28/03/2009
Ηλεκτρονικό βιβλιάριο υγείας με… πιστωτικό όριο(ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ)
«Ξαναζεσταίνει» το υπουργείο Υγείας τις αλλαγές στην πρωτοβάθμια (εξωνοσοκομειακή) περίθαλψη, με νέο «επικαιροποιημένο» σχέδιο νόμου που αναμένεται να φέρει στη Βουλή το επόμενο διάστημα.
Το σχέδιο νόμου «εγκαινιάζει» το ηλεκτρονικό βιβλιάριο υγείας με… πιστωτικό όριο χρήσης των υπηρεσιών, ενώ προβλέπει τη δημιουργία Γενικού Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στο οποίο θα συμμετέχουν όχι μόνον οι φορείς του Δημοσίου αλλά –με ειδικές προϋποθέσεις– και ιδιωτικοί φορείς. Πρόκειται για τη δεύτερη προσπάθεια του υπουργείου Υγείας (η πρώτη, πριν από περίπου ένα χρόνο, δεν είχε καρποφορήσει) να κάνει πιο «ελκυστικές» τις δημόσιες πρωτοβάθμιες υγειονομικές υπηρεσίες.
Οι Ελληνες πραγματοποιούν κάθε χρόνο 80 εκατομμύρια επισκέψεις ή και εξετάσεις σε γιατρούς, οδοντιάτρους και διάφορους άλλους φορείς εξωνοσοκομειακής, δηλαδή πρωτοβάθμιας, φροντίδας.
Ωστόσο οι κρατικοί και ασφαλιστικοί φορείς καλύπτουν μικρό μέρος των αναγκών αυτών αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο για το ιδιωτικό κέρδος. Ο ετήσιος τζίρος των ιδιωτικών υπηρεσιών εξωνοσοκομειακής φροντίδας φτάνει τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ!
Στο ηλεκτρονικό βιβλιάριο θα περιέχονται τα στοιχεία των δικαιούχων, ενώ θα καταχωρείται κάθε υγειονομική «κίνησή» τους (εξετάσεις, φάρμακα κ.λπ.).
Στην αρχή κάθε έτους θα προεγκρίνεται από το εκάστοτε ταμείο ένα όριο δαπανών που θα καταχωρείται επίσης στο βιβλιάριο για την πληρωμή των υπηρεσιών από τον ασφαλισμένο. Μέσα σε 5 χρόνια κάθε βιβλιάριο θα έχει μετατραπεί σε έναν πλήρη ιατρικό φάκελο για κάθε ασφαλισμένο.
Βέβαια η χρήση του ηλεκτρονικού βιβλιαρίου προϋποθέτει ενιαίο σύστημα μηχανοργάνωσης σε όλες τις υπηρεσίες υγείας (για να μπορεί να «διαβάζεται» το βιβλιάριο).
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας το ενιαίο σύστημα πληροφορικής έχει εγκατασταθεί σε περίπου 80 από τα 120 νοσοκομεία για τα οποία προορίζεται, ενώ σταδιακά θα επεκταθεί και σε άλλους φορείς.
Στο σχέδιο νόμου εντάσσονται και τα διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα που ετοιμάζονται από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας, τα οποία δεν είναι άλλα από αναλυτικές οδηγίες για τη διάγνωση και τη θεραπεία κάθε ασθένειας. Με βάση τα πρωτόκολλα αυτά θα καθορίζονται και οι αποζημιώσεις των ασφαλιστικών ταμείων.
Ανάλογο ρόλο θα παίξει και το πρωτόκολλο φαρμάκων, το οποίο αποτελεί μια ανανεωμένη λίστα για τα φάρμακα που μπορούν να συνταγογραφούνται (και άρα να καλύπτονται από τα ταμεία) για κάθε πάθηση.
Στο Γενικό Σύστημα ΠΦΥ θα συμμετέχουν τα Κέντρα Υγείας και τα αγροτικά ιατρεία όλης της χώρας, τα ιατρεία των δήμων, τα εξωτερικά ιατρεία και οδοντιατρεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Με ειδική πιστοποίηση θα μπορούν να ενταχθούν στο δίκτυο και ιδιώτες γιατροί και οδοντίατροι, διαγνωστικά κέντρα, μικροβιολογικά εργαστήρια, φαρμακεία και ιδιωτικές μονάδες ημερήσιας νοσηλείας.
Σύμφωνα με στοιχεία του Εργαστηρίου Οργάνωσης Υπηρεσιών Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών σήμερα μόλις το 25% των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας παρέχεται από το ΕΣΥ και το 15% από τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης. Το υπόλοιπο το καλύπτουν οι ιδιώτες, με… το αζημίωτο.
Εκτιμάται ότι κάθε νοικοκυριό πληρώνει 500 ευρώ το χρόνο για τέτοιες υπηρεσίες, εκτός των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης. Οι μισοί τουλάχιστον Ελληνες προτιμούν να πληρώσουν από την τσέπη τους κάποιον ιδιώτη παρά να υποστούν τις ουρές, το μεγάλο χρόνο αναμονής και τη γραφειοκρατία του ταμείου τους.
Στα ταμεία η αναμονή για ένα απλό ραντεβού με γιατρό μπορεί να είναι μήνες, ενώ για την αποζημίωση των χρημάτων που έχουν πληρώσει οι ασφαλισμένοι απαιτούνται πολλές… εργατοώρες σε επιτροπές και ελεγκτές. Ετσι, ενώ οι εισφορές κάθε ασφαλισμένου κυμαίνονται από 100 έως και 4.500 ευρώ ετησίως (ανάλογα με το ταμείο), οι παροχές που απολαμβάνει δεν ξεπερνούν στην καλύτερη περίπτωση τα 1.360 ευρώ…
Aριθμοί
▪ 500 ευρώ ετησίως κοστίζει σε κάθε νοικοκυριό η εξωνοσοκομειακή περίθαλψη
▪ 1,8 δισ. το κόστος για όλο τον πληθυσμό της χώρας
▪ 60% των υπηρεσιών παρέχεται εκτός ΕΣΥ και ταμείων
▪ 65% των ιδιωτικών δαπανών υγείας είναι για εξωνοσοκομειακές
▪ 22% το αντίστοιχο ποσοστό των δημόσιων δαπανών
▪ 80 εκατ. επισκέψεις-εξετάσεις σε γιατρούς - οδοντιάτρους ετησίως
▪ 25.000 ιδιωτικά ιατρεία στη χώρα
▪ 14,2% των παροχών των ταμείων είναι για γιατρούς