Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
19 Δεκεμβρίου 2024, 16:44:00

Αποστολέας Θέμα: Η Guardian αλλάζει τη γλώσσα που χρησιμοποιεί για το περιβάλλον.  (Αναγνώστηκε 8267 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

23 Μαΐου 2019, 17:40:56
Αναγνώστηκε 8267 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
22/05/2019

H φρασεολογία με την οποία η Guardian θα καλύπτει στο εξής τα θέματα του περιβάλλοντος αλλάζει. Και τούτο γιατί, όπως λέει η βρετανική εφημερίδα, θέλει να αποτυπώνει και να μεταδίδει στον αναγνώστη με μεγαλύτερη ακρίβεια την κρίση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο πλανήτης.

Αντί λοιπόν για «κλιματική αλλαγή» (climate change) προτιμά το «κλιματική έκτακτη ανάγκη» (climate emergency) ή «κλιματική κρίση» (climate crisis), ενώ αντικαθιστά το σχετικά ήπιο «global warming» με το «global heating» για την άνοδο της θερμοκρασίας στον πλανήτη. Οι παλαιοί όροι δεν απαγορεύονται, αλλά η σύσταση της διευθύντριας σύνταξης, Κάθριν Βάινερ, στους συντάκτες είναι σαφής και συγκεκριμένη.

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα είμαστε επιστημονικά ακριβείς, επικοινωνώντας παράλληλα ξεκάθαρα με τους αναγνώστες σε αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα» τόνισε η ίδια και εξήγησε: «Η φράση κλιματική αλλαγή, για παράδειγμα, ακούγεται μάλλον παθητική και ήπια, την ώρα που οι επιστήμονες μιλούν για μία καταστροφή για την ανθρωπότητα». Όπως επισήμανε ολοένα και περισσότεροι επιστήμονες και οργανισμοί αντικαθιστούν την ορολογία, χρησιμοποιώντας πιο «δυνατή» γλώσσα για να περιγράψουν την κατάσταση, στην οποία έχουμε βρεθεί.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, πράγματι μίλησε για «κλιματική κρίση» τον Σεπτέμβριο, προσθέτοντας: «Αντιμετωπίζουμε άμεση υπαρξιακή απειλή». Ο επιστήμονας Χανς Γιοαχίμ Σελνουμπερ, πρώην σύμβουλος της Άγκελα Μέρκελ, της Ε.Ε. και του Πάπα, επίσης χρησιμοποιεί τη φράση «κλιματική κρίση». «Καθώς η κρίση κλιμακώνεται στον φυσικό μας κόσμο, αρνούμαστε να αγνοήσουμε την κλιματική καταστροφή και την εξαφάνιση των ειδών. Για την Guardian τα ρεπορτάζ για το περιβάλλον είναι προτεραιότητα» ξεκαθαρίζει η διευθύντρια της εφημερίδας.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
3 Απαντήσεις
19176 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 23 Απριλίου 2009, 14:20:03
από orfeo
56 Απαντήσεις
213926 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 9 Δεκεμβρίου 2024, 19:20:01
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
2736 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 22 Σεπτεμβρίου 2012, 20:09:22
από anastasios theodoridis
0 Απαντήσεις
13231 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 12 Απριλίου 2013, 15:27:43
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
9502 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 6 Μαρτίου 2020, 22:34:53
από Argirios Argiriou