Σχόλιο του Οικονομολόγου Υγείας Λυκούργου Λιαρόπουλου στον τοίχο του στο facebook στις 25/02/2019, που το δημοσιεύω μετά από άδειά του:
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΣΠΥΡΟΣ ΔΟΞΙΑΔΗΣ»:
Στο Αυτοβιογραφικό βιβλίο μου «Η Σιωπή των Θυμάτων», διηγούμαι την περίοδο 1977-1981 όταν ως Σύμβουλος του Σπ. Δοξιάδη και Διευθυντής της Ομάδας Προγραμματισμού Υγείας, ξεκίνησα την καριέρα μου στην Ελλάδα, ως ο «μοναδικός Οικονομολόγος της Υγείας». Τον χαρακτηρισμό αυτό χρησιμοποίησε ο Δοξιάδης σε επιστολή του στον Πρωθυπουργό Γ. Ράλλη που δημοσιεύω στο βιβλίο, για να «αμυνθεί» σε κατηγορίες ότι «δεν είχε συμβούλους από τη Νέα Δημοκρατία». Η αλήθεια είναι ότι η τότε Νέα Δημοκρατία δεν είχε σε ιδιαίτερη εκτίμηση τον προερχόμενο από το Δημοκρατικό Κέντρο γνωστό Παιδίατρο, μέρος της, τότε, «Διεύρυνσης Καραμανλή». Το ίδιο και το τότε «Καθηγητικό Κατεστημένο» που ποτέ δεν τον θεώρησε άξιο για μία Έδρα.
Το Δοξιάδη πολέμησε τότε και το ανερχόμενο ΠΑΣΟΚ. Ο όλος προσανατολισμός του στη δημιουργία του ΕΣΥ στόχευε στην εξυπηρέτηση ενός συστήματος «Περίθαλψης» όχι «Υγείας», όπως προέβλεπε ο Νόμος Δοξιάδη «Μέτρα Προστασίας της Υγείας. Αυτό ήταν φυσιολογικό για κόμματα όπως το ΠΑΣΟΚ αλλά και η τότε ΝΔ που στόχευαν σε ένα κομματικά ελεγχόμενο σύστημα που «παράγει» θέσεις εργασίας, δηλαδή ψήφους. Αντίθετα, η πρόληψη και η προστασία της υγείας περιλαμβάνει και μέτρα περιοριστικά και, συνεπώς, αντιδημοφιλή. Το ΕΣΥ «χτίστηκε» για την «πλήρη και αποκλειστική απασχόληση» των Γιατρών και όχι για την Πρόληψη και τη βελτίωση της Υγείας του πληθυσμού.
Θυμάμαι, τότε, ένα βράδυ ο 1978, που κουβάλησα στον τυπογράφο τα «αρνητικά» που είχαν έρθει από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για τις αφίσες που θα χρησιμοποιούσαμε στην μεγάλη καμπάνια κατά του Καπνίσματος και της Παχυσαρκίας. Θυμάμαι και την επίθεση που είχαμε υποστεί από εφημερίδες του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς, όπως τότε το ΕΘΝΟΣ με τον κ. Χρ. Θεοχαράτο, μετέπειτα Διευθυντή. Σε ένα άρθρο μου είχα «απαντήσει» στη γελοία κριτική ότι η καμπάνια κατά του καπνίσματος δεν «άρμοζε σε μία καπνοπαραγωγό Χώρα» με τη φράση: «Το ότι η Ελλάδα παράγει καπνό, δεν σημαίνει πως πρέπει και να τον ..καπνίζουμε».
Σε όλη την 30ετια μετά το 1981, όταν η Πολιτική ΠΑΣΟΚ στην Υγεία κυριάρχησε, ακόμη και όταν το ΠΑΣΟΚ δεν είχε την Εξουσία, η Πρόληψη και η Προστασία της Υγείας βρέθηκε στο «πίσω κάθισμα». Το αποτέλεσμα είναι οι Δείκτες Υγείας που βλέπουμε σήμερα. Η κατάσταση έγινε χειρότερη μετά το 2010, όταν η περικοπή δαπανών έγινε «άγαρμπα» χωρίς στόχευση στην προστασία της Υγείας. Η προσπάθεια του Κ. Μητσοτάκη να αλλάξει την εστίαση του συστήματος Υγείας θα είναι πολύ δύσκολη γιατί η κοινή γνώμη δεν είναι εκπαιδευμένη κατάλληλα. Αυτός, όμως, είναι ο ρόλος μίας εμπνευσμένης Μεταρρυθμιστικής Κυβέρνησης όπως αυτή που νομίζω πως ονειρεύεται ο κ. Μητσοτάκης