Και για να δώσω ένα αριθμητικό παράδειγμα:
Πώς θα φαινόταν η εξασφάλιση 4.000 ευρώ/μήνα (μεικτά) σε ένα νέο ειδικό δουλεύοντας με 5 ευρώ/ραντεβού επί 4 ραντεβού/ώρα επί 8 ώρες/ημέρα επί 25 ημέρες/μήνα και έχοντας, φυσικά, τη δυνατότητα για κάποια "έξτρα" πέραν των σίγουρων αυτών απολαβών;
Δυστυχώς, η επιχειρηματική λειτουργία και το management είναι άλλο πτυχίο. Κάποιοι το έχουν έφεση και μπορούν να κάνουν ιδιωτικό επάγγελμα κάποιοι άλλοι όχι.
Εγώ δεν θα ήθελα όλα τα παραπάνω δημόσια, καθώς συχνά η πραγματικότητα διαφέρει και είναι ιδιαίτερα εξατομικευμένη.
Αφού όμως παρατέθηκαν αριθμητικά που συχνά μπερδεύουν ας δούμε λίγο καλύτερα τα νούμερα.
Σε ένα ιατρείο, που έχει νοσηλευτή ή επισκέπτη υγείας, θα μπορούσες να έχεις ένα σύντομο ιστορικό άμεσα, την εκπαίδευση του ασθενή χωρίς χρόνο από το γιατρό.
Αν και ο γιατρός αυτός είναι ο οικογενειακός σου και μόνο σε αυτόν πηγαίνεις, οι βρετανοί GPs κατάφερα να κατεβάσουν το μέσο όρο επίσκεψης στα 13 λεπτά.
Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να βάλεις ραντεβού ανά 15λεπτό με μικρές καθυστερήσεις. ΑΛΛΑ χωρίς έκτακτα. μόνο ραντεβού.
Αν μιλήσεις με τον πολίτη που έχει αυτό το γιατρό, έχει σταθερά μόνιμα παράπονα:
α) "Δεν φτάνει ο χρόνος να ρωτήσεις κάτι που θέλεις επιπλέον, και σου λέει τέλειωσε ο χρόνος, κλείσε ξανά ραντεβού"
β) Η εξήγηση και η περιγραφή από το γιατρό είναι πραγματικά κασσέτα που μιλάει. Ούτε να ρωτήσεις, ούτε να σου εξηγήσει με άλλο τρόπο.
γ) Δεν θα σου απαντήσει γιατί δεν εγκρίνει να κάνεις την εξέταση που του προτείνεις.
και πολλά ακόμη που έχω ακούσει από φίλους και γνωστούς, μη έλληνες αλλά βρετανούς.
Οι Σουηδοί στον αντίποδα έχουν 30 λεπτά την επίσκεψη. Αυτό σημαίνει καλύτερη επικοινωνία με τον ασθενή και αυτό διατηρεί μεγάλη αποδοχή του συστήματος από τον κόσμο. Προσωπικά, στην πράξη δεν μπορώ να κατέβω κάτω από 20λεπτο όταν πάρω ιστορικό ή εξετάσω. Μπορώ να κατέβω στα 10 λεπτά σε μια αμυγδαλίτιδα αν το streptest το έκανε μια νοσηλεύτρια και την συνταγογραφία επίσης.
Ναι εάν κάνεις συνταγογράφηση με ένα καλημέρα και λογισμικό που αντιγράφει συνταγές κατεβαίνω στα 5 λεπτά. Αλλά δεν είναι εξέταση.
Συνεπώς, τα νούμερα είναι πιο δύσκολα. Υπάρχουν και άλλα πράγματα που δεν είναι γνωστα στους γιατρούς. πχ To Amazon όταν ξεκίνησε να πουλά βιβλία είχε συμφωνήσει στο επιχειρηματικό του πλάνο με τις τράπεζες που το χρηματοδότησαν ότι για 7 χρόνια θα πουλάει τα βιβλία σε χαμηλότερη τιμή από ότι τα αγόραζε. Και αυτό δεν είναι σπάνιο και στην αγορά των ιατρικών υπηρεσιών.
Από εκεί και πέρα υπάρχουν πολλά και από την πλευρά του γιατρού. Πιο εύκολα θα δεις ένα γιατρό με ταυτόχρονη άλλη θέση σε ένα πολυιατρείο. Αυτή η θέση δεν θα φέρει σημαντικά χρήματα αλλά μπορεί να αυξήσει το εισόδημα. Μια τέτοια θέση έχει χρονικό τέλος. Μπορεί να μην το κάνει κυρίως για τα χρήματα αλλά για να ασκεί ιατρική και να παιρνά η ώρα του. Υπάρχουν πολλά περίεργα στη ζωή.
Ξαναγυρνάμε λοιπόν στην εκτίμηση αναγκών και του τρόπου σκέψης του ανθρώπου που θα διαβεί την πόρτα του ιατρείου. Ή αλλιως τι πλάνο έχουμε;