγείας με λίγο κόστος , ενώ παρατηρούνται καθυστερήσεις στην παροχή υπηρεσιών. Η Γερμανία κατατάσσεται επίσης στην τελευταία θέση μεταξύ Σουηδίας για την καλύτερη δυνατή συντονισμένη φροντίδα.
 
6.Ολλανδία
 Στην Ολλανδία οι πολίτες έχουν γρήγορη πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες στο πλαίσιο ενός καθολικού συστήματος.. Η Ολλανδία κατέχει υψηλή θέση στην αποστολή και λήψη ιατρικών ειδοποιήσεων προς τους ασθενείς, και διατηρεί σε χαμηλά επίπεδα το κόστος για τους ασθενείς.
 
7.Νέα Ζηλανδία
 Το σύστημα υγείας της Νέας Ζηλανδίας ήταν ουσιαστικά δημόσιο εδώ και δεκαετίες, αλλά, τα τελευταία 30 χρόνια, υπάρχει συνδυασμός δημόσιας και ιδιωτικής ασφάλισης για τις επιλογές υγειονομικής περίθαλψης. Ωστόσο, σύμφωνα με τη μελέτη της CFW, σε σημαντικό ποσοστό οι πολίτες Νέας Ζηλανδίας ανέφεραν μερικά από τα υψηλότερα ποσοστά των ιατρικών λαθών. Σε σύγκριση με τη Σουηδία, την Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι κάτοικοι της Νέας Ζηλανδίας είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν πρόβλημα στην πρόσβαση και την περίθαλψη με βάση την κοινωνική τους τάξη και το επίπεδο του εισοδήματος.
 
8.Νορβηγία
 Η Νορβηγία κατατάσσεται τελευταία στην ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης σε ότι αφορά την αποτελεσματική, ασφαλή και συντονισμένη φροντίδα των ασθενών. Επιπλέον, οι ασθενείς στη Νορβηγία αναφέρουν τον μεγαλύτερο αριθμό περιστατικών ιατρικών λαθών. Η Νορβηγία κατατάσσεται μεταξύ των χαμηλότερων στην αποτελεσματική και σαφή επικοινωνία μεταξύ των γιατρών, των υπεύθυνων των νοσοκομείων και των ασθενών.
 
9.Γαλλία
 Η Γαλλία κατατάσσεται μαζί με τη Νορβηγία στο πόσο καλά επικοινωνούν με τους ασθενείς οι γιατροί, τόσο σε βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βάση. Επίσης, τα γαλλικά νοσοκομεία κατατάσσονται πολύ χαμηλά σε ότι αφορά το σεβασμό των επιλογών και των προτιμήσεων των ασθενών, γεγονός που καθιστά δύσκολο για τους ασθενείς να λαμβάνουν τη θεραπεία ή τη φροντίδα που τους ταιριάζει καλύτερα.
 
10.Καναδάς
 Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης του Καναδά, χαρακτηρίζεται από μεγάλες λίστες αναμονής, μέχρι και για την έκδοση αποτελεσμάτων ιατρικών εξετάσεων. Παρά το γεγονός ότι ο Καναδάς είναι μια από τις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο, κατατάσσεται στην προτελευταία θέση ανάμεσα στις πλούσιες χώρες για το σύστημα της υγειονομικής περίθαλψης.
 
11.ΗΠΑ
 Η χαμηλότερη κατάταξη ανήκει στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την CWF. Η υγειονομική περίθαλψη παρέχεται κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα και το σύστημα είναι από τα πιο ακριβά στον κόσμο. Οι ΗΠΑ έχουν το χαμηλότερο βαθμό σχεδόν σε όλους τους δείκτες των υπηρεσιών και ειδικά στη δίκαιη και ίση μεταχείριση των ασθενών. Σύμφωνα με την CWF, ο ισχυρισμός ότι οι ΗΠΑ έχουν την καλύτερη υγειονομική περίθαλψη στον κόσμο "απλά δεν είναι αλήθεια".


Πηγή: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
12/08/2014

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
05/09/2014. ΑΥΓΗ.

ΟΗΕ: Παγκόσμια επιδημία οι αυτοκτονίες.



Ένας άνθρωπος βάζει τέλος στη ζωή του κάθε 40 δευτερόλεπτα στον πλανήτη, αποκαλύπτει έκθεση των Ηνωμένων Εθνών. Πρόκειται για «μία τραγωδία που μπορεί να αποφευχθεί και που δεν συγκεντρώνει την απαραίτητη προσοχή εξαιτίας των προκαταλήψεων και του στιγματισμού» υποστηρίζεται στην έκθεση, που είναι αποτέλεσμα δεκαετούς έρευνας.

«Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι αυτοκτονούν κάθε χρόνο και ότι για κάθε αυτοχειρία έχουν προηγηθεί πολλές απόπειρες» δήλωσε η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Μάργκαρετ Τσαν και τόνισε πως οι κυβερνήσεις πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες για τη μείωση των αυτοχειριών. Στην έκθεση τονίζεται πως οι απόπειρες είναι 20 φορές περισσότερες από τις αυτοκτονίες.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το Διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν «σε μία παγκόσμια στρατηγική για την πρόληψη της αυτοκτονίας».

Η αυτοκτονία εμφανίζεται «στους πιο ευάλωτους πληθυσμούς του πλανήτη και ειδικά σε κοινωνικές ομάδες που υποφέρουν ήδη από την περιθωριοποίηση και τις διακρίσεις», αναφέρεται στην έκθεση των 100 σελίδων.

Σε παγκόσμιο επίπεδο οι αυτοκτονίες αντιπροσωπεύουν το 50% του συνολικού αριθμού βίαιων θανάτων στους άνδρες και το 71% στις γυναίκες.

Τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών καταγράφονται, σχεδόν σε όλες τις χώρες, μεταξύ ατόμων άνω των 70 ετών.

Η αυτοκτονία είναι η δεύτερη αιτία θανάτου στους νέους από 15 ως 29 ετών.

Το 2012 το παγκόσμιο ποσοστό των αυτοκτονιών βρισκόταν στο 11,4% ανά 100.000 κατοίκους, ενώ τα κρούσματα καταγράφονται δύο φορές περισσότερο στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες.

Οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών -τουλάχιστον 15 ανά 100.000- βρίσκονται κυρίως στη νοτιοανατολική Ασία, την ανατολική Αφρική και την ανατολική Ευρώπη.

Η Ιαπωνία, η Νότια και η Βόρεια Κορέα, το Τουρκμενιστάν, η Γουιάνα και η Σουρινάμ περιλαμβάνονται σε αυτή την κατηγορία.

Οι 194 χώρες μέλη του ΠΟΥ έχουν δεσμευτεί να μειώσουν το ποσοστό των αυτοκτονιών κατά 10% μέχρι το 2020.

Μέχρι στιγμής μόνο 28 χώρες έχουν υιοθετήσει κάποιο κυβερνητικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Ανάμεσα στα σημαντικά μέτρα για τη μείωση των αυτοκτονιών είναι ο περιορισμός της πρόσβασης σε φυτοφάρμακα και συγκεκριμένα όπλα, που είναι τα συνηθέστερα μέσα που χρησιμοποιούν οι αυτόχειρες, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
26/09/2014
Health Daily

Απόφαση Γιουνκερ με πολιτικό νόημα.

Φάρμακα, διαγνωστικά μεταφέρονται στην Επίτροπο Επιχειρηματικότητας.

Αναστάτωση και μεγάλες αντιδράσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει προκαλέσει η απόφαση του νέου προέδρου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να μεταθέσει τη διαχείριση της πολιτικής των φαρμακευτικών εταιρειών και εταιριών διαγνωστικών στην Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς, Επιχειρηματικότητας και ΜΜΕ, Elzbieta Bienkowska. Στην επιστολή του ο πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρει ότι είχε αποφασίσει να δημιουργήσει μια νέα γενική διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς στην οποία να υπάγονται όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες, ανεξαρτήτως κλάδου (πλην χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών). Στη λογική αυτή, όλα τα φάρμακα, καλλυντικά και ιατρικές συσκευές εντάσσονται σε αυτή τη νέα διεύθυνση υπό την Επίτροπο. Τα θέματα δημόσιας υγείας παραμένουν στην Επιτροπή Ασφάλειας Υγείας και Τροφίμων. Όπως ήταν φυσικό, οι αντιδράσεις είναι έντονες και έρχονται από όλες τις πλευρές, πλην της βιομηχανίας, η οποία για ευνόητους λόγος παραμένη «σιωπηλή».

Η Monique Goyens, επικεφαλής της BEUC, της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Καταναλωτών, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ο κ. Γιούνκερ δεν προσφέρει καμία εξήγηση γιατί οι κλάδοι των ιατρικών συσκευών και των φαρμακευτικών προϊόντων θα πρέπει να εξεταστούν υπό το πρίσμα της βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας». Η Emma Woodford, γενική γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Δημόσιας Υγείας ( European Public Health Alliance), είπε: « Η απάντηση δεν ανταποκρίνεται στις ανησυχίες μας», ενώ ο John Chave, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμακοποιών ( PGUE), είπε: «Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι ο κ. Γιούνκερ δεν μπορούσε να προσφέρει μια απάντηση με δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πάνω στα σοβαρά αυτά ζητήματα». Ο Tim Reed, διευθυντής της οργάνωσης εκστρατείας Health Action International Europe, δήλωσε ότι ο κ. Γιούνκερ «δεν κάνει τίποτε περισσότερο από το να αποδεικνύει ότι έχει χάσει εντελώς το στόχο ότι τα φάρμακα και οι ιατρικές συσκευές είναι θέματα δημόσιας υγείας».
Τέλος, η Laurette Onkelinx, η υπουργός υγείας του Βελγίου, χαρακτήρισε την απόφαση ως «βήμα προς τα πίσω», προσθέτοντας, «Το σκάνδαλο με τα εμφυτεύματα στήθους πρέπει να υπενθυμίσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι το να εξετάζει ένα προϊόν για την υγεία ως απλό εμπόρευμα, θέτει σοβαρά την δημόσια υγεία σε κίνδυνο. Είναι καιρός να σταματήσει η εμπορευματοποίηση της υγείας». Επίσης οι ευρωβουλευτές Glenis Willmort, Marian Harkin και Michele Rivasi έχουν εναντιωθεί στο σχέδιο Γιούνκερ. Τέλος χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα των Financial Times που αναφέρει: « Ο Γιούνκερ έγινε το δεξί χέρι της φαρμακευτικής βιομηχανίας. Με την κίνηση ρύθμισης των φαρμακευτικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένης και της τιμολόγησης φαρμάκων και ιατρικών συσκευών, την οποία πήρε από τα χέρια της νέας Επιτρόπου για την υγεία και την έβαλε στο χαρτοφυλάκιο της Επιτρόπου για τις επιχειρήσεις, μας γυρνά σε μια εποχή που η φαρμακοβιομηχανία λειτουργούσε σε ένα περιβάλλον που ευνοούσε το κέρδος και τη μυστικότητα, παρά την καθολική πρόσβαση σε φάρμακα και διαφάνεια».

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση