Θέματα Εργασίας > Εμπειρίες κατά την εργασία στην ΠΦΥ
Πόσο ευεργετικός είναι τελικά ο καφές;
Argirios Argiriou:
Πολύς ο λόγος (και οι Ιατρικές μελέτες) τα τελευταία χρόνια που, και καλά, δείχνουν τις ευεργετικές επιπτώσεις του καφέ στην Υγεία.
Προσωπικά πιστεύω ότι αυτή η ιστορία με τα ευεργετικά οφέλη του καφέ θα ξεφουσκώσει με τα χρόνια όπως αυτή με τα ευεργετικά οφέλη του αλκοόλ. (αυτοί που αντέχουν να πίνουν καφέ ή αλκοόλ είναι απλώς πιο γερά σκαριά εξ αρχής, αλλά αρκετοί από αυτούς είναι και άνθρωποι της παρέας που από μόνο του έχει ευεργετική δράση, αυτό υποψιάζομαι εγώ).
Τα αποτελέσματα τέτοιων ερευνών, εννοείται ότι τα βλέπουν με πολύ καλό μάτι οι εταιρείες καφέ ή αλκοόλ, αν δεν τα επιδοτούν κιόλας (σε ορισμένες περιπτώσεις).
Τα 25 χρόνια μου ως κλινικός Ιατρός ΔΕΝ έχω δει σε ασθενείς οφέλη από τους καφέδες, αντίθετα έχω δει πολλούς να έχουν αϋπνίες, ευερεθιστότητα, και αρκετές ταχυκαρδίες ακόμη και καρδιακές αρρυθμίες. Δεν συζητάμε για τις γαστρίτιδες και τις γαστροοισοφαγικές παλινδρομήσεις καθώς και για τα κιλά που παίρνουν όσοι δεν φροντίζουν να πίνουν τον καφέ τους σκέτο.
Η επιπτώσεις επίσης στα προσωπικά οικονομικά μας είναι σοβαρές. Αν σε μία οικογένεια με 4 μέλη αγοράζει ο καθένας από απέξω 1 καφέ για 1,3 ευρώ/καφέ τότε στον χρόνο πάνω αυτή η οικογένεια θέλει 1.898 € μόνο για καφέδες…. Αφήστε στην άκρη το οικολογικό κόστος αν αγοράζεις τον καφέ σε πλαστικές συσκευασίες μιας χρήσης.
Η εξάρτηση βέβαια είναι μεγάλη. Έχω δει αρκετούς που προτιμούν χίλιες φορές να παίρνουν για πάντα πραζόλες (φάρμακα για το στομάχι) ή Eliquis (αντιπηκτικό φάρμακο που το δίνουμε σε καρδιακές αρρυθμίες γιατί τότε είναι αυξημένος ο κίνδυνος για Εγκεφαλικό), ακόμη και να κάνουν ablation στην καρδιά τους, παρά να δοκιμάσουν να κόψουν τον καφέ έστω και για λίγες εβδομάδες. ( «Ένας καφές μας έμεινε κτλ...» )
Argirios Argiriou:
Πριν μερικά χρόνια διάβασα μια μελέτη (την παραθέτω παρακάτω) που κατέληγε ότι ο βέλτιστος αριθμός φλιτζανιών καφέ για να κατεβάσεις (μέσω του καφέ) τον κίνδυνο να αναπτύξεις Σακχαρώδη Διαβήτη είναι 6 φλυτζάνια/ημέρα !!!
Με λίγα λόγια, μας λέγανε αντί για νερό να πίνουμε καφέ.
Αν και δεν θεωρώ τον εαυτό μου ψεκασμένο, δεν μπορεί να μην πάει το μυαλό μου στο ότι ίσως να υπάρχουν από πίσω και συμφέροντα...
(Προσωπικά επειδή ξέρω το σώμα μου, γνωρίζω ότι αν έπινα 6 φλιτζάνια καφέ μερικές ημέρες στην σειρά θα κατέληγα στο Νοσοκομείο).
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
GirousisN:
ABSTRACT
To evaluate the associations between coffee and caffeine consumption and various health outcomes, we performed an umbrella review of the evidence from meta-analyses of observational studies and randomized controlled trials (RCTs).
Of the 59 unique outcomes examined in the selected 112 meta-analyses of observational studies, coffee was associated with a probable decreased risk of breast, colorectal, colon, endometrial, and prostate cancers; cardiovascular disease and mortality; Parkinson's disease; and type-2 diabetes. Of the 14 unique outcomes examined in the 20 selected meta-analyses of observational studies, caffeine was associated with a probable decreased risk of Parkinson's disease and type-2 diabetes and an increased risk of pregnancy loss. Of the 12 unique acute outcomes examined in the selected 9 meta-analyses of RCTs, coffee was associated with a rise in serum lipids, but this result was affected by significant heterogeneity, and caffeine was associated with a rise in blood pressure. Given the spectrum of conditions studied and the robustness of many of the results, these findings indicate that coffee can be part of a healthful diet.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
112 μετααναλύσεις !?!? Σκεφθείτε δηλαδή πόσες μελέτες.... Τελικά πρέπει να ήταν πολλά τα χρήματα οφέλη του καφέ.....
Full text στο επισυναπτόμενο pdf.
Αρχίατρος:
Ο καφές είναι μια απ΄τις ΑΠΟΛΑΥΣΕΙΣ αυτής της πρόσκαιρης ζωής. Σεβαστό να μην αρέσει σε κάποιους, αλλά ως επιστήμονες δεν μπορούμε να βασιζόμαστε σε πεποιθήσεις.
Οι μεταναλύσεις δείχνουν ότι ασκεί ΕΥΓΕΡΓΕΤΙΚΗ επίδραση στην υγεία μας, ενώ βοηθά και στην απώλεια βάρους, άλλωστε συστήνεται η κατανάλωση χαπιών καφεϊνης πριν την προπόνηση στο γυμναστήριο για να επιταχυνθεί ο μεταβολισμός και να αυξηθούν οι καύσεις.
Απλά υπάρχουν ορισμένα όρια που πρέπει να σεβόμαστε, όρια γνωστά και δημοσιευμενα.
Για το οικονομικό, θα προσπεράσω. Προσωπικά παίρνω έναν απέξω κάθε μέρα και μου βγαίνει 60€ τον μήνα.
Είναι απ τα τελευταία χρήματα που θα κόψω στην ζωή μου.... :)
Argirios Argiriou:
Ενδιαφέρον σχόλιο φίλου μου Ιατρού Νευρολόγου κάπου στην Δυτική Μακεδονία (συγνώμη, Βορειοδυτική Ελλάδα ήθελα να πω), όπως το έγραψε σε σχετικό δημοσίευμά μου στο facebook στις 17/01/2019:
Ο καφές είναι μια μικρή κοκαϊνη... (γενικευμένη διέγερση του συμπαθητικού). Οσο χρήσιμο είναι το ένα, είναι και το άλλο
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση