Γενικά > Γενική συζήτηση
Kαρτα Υγειας Αθλητη- Καρδιολογος
Argirios Argiriou:
Ήμουν στις 29/12/2018 στην ημερίδα που διοργανώθηκε στο Ωνάσειο Νοσοκομείο από το ΕΚΑΕ και την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία ώστε να πιστοποιηθούμε ως μη Καρδιολόγοι για να έχουμε πλέον το δικαίωμα να υπογράφουμε την κάρτα υγείας αθλητή. Η ημερίδα στο πόστερ που είχαν στο ισόγειο είχε τον τίτλο “Πρακτική εκτίμηση ηλεκτροκαρδιογραφήματος. Το Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ) στους νεαρούς αθλητές”. Αυτός είναι και ένας πολύ πιο ακριβής τίτλος για το περιεχόμενο της ημερίδας σε σχέση με το φιλόδοξο “Προαγωνιστικός Έλεγχος Αθλητών” που γράφει το πιστοποιητικό παρακολούθησης του σεμιναρίου. Το αντικείμενο της ημερίδας (το ΗΚΓ δηλαδή) το γνωρίζανε, φαντάζομαι, καλά οι ομιλητές. Είναι επίσης στα θετικά της ημερίδας ότι δεν την σπονσάρανε φαρμακευτικές εταιρείες. Αυτό όμως που, ξέφυγε κάποια στιγμή από έναν ομιλητή, που όμως είναι ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ σημαντικό, είναι ότι μόνο στην Ελλάδα και δύο άλλες Ευρωπαϊκές χώρες ακόμη, είναι υποχρεωτικό να περάσεις από Ιατρό και από ΗΚΓ για να μπορείς να αθληθείς ερασιτεχνικά. Στην Σουηδία π.χ. δεν είναι υποχρεωτικό για ερασιτέχνες αθλητές ούτε να περάσουν από Ιατρό ούτε φυσικά να κάνουν ΗΚΓ.
Όλα αυτά μήπως και γλυτώσουμε κάποιον από τους 150 αιφνίδιους θανάτους σε νέα άτομα από συγγενή καρδιολογικά νοσήματα, που συμβαίνουν στην Ελλάδα/έτος. Που δεν είναι και τόσο σίγουρο δηλαδή ότι θα τους γλυτώσουμε κιόλας (ακόμη και αν κάνουμε σε όλους όσους αθλούνται ΗΚΓ κάθε χρόνο, πράγμα που το ξέρουμε ότι στην πράξη αποκλείεται να γίνει, ακόμη και αν ερμηνεύσουμε σωστά όλα τα Καρδιογραφήματά τους πράγμα που δεν μου φάνηκε καθόλου εύκολο, και ακόμη και αν χρειαστεί να σταματήσουν εντελώς την άθληση), ενώ ταυτόχρονα είναι σίγουρο ότι θα τους αγχώσουμε και αυτούς και τις οικογένειές τους, μέχρι εκεί που δεν πάει.
Χαράς ευαγγέλια πάντως για τους ιδιώτες Καρδιολόγους και εμάς που πιστοποιηθήκαμε ...
Να γνωρίζουμε ωστόσο ότι αν παλεύαμε για να εφαρμοστεί, επιτέλους, αυστηρά ο αντικαπνιστικός νόμος το κέρδος σε ανθρώπινες ζωές θα ήταν πολλαπλάσιο και σίγουρο. Αλλά θα μου πεις ίσως να μην ήταν αυτός ο σκοπός της ημερίδας...
(Υστερόγραφο: Κανόνας νούμερο 1 για επίδοξους εκπαιδευτές: Ποτέ δεν μιλούμε 3 ώρες non stop χωρίς να κάνουμε διάλειμμα).
Argirios Argiriou:
Εγώ πάντως, τώρα που έχει γίνει υποχρεωτικό στην Ελλάδα (σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες της Ε.Ε.) να κάνεις ηλεκτροκαρδιογράφημα σε όλους πριν υπογράψεις την κάρτα Υγείας αθλητή, και βλέποντας πόσο δύσκολο είναι να το ερμηνεύσεις με σιγουριά, έχω προβληματιστεί πολύ για το αν πρέπει να αναλάβω να σφραγίζω τέτοιες κάρτες, αν και θα χάσω λεφτά αφού είμαι ιδιώτης.
Όποιοι το κάνουνε, ακόμη και αν είναι Καρδιολόγοι, τους συνιστώ να έχουν μια πολύ καλή ασφάλεια Αστικής Ευθύνης. Βλέπετε το ΗΚΓ είναι κάτι γραπτό και ως γνωστόν «Verba volant, scripta manent». Επίσης η νεκροτομή μπορεί μεν να μη δείξει τίποτε εάν επρόκειτο για μία αμιγώς ηλεκτροφυσιολογική διαταραχή αλλά όμως δείχνει ευρήματα εάν επρόκειτο για μία Υπερτροφική Μυοκαρδιοπάθεια. Στα μάτια του Δικαστή (αλλά και των συγγενών) άλλο είναι να γίνει κάποιο λάθος και να χάσει την ζωή του ένας 80άρης και άλλο ένας 30άρης. Για τον 30άρη μιλούμε για αποζημιώσεις που ανέρχονται στα 400.000 €. Αλλά και κανένα λάθος να μην γίνει, αρκεί να δει κανείς το επίπεδο των δικαστικών αποφάσεων στην Ελλάδα, σε Ιατρικά ζητήματα τουλάχιστον, (λέγε με π.χ. Ακουμιανάκη), για να καταλάβει ότι μπορεί να μπλέξει κανείς πολύ άσχημα ακόμη και χωρίς να έχει κάνει κανένα απολύτως λάθος. Ακόμη και αν αθωωθείς υπολόγισε 20.000 € (ίσως και παραπάνω) για έξοδα Δικηγόρων τα οποία δεν θα στα πληρώσει κανένας. Δεν συζητούμε για την ψυχική οδύνη. Επίσης στο Δικαστήριο ο εμπειρογνώμονας Καρδιολόγος, που σίγουρα θα φωνάξουν, ίσως να καλύψει έναν άλλο Καρδιολόγο, αλλά φοβάμαι ότι δεν θα είναι το ίδιο επιεικής με τον Γενικό Ιατρό ή τον Παθολόγο... Εννοείται ότι όσοι είναι Κρατικοί Ιατροί και υπογράφουν, παίρνουν απλά και μόνο ρίσκα, χωρίς να έχουν να κερδίσουν απολύτως τίποτε.
Denominator:
Σμφωνώ Αργύρη με τους προβληματισμούς σου. Παρόλα αυτά, και στην προ ΚΥΑ (Κάρτα Υγείας Αθλητή), έκανα ΗΚΓ (όπως και πολλοί από μας) πριν υπογράψω δελτία. Τώρα τουλάχιστον έχω και ένα μπούσουλα που λέει ότι αυτό το περνάς και το άλλο όχι, το στέλνεις σε καρδιολόγο. Και φυσικά άλλο το λάθος και άλλο η αμέλεια, όπως το να υπογράφεις χωρίς να κάνεις καν ΗΚΓ ή και χωρίς να δεις καν τους αθλητές.
Argirios Argiriou:
Εγώ δεν έκανα μέχρι τώρα ΗΚΓ διότι στην χώρα που σπούδασα Ιατρική, την Σουηδία, οι ερασιτέχνες αθλητές δεν χρειάζεται να περνάν από Ιατρό και φυσικά ούτε και να κάνουν ΗΚΓ εκτός και αν έχουν κάποιο συγγενή που πέθανε από καρδιά πριν τα 50 ή κάποια συμπτώματα.
Και επειδή έχοντας εργαστεί αρκετά χρόνια ως Ιατρός και στην Σουηδία και στην Ελλάδα, γνωρίζω ότι η Σουηδία σε θέμα Κοινωνικής θεώρησης της Ιατρικής είναι σαφώς πιο μπροστά από εμάς τους Έλληνες. Έτσι ακολουθούσα στο βαθμό που μπορούσα τον Σουηδικό τρόπο σκέψης.
Δεν είναι όμως μόνο οι Σουηδοί. Και στην Ελλάδα ο Καρδιολόγος Χρήστος Ντέλλος ο οποίος εργάζεται 30 χρόνια τώρα με προαθλητικούς ελέγχους και ο οποίος είναι Διευθυντής Καρδιολογικού Τμήματος-Υπεύθυνος Παιδοκαρδιολογικού και Συγγενών Καρδιοπαθειών Ενηλίκων στο Τζάνειο Νοσοκομείο έγραψε στις 31-12-2012 σε σχετική συζήτηση στην ομάδα "Υγεία και πολιτική της υγείας" στο facebook (δημοσιεύω την απάντησή του μετά από άδειά του):
"Η πικρή αλήθεια από τις μεγάλες μελέτες, αλλά και την προσωπική μου εμπειρία, είναι πως οι μαζικοί προληπτικοί καρδιολογικοί έλεγχοι δεν σώζουν ζωές. Αντίθετα δημιουργούν τεράστιο αριθμό ιατρογενών νόσων κυρίως με τα ψευδώς θετικά υπερηχοκαρδιογραφήματα!"
Denominator:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος"Η πικρή αλήθεια από τις μεγάλες μελέτες, αλλά και την προσωπική μου εμπειρία, είναι πως οι μαζικοί προληπτικοί καρδιολογικοί έλεγχοι δεν σώζουν ζωές. Αντίθετα δημιουργούν τεράστιο αριθμό ιατρογενών νόσων κυρίως με τα ψευδώς θετικά υπερηχοκαρδιογραφήματα!"
--- Τέλος παράθεσης ---
Αυτό είναι ένα από τα σημεία που τονίστηκε στο σεμινάριο: ότι ο (ακριβός) echo καρδιάς δεν μπορεί να συνεισφέρει στην πρόληψη όσο ένα (φθηνό) ΗΚΓ και για το λόγο αυτό ο μαζικός έλεγχος σκοπός είναι να περάσει σταδιακά στην ΠΦΥ.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση