Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
22 Δεκεμβρίου 2024, 14:47:54

Αποστολέας Θέμα: Η διανοητική νωθρότητα περί «νεοφιλελευθερισμού».  (Αναγνώστηκε 5257 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

15 Μαρτίου 2019, 00:43:26
Αναγνώστηκε 5257 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
07-03-2019
Του Πέτρου Παπασαραντόπουλου.


Καθημερινά βομβαρδιζόμαστε από καταγγελίες κατά του επάρατου νεοφιλελευθερισμού. Ο Αλέξης Τσίπρας αποκαλεί τη Νέα Δημοκρατία «υβρίδιο ακραίου νεοφιλελευθερισμού» και επαγγέλλεται «ένα διαφορετικό πολιτικό υπόδειγμα στην Ευρώπη, κόντρα στο ζοφερό πολιτικό σκηνικό του νεοφιλελεύθερου αυταρχισμού». Ο Νίκος Μουζέλης, που πρωτοστάτησε στην Πρωτοβουλία Προοδευτικών Πολιτών – Γέφυρα κατήγγειλε τις «δύο σύγχρονες βαρβαρότητες, του νεοφιλελευθερισμού και του λαϊκισμού». Δεν υπάρχει ημέρα που να μην καταγγελθεί από κάποιο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από τους κάθε είδους ακροαριστερούς, ο νεοφιλελευθερισμός ως η πηγή όλων των δεινών της χώρας.
Πέρα από τα σοβαρά προβλήματα εννοιολόγησης του όρου, είναι αστείο στην Ελλάδα του απέραντου κρατισμού να θεωρεί κανείς ότι για την κρίση φταίει ο νεοφιλελευθερισμός. Οπως ορθά επισημαίνει ο Γιώργος Παγουλάτος,
«η Ελλάδα ήταν πάντα κοντύτερα σε μια κρατικιστικού τύπου «μεσογειακή» οικονομία παρά σε αγγλοσαξονικού τύπου «νεοφιλελευθερισμό»».
Τότε, γιατί αυτή η κατάχρηση του όρου; Γιατί αυτή η επινόηση ενός φαντασιακού εχθρού, που πραγματολογικά δεν υφίσταται; Μια εξαιρετική απάντηση στο ερώτημα δίνει ο Πασχάλης Κιτρομηλίδης που επισημαίνει ότι «σε αυτή την κοινωνία επικρατεί μια διάχυτη εχθρότητα προς τον λεγόμενο «νεοφιλελευθερισμό», στον οποίο καταλογίζονται όλα τα δεινά. Είναι, νομίζω, ένας συγκεκαλυμμένος τρόπος για να βάλλεται η ίδια η ιδέα της ελευθερίας. Η πολεμική κατά του λεγομένου «νεοφιλελευθερισμού» αποπροσανατολίζει επομένως την κοινωνία και τη διδάσκει να μισεί την ελευθερία».
Μίσος προς την ελευθερία, το βασικό κίνητρο της επινόησης ενός φαντασιακού μπαμπούλα, ο οποίος υπάρχει μόνο στα μυαλά των εχθρών του. Ακόμα περισσότερο, η κατάχρησή του από ένα μεγάλο τμήμα της Αριστεράς υποδηλώνει τη διανοητική νωθρότητα του χώρου. Την αδυναμία του να αντιμετωπίσει τα πραγματικά κοινωνικά προβλήματα και να προτείνει λύσεις. Οταν δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα, αλλάζουμε τις λέξεις. Προσπαθούν, με εργαλεία του παρελθόντος, να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα του παρόντος και του μέλλοντος. Είναι ιστορικά καταδικασμένοι να αποτύχουν.
Ομως, ακόμα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο η χρήση του όρου είναι προβληματική. Ο χαρακτηρισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως «νεοφιλελεύθερης» λαμβάνει άραγε υπόψη της τα διαφορετικά και ανταγωνιστικά μοντέλα οργάνωσης της οικονομίας της αγοράς, ιδίως ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ; Η κοινωνική οικονομία της αγοράς, ο ρυθμιζόμενος καπιταλισμός, ο «καπιταλισμός του Ρήνου», το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, οι παρεμβατικές πολιτικές της ΕΕ, η Κοινή Αγροτική Πολιτική, τα διαρθρωτικά ταμεία, οι λεπτομερείς κανονισμοί και οδηγίες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μια σειρά από θέματα, όλα αυτά δεν συγκροτούν ένα ανταγωνιστικό μοντέλο, μια εναλλακτική στον αμερικανικού τύπου καπιταλισμό της ελεύθερης αγοράς; Εν τέλει, παρ’ όλο που δεν υπάρχει, ακόμα, σύγκλιση προς έναν ευρωπαϊκό καπιταλισμό, οι αμερικανικές και οι ευρωπαϊκές εκδοχές είναι πανομοιότυπες ή εξακολουθούν να βρίσκονται σε ανταγωνισμό;
Συμπέρασμα: όπου ακούτε πολύ νεοφιλελευθερισμό, καλό είναι να κρατάτε μικρό καλάθι.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
5 Απαντήσεις
23029 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 10 Απριλίου 2019, 18:54:25
από Δημήτριος
5 Απαντήσεις
12398 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 13 Δεκεμβρίου 2011, 12:56:02
από Δ. Κουναλάκης
22 Απαντήσεις
31958 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Μαΐου 2014, 12:50:11
από Ορθοπαιδικός
0 Απαντήσεις
8261 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 13 Ιανουαρίου 2014, 00:22:10
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
7647 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 20 Δεκεμβρίου 2018, 01:17:03
από Argirios Argiriou