Δυστυχώς στα ελληνικά σχολεία δεν διδάσκεται Ιστορία. Και ενώ μπορώ να καταλάβω το ότι δεν ενδιαφέρει πχ τον Έλληνα μαθητή η Ιστορία του Μεσαίωνα ή της Κεντρικής Αμερικής, όσο συναρπαστική και αν είναι, αδυνατώ να καταλάβω γιατί π.χ διδασκόμαστε περισσότερο Κλασική Eποχή και ελάχιστα Ελληνιστική Περίοδο.
Για την ακρίβεια, μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου τα ελληνικά εγχειρίδια ομιλούν περιληπτικά για την διάσπαση της Αυτοκρατορίας και τον Πόλεμο των Διαδόχων και μετά τέρμα.
Αν ρωτήσει κάποιος έναν μέσο Έλληνα (ή ακόμα και έναν καθηγητή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης), ΠΟΛΥ αμφιβάλλω αν γνωρίζει ότι:
- ο Ελληνισμός είχε παρουσία στην Κεντρική Ασία και στην Ινδία μέχρι το 10 π.Χ (!) και όχι μέσω κάποιων πληθυσμών, αλλά ολόκληρων ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΩΝ ΒΑΣΙΛΕΙΩΝ !
- υπήρξε Βασίλειο της Ελληνο-Βακτριανής που εκτείνονταν στα σημερινά Αφγανιστάν-Τατζικιστάν-Ουζμπεκιστάν και το οποίο ήκμασε για 200 ολόκληρα χρόνια
- διάδοχη κατάσταση του άνω Βασιλείου ήταν το ΙνδοΕλληνικό Βασίλειο το οποίο εκτείνονταν στην Κοιλάδα του Γάγγη και μέσω του οποίου ο Ελληνικός Πολιτισμός άσκησε σαφείς επιρροές στον Βουδισμό.
- γνωρίζει ο μέσος Έλληνας ΜΕΓΙΣΤΕΣ μορφές του Ελληνισμού στην περιοχή όπως ο
Δημήτριος Α´ο Ανίκητος και
Μένανδρος ο Δίκαιος ;
Ο Δημήτριος ο Ανίκητος συνέχισε εκεί που σταμάτησε ο Αλέξανδρος καταλαμβάνοντας ευρύτατες εκτάσεις της σημερινής Ινδίας...
Είναι πραγματικά απίστευτο ότι υπήρξαν ολόκληρα ακμάζοντα Βασίλεια τόσο μακριά απ΄την μητροπολιτική Ελλάδα μέχρι ακομα το 10 π.Χ.
Ποιός γνωρίζει ότι πολεμήσαμε ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΙΝΕΖΟΥΣ και ότι η πρώτη επαφή της Δυναστείας των Χαν με δυτικό πολιτισμό ήταν με το Βασίλειο της Ελληνοβακτριανής ανοίγοντας ουσιαστικά τον Δρόμο του Μεταξιού ;
Δεν τελείωσαν όλα λοιπόν το 323 π.Χ με τον θάνατο του Μ. Αλέξανδρου, ο Ελληνισμός συνέχισε να έχει ισχυρότατη παρουσία στις πλέον απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη για 3 ολόκληρους αιώνες αργότερα.
Υ.Γ
Νομίζω ότι αν γνώριζε ο Αλέξανδρος για την ύπαρξη των Κινέζων (υπήρχε η αντίληψη ότι τα όρια του τότε γνωστού κόσμου τελειώνουν στα όρια της Περσικής Αυτοκρατορίας), θα βλέπαμε πολύ ενδιαφέροντα πολεμικά επεισόδια..