Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
29 Δεκεμβρίου 2024, 20:16:46

Αποστολέας Θέμα: Ανομολόγητες αμαρτίες.  (Αναγνώστηκε 32585 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

12 Αυγούστου 2018, 10:49:41
Αναγνώστηκε 32585 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
12/08/2018
Του Λυκούργου Λιαρόπουλου.


ΑΝΟΜΟΛΟΓΗΤΕΣ ΑΜΑΡΤΙΕΣ

Το 1975, το Ελληνικό σύστημα υγείας έμοιαζε αρκετά με το Γαλλικό και με άλλων χωρών. Ως το 1985, η Υγεία στην Ευρώπη, άλλαξε. Το Κράτος ανέλαβε την ευθύνη, και ο ιδιωτικός τομέας αξιοποίησε την τεράστια πρόοδο στην επιστήμη και την τεχνολογία. Τα συστήματα υγείας έφτασαν και ξεπέρασαν σε αρκετές χώρες το 10% του ΑΕΠ, κάτι που έκανε αναγκαία τη μελέτη της οργάνωσης και χρηματοδότησης. Πρωτοπόροι οι Βρεττανοί, με κρατικό σύστημα, είχαν το «κίνητρο» να μελετήσουν αυτά τα ζητήματα. Το μάθημα της «Οικονομίας της Υγείας», όμως, παρουσιάστηκε ταυτόχρονα και στις ΗΠΑ. Στη Βρετανία για λόγους κρατικού προϋπολογισμού. Στην Αμερική λόγω ιδιωτικής ασφάλισης και ιδιωτών παρόχων υγείας.

Από τότε, το μείγμα δημόσιας και ιδιωτικής χρηματοδότησης και παροχής υπηρεσιών υγείας αναπτύχθηκε διαφορετικά από χώρα σε χώρα, όπως και το μείγμα κεντρικής και περιφερειακής διοίκησης και διαχείρισης. Παντού, όμως, τα ζητήματα αξιολόγησης, αποτελεσματικότητας, οικονομικής αποδοτικότητας, ποιότητας και ασφάλειας υπηρεσιών αποτελούσαν κεντρικό ζήτημα πολιτικής υγείας, συχνά και αντικείμενο πολιτικής διαμάχης.

Παντού, βέβαια, εκτός από την Ελλάδα. Τα ζητήματα αυτά ποτέ δεν μπήκαν στο «ραντάρ» της Κεντρικής Κυβέρνησης ανεξάρτητα από κόμμα. Άλλωστε, για 30 χρόνια, ένα κόμμα κυβερνάει με διάφορα χρώματα. Το κόμμα του «Κράτους», που νομοθετεί και διορίζει για να εκλεγεί και, όταν εκλεγεί, φτιάχνει νόμους που δημιουργούν δουλειές για να … διορίζει. Έτσι, το 1985 έφτιαξε και ένα ΕΣΥ και διόρισε φίλους, γνωστούς, πελάτες, τους πάντες. Το τί κάνανε, το πόσο και ποιος τους πλήρωνε το αποφάσιζαν οι ίδιοι, οι πελάτες, με τους συνδικαλιστές τους, αυτούς που εκλέγανε και τους πολύχρωμους …Υπουργούς. Έτσι το σύστημα έφτασε να είναι από τα χειρότερα αλλά και ακριβότερα, αφού ευθύνεται για το 25% του σωρευτικού δημοσιονομικού ελλείμματος το 2010.

Και όμως, όπως και έξω, έτσι και στην Ελλάδα, το 1974 δημιουργήθηκαν στην τότε Υγειονομική Σχολή «έδρες» Οικονομικών και Οργάνωσης της Υγείας. Το ίδιο στο ΕΚΠΑ και αλλού, φτιάξαμε «Καθηγητές» και θέσεις να «φάνε και οι κότες». Ήρθαν νέες ειδικεύσεις όπως τα Οικονομικά της Υγείας, η Οργάνωση, το Μάνατζμεντ της Υγείας, Προπτυχιακά, Μεταπτυχιακά, Ερευνητικά Προγράμματα, Συνέδρια, Μελέτες, με γενναία χρηματοδότηση από τον Ιδιωτικό τομέα, φτιάχτηκαν καριέρες, ίσως και περιουσίες.

Και τώρα οι «θεράποντες», ειδήμονες, μελετητές, καθηγητές, ερευνητές, σιωπούν ατενίζοντας τα ερείπια ενός συστήματος - ζόμπι, φτιαγμένο από αυτούς γι’ αυτούς, ΕΣΥ, ΙΚΑ, ΕΣΔΥ, ΠΕΣΥ, ΠΕΔΥ κλπ αρκτικόλεξα, όλα κρατικά, από το Κόμμα και την Αριστοτέλους 17 εκπορευόμενα, από τα Κόμματα συμπροσκυνούμενα και συνδοξαζόμενα, κατέστησαν η χλεύη και το όνειδος της κοινωνίας. Συνάδελφοι, οργανωθείτε γιατί χανόμαστε.
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

13 Αυγούστου 2018, 09:21:23
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Σχετική ανάρτηση του Χρήστου Καζάση στον τοίχο του στο facebook, στις 12/08/2018. Την δημοσιεύω μετά από άδειά του:

Μιλάμε για πολύ επιστήμη, μπλα-μπλα, χρήμα (δίδακτρα), αλλά αποτέλεσμα …..;;;;;

Τουλάχιστον 24 μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών που λειτουργούν ή πρόκειται να λειτουργήσουν σε Ελλάδα και Κύπρο (εξ αποστάσεως) και αφορούν τους κλάδους Οικονομικών της Υγείας, την Πληροφορική της Υγείας, Διοίκηση Υγείας και γενικά το επίπεδο της ελληνικής οργάνωσης της…..υγείας..!!!
Μιλάμε για πολύ λαό για να σώσει τις Υπηρεσίες Υγείας στην Ελλάδα……
Φαντάζομαι ότι όλα αυτά τα μεταπτυχιακά και πιθανόν άλλα τόσα που θα υπάρχουν θα δημιουργήσουν: την επόμενη γενιά ηγετών και προσωπικοτήτων στο χώρο της υγείας για τη διαχείριση της υγείας μέσα από νέο τρόπο σκέψης και διαδικασίες management. Θα
αποκτήσουν κριτική σκέψη για την λήψη αποφάσεων βασισμένη σε σωστή εκτίμηση του λειτουργικού περιβάλλοντος των δομών υγείας…...
Θα σώσουν το σύστημα υγείας ….!!!

(1) Πανεπιστήμιο Πειραιώς
• Οικονομικά και Διοίκηση της Υγείας
(2) Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
• Δημόσια Υγεία και Πολιτική Υγείας
• Ιατρική Πληροφορική
• Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
(3) Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
• Εφαρμοσμένη Δημόσια Υγεία και Περιβαλλοντική Υγιεινή
• Μεθοδολογία Βιοϊατρικής Έρευνας, Βιοστατιστική και Κλινική Βιοπληροφορική
• Πληροφορική και Υπολογιστική Βιοϊατρική
• Πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας
(4) Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
• Βασικές Βιοϊατρικές Επιστήμες
(5) Πανεπιστήμιο Κρήτης
• Βιοπληροφορική
• Δημόσια Υγεία - Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας - Υπηρεσίες Υγείας
(6) Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
• Επιδημιολογία - Μεθοδολογία Έρευνας στις Bιοϊατρικές Eπιστήμες, την Kλινική Πράξη και τη Δημόσια Υγεία
(7) Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
• Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας και Διαχείριση Κρίσεων
• Θεσμοί και Πολιτικές Υγείας
( 8 ) Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
• Διοίκηση Μονάδων Υγείας (MSc)
(9) Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας
• Δημόσια Υγεία
• Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας
(10) Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΑΤΕΙ Αθηνών)
• Διοίκηση και Διαχείριση Υπηρεσιών Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας
(11) Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου
• Δημόσια Διοίκηση με κατεύθυνση στη Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας (online)
(12) Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
• Δημόσια Υγεία
• Δημόσια Υγεία (online)
(13) Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
• Biomedical Sciences - Βιοϊατρικές Επιστήμες
(14) Frederick University
« Τελευταία τροποποίηση: 13 Αυγούστου 2018, 09:23:11 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

13 Αυγούστου 2018, 19:51:25
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
12/08/2018  Του Λυκούργου Λιαρόπουλου.
ΑΝΟΜΟΛΟΓΗΤΕΣ ΑΜΑΡΤΙΕΣ
....
Και τώρα οι «θεράποντες», ειδήμονες, μελετητές, καθηγητές, ερευνητές, σιωπούν ατενίζοντας τα ερείπια ενός συστήματος - ζόμπι, φτιαγμένο από αυτούς γι’ αυτούς, ΕΣΥ, ΙΚΑ, ΕΣΔΥ, ΠΕΣΥ, ΠΕΔΥ κλπ αρκτικόλεξα, όλα κρατικά, από το Κόμμα και την Αριστοτέλους 17 εκπορευόμενα, από τα Κόμματα συμπροσκυνούμενα και συνδοξαζόμενα, κατέστησαν η χλεύη και το όνειδος της κοινωνίας. Συνάδελφοι, οργανωθείτε γιατί χανόμαστε.
   Παραθέτω τμήμα του βιογραφικού του (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος):
Παράθεση
Στην Ελλάδα ξεκίνησα ως ερευνητής  στο ΚΕΠΕ το 1975 και ως συνεργάτης του Υπουργού Υγείας Σπ. Δοξιάδη, 1977-1981, συνέβαλα στο «Νόμο Δοξιάδη». Διετέλεσα Υποδιοικητής στο ΙΚΑ, αρμόδιος για την Υγεία από το 1984 ως το 1987, όταν εκλέχθηκα στο Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δίδαξα Οικονομία και Οργάνωση της Υγείας  σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο ως το 2011. Ίδρυσα το Εργαστήριο Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας με πλούσιο έργο στο δημόσιο και ιδιωτικό χώρο της Υγείας. Το 2001, με άδεια από το Πανεπιστήμιο, ορίσθηκα από τον Αλέκο Παπαδόπουλο Ιδρυτικός Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του Α’ ΠΕΣΥΠ Αττικής, υπεύθυνος για 16 Νοσοκομεία της Αθήνας, μέχρι το Σεπτέμβρη του 2003, όταν παραιτήθηκα. Από το 1994 ως σήμερα είμαι Εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας στον ΟΟΣΑ.
   Στο βιογραφικό πλήθος αρκτικόλεξα και δημόσιες θέσεις. Αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του συστήματος που κατηγορεί. Δεκτές οι θέσεις και οι συμβουλές αλλά πριν κατηγορήσουμε τους άλλους θα περίμενα και ένα απολογισμό όσων πράξαμε και μια συγγνώμη για ότι πήγε στραβά (ή μήπως αυτός δεν έφταιξε ποτέ σε τίποτα; ).

Λέξεις κλειδιά: