Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
25 Νοεμβρίου 2024, 11:45:20

Αποστολέας Θέμα: Οικογενειακός ιατρός: Δικαίωμα. όχι υποχρέωση  (Αναγνώστηκε 42311 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

12 Ιουλίου 2019, 19:04:36
Αναγνώστηκε 42311 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Το να επιλέγεις έναν ιατρό που εμπιστεύεσαι και να συμπορεύεται μαζί σου αναλαμβάνοντας την υγεία σου δεν είναι κάτι που γίνεται με το ζόρι. Αν δεν το θέλει ο πολίτης ή ο γιατρός δεν θα δουλέψει ποτέ. Και δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ίδιοι, ούτε έχουμε και πολλούς ιατρούς σε ανάλογες ειδικότητες για να υπάρξει "εκβιασμός". Το τι έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση είναι η απόδειξη των όσων λέω.

Ταυτόχρονα, η Ελλάδα πάσχει από έλλειψη κάθε μορφής δεδομένων σε επίπεδο πρωτοβάθμιας και δημόσιας υγείας (public health, όχι government sector) με ότι συνέπειες έχει αυτό στο σχεδιασμό, στην επιτήρηση νοσολογικών καταστάσεων και σε αποφάσεις αποζημίωσης θεραπειών. Τα δεδομένα της ΗΔΙΚΑ και της Ηλ.Συνταγογράφησης μόνο ως Big Garbage μπορούν να θεωρηθούν με τις απαιτήσεις του ΕΟΠΥΥ και την αδυναμία διασταύρωσης των δεδομένων. Η πολιτεία χρειάζεται ένα υγειονομικό σύμμαχο σε αυτό τον τον τομέα, ένα ιατρό αναφοράς για τον πολίτη, ένα υπεύθυνο άνθρωπο για την υγεία του πολίτη.

Μπορείς να έχεις την επανάσταση σε μια απόφαση; Ιστορικά, η απάντηση είναι όχι. Μόνο μια σοβαρή καταστροφή ή ένας πόλεμος δίνει την δυνατότητα να επανεκκινήσεις ένα σύστημα από την αρχή. Θα πρέπει να αφουγκραστείς τις ανάγκες του πολίτη και τις δυνατότητες της "αγοράς". Θα πρέπει να συντονίσεις δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να συνεργαστούν. Τους θέλεις όλους. Δεν θέλεις μόνο γιατρούς κρατικούς ή ιδιωτικούς, θέλεις και άλλα επαγγέλματα υγείας, αλλά θέλεις και καλούς αναλυτές και επαγγέλματα πληροφορικής. Η επιτυχία του συντονισμού περνάει μόνο από την μαζική χρήση της πληροφορικής στην υγεία. Δεν θα το πω σαν καθηγητής ή σαν ειδικός, θα το πω σαν απλός πολίτης:

Ο απλός πολίτης, ακόμη κι ο υγιής, έχει κάποιες καθημερινές ανάγκες φροντίδας υγείας που τις λύνει αποσπασματικά δεξιά και αριστερά με τον πιο τζάμπα γιατρό που μπορεί να βρει. Από την ανανέωση του διπλώματος οδήγησης του, μέχρι το χαρτί για γυμναστήριο, βεβαιώσεις για χίλιες περιπτώσεις και ιστορίες. Από μια γρίπη που θα πάει μόνος του να πάρει ότι αντιβίωση βρει από το φαρμακείο και θα ψάχνει μετά γιατρό να την γράψει, την χρόνια συνταγογραφία του, το τσεκαπ του, και ότι άλλο σκεφτεί ως πρόληψη ή του δημιουργηθεί ως ανάγκη. Αν δώσεις, δωρεάν ένα σταθερό γιατρό για αυτά, έχεις πετύχει δύο σημαντικά πράγματα: α) Την ασφάλεια του πολίτη ότι για καθετί που θα βρει μπροστά του θα έχει ένα σύμβουλο και ένα αποκούμπι, και που θα του μειώνει την αγωνία και την αβεβαιότητα. β) Έχεις ένα δίκτυο γιατρών, που μπορεί να σου οργανώσει τον πληθυσμό, να έχεις τον πρώτο βήμα για ηλεκτρονικό φάκελο (σε συνεργασία με τα νοσκομεία), και να αρχίσεις να έχεις σοβαρά στοιχεία. Τότε μόνο θα πετύχεις πρόληψη. Αυτό είναι το πρώτο βήμα, μετά θα βάλεις το pay for perfomance για να παρέχεις και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

Και ερχόμαστε στο κόστος. Θα έχουν καλύτερο αποτέλεσμα τα χρήματα σου σαν κράτος εάν έχεις group practices δηλαδή ομάδες ιατρών που συνεργάζονται. Είτε σε μικρά πολυιατρεία είτε σε κοινωφελείς συνεργατικές επιχειρήσεις, είτε ακόμη και με τις ΤόΜΥ. Θα μπορείς να ζητήσεις συνέχεια στη φροντίδα, μεγαλύτερη κάλυψη ωραρίου, αντιμετώπιση επειγόντων. Και εάν θέλεις να υπάρχει χρόνος και σωστή αντιμετώπιση του πολίτη, το όριο 2250 πολιτών ανά οικογενειακό ιατρό, ήρθε η ώρα να περάσει στην κακή ιστορία της χώρας μας. Ας ακολουθήσουμε ότι κάνουν στο εξωτερικό και ότι έχουν αξιολογήσει οι μελέτες σε αυτά τα κράτη: Ανώτατο όριο τα 1700 άτομα με μέγιστο προτεινόμενο μέγεθος τα 1500 άτομα ανά οικογενειακό ιατρό. Αυτό λένε οι αξιολογήσεις, οι επιστημονικές μελέτες και τα απλά μαθηματικά, υπολογίζοντας χρόνο και ανάγκες των πολιτών.

Πηγή: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

Λέξεις κλειδιά: οικογενειακός ιατρός 
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
78 Απαντήσεις
30008 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 4 Νοεμβρίου 2014, 16:09:53
από Denominator
11 Απαντήσεις
82866 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 20 Σεπτεμβρίου 2022, 18:40:49
από Argirios Argiriou
1 Απαντήσεις
28684 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 15 Νοεμβρίου 2018, 22:20:05
από anasm
2 Απαντήσεις
65662 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 20 Μαΐου 2020, 21:10:57
από Ορθοπαιδικός
1 Απαντήσεις
38845 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 29 Ιανουαρίου 2020, 14:06:16
από pzogr