Θέματα Εργασίας > ΕΟΠΥΥ

Σχετικά με συνταγογράφηση από Γ.Ι.

<< < (3/5) > >>

Argirios Argiriou:
Αντιγράφω από μια Ιατρική ομάδα στο facebook το post ενός συναδέλφου:

Σήμερα έμαθα για συνάδελφο παθολογο από την Κέρκυρα που κλήθηκε σε απολογία εντός 5ημερου από τον ΕΟΠΥΥ για 50 περιστατικά όπου, σύμφωνα με τον οργανισμό, συνταγογραφησε φάρμακα εκτός της ειδικότητας της. Τα οποία φάρμακα, ήταν από Tavor μέχρι Proscar και Flixotide μέχρι εξηγήσεις γιατί έδωσε διπλό αντιβιοτικό σχήμα σε παροξυνση ΧΑΠ (τίποτα εξωτικό δηλαδή)
Απειλείται με πρόστιμο κανα δεκαχιλιαρο, ενώ σύμφωνα με τον δικηγόρο της παρόμοια φιρμανια έχουν επιδοθει σε 120 γιατρούς όλης της χώρας. Επειδή γνωρίζω την αδερφή της, επίσης παθολογο, τις επόμενες μέρες θα έχω και αντίγραφα των εγγράφων αλλά η ερώτηση είναι, έχετε ακούσει παρόμοια περιστατικά;

Και εδώ είναι η απάντησή μου:

Θα ήθελα πραγματικά να μάθω πόσο είναι το μέσο κόστος των συνταγών της. Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι είναι υψηλό (μην πιστεύετε τι λέει προφορικά αλλά ζητήστε να σας εκτυπώσει κάποια από τα στατιστικά που σίγουρα της έχουν στείλει κατά καιρούς στα προσωπικά της μηνύματα). Αυτό νομίζω ότι τσούζει τον ΕΟΠΥΥ και όχι ποια φάρμακα γράφουμε. ( Άλλο που ο ΕΟΠΥΥ κρατά τα προσχήματα, διότι το να λέει κανείς στην Ελλάδα ότι το κόστος των φαρμάκων είναι ένας από τους παράγοντες που πρέπει να επηρεάζουν την συνταγογράφηση του Ιατρού, είναι ακόμη θέμα ταμπού...) Προσωπικά, και δεν το λέω ειρωνικά, πονάω τα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ πιο πολύ και από τα προσωπικά μου οικονομικά γιατί καλώς ή κακώς αν καταρρεύσει αυτός θα καταρρεύσω και εγώ.
 
Να τονιστεί ότι και ιδιώτες Ιατροί χωρίς σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ έχουν κληθεί να πληρώσουν πρόστιμα από τον ΕΟΠΥΥ.
Γνωρίζω π.χ. ιδιώτη Καρδιολόγο στην Καβάλα χωρίς σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ που και σε αυτόν ζητήθηκε από τον ΕΟΠΥΥ να λογοδοτήσει γιατί έγραφε φάρμακα αλλότριας ειδικότητας, λάθος δοσολογίες κτλ. Πιστεύω όμως ότι και στην περίπτωση του ισχύει αυτό που έγραψα στην προηγούμενη παράγραφο.

( Δεν μπορούν να του πουν του προαναφερόμενου Καρδιολόγου ότι έχει ξεσκίσει π.χ. τα νεότερα αντιπηκτικά μια και οι Κατευθυντήριες οδηγίες μας δεν τολμούν (( σε αντίθεση με κάποιες χώρες της Βόρειας Ευρώπης )), να τα βάλουν με τις φαρμακευτικές εταιρείες και να πουν ότι κάποια από τα νεότερα φάρμακα τους δεν είναι αρκετά cost effective για να τα αποζημιώνει η Ελλάδα. Έτσι του την λένε γιατί γράφει π.χ. το "αλλότριας ειδικότητος" ηρεμιστικό Saturnil ( Αλπραζολάμη) που έχει λιανική τιμή 1,69 €...)

Denominator:
Θέλω να πιστεύω ότι η ορθή ιατρική πρακτική σε συνδυασμό με χαμηλό κόστος ανά ασθενή είναι ό,τι χρειάζεται ένα ταμείο.

pzogr:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΑντιγράφω από μια Ιατρική ομάδα στο facebook το post ενός συναδέλφου:

Σήμερα έμαθα για συνάδελφο παθολογο από την Κέρκυρα που κλήθηκε σε απολογία εντός 5ημερου από τον ΕΟΠΥΥ για 50 περιστατικά όπου, σύμφωνα με τον οργανισμό, συνταγογραφησε φάρμακα εκτός της ειδικότητας της.

--- Τέλος παράθεσης ---

Αυτό το "εκτός ειδικότητας" έχει καταντήσει γελοίο. Στο ΦΕΚ που περιγράφεται η εκπαίδευση των ειδικευομένων (δεν θυμάμαι ποιό είναι - δεν αναφέρομαι στο τελευταίο με τις μεταβολές στα ονόματα κτλ) αναφέρεται ότι ο ειδικευόμενος παθολόγος εκπαιδεύεται στην επίλυση πολύπλοκων προβλημάτων, που μπορεί να αφορούν σε πολλά συστήματα του οργανισμού, ενώ και το τελευταίο ΦΕΚ για την εκπαίδευση των γενικών ιατρών αυτή τη φορά, αναφέρεται ονομαστικά στη ΧΑΠ και σε άλλα χρόνια νοσήματα. "Αναρωτιέμαι" λοιπόν με ποιά λογική μπορεί κάποιος να μην έχει το δικαίωμα να γράψει συγκεκριμένα φάρμακα ενώ είναι γενικός ιατρός ή παθολόγος και φυσικά γιατί από την ΗΔΙΚΑ (με εντολή του υπουργείου) δεν τίθεται σχετικός περιορισμός ενώ θα ήταν απλούστατο... Κι αν δεν ζούσαμε στην Ελλάδα ίσως αναρωτιόμουν πραγματικά.

Αρχίατρος:
Μια απ΄τις συνέπειες όταν η άλλη -ελαφρόμυαλη- καυχάται ότι της πληρώνουν τα 2ήμερα συνέδρια (σε εξωτικά ξενοδοχεία) οι εταιρίες απ΄τις ινσουλίνες που γράφει...  :-X

Ορθοπαιδικός:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος........
Για τα πρόστιμα, δεν ξέρω αν έχουν πληρωθεί αλλά έχουμε έγγραφα (επισυνάπτονται) που καλούν γιατρό να πληρώσει αφού οι εξηγήσεις δεν έγινα δεκτές. (Δεν ξέρω αν άσκησε ένσταση)

--- Τέλος παράθεσης ---
   Ήθελα να σε ρωτήσω αλλά με πρόλαβε έμμεσα ο Αργύρης: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΚαι εδώ είναι η απάντησή μου:
Θα ήθελα πραγματικά να μάθω πόσο είναι το μέσο κόστος των συνταγών της. Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι είναι υψηλό (μην πιστεύετε τι λέει προφορικά αλλά ζητήστε να σας εκτυπώσει κάποια από τα στατιστικά που σίγουρα της έχουν στείλει κατά καιρούς στα προσωπικά της μηνύματα). Αυτό νομίζω ότι τσούζει τον ΕΟΠΥΥ και όχι ποια φάρμακα γράφουμε....

--- Τέλος παράθεσης ---
   Έχεις γνώση Αδαμάντιε για τον συνάδερφο που περιγράφεις (στο πρόστιμο του ΕΟΠΥΥΥ) πόσες συνταγές γράφει, αν περνάει το μέσο όρο, αν γράφει του κόσμου όλου τις μαγνητικές κλπ.
   Πολλοί ορθοπαιδικοί συνταγογραφούμε και κανένα ηρεμιστικό (βενζοδιαζεπίνη) χωρίς ποτέ πρόβλημα....

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση