Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
14 Νοεμβρίου 2024, 18:05:23

Ψηφοφορία

Είστε υπέρ ή κατά της διάθεσης μη αποζημιούμενων από τα Ταμεία φαρμάκων ("ΜΗΣΥΦΑ") από τα σούπερ μάρκετ;

Υπέρ
Κατά

Αποστολέας Θέμα: ΜΗΣΥΦΑ στα super market  (Αναγνώστηκε 138867 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

19 Ιουλίου 2016, 21:59:50
Απάντηση #330
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Γιατί πάνε σιγά-σιγά και με τόσο μικρό ποσοστό, μην τυχόν και.. θυμώσουν οι φαρμακοποιοί μια προστατεύομενη απ' το κράτος συντεχνία ;

Πάντως, ένα θετικό είναι ότι λόγω του μειωμένου τζίρου τελευταία, κάποιοι αναγκάζοναι και πάνε σε ακριτικές περιοχές...

4 Νοεμβρίου 2016, 10:36:56
Απάντηση #331
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Ο κατάλογος των ΓΕ.ΔΙ.ΦΑ σύμφωνα με τον ΕΟΦ:

Ανάρτηση Ενδεικτικού Καταλόγου Δραστικών Ουσιών (Μορφές, Περιεκτικότητες και Συσκευασίες) που δύνανται να ενταχθούν στο άρθρο 68 του Ν.4389/2016 (ΓΕ.ΔΙ.ΦΑ.) στο σύνδεσμο Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος)
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

4 Νοεμβρίου 2016, 12:38:54
Απάντηση #332
Αποσυνδεδεμένος

GirousisN


Κουτί με 4 ρανιτιδίνες των 75  ;D. Γιατί τέτοια κατάχρηση βρε παιδιά? Θα γελάνε και τα εγγόνια του Λούρυ...
Μας πήρε και 4 χρόνια και 3 κυβερνήσεις για να γίνει.
« Τελευταία τροποποίηση: 4 Νοεμβρίου 2016, 12:44:27 από GirousisN »

4 Νοεμβρίου 2016, 13:02:45
Απάντηση #333
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Κουτί με 4 ρανιτιδίνες των 75  ;D. Γιατί τέτοια κατάχρηση βρε παιδιά? Θα γελάνε και τα εγγόνια του Λούρυ...
Μας πήρε και 4 χρόνια και 3 κυβερνήσεις για να γίνει.
Ναι, το είδα κι εγώ...
Δεν πειράζει, δοσολογία 4x2 και θα φεύγεις με καμιά δεκαριά κουτιά.
Άραγε θα έχει προσφορές MEGA PACK?
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

4 Νοεμβρίου 2016, 14:13:04
Απάντηση #334
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ναι, το είδα κι εγώ...
Δεν πειράζει, δοσολογία 4x2 και θα φεύγεις με καμιά δεκαριά κουτιά.
Άραγε θα έχει προσφορές MEGA PACK?

Μα δοσολογία δεν χρειάζεται να γράψει κανείς από την στιγμή που τα φάρμακα αυτά δεν θα απαιτούν συνταγή.

Το πρόβλημα είναι ότι τέτοιες συσκευασίες θα κάνουν την τιμή ανά δισκίο πολύ πιο ακριβή από ότι στο φαρμακείο (όπου έτσι και αλλιώς τα παίρνουν, αν θέλουν, και εκεί χωρίς συνταγή).

Οπότε η απελευθέρωση των ΜΗΣΥΦΑ είναι να' χαμε να λέγαμε...

Ίσα ίσα για να ρίξουμε στάχτη στα μάτια της Τρόικας (συγνώμη, των θεσμών, ήθελα να πω...).
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

7 Φεβρουαρίου 2017, 12:30:16
Απάντηση #335
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


   Η γνωστή ταχύτητα στη δικαιοσύνη μας "θύμισε" παλιότερες εποχές που δεν έχουν παρέλθει...
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου αναμένεται να καθίσει αύριο το πρωί ιδιοκτήτης σούπερ μάρκετ στον Εύοσμο, ο οποίος πιάστηκε να πωλεί παρανόμως παυσίπονα χάπια (depon).
Health Report

Το περιστατικό συνέβη στις αρχές του 2014, αλλά η υπόθεση εκδικάζεται αύριο (νομίζεις... θα πάρει μάλλον αναβολή) στο Γ’ Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, ενώ ως μάρτυρες έχουν κληθεί να καταθέσουν ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Κυριάκος Θεοδοσιάδης και ο γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Διονύσης Ευγενίδης.

Η παράνομη δράση του εν λόγω σούπερ μάρκετ είχε αποκαλυφθεί μετά από καταγγελία που έγινε στον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), ο οποίος ενημέρωσε αμέσως το Τμήμα Φαρμάκων – Φαρμακείων της Διεύθυνσης Υγιεινής της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.


Ακολούθησαν έλεγχοι από μικτό κλιμάκιο της Διεύθυνσης Υγιεινής και του ΦΣΘ, οπότε και διαπιστώθηκε η παράνομη πώληση των συγκεκριμένων σκευασμάτων, τα οποία αποσύρθηκαν και η υπόθεση πήρε τη δικαστική οδό.

Μάλιστα, βάσει του ισχύοντος νόμου, το ελάχιστο πρόστιμο που εκτιμάται ότι θα κληθεί να πληρώσει ο ιδιοκτήτης του σουπερμάρκετ είναι 30.000 ευρώ και το ανώτερο 50.000 ευρώ. Επιπλέον, σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο κυμαίνεται από 50.000 – 200.000 ευρώ με απόφαση του δ.σ. του ΕΟΦ.

«Το συγκεκριμένο σούπερ μάρκετ, που δεν ανήκει σε γνωστή αλυσίδα (όποιος είναι μόνος του τον τρώει ο ... Κούλης), πουλούσε παράνομα παυσίπονα, τύπου depon, (προσοχή στη λάθος θέση του κόματος μετά το παυσίπονα που υπονοεί "παράνομα παυσίπονα"- κανονικά θα έπρεπε να ήταν μετά το παράνομα) τα οποία είχε προμηθευτεί από κάποιον χονδρέμπορο. Έγινε καταγγελία στο Σύλλογο και το διερευνήσαμε αμέσως.

Προς το παρόν, ακόμη και με το νέο νόμο που ανοίγει το δρόμο για την πώληση μέρους των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων και από σούπερ μάρκετ, η πώληση αυτών των συγκεκριμένων φαρμάκων εκτός φαρμακείων υπόκειται σε περιορισμούς και γίνεται υπό σημαντικές προϋποθέσεις.

Μία απ’ αυτές είναι η ίδια η φαρμακοβιομηχανία που τα παράγει να επιτρέπει την πώλησή τους εκτός φαρμακείων, κάτι που δεν ισχύει σε αυτή την περίπτωση», εξηγεί ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Κυριάκος Θεοδοσιάδης.


   Αν είναι για 50 χήνες πρόστιμο, ο επιχειρηματίας θα πάρει όσες αναβολές μπορεί και στο μεταξύ θα πτωχεύσει. Μια χαρά λύση...
« Τελευταία τροποποίηση: 7 Φεβρουαρίου 2017, 12:35:06 από Ορθοπαιδικός »

8 Φεβρουαρίου 2017, 16:31:33
Απάντηση #336
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Παράθεση
πουλούσε παράνομα παυσίπονα, τύπου depon, (προσοχή στη λάθος θέση του κόματος μετά το παυσίπονα που υπονοεί "παράνομα παυσίπονα"- κανονικά θα έπρεπε να ήταν μετά το παράνομα) τα οποία είχε προμηθευτεί από κάποιον χονδρέμπορο.
Μπορεί να μου πείτε πως μπορεί κάποιος επιχειρηματίας (όχι  φαρμακοποιός) να προμηθευτεί depon από κάποιον χονδρέμπορο;
Ποιοι είναι αυτοί οι χονδρέμποροι;

(στην περίπτωσή μας διαμαρτύρονται οι μεσάζοντες αν δεν κάνω λάθος; )

4 Ιουλίου 2017, 20:22:25
Απάντηση #337
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
04/07/2017
Βασιλική Κουρλιμπίνη
vicky.kourlibini@capital.gr


Πραγματικότητα αποτελεί πλέον η απελευθέρωση της τιμής των φαρμάκων για τα οποία δεν απαιτείται ιατρική συνταγή για την αγορά τους από τα φαρμακεία- όπως παυσίπονα, αντιπυρετικά, ρινικά σκευάσματα, αναλγητικές κρέμες (τα λεγόμενα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα- ΜΗΣΥΦΑ).

Ήδη το υπουργείο Υγείας ανέβασε στην ιστοσελίδα του τον κατάλογο με τις ενδεικτικές τιμές λιανικής πώλησης των συγκεκριμένων σκευασμάτων, ενώ με απόφαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού που αναρτήθηκε στη Διαύγεια καθορίζεται η διαδικασία της ενδεικτικής τιμολόγησης και της ανώτατης νοσοκομειακής τιμής, καθώς και ο τρόπος διάθεσής τους.

Όπως όμως διευκρινίζεται στην υπουργική απόφαση, η αναγραφή της ενδεικτικής λιανικής τιμής είναι μεν υποχρεωτική (όλες οι φαρμακευτικές εταιρείες που έχουν την άδεια κυκλοφορίας ή παράγουν τα μη συνταγογραφούμενα υποχρεούνται για τα προϊόντα που υπάρχουν στη  λίστα του υπουργείου Υγείας να αναγράφουν πάνω στην συσκευασία τη φράση "Ενδεικτική Τιμή Λιανικής Πώλησης"), εντούτοις  δεν είναι η υποχρεωτική η τιμή διάθεσης. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η πραγματική τιμή πώλησης θα μπορεί να αναπροσαρμόζεται- είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω- ανάλογα με την πολιτική κάθε φαρμακευτικής και τους δικαιούμενους τη διάθεση των ΜΗΣΥΦΑ.

Ενόψει της έκδοσης της απόφασης με την οποία απελευθερώνεται και επισήμως η τιμολόγηση των μη συνταγογραφούμενων, οι φαρμακευτικοί σύλλογοι όλο το προηγούμενο διάστημα μιλούσαν για επερχόμενες αυξήσεις στη λιανική τιμή των φαρμάκων. Από την άλλη πλευρά, στελέχη από το χώρου του φαρμάκου αναφέρουν πως ο ελεύθερος πλέον ανταγωνισμός στην αγορά- και με δεδομένο πως θα αναγράφεται λιανική τιμή- μπορεί να ρίξει τις τιμές. Μένει επίσης να ξεκαθαριστεί αν οι θεσμοί θα επιμείνουν μελλοντικά στο άνοιγμα της αγοράς του φαρμάκου και στη διάθεση τους και από μεγάλες αλυσίδες λιανικής, μια εξέλιξη που θα αλλάξει τα δεδομένα στον κλάδο.

Η βάση για την εξαγωγή της ενδεικτικής λιανικής τιμής, όπως τονίζεται στην απόφαση του Α. Ξανθού. διαμορφώνεται σύμφωνα με τα εξής κριτήρια: από το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών των κρατών -μελών της Ε.Ε, όπου βρέθηκε τιμή, και αν αυτό δεν είναι εφικτό, από το μέσο όρο των τιμών στα δύο κράτη μέλη, όπου βρέθηκε τιμή. Αν το φάρμακο τιμολογείται σε ένα μόνο κράτος, τότε λαμβάνεται η χαμηλότερη τιμή μεταξύ της ισχύουσας τιμής, εφόσον υπάρχει, και της τιμής που έχει στο άλλο κράτος. Τέλος αν δεν είναι δυνατή η εφαρμογή της προηγούμενης περίπτωσης, τότε το προϊόν θα τιμολογείται με βάση την συσχέτιση με όμοια ως προς τις δραστικές ουσίες, τις περιεκτικότητες και τις φαρμακοτεχνικές μορφές προϊόντα στην Ελλάδα. Η συσχέτιση μπορεί να γίνεται και με όμοια συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Σε ότι αφορά στα σκευάσματα που διατίθενται μέσω νοσοκομείων, αυτά θα λαμβάνουν την ίδια ή κατώτερη τιμή με αυτή των ομοίων ήδη κυκλοφορούντων προϊόντων ως προς τις δραστικές ουσίες, τις περιεκτικότητες και τις φαρμακοτεχνικές μορφές, η ανώτατη νοσοκομειακή τιμή θα είναι υποχρεωτική για την διάθεση τους και οι φαρμακευτικές θα μπορούν να τα πωλούν μόνο σε τιμή χαμηλότερη από την αναγραφόμενη και όχι παραπάνω.

Η λίστα του υπουργείου Υγείας με τις ενδεικτικές τιμές λιανικής και τις ανώτατες νοσοκομειακές θα αναθεωρείται δύο φορές το χρόνο. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, η πρώτη εφαρμογή της συνολικής αναθεώρησης του καταλόγου ΜΗΣΥΦΑ ορίζεται το αργότερο μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

15 Οκτωβρίου 2017, 18:02:47
Απάντηση #338
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Άδωνι, πατώνεις;

Τα σούπερ μάρκετ μέσα στον Δεκέμβριο θα διαθέτουν τα λεγόμενα Γενικής Διάθεσης Φάρμακα, όσα δηλαδή δεν χρειάζονται κάποιου είδους συνταγή

Δεν πάει καιρός που οι συνδικαλιστές των φαρμακοποιών διατράνωναν τη διάθεσή τους να μετατρέψουν τους χώρους τους σε «προεκλογικά κέντρα του ΣΥΡΙΖΑ» προκειμένου να αποτρέψουν την πώληση φαρμάκων εντός των σούπερ μάρκετ επειδή, δήθεν, θα έφερναν μεγάλες αυξήσεις στις τελικές τιμές και θα επιβάρυναν οικονομικά τους Ελληνες.

Οσο και αν οι ακραίες αυτές φωνές παραμερίστηκαν ακόμα και από τους ίδιους τους φαρμακοποιούς (ο κ. Κωνσταντίνος Λουράντος που έχει ήδη αποδοκιμαστεί είναι τέως πρόεδρος του κλάδου), μένει να δούμε τις αντιδράσεις τους τώρα που όντως οι τιμές ανέβηκαν -παρότι στην εξουσία είναι μια αριστερή κυβέρνηση- και ο δρόμος για την πώληση σκευασμάτων από τα σούπερ μάρκετ εντός των επόμενων μηνών δείχνει να ανοίγει.

Ειδικότερα, όπως έχει ήδη συμφωνηθεί από το προηγούμενο διάστημα, τα σούπερ μάρκετ μέσα στον Δεκέμβριο θα πάρουν τη σκυτάλη για να διαθέτουν τα λεγόμενα Γενικής Διάθεσης Φάρμακα, όσα δηλαδή δεν χρειάζονται κάποιου είδους συνταγή. Πρόκειται για μια εξέλιξη που προ ετών θα σήμαινε μεγάλης κλίμακας κινητοποίηση του κλάδου, ωστόσο τώρα δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι. Οι αντιδράσεις είναι υποτονικές, ενδεικτικές της υποκρισίας πολιτικών και συνδικαλιστών του χώρου. Πηγές αναφέρουν ότι ο ΕΟΦ κάνει τις πρώτες βολιδοσκοπήσεις, οι φαρμακευτικές εταιρείες ετοιμάζονται και η αγορά θα ανοίξει.
Η συγκεκριμένη αλλαγή εκτός των πολιτικών χαρακτηριστικών που διαθέτει, καθώς όλοι θυμούνται τις αντιρρήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και τη συμμαχία που είχε αναπτυχτεί στο πρότυπο όλων όσα συνέβησαν προ ημερών και με την ομάδα οδηγών ταξί υπό τον κ. Θύμιο Λυμπερόπουλο, αναμένεται να έχει θετικό αποτύπωμα στην αγορά, καθώς οι βιομηχανίες θα αυξήσουν τις πωλήσεις τους (ας μην ξεχνάμε ότι το φάρμακο είναι μια σημαντική πηγή εσόδων για τη δυναμική εγχώρια φαρμακοβιομηχανία), οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ θα τονώσουν επίσης τους τζίρους τους, ενώ και οι καταναλωτές θα έχουν μια σημαντική εναλλακτική λύση.

Ξεκάθαρα πάντως οι φαρμακοβιομηχανίες φαίνεται να υπολογίζουν πάρα πολύ στη νέα αυτή συνθήκη που διαμορφώνεται και αναμένεται να αλλάξει τα πάντα. Τα φάρμακα που θα παρουσιαστούν στα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι περίπου 200 -με τον αριθμό τους, όμως, να αυξάνεται μελλοντικά-, τα οποία θα αφορούν χαμηλής έντασης και επικινδυνότητας παθήσεις, όπως κεφαλαλγία, ναυτία, με απλές οδηγίες χρήσης.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

19 Ιουνίου 2019, 21:29:06
Απάντηση #339
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Άδωνι, πατώνεις;....
  Μου έχει λείψει ο Διακομιστής-ΕζεΤΡΟΛ με τις παρεμβάσεις του συνήθως εναντίον των φμφ (συχνά δικαιολογημένα, ενίοτε διαφωνούσα). Ας είναι....

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος Αποκαλυπτική έρευνα
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Κατακόρυφες αυξήσεις παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) που πωλούνται στη χώρα μας. Πρόκειται για φάρμακα που δε χρειάζονται συνταγή γιατρού και δεν αποζημιώνονται από την κοινωνική ασφάλιση, γεγονός που σημαίνει ότι οι ασθενείς τα πληρώνουν εξ ολοκλήρου από την τσέπη τους.

Τα τελευταία χρόνια οι τιμές τους παίρνουν συνεχώς την ανιούσα, αφού απελευθερώθηκαν έπειτα από υιοθέτηση των προτάσεων του ΟΟΣΑ οι οποίες μετατράπηκαν σε μνημονιακή υποχρέωση.

Αποκαλυπτική έρευνα που πραγματοποίησε ο Γιάννης Δαγρές μέλος ΔΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) αλλά και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), δείχνει ότι τελικώς οι προτάσεις του ΟΟΣΑ που εφαρμόσθηκαν στην Ελλάδα από Έλληνες αξιωματούχους, μόνο έβλαψαν τις τσέπες των ασθενών.

Σύμφωνα με τον κ.Δαγρέ, οι συντάκτες των μέτρων που οδήγησαν στην απελευθέρωση των τιμών των ΜΗΣΥΦΑ, «ήταν όλοι Έλληνες, υπάλληλοι-στελέχη είτε της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ελλάδας, είτε αξιωματούχοι του τότε Υπουργείου Ανάπτυξης, είτε του Ινστιτούτου Οικονομικών-Βιομηχανικών Ερευνών (Ι.Ο.Β.Ε.), με επικεφαλής αυτής της πολυπληθούς ομάδας Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου Ανάπτυξης».

Παρά τις αλλεπάλληλες και έντονες αντιδράσεις των φαρμακοποιών αλλά και τις προειδοποιήσεις τους ότι θα αυξηθούν οι τιμές των ΜΗΣΥΦΑ και δεν θα βοηθηθεί ο ανταγωνισμός όπως υποστήριζε ο ΟΟΣΑ, στην πράξη διεφάνη ξεκάθαρα ότι το μέτρο της απελευθέρωσης των τιμών ήταν καταστροφικό για τις τσέπες των ασθενών.

Το …χρηματιστήριο των ΜΗΣΥΦΑ
Όπως αναφέρεται στην αποκαλυπτική έρευνα που πραγματοποίησε ο Γιάννης Δαγρές, τα ΜΗΣΥΦΑ αποτελούνται από 1.582 εμπορικούς κωδικούς φαρμάκων (2016), εν πολλοίς όλοι με τις ίδιες δραστικές ουσίες, παρόμοιες, ή συνδυασμούς αυτών.
Θεραπευτικώς είναι φάρμακα αναλγητικά, αντιπυρετικά, αντικνησμώδη, αντιβηχικά, αντιαλλεργικά, υπακτικά, στοματικά διαλύματα και καραμέλες με φαρμακευτική δράση, τοπικά αντισηπτικά κλπ.

Διαχρονικά η αγορά των ΜΗΣΥΦΑ κυμαινόταν σε ύψος από 5-8%, σε σύγκριση με τη Δημόσια Φαρμακευτική Δαπάνη, στα 283 εκατομ. € το 2011, στα 258 εκατομ. € το 2012, για να πέσει στα 122 εκατομ. € το 2013 και έκτοτε να ανεβαίνει ελαφρώς σταδιακά μέχρι τα 161 εκατομ. € το 2016 (Πηγη: AESGP-ΕΦΕΧ 2017).

Η μέση τιμή ανά τεμάχιο κυμαινόταν μέχρι και το 2016, διαχρονικά, από τα 1,6 στα 2,3 €, αν και αυτό δεν αντικατοπτρίζει αξιόπιστα τη μέση (διάμεση) τιμή τους η οποία είναι υψηλότερη, καθώς δυσανάλογα μεγάλος όγκος τεμαχίων ΜΗΣΥΦΑ αφορούσαν πολύ φθηνά αναλγητικά-αντιπυρετικά δισκία με τιμή κάτω του 1 €.

Η Ελληνική Νομοθεσία μέχρι και το 2014 προέβλεπε ότι τα φάρμακα αυτά
– χορηγούνταν αποκλειστικά από τα Φαρμακεία, και
– τιμοδοτούνται με κρατικώς καθορισμένη εργοστασιακή, χονδρική και λιανική τιμή, όπως όλα τα φάρμακα.

Η 1η Έκθεση για την ανταγωνιστικότητα όμως, τον Νοέμβριο του 2013, σύστηνε για την Ελλάδα την υιοθέτηση σωρείας αλλαγών στο ρυθμιστικό πλαίσιο των ΜΗΣΥΦΑ.
Οι δύο (2) κυριότερες αλλαγές που πρότεινε η Έκθεση αυτή ήταν:
– Η άρση των περιορισμών στην τιμοδότηση των ΜΗΣΥΦΑ, με άλλα λόγια η απελευθέρωση της τιμής τους, και
– η άδεια να χορηγούνται αυτά και εκτός Φαρμακείων.

Η κεντρική ιδέα-επιχείρημα που πρόβαλε η Έκθεση για να δικαιολογήσει τις παραπάνω προτάσεις ήταν το γενικό και αόριστο σύνθημα-υπόσχεση κοινής οικονομικής φύσης ότι:
«η απελευθέρωση και οι αγορές θα μειώσει τις τιμές, θα φέρει ανάπτυξη και θα γεννήσει θέσεις εργασίας και θα κάνει πολλά καλά χωρίς να προκαλέσει κανένα κακό».

Τελικώς από τις 1-1-2017 η τιμή τους θα απελευθερωνόταν πλήρως.

Τα επιχειρήματα των φαρμακοποιών
Ωστόσο όπως υπενθυμίζει ο Γιάννης Δαγρές στην έρευνά του, τα επιχειρήματα των φαρμακοποιών ήταν πως οι τιμές των φαρμάκων αυτών, αν απελευθερωθούν όχι μόνο δεν θα φθηνύνουν, αλλά αντιθέτως θα ακριβύνουν και μάλιστα ανεξέλεγκτα, σε βάρος της τσέπης του κόσμου, ενώ σημείωναν ότι η διάθεση των ΜΗΣΥΦΑ και εκτός Φαρμακείων εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία.

Κατακόρυφες αυξήσεις
Τελικώς στην πράξη φάνηκε ξεκάθαρα ότι η αντίληψη του ΟΟΣΑ και όλων όσοι συμφωνούσαν με την απελευθέρωση τω τιμών ήταν απολύτως λανθασμένη. Και αυτό διότι φάνηκε ότι

Όπως εξηγεί στο HealthReport.gr ο Γιάννης Δαγρές: «Μόλις έλαβε χώρα η απελευθέρωση τιμών ΜΥΣΥΦΑ που πρότειναν οι Εκθέσεις ΟΟΣΑ, και σε έναν μόλις χρόνο (Αύγουστος 2017 – Αύγουστος 2018), προκάλεσαν αύξηση τιμών 17% μεσοσταθμικά (Σ.Σ.: συνολικά/συγκεντρωτικά στοιχεία στο 100% των κωδικών ΜΥΣΥΦΑ που κυκλοφορούν στην Ελλάδα – φαρμακαποθήκες & συνεταιρισμοί) σε σύγκριση με το παρελθόν όπου τις τιμές τις ρύθμιζε το Κράτος.

Ενώ πολλά ΜΥΣΥΦΑ, ειδικά τα ευρέως χρησιμοποιούμενα, είδαν τις νέες απελευθερωμένες πια τιμές τους να είναι ακριβότερες των παλαιών από 20% ως και 100% σε ορισμένες περιπτώσεις». Διαβάστε ΕΔΩ τις απίστευτες αυξήσεις που είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr έναν χρόνο μετά την απελευθέρωση των τιμών: «Αυξήσεις φωτιά στα φάρμακα χωρίς συνταγή μέσα σε έναν χρόνο! Παραδείγματα»

Παραδείγματα φωτιά
Ενδεικτική η περίπτωση γνωστής αλοιφής η οποία τον Μάιο του 2014 παρουσίασε αύξηση τιμής 32,46% με πρόσχημα μία απλή αλλαγή στο…καπάκι της συσκευασίας, όπως τονίζεται στην έρευνα του Γιάννη Δαγρέ.
Αντίστοιχα και σε άλλο προϊόν της ίδιας εταιρείας το οποίο έλαβε αύξηση στην τιμή του 163%.
Έτσι, σταδιακά και με άναρχη χρονικά σειρά, μόλις άρχισε η απελευθέρωση τιμών, εκατοντάδες είδη ΜΗΣΥΦΑ όπως αντιπυρετικά χάπια, αναλγητικά, σιρόπια για τον λαιμό και τον βήχα αναλγητικές αλοιφές κλπ., ακρίβυναν από 5% ως και 100%, ενώ σε μερικές περιπτώσεις η τιμή τους αυξήθηκε 2 και 3 φορές μέσα σε μόλις έναν χρόνο.

Η πολυσέλιδη έρευνα του Γιάννη Δαγρέ αναφέρει μάλιστα ότι ακόμη και η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) μόλις πριν λίγο καιρό δημοσιοποίησε τα συγκεντρωτικά στοιχεία της αναφορικά με τις δαπάνες υγείας των νοικοκυριών στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα οποία:

“Ο δείκτης τιμών καταναλωτή δείχνει αύξηση στις πληρωμές για περίθαλψη κατά 1,4% μέσα σε έναν χρόνο. Είναι υπερδιπλάσια από εκείνη του γενικού δείκτη (0,6%) και αποδίδεται “κυρίως στις τιμές στα φαρμακευτικά προϊόντα”.

Κατά τον κ.Δαγρέ η αύξηση αυτή αφορά στα ΜΗΣΥΦΑ και όχι στα συνταγογραφούμενα φάρμακα οι τιμές των οποίων μειώνονται.
« Τελευταία τροποποίηση: 19 Ιουνίου 2019, 21:30:46 από Ορθοπαιδικός »

Λέξεις κλειδιά: ΜΗΣΥΦΑ  super market 
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
30 Απαντήσεις
18746 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 10 Ιουνίου 2016, 20:34:22
από Ορθοπαιδικός
10 Απαντήσεις
12226 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 9 Ιανουαρίου 2016, 23:01:12
από Argirios Argiriou
2 Απαντήσεις
17061 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 12 Οκτωβρίου 2016, 02:10:03
από Αρχίατρος