Θέματα Εργασίας > ΕΟΠΥΥ

Σχετικά με συνταγογράφηση από Γ.Ι.

(1/5) > >>

stelika:
Καλημέρα στο φόρουμ. Εάν γνωρίζει κάποιος να ενημερώσει για το τι ισχύει σχετικά με την συνταγογράφηση φαρμάκων από Γ.Ι. Επισυνάπτω φωτο από ανακοίνωση Γ.Ι. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Είναι γνωστές περιπτώσεις όπου γενικοί γιατροί (δε γνωρίζω για άλλες ειδικότητες, μπορεί και σ' αυτές) κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις και τελικά κλήθηκαν να πληρώσουν πρόστιμο επειδή συνταγογράφησαν σκευάσματα για πνευμονολογικά, ουρολογικά και νευρολογικά νοσήματα, χωρίς ύπαρξη γνωμάτευσης γιατρού της αντίστοιχης ειδικότητας, με την αιτιολόγηση ότι οι συγκεκριμένες ειδικότητες δεν περιλαμβάνονταν στην εκπαίδευση στη διάρκεια της ειδικότητας.
Μάλιστα το αναφέρει (πολύ γενικά μάλιστα) και πρόσφατο έγγραφο (επισυνάπτεται) του υπουργείου υγείας προς τις ΤΟΜΥ.

Αν λοιπόν ο γιατρός έχει "καεί" ή φοβάται μην "καεί" αποφάσισε να πορευτεί μ' αυτό τον τρόπο (υποθέτω με την ασφάλεια του δημοσίου, γιατί για ιδιώτη το βλέπω δύσκολο). Ίσως μάλιστα "εκμεταλλευόμενος" τη γενικότητα του εγγράφου που ανέφερα παραπάνω.

Φυσικά έχει προσθέσει νοσήματα και ειδικότητες που δεν περιλαμβάνονται στους περιορισμούς, έχει εστιάσει σε συγκεκριμένα νοσήματα (π.χ. προστάτη και όχι ουρολογικά γενικότερα) και η ανακοίνωση γενικότερα δείχνει μια προχειρότητα.

nikmix:
Οπότε βάσει λογικής του υπουργείου ένας ανειδίκευτος (πχ αγροτικός) ιατρός,δε θα έπρεπε να προτείνει και να συνταγογραφεί κανένα φάρμακο...Ούτε καν τα πιο απλά (πχ zantac) αφού δεν έχει πάρει την ανάλογη εξειδίκευση (πχ γαστρεντερολογία).Οπότε απαξιώνουμε εντελώς το ιατρικό πτυχίο και θεωρούμε ότι δεν μπορεί ένας ιατρός να δώσει φαρμακευτική αγωγή βάσει των γνώσεών του.Και κανενός συλλογικού ιατρικού οργάνου το αυτί δεν ιδρώνει.Πάμε πολύ καλά.....

Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΟπότε βάσει λογικής του υπουργείου ένας ανειδίκευτος (πχ αγροτικός) ιατρός,δε θα έπρεπε να προτείνει και να συνταγογραφεί κανένα φάρμακο...Ούτε καν τα πιο απλά (πχ zantac) αφού δεν έχει πάρει την ανάλογη εξειδίκευση (πχ γαστρεντερολογία).Οπότε απαξιώνουμε εντελώς το ιατρικό πτυχίο και θεωρούμε ότι δεν μπορεί ένας ιατρός να δώσει φαρμακευτική αγωγή βάσει των γνώσεών του.Και κανενός συλλογικού ιατρικού οργάνου το αυτί δεν ιδρώνει.Πάμε πολύ καλά.....

--- Τέλος παράθεσης ---

κάτι που μπερδεύουμε (κι εγώ μαζί) είναι ότι τα παραπάνω αφορούν οδηγίες για συνταγογράφηση σε ασφαλιστικά ταμεία και κυρίως για την αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ.
Ένας ανειδίκευτος αν έχει ιδιωτικό ιατρείο μπορεί να γράψει ό,τι θέλει χειρόγραφα, να το αγοράσει ο ασθενής από το φαρμακείο πληρώνοντας όλη την αξία, χωρίς ηλεκτρονική συνταγή. Στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση όμως, επειδή έρχεται και αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, μπαίνουν (καλώς ή κακώς) κανόνες.
Για τους ανειδίκευτους το ΠΔ 121/08 ορίζει:

2. Οι αγροτικοί ιατροί υποχρεούνται να συνταγογραφούν μόνο μία μονάδα ιδιοσκευάσματος. Εξαιρετικά και μόνο σε περίπτωση χορήγησης ενεσίμων διαλυμάτων μιας δόσης εκάστου, ο αγροτικός ιατρός δύναται να αναγράφει πέραν της μίας μονάδας ιδιοσκευάσματος, όση ποσότητα απαιτείται για την κάλυψη θεραπείας.
Επίσης συνταγογραφούν για χρονίως πάσχοντες ασφαλισμένους, συνταγή για θεραπεία μέχρι ενός (1) μηνός καθώς και «επαναλαμβανόμενη συνταγή» τρίμηνης διάρκειας, μόνο βάσει γνωμάτευσης του ιατρού ειδικότητας. Η γνωμάτευση ισχύει για όσο χρόνο έχει καθορίσει ο γιατρός ειδικότητας και πάντως όχι πέραν της διετίας από την έκδοσή της.
Τις αυτές υποχρεώσεις έχουν και οι ιατροί χωρίς ειδικότητα που συνάπτουν συμβάσεις με τον ΟΠΑΔ ή ασφαλιστικούς οργανισμούς υπό τις προϋποθέσεις του
άρθρου 5 περ. στ’ του παρόντος διατάγματος.

Ορθοπαιδικός:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος.....
Για τους ανειδίκευτους το ΠΔ 121/08 ορίζει:

2. Οι αγροτικοί ιατροί υποχρεούνται να συνταγογραφούν μόνο μία μονάδα ιδιοσκευάσματος.
....
Τις αυτές υποχρεώσεις έχουν και οι ιατροί χωρίς ειδικότητα που συνάπτουν συμβάσεις με τον ΟΠΑΔ ή ασφαλιστικούς οργανισμούς υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 5 περ. στ’ του παρόντος διατάγματος.

--- Τέλος παράθεσης ---
   Με την ίδια λογική (περίεργη λέξη η λογική, σίγουρα ελληνική αλλά δεν εφαρμόζεται στη γενέτειρα της) αφού μπορεί ο ανειδίκευτος θα μπορεί ο ειδικός πχ Κ/Δ να γράψει και μια γαστροπροστασία ή ένα αντιοστεοπορωτικό (σε ήδη υπάρχον πρωτόκολλο μάλιστα) ή ο Ορθ/κός ένα αντιυπερτασικό. Μιλάω για ένα κουτί και μάλιστα σε αγωγή που ήδη υπάρχει. Και όχι βέβαια για ακριβά σκευάσματα.Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΕίναι γνωστές περιπτώσεις όπου γενικοί γιατροί (δε γνωρίζω για άλλες ειδικότητες, μπορεί και σ' αυτές) κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις και τελικά κλήθηκαν να πληρώσουν πρόστιμο ...

--- Τέλος παράθεσης ---
   Παρόμοιο "πρόβλημα" είχε και Κ/Δ της Λάρισας. Τελικά υπήρξαν πρόστιμα που πληρώθηκαν ή όλα είναι για εκφοβισμό;

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση