Γενικά > Γενική συζήτηση
Πρέπει να αλλάξει, πάραυτα, το θεσμικό πλαίσιο συστεγάσεων ιδιωτικών Ιατρείων.
Argirios Argiriou:
Επιτέλους, νιώθω ότι η τωρινή ηγεσία του ΠΙΣ αφουγκράζεται και τα προβλήματα που καίνε τους μάχιμους ιδιώτες Ιατρούς:
"Κοινή άδεια λειτουργίας ιατρείου (εννοεί προφανώς την δυνατότητα κοινού εξεταστηρίου αλλά με διαφορετικά ωράρια) σε ιατρούς διαφορετικών ειδικοτήτων πχ Παθολόγος-Καρδιολόγος γιατί σήμερα ισχύει μόνο για την ίδια ειδικότητα για να υπάρχει ελάττωση του λειτουργικού κόστους όπως συμβαίνει και στα νοσοκομεία."
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Ορθοπαιδικός:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΕπιτέλους, νιώθω ότι η τωρινή ηγεσία του ΠΙΣ αφουγκράζεται και τα προβλήματα που καίνε τους μάχιμους ιδιώτες Ιατρούς:...
--- Τέλος παράθεσης ---
Όπως διάβασα δεν είναι άποψη του ΠΙΣ αλλά προτάσεις του ΙΣΑ. Δεν θα είμαι πολύ αισιόδοξος, γιατί διάβασα επίσης την τελευταία πρόταση: "Ο ΙΣΑ έχει αποστείλει προτάσεις από το 2013 επανειλημμένα μέσω της ομάδας εργασίας του σε συνεργασία με το ινστιτούτο του ΠΙΣ."
Θα δείξει... Καλό είναι που (ίσως) ανακινείται το θέμα.
Ενδιαφέρον το: ""στ) Οι επανέλεγχοι φορέων ΠΦΥ να είναι δειγματοληπτικοί με 10% ετησίως του συνόλου διότι σήμερα πρέπει ετησίως να επανελέγχουμε όλους γεγονός που είναι αδύνατο.""
Δεν ήξερα ότι γίνονται ετήσιοι έλεγχοι ούτε τους έχω δει ποτέ. Απο 10+ έτη δεν έχει πατήσει για επανέλεγχο στο ιατρείο μου (ούτε άκουσα και σε κάποιον άλλον) εκπρόσωπος του ΙΣΛ (ούτε καν για προεκλογική επίσκεψη). Η λέξη "αδύνατο" δεν περιγράφει την κατάσταση.
Επίσης τι σημαίνει το: α)Παρουσία επιστημονικά υπευθύνου του τμήματος υποχρεωτικά μόνο στο ωράριο λειτουργίας του και να μην είναι υποχρεωτικό να μπει αντικαταστάτης παρά μόνο αν θέλουν να λειτουργεί και σε άλλες ώρες όπου πρέπει τότε να υπάρχει αντικαταστάτης.
Τι δεν καταλαβαίνω;
Argirios Argiriou:
01/11/2018
Προς : Υπουργό Υγείας
κ. Ξανθό Ανδρέα
Αθήνα, 1/11/2018
Θέμα: Κοινό ιατρείο διαφορετικών ειδικοτήτων
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Από ετών και από τη θεσμοθέτηση του ΠΔ 84/01 προβλέπονται οι κανόνες με τους οποίους αδειοδοτούνται οι φορείς ΠΦΥ. Από το 2012 η αδειοδότηση αυτών έχει περιέλθει στους οικείους Ιατρικούς συλλόγους. Βάσει των κείμενων διατάξεων προβλέπεται να υπάρχει κοινό ιατρείο για ιατρούς της ίδιας ειδικότητας δηλαδή να μπορούν 2 ή και περισσότεροι ιατροί της ίδιας ειδικότητας να χρησιμοποιούν το ίδιο ιατρείο διαφορετικές ώρες. Το ίδιο όμως δεν προβλέπεται σε ιατρούς διαφορετικών ειδικοτήτων γεγονός που δυσκολεύει στην άσκηση του επαγγέλματος αφού ανεβάζει το κόστος λειτουργίας. Δεν είναι κατανοητό γιατί να απαγορεύεται πχ σε ένα παθολόγο, σε ένα καρδιολόγο ή πνευμονολόγο να έχουν το ίδιο κοινό ιατρείο διαφορετικές ώρες και ημέρες αφού προφανώς πρόκειται για συναφείς ειδικότητες που παρέχουν κλινικό έργο. Είναι αντιληπτό ότι μια τέτοια ρύθμιση θα ελαττώσει σε μεγάλο βαθμό το κόστος λειτουργίας αφού πολλοί ιατροί θα μπορούν να μοιράζονται το κόστος λειτουργίας ενός ιατρείου με κοινή γραμματέα γεγονός που θα βελτιώσει και τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς πάντα φυσικά μέσα στους μετρικούς κανόνες που διέπονται από το ΠΔ 84/01.Για το ίδιο θέμα υπάρχει και αίτημα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών από μακρού αλλά και άλλων φορέων των ιατρών.
Κατόπιν των ανωτέρω ζητούμε να είναι δυνατή η χορήγηση μιας κοινής άδειας λειτουργίας σε δύο ή περισσότερους ιατρούς της αυτής ή άλλης ειδικότητας, στη περίπτωση που χρησιμοποιούν τον ίδιο χώρο και τον ίδιο εξοπλισμό αλλά σε καθορισμένους διαφορετικούς χρόνους υποδοχής των ασθενών
Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας.
Μετά τιμής
Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Φ.Ν. Πατσουράκος Δημόπουλος Βασίλειος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Argirios Argiriou:
Too good to be true?
28/01/2021 Health Daily.
Κοινό Ιατρείο από Γιατρούς Διαφορετικών Ειδικοτήτων.
Τροπολογία του Υπουργείου Υγείας.
Με τροπολογία του υπουργείου Υγείας
που κατατέθηκε χθες συμπληρώνονται
οι διατάξεις που διέπουν τη λειτουργία
των ιδιωτικών φορέων πρωτοβάθμιας
φροντίδας υγείας, με στόχο να
στηριχθούν οι νέοι επιστήμονες που
αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες δυσκολίες
στο επαγγελματικό τους ξεκίνημα.
Με την τροπολογία ορίζεται ότι κοινό
ιατρείο μπορούν να διατηρούν και
ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, εφόσον
για τη λειτουργία του φορέα δεν
απαιτείται ειδικός ή/και διαφορετικός
εξοπλισμός από τις κανονιστικές
διατάξεις. Για τους φορείς ΠΦΥ
ορίζεται ως προϋπόθεση καλής
λειτουργίας τους ο πιστοποιημένα
επαρκής αερισμός και φωτισμός
και προβλέπεται και η δυνατότητα
παρέκκλισης για τη χορήγηση
βεβαίωσης καλής λειτουργίας τους.
Ανεξαρτήτως δικαιούχου, ορίζεται
ως επιστημονικά υπεύθυνος, ιατρός
αντίστοιχης ειδικότητας ή οδοντίατρος,
που χρησιμοποιεί νομίμως ειδικό
επιστημονικό εξοπλισμό.
Η παρουσία του επιστημονικά
υπευθύνου ή του νομίμου
αντικαταστάτη του κάθε φορέα ή
τμήματος φορέα Πρωτοβάθμιας
Φροντίδας Υγείας είναι υποχρεωτική
καθ' όλο το ωράριο λειτουργίας του.
Με απόφαση του Υπουργού Υγείας,
μετά από γνώμη του ΚΕΣΥ, ορίζονται
οι ιατρικές ειδικότητες, για τις οποίες
είναι δυνατή η χορήγηση κοινής
βεβαίωσης λειτουργίας.
Argirios Argiriou:
31/01/2021
Δικαιώθηκε η μάχη του ΙΣΑ, για την τροποποίηση του Π.Δ 84/01 και για το κοινό ιατρείο διαφορετικών ιατρικών ειδικοτήτων.
Γ.Πατούλης: «Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας καθώς ο Υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας, αφουγκράστηκε την αγωνία του ιατρικού κόσμου και ικανοποίησε ένα πάγιο αίτημα ΙΣΑ»
Ο ΙΣΑ εκφράζει την ικανοποίησή του γιατί δικαιώθηκε το δίκαιο αίτημά του να δοθεί δυνατότητα, σε γιατρούς διαφορετικών ειδικοτήτων να διατηρούν κοινό ιατρείο. Μέχρι σήμερα τη δυνατότητα αυτή είχαν μόνο γιατροί της ίδιας ειδικότητας.
Μετά από προσωπική παρέμβαση του Προέδρου του ΙΣΑ κ. Γ. Πατούλη, στο πλαίσιο της πρόσφατης συνάντησής του, με τον Υπουργό Υγείας Β.Κικίλια σε συνέχεια επιστολών που είχε στείλει ο ΙΣΑ επί σειρά ετών, για το θέμα (πατήστε Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος και Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος)- εντάχθηκε σχετική διάταξη στο πρόσφατο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος).
Ειδικότερα, οι κύριες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου προβλέπουν:
(α) την υποχρεωτική παρουσία του επιστημονικά υπευθύνου ή του αντικαταστάτη του καθ΄ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του φορέα.
(β) τη δυνατότητα σύστασης κοινού ιατρείου και από ιατρούς διαφορετικών ειδικοτήτων, όπως θα προσδιοριστεί με Υπουργική απόφαση, μετά από γνώμη του ΚΕΣΥ.
(γ) βελτίωση των προϋποθέσεων για αδειοδότηση φορέων Π.Φ.Υ σύμφωνα με το αίτημα του ΙΣΑ.
Σχολιάζοντας το θέμα, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης τόνισε τα εξής:
«Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας καθώς ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας αφουγκράστηκε την αγωνία του ιατρικού κόσμου και ικανοποίησε ένα πάγιο αίτημα ΙΣΑ ,την παροχή δυνατότητας κυρίως σε νέους ιατρούς να λειτουργούν με συναδέλφους τους άλλης ειδικότητας κοινό ιατρείο, δηλαδή σε κοινό χώρο, αλλά διαφορετικές ώρες, όταν από τις σχετικές διατάξεις δεν απαιτείται ειδικός ή ιδιαίτερος εξοπλισμός. Η ρύθμιση αυτή δίνει μια σημαντική οικονομική ανάσα στον ιατρικό κόσμο του ιδιωτικού τομέα που αγωνίζεται να επιβιώσει μέσα στην κρίση και ειδικά για στους νέους γιατρούς τους οποίους η πολιτεία οφείλει να στηρίξει.»
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΣΑ θα ενεργήσει άμεσα για την έκδοση της απαιτούμενης υπουργικής απόφασης προκειμένου η διάταξη να υλοποιηθεί.
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΙΣΑ
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση