Με αφορμή την συνάντηση των ΕΛΕΓΕΙΑ/Ένωση με τον υπουργό θα ήθελα να υπενθυμίσω τα παρακάτω σημεία και να ακούσω και την κριτική από τους συναδέλφους με στόχο να βγει συμμετοχικά ένα κείμενο θέσεων:
α) Να δημιουργηθεί ηλεκτρονικό μητρώο οικογενειακών ιατρών όπου θα εγγράφονται όσοι γιατροί επιθυμούν να έχουν θεσμικό ρόλο οικογενειακού ιατρού. Δεν θα έχει σημασία εάν είναι σε κρατική ή ιδιωτική δομή ή εάν πληρώνονται από το κράτος μέσω συμβάσεων. Ο πολίτης θα επιλέγει από εκεί τον ιατρό που εμπιστεύεται ως οικογενειακό ιατρό του. Ο οικογενειακός ιατρός, θα έχει υποχρέωση τήρησης του Ηλεκτρονικου φακέλου του ασθενή, θα συμμετέχει σε δίκτυα επιτήρησης για θέματα δημόσιας υγείας και θα έχει την ευθύνη τουλάχιστον της πρόληψης για τους πολίτες που τον επιλέγουν. Θα πρέπει να λαμβάνει πρόσθετη αμοιβή από το κράτος ανάλογα με τα άτομα που τον έχουν επιλέξει για τα παραπάνω, είτε είναι σε κρατική είτε σε ιδιωτική δομή.
β) Κάθε πολίτης, είτε δέχεται είτε όχι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, πρέπει να μπορεί να εγγράφεται σε ΤοΜΥ της επιλογής του και να μην είναι συνδεδεμένο αυτό με επιλογή οικογενειακού ιατρού. Θέλουμε τις ΤόΜΥ να διαδραματίσουν ένα σημαντικό ρόλο στην πρωτοβάθμια και όχι να είναι ιατρεία συνταγογραφίας. Δεν αντέχω να διαβάζω ότι ο κοινωνικός λειτουργός σε μια ΤόΜΥ θα ασχολείται μόνο με υγειονομικά θέματα.
γ) Απαιτούμε την δυνατότητα ως ειδικότητα να πραγματοποιούμε κάθε εκπαιδευτικό μας αντικείμενο και όχι να καταλήγει ο παθολόγος να μπορεί να δίνει επιθέματα χωρίς εκπαίδευση στη δερματολογία, άδειες οπλοκατοχής χωρίς εκπαίδευση στην ψυχιατρική, φυσικοθεραπείες χωρίς εκπαίδευση στην ορθοπεδική και την αποκατάσταση. Ζητούμε την πλήρη εφαρμογή στην πράξη για τους ειδικευμένους Γενικούς ιατρούς αυτών που η ίδια η κυβέρνηση νομοθέτησε για την εκπαίδευση κατά την ειδικότητα στην Γενική Ιατρική.
δ) Απαιτούμε να αποδεχτεί ο ΕΟΠΥΥ από κάθε ειδικότητα γιατρού τους κανόνες που ορίζει η επιστημονική εταιρεία της ειδικότητας του για το τι είναι το επιστημονικά αποδεκτό να εκτελεί ή να συνταγογραφεί ιατρός της αυτής ειδικότητας. Είναι απαράδεκτο να συναντάμε στην συνταγογράφηση μηνύματα ότι πχ να έχει προηγηθεί σπιρομετρηση ή μόνο ο πνευμονολόγος μπορεί να συνταγογραφήσει ένα φάρμακο όταν οι παγκόσμιες πνευμονολογικές οδηγίες (GOLD) έχουν αφαιρέσει την σπιρομέτρηση από την παρακολούθηση του ασθενή που λαμβάνει τέτοια φάρμακα και μιλούν για τον γιατρό που είναι κοντά στον ασθενή.
ε) Απαιτούμε να προστατέψετε την δημόσια υγεία από την κατάχρηση αντιβιοτικών αλλά και άλλων φαρμάκων που ενώ χορηγούνται με ιατρική συνταγή, καθένας μπορεί να αγοράσει από πολλά φαρμακεία χωρίς να προσκομίσει ιατρική συνταγή. Δεν υπάρχει κανένας έλεγχος, καμιά τιμωρία (πότε τιμωρήθηκε κάποιος;) και κανένα σύστημα που το αποτρέπει. Προτείνουμε την ηλεκτρονική άυλη συνταγή να είναι υποχρεωτική για κάθε φάρμακο που χορηγείται με ιατρική συνταγή είτε αποζημιώνεται είτε όχι από τον ΕΟΠΥΥ.
στ) Βιώνουμε τα προβλήματα με τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας που ενώ δηλώνετε ότι τους παρέχετε φάρμακα και περίθαλψη, αυτό είναι εφικτό μόνο σε κρατικές δομές. Θεωρούμε ότι εάν ένας ανασφάλιστος επιλέξει οικογενειακό ιατρό, αυτός δεν πρέπει να είναι υποχρεωτικά μόνο σε κρατική δομή.
ζ) Απαιτούμε την κατάργηση κάθε ειδικού νόμου και εγκυκλίου που θέτει αποκλεισμούς στην ισοτιμία των ιατρικών γνωματεύσεων και πιστοποιητικών. Ζητάμε την χορήγηση των γνωματεύσεων μέσω της Ηλ. Συνταγογράφησης και την αποδοχή τους από όλους τους φορείς, ανεξάρτητα εάν χορηγείται από ιδιωτική ή κρατική δομή, ή από γιατρό νοσοκομείου ή περιφερειακού ιατρείου.
η) Σκεφτόμαστε την υλοποίηση μητρώου συνεχιζόμενης εκπαίδευσης για τα μέλη μας, όπου θα καταγράφονται οι εκπαιδεύσεις και τα χορηγούμενα μόρια συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και καλούμε το υπουργείο να προχωρήσει στην αξιοποίηση του.