Ένα δίπλωμα οδήγησης στην Ελλάδα είναι ευρωπαϊκό και αποδεκτό σε όλες τς χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαστε συνεπώς αναγκασμένοι να ακολουθούμε κάποιους γενικούς κανόνες που ισχύουν για όλη την ΕΕ. Στο υγειονομικό όμως τμήμα των κανόνων δεν είμαστε Ευρωπαίοι και αυτοσχεδιάζουμε:
Στην υπόλοιπη Ευρώπη οι πολίτες έχουν τον οικογενειακό τους ιατρό, ο οποίος μπορεί να είναι γενικός ιατρός, ίσως και παθολόγος, ακόμη και ανειδίκευτος σε κάποιες χώρες. Διαβάζοντας την μεταφρασμένη στα ελληνικά νομοθεσία που μεταφέρεται και στην Ελληνική νομοθεσία καταλαβαίνεις ότι ο υποψήφιος οδηγός παίρνει την βεβαίωση από τον οικογενειακό γιατρό του. Αυτός έχει το ιστορικό του, έχει αρχείο με τις παραπομπές και τις απαντήσεις άλλων ιατρών ειδικοτήτων και αυτός εκτιμά υγειονομικά μαζί με το οφθαλμίατρο την ικανότητα οδήγησης ή αποφασίζει την παραπομπή σε ειδικά κέντρα όπως το δικό μας ΙΝΙΟΧΟΣ. Και το πρόβλημα δεν είναι οι νέοι 18χρονοι αλλά οι ανανεώσεις διπλώματος στους επαγγελματίες και μετά την ηλικία των 65 ετών.
Στην Ελλάδα στο παρελθόν εκτός από τον οφθαλμίατρο, υγειονομική εξέταση και βεβαίωση έκαναν μόνο ιδιώτες συμβεβλημένοι ιατροί παθολόγοι και ο Γενικοί ιατροί. Επειδή η αποζημίωση για την εξέταση ήταν 10€, όλο και λιγότεροι γιατροί ενδιαφέρονταν για αυτή την ευθύνη. Έτσι, το ΦΕΚ/Α/148/2016 αποφασίζει ότι πλέον προστίθενται και γιατροί άλλων ειδικοτήτων πχ αιματολόγοι, γαστρεντερολόγοι, ενδοκρινολόγοι, ρευματολόγοι, πνευμονολόγοι, καρδιολόγοι και μάλιστα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και επισκέψεις στα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων για να εκδίδεται τέτοια βεβαίωση. Πέρα, από ότι οι αμοιβές στα απογευματινά είναι έως και 8 φορές πάνω από την αμοιβή που προβλέπεται, η όλη κατάσταση δημιούργησε μόνο προβλήματα στους πολίτες.
Η νομοθεσία όπως εφαρμόστηκε αντιμετωπίζει τους ιατρούς με παθολογικής αρχής ειδικότητα ως ανειδίκευτους: Ζητά να εξετάσουν τον υποψήφιο οδηγό ως απόφοιτοι ιατρικής και ως ειδικευμένοι κατά το τμήμα της ειδικότητας τους και να παραπέμψουν σε ιατρούς άλλων ειδικοτήτων για όλα τα υπόλοιπα νοσήματα που προβλέπεται ειδικός από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ενώ η Ευρωπαϊκή νομοθεσία, δεν απαιτεί άμεση παραπομπή αλλά αποδέχεται και πρόσφατη αξιολόγηση από ειδικό για συγκεκριμένες καταστάσεις, εμείς στην Ελλάδα που δεν έχουμε φάκελο υγείας και οργάνωση οικογενειακού ιατρού, απλά με χρέωση του ασθενή τον ξανατρέχουμε σε όλους. Προσοχή, όχι στο γιατρό ειδικότητας που τον παρακολουθεί αλλά μόνο σε συμβεβλημένο ιατρό της απαιτούμενης ειδικότητας που μπορεί να μην τον έχει δει ποτέ. Και φυσικά, ζητιέται να ελεγχθεί το βιβλιάριο υγείας, που όμως έχει πλέον καταργηθεί.......
Live your myth in GREECE!!!!!
ΥΓ. Δεν αναφέρθηκα στο θέμα των ερασιτεχνικών διπλωμάτων οδήγησης όπου μέχρι τα 65έτη δεν υπάρχει κανένας υπεύθυνος ιατρός να σε ελέγξει εάν συνεχίζεις να είσαι ικανός για να οδηγείς..... Ο Θεός των Ελλήνων ξέρει πάντα καλύτερα!