Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
8 Νοεμβρίου 2024, 16:46:41

Ψηφοφορία

Σκοπεύεστε να κάνετε το εμβόλιο για τη νέα γρίππη?

Σίγουρα ναι
7 (36.8%)
Το σκέφτομαι, μάλλον ναι
2 (10.5%)
Το σκέφτομαι, μάλλον όχι
3 (15.8%)
Σίγουρα όχι
7 (36.8%)

Σύνολο ψηφοφόρων: 19

Η ψηφοφορία έληξε: 26 Νοεμβρίου 2009, 00:44:59

Αποστολέας Θέμα: Swine flu (Influenza A- H1N1)  (Αναγνώστηκε 138569 φορές)

0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

11 Οκτωβρίου 2009, 20:28:34
Απάντηση #120
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Ευρωπαϊκή Οδηγία για την κοινή γρίπη

Μέχρι τις 15 Οκτωβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η παραλαβή περίπου τριών εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων εποχικής γρίπης. Ηδη, ανεξάρτητα από το πανδημικό εμβόλιο, έχει αρχίσει ο εμβολιασμός των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων, κανονικά, όπως κάθε χρόνο.

«Με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης», δήλωσε στην «Κ» ο αντιπρόεδρος του ΙΦΕΤ Γ. Κιοσές, «τα κράτη-μέλη πρέπει να υιοθετήσουν ένα σχέδιο εμβολιασμού όλων των ευαίσθητων ομάδων σε ποσοστό 75%, μέχρι το 2015. Στις ευαίσθητες ομάδες, περιλαμβάνεται ο πληθυσμός άνω των 65 ετών και όσοι πάσχουν από αναπνευστική ανεπάρκεια, καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, νεφρική και ηπατική ανεπάρκεια και ανοσοποιητικό σύνδρομο».

Στην οδηγία επισημαίνεται όχι μόνο το οικονομικό κόστος για τα ασφαλιστικά Ταμεία και τα νοσοκομεία από τη νοσηλεία των ασθενών, αλλά και το κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Ο μέσος όρος θανάτων την προηγούμενη δεκαετία υπολογίζεται σε 25 θανάτους ανά εκατό χιλιάδες κατοίκους. Το άμεσο κόστος αφορά τα φάρμακα, τις διαγνωστικές εξετάσεις και τη νοσηλεία, καθώς σε ένα μεγάλο ποσοστό ηλικιωμένων και ασθενών με χρόνια προβλήματα η γρίπη προκαλεί πνευμονία. Υπάρχει βέβαια και το έμμεσο κόστος από την απώλεια παραγωγικότητας και την απουσία από την εργασία. Εργαστηριακές δοκιμές και μελέτες έχουν δείξει ότι το εμβόλιο προστατεύει σε ποσοστά από 70% έως 90%, μειώνει τις εισαγωγές στα νοσοκομεία των ηλικιωμένων έως 27% και τον αριθμό των θανάτων που οφείλονται σε εποχική γρίπη έως 48%.

Ωστόσο, η κάλυψη του πληθυσμού των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης βρίσκεται ακόμη σε χαμηλά επίπεδα. Γι’ αυτό με τη συγκεκριμένη οδηγία προτείνεται στα κράτη-μέλη, η λήψη πρωτοβουλιών για την ενημέρωση του πληθυσμού, σχετικά με το όφελος του εμβολιασμού για την εποχική γρίπη.

Ιδιαίτερο βάρος πρέπει να δοθεί στον εμβολιασμό του υγειονομικού δυναμικού (γιατρών, φαρμακοποιών, νοσηλευτών), που στη χώρα μας δεν είναι επαρκής, για την προστασία των ασθενών.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

12 Οκτωβρίου 2009, 13:09:34
Απάντηση #121
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Με επιστολή του προς την κ. Γιαμαρέλλου (και κοινοποίηση προς την  κ. Υπουργό Υγείας), ο Πνευμονολόγος κ. Μπεχράκης εκφράζει επιφυλάξεις για τη χρήση του εμβολίου:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 12 Οκτωβρίου 2009, 14:10:11 από Ο διακοσμητής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

13 Οκτωβρίου 2009, 08:04:58
Απάντηση #122
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

15 Οκτωβρίου 2009, 16:55:41
Απάντηση #123
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Χθες βρέθηκα σε μια ομιλία που οργάνωσε ο ιατρικός σύλλογος Ηρακλείου και μίλησε ο καθ Αχ. Γκίκας.

Η αλήθεια ότι άκουσα πολλά ενδιαφέροντα πράγματα που αφορούν περισσότερο την Ευρώπη και ιδιαίτερα Ελλάδα και Κρήτη και λιγότερο τις ΗΠΑ που έχω συνηθίσει να διαβάζω.

Σε σχέση με αυτά που έχω ήδη γράψει, υπάρχει ήδη Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος όπου προτείνουν την διασταυρούμενη "ανοσία" που δεν είναι στην πραγματικότητα ανοσία αλλά μια διαφορετική κλινική εμφάνιση, πολύ πιο ήπια, συχνά και απύρετα ή μη κλινικά εμφανής. Βέβαία, το CDC την αποκήρυξε αμέσως και δήλωσε ότι δεν υπάρχει διασταυρούμενη ανοσία. Όμως, υπάρχουν δεδομένα πλέον σύμφωνα με τα οποία μόνο το 30% του πληθυσμού περιμένουμε να νοσήσει κλινικά ακόμη κι αν συγχρωτίζεται ολημερίς με ασθενείς από AH1N1/09. Αυτό φάνηκε και από τις παιδικές κατασκηνώσεις στην Κρήτη που εμφάνισαν επιβεβαιωμένα κρούσματα του AH1N1/09. To γιατί γίνεται αυτό είναι άγνωστο και φαίνεται ότι δεν είναι μόνο η "ανοσία" από τον AH1N1/57. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι έχουμε πολλά πράγματα να μάθουμε.

Από τα στατιστικά μέχρι στιγμής φαίνεται ότι οι θάνατοι αφορούν τις ηλικίες 25 έως 49 ετών με μεγαλύτερα ποσοστά στις 35 έως 49 ετών. Σε αυτές τις ηλικίες μεγάλο ρόλο παίζουν οι προδιαθεσικοί παράγοντες ανοσοκαταστολής αλλά σε ένα 10% των θανάτων αυτοί απουσιάζουν. Παράγοντες κινδύνου είναι: ανοσοκατασταλτικά και "ανοσορυθμιστικά", ΣΔ, παχυσαρκία με ΒΜΙ>30, άσθμα, καρδιοπάθειες, εγκυμοσύνη.

Κάποια πράγματα σχετικά με το εμβόλιο νομίζω ότι αξίζει να γραφτούν καθώς διαφέρουν λίγο από το CDC:
Το 2003 η ΕΕ αποφάσισε να αποσχιστεί από τον υπόλοιπο κόσμο και υιοθέτησε ένα ξεχωριστό τύπου εμβόλιο γνωστό ως Mock-up, ειδικά για τις περιπτώσεις επιδημιών γρίππης. Το συγκεκριμένο εμβόλιο δεν περιέχει εξασθενημένο ιό αλλά την Η1 ή αιμοσυγγολλητίνη του ιού. Το εμβόλιο αυτό δημιουργείται με ένα στέλεχος που δεν έχει προκαλέσει πανδημία, γίνονται κλινικές εφαρμογές ασφάλειας και αποτελεσματικότητας και λαμβάνει προέγκριση. Έτσι, όταν υπάρξει επιδημία το μόνο που αλλάζει είναι η αιμοσυγγολητίνη και ουσιαστικά η παραγωγή του είναι άμεση. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Δύο εμβόλια έχουν ήδη πάρει την τελική έγκριση έτσι και ένα τρίτο έρχεται να προστεθεί. Μπορείτε να δείτε και εδώ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Τα ερωτηματικά που τίθενται με αυτά είναι:
α) Η μισή δόση που περιέχουν με αντίστοιχη ύπαρξη "ενεργοποιητή του ανοσοποιητικού"
β) Η ύπαρξη της θειομεσάλης που περιέχει υδράργυρο και υπάρχουν πολλές συζητήσεις επ αυτού αν και έχουν δοθεί καθησυχαστικές θέσεις από εδώ: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Το ευχάριστο σας το κράτησα για το τέλος. Όπως θα δείτε και από τα γραφήματα του ΚΕΕΛ η επιδημία έχει κοπάσει για την Ελλάδα πρακτικά:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Το θέμα είναι από την ιστορία ότι κάποιες επιδημίες γρίπης κάνουν και δεύτερο κύμα. Η νέα θα κάνει; Κανείς δεν ξέρει μέχρι τώρα.
« Τελευταία τροποποίηση: 15 Οκτωβρίου 2009, 17:59:27 από Δ. Κουναλάκης »
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

15 Οκτωβρίου 2009, 17:42:55
Απάντηση #124
Αποσυνδεδεμένος

Βέρρας Οδυσσέας

Επώνυμοι
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Σε σχέση με αυτά που έχω ήδη γράψει, υπάρχει ήδη μια μελέτη για το Μεξικό όπου προτείνουν την διασταυρούμενη "ανοσία" που δεν είναι στην πραγματικότητα ανοσία αλλά μια διαφορετική κλινική εμφάνιση, πολύ πιο ήπια, συχνά και απύρετα ή μη κλινικά εμφανής. Βέβαία, το CDC την αποκήρυξε αμέσως και δήλωσε ότι δεν υπάρχει διασταυρούμενη ανοσία.

Απλά για ενημερωτικούς λόγους, αναφέρεστε στη μελέτη που έχω παραθέσει στην απάντηση 117 του παρόντος νήματος, ή σε κάποια άλλη;
Σιγά μην κλάψω, σιγά μη φοβηθώ!

15 Οκτωβρίου 2009, 17:56:02
Απάντηση #125
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Ναι σε αυτή αναφέρομαι.
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

18 Οκτωβρίου 2009, 00:19:11
Απάντηση #126
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Η γρίπη των χοίρων πέρασε από Αυστραλία

Του Θαναση Δριτσα*

Στις 8 Οκτωβρίου 2009 δημοσιεύθηκαν στο New England Journal of Medicine -το ευαγγέλιο της σύγχρονης κλινικής ιατρικής- τα πλήρη επιδημιολογικά δεδομένα που αφορούσαν την καταγραφή και έκβαση των κρουσμάτων γρίπης Η1Ν1 τα οποία χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε μονάδες εντατικής θεραπείας σε Αυστραλία-Νέα Ζηλανδία κατά τη διάρκεια του χειμώνα στο Νότιο Ημισφαίριο. Η στατιστική έδειξε ότι χρειάστηκαν νοσηλεία σε κρεβάτι εντατικής περίπου 28 περιπτώσεις για κάθε εκατομμύριο πληθυσμού από τους οποίους το 93% ήσαν άνθρωποι ηλικίας κάτω των 65 ετών. Από όσους νοσηλεύτηκαν σε κρεβάτι εντατικής θεραπείας το 65% χρειάστηκε μηχανικό αερισμό για κατά μέσον όρο 8 ημέρες και η μεγίστη απαίτηση για κλίνες εντατικής θεραπείας ήταν περίπου 7 κρεβάτια την ημέρα για κάθε εκατομμύριο πληθυσμού. Επίσης, τα στοιχεία έδειξαν ότι περίπου το 33% (δηλ. ένας στους τρεις ασθενείς) από όσους νοσηλεύτηκαν έπασχαν ήδη από χρόνιο νόσημα του αναπνευστικού συστήματος και επίσης όταν οι ασθενείς παρουσίαζαν πνευμονία, αυτή στο 49% των περιπτώσεων είχε αιτία μάλλον τον ίδιο τον Η1Ν1. Τελικά από όσους νοσηλεύτηκαν σε κρεβάτι εντατικής, περίπου το 14% κατέληξε. Αν προσεγγίσει κανείς με πρακτικό τρόπο τα στατιστικά της επιδημίας H1N1 στο Νότιο Ημισφαίριο θα οδηγηθεί στο εξής σχήμα: χρειάστηκαν νοσηλεία σε εντατική μονάδα περίπου 28 περιστατικά για κάθε εκατομμύριο πληθυσμού, από αυτά χρειάστηκαν μηχανική υποστήριξη της αναπνοής περίπου 18 και κατέληξαν περίπου 4 περιστατικά, πάντα ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Ακόμη οι συγγραφείς με σαφήνεια δηλώνουν ότι τα δεδομένα θνητότητας δεν φαίνεται να διαφέρουν από εκείνα μιας εποχικής γρίπης. Θα πρέπει να τονίσει κανείς ότι στη δημοσιευμένη αυτή εργασία αναφέρονται ανοιχτά (και αυτό αποτελεί απαράβατο κανόνα προκειμένου να δημοσιευθεί οτιδήποτε στο New England Journal of Medicine) οι πηγές επιδοτήσεων και οι σχέσεις κάποιων εκ των συγγραφέων με συγκεκριμένες φαρμακευτικές εταιρείες.

Αν θεωρητικά προεκτείνει κανείς τα δεδομένα αυτά στην ελληνική πραγματικότητα τότε θα οδηγηθεί σε μια πιθανότητα εισαγωγής σε εντατική θεραπεία (για όλους τους μήνες του επερχόμενου χειμώνα) περίπου 280 ατόμων αν θεωρήσουμε τον πληθυσμό της χώρας μας περίπου δέκα εκατομμύρια. Αν υποθέσουμε ότι θα χρειαστούμε το μέγιστο 7 κρεβάτια εντατικής την ημέρα ανά εκατομμύριο πληθυσμού (με τις εισαγωγές στο κόκκινο) τότε σε όλη την επικράτεια η μεγίστη πλήρωση που θα χρειαστούμε σε ημερήσιο επίπεδο είναι 70 κρεβάτια από τα οποία στα περίπου 45 θα χρειαστεί πιθανά μηχανικός αερισμός. Αδυνατώ λοιπόν να κατανοήσω με ποια βάση δεδομένων εντόπιοι λοιμωξιολόγοι και ειδικοί ομίλησαν περί ενός σεναρίου 500 και άνω κλινών εντατικής θεραπείας για την αντιμετώπιση του Η1Ν1 και τα καταστροφικά σενάρια περί συντριβής του συστήματος υγείας. Υπό συνθήκες ομαλής λειτουργίας και χωρίς καταστρατήγηση των κριτηρίων για εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας, που κανονικά θα πρέπει να αφορά μόνο όσους εμφανίζουν σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια, η γρίπη Η1Ν1 μάλλον δεν θα αποδιοργανώσει τη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Τον μεγαλύτερο κίνδυνο ίσως αποτελέσει η «προληπτική» και ανεύθυνη εισαγωγή απλών κρουσμάτων Η1Ν1 σε κρεβάτια εντατικής θεραπείας.

Είναι πολύ ενδιαφέροντα τα σχόλια του Επιτρόπου Υγείας της Νέας Υόρκης Thomas Farley (8 Οκτωβρίου 2009) ότι δεν παρατηρούνται πλέον κρούσματα στη Νέα Υόρκη και ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει πλέον μετάδοση της νόσου στην πόλη. Σύμφωνα με τον Επίτροπο Υγείας υπήρξαν 750.000 με 1.000.000 κρούσματα την άνοιξη που μας πέρασε, γεγονός που αναδεικνύει τη Νέα Υόρκη στην περισσότερο πληγείσα πόλη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι και πάρα πολλοί κάτοικοι της Νέας Υόρκης έχουν πλέον αναπτύξει ανοσία. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατο άρθρο των New York Times παρ' όλο που στη Νέα Υόρκη νόσησε φανερά μόνο το 10% των κατοίκων πιθανά έχει αναπτύξει ανοσία μέχρι και το 40% επειδή πολλά άτομα μπορεί να πέρασαν τη γρίπη στο πόδι. Δηλαδή, με απλά λόγια, το ποσοστό των ατόμων που έχουν αναπτύξει ανοσία είναι τόσο μεγάλο ώστε να εμποδίζεται η περαιτέρω μετάδοση της νόσου (τι ρόλο θα παίξει σε αυτή την περίπτωση ο εμβολιασμός;)

Ο μεγάλος κίνδυνος είναι ο παράγων φόβος και η διάχυτη τρομολαγνεία των ΜΜΕ, άλλωστε η ασθένεια του φόβου μπορεί να αποβεί περισσότερο καταστρεπτική από την ίδια την ασθένεια. Ελπίζουμε επίσης σε μια αντικειμενική και αξιόπιστη καταγραφή των δεδομένων της επιδημίας στην ελληνική επικράτεια έτσι ώστε να μπορέσουμε να μάθουμε σε βάθος την επιδημιολογική συμπεριφορά του Η1Ν1 και να αποφευχθεί έτσι κάθε μελλοντική πανδημία φόβου.

* Ο κ. Θανάσης Δρίτσας, (MD, FESC) είναι καρδιολόγος, στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

20 Οκτωβρίου 2009, 22:16:01
Απάντηση #127
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Εποχική γρίπη: Αναγκαίος ο εμβολιασμός στις ευπαθείς ομάδες

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Ευρωπαϊκή Επιστημονική Ομάδα Εργασίας για τη Γρίπη υπογραμμίζουν την ανάγκη συνέχισης εμβολιασμού έναντι της εποχικής γρίπης, παρά τον φετινό επιπλέον εμβολιασμό έναντι του νέου πανδημικού τύπου του Ιού (H1N1).

Στη διάρκεια της τελευταίας συνάντησης, τον Ιούλιο, οι επιστήμονες που απαρτίζουν τη Στρατηγική Συμβουλευτική Ομάδα δεν πρότειναν αλλαγές στις συστάσεις για τον εποχικό εμβολιασμό που έχουν εκδοθεί από τον ΠΟΥ. Ο πληθυσμός θα πρέπει να συνεχίσει τον εμβολιασμό έναντι της εποχικής γρίπης για αυτή τη χρονιά, όπως και κάθε άλλο χρόνο.

Στη χώρα μας το εμβόλιο συστήνεται: σε όλο τον πληθυσμό άνω των 60 ετών, σε όλα τα παιδιά ηλικίας από 6 μηνών έως 5 ετών, στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, σε εγκύους 2ου κα 3ου τριμήνου και σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου όπως: πάσχοντες με χρόνια καρδιοαναπνευστικά νοσήματα, με σακχαρώδη διαβήτη, με ανοσοκαταστολή κ.α

Συζητώντας την ιδιάζουσα κατάσταση με την ταυτόχρονη απειλή από τους τύπους των ιών που προκαλούν την εποχική και την πανδημική γρίπη τον χειμώνα που έρχεται, ο καθηγητής Ab Osterhaus, Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Ομάδας, δήλωσε: ‘καθώς οι εποχικοί τύποι του ιού συνεχίζουν να κυκλοφορούν, ο ετήσιος εμβολιασμός όλων των ευπαθών ομάδων έναντι της εποχικής γρίπης πρέπει να συνεχιστεί. Το πανδημικό εμβόλιο δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον ετήσιο εποχικό εμβολιασμό’.

Στην Ελλάδα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για την αποφυγή ταυτόχρονης νόσησης από τους δύο τύπους γρίπης συστήνει τον εμβολιασμό, πέραν όλων των άλλων ευπαθών ομάδων, και των υγιών παιδιών ηλικίας 6 μηνών έως 5 ετών με το εποχικό εμβόλιο.

Ο ΠΟΥ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν καλέσει τις χώρες να εξασφαλίσουν ότι το 75% του πληθυσμού που ανήκει στις ομάδες υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων και των ατόμων με συνοδά νοσήματα, θα εμβολιάζεται κάθε χρόνο έναντι της εποχικής γρίπης.

Κάθε ένας βρίσκεται σε κίνδυνο να κολλήσει και να μεταφέρει τη γρίπη. Όταν ένα άτομο μολύνεται, ο ιός μπορεί να αρχίσει να διασπείρεται σε άλλα άτομα ακόμη και 24 ώρες μετά, πριν ακόμη εκδηλωθεί κάποιο σύμπτωμα στο μολυσμένο άτομο. Το μισό του πληθυσμού με εποχική γρίπη δεν παρουσιάζει κανένα κλασικό σύμπτωμα, όμως παρ’ όλα αυτά μπορεί να μολύνει άλλα άτομα για περίοδο 5 έως 10 ημερών.

Ανάμεσα στους ηλικιωμένους, ο εποχικός εμβολιασμός εκτιμάται ότι μειώνει τη νοσηρότητα από τη γρίπη κατά 60% και τη θνητότητα από την γρίπη κατά 70-80%. Ανάμεσα στους υγιείς ηλικιωμένους, το εμβόλιο έχει δείξει να είναι πολύ αποτελεσματικό (70-90%) στη μείωση της νοσηρότητας και επίσης επιφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη που σχετίζονται με τη νόσο.

Οι τύποι του ιού της γρίπης αλλάζουν από εποχή σε εποχή και ο πληθυσμός ίσως έχει περιορισμένη προστασία έναντι των νέων τύπων του ιού που κυκλοφορούν. Αυτός είναι ο λόγος που υπάρχει ανάγκη για μία νέα σύνθεση του εποχικού εμβολίου γρίπης κάθε χρόνο αλλά και ο λόγος που ο εμβολιασμός θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.

Για το έτος 2009/10 η σύνθεση του εμβολίου περιλαμβάνει ένα νέο τύπο του ιού (B/Brisbane/60/2008), ακολουθώντας την παρατήρηση ότι μία επιδημία γρίπης τύπου Β λόγω αυτού του στελέχους ήταν κυρίαρχη τον προηγούμενο χειμώνα. Το Δίκτυο Παγκόσμιας Επιτήρησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας παρακολουθεί σταθερά τις αλλαγές στην κυκλοφορία των στελεχών γρίπης και συστήνει ποια τρία στελέχη είναι πιο πιθανό να απειλήσουν την ανθρώπινη υγεία την επόμενη χειμερινή περίοδο, ώστε να περιληφθούν στο εμβόλιο.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

21 Οκτωβρίου 2009, 19:35:40
Απάντηση #128
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Εγκύκλιος ΥΥΚΑ για Νέα Γρίπη

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

    Τηλ. 210.5205291-210.5200738

    Αθήνα 21 Οκτωβρίου 2009


    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


    Σε υλοποίηση των προτάσεων του Εθνικού Επιστημονικού και Επιχειρησιακού Συμβουλίου για την αντιμετώπιση της Νέας Γρίπης, από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης εκδόθηκε εγκύκλιος προς τα Υπουργεία :

   

    α) Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

    β) Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

    γ) Εργασίας και Κοινωνικής Προστασίας.

    δ) Πολιτισμού και Τουρισμού

    ε) Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

   

    Η εγκύκλιος αφορά «επικαιροποιημένες οδηγίες σχετικά με τα μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς της γρίπης Α Η1Ν1 στις Σχολικές Μονάδες και φορείς που προσφέρουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες». Ακολουθεί το κείμενο της εγκυκλίου :


   

    ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

   

    ΘΕΜΑ: «Επικαιροποιημένες οδηγίες σχετικά με τα μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς της γρίπης Α(Η1Ν1) στις Σχολικές Μονάδες και φορείς που προσφέρουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες»

    Σχετ.:

    1. Π.Δ. 95/2000 (ΦΕΚ 76 τ.Α΄ 10-3-2000): Οργανισμός του Υπουργείου Υγείας & Πρόνοιας.

    2. Ν.2519/1997 (ΦΕΚ 165 τ.Α΄ 21-8-97): Ανάπτυξη και εκσυγχρονισμός του Ε.Σ.Υ., οργάνωση των υγειονομικών υπηρεσιών, ρυθμίσεις για το φάρμακο και άλλες διατάξεις.

    3. Ν.3172/2003 (ΦΕΚ 197 τ.Α΄ 6-8-2003): Οργάνωση και εκσυγχρονισμός των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας και άλλες διατάξεις.

    4. Ν.3370/2005 (ΦΕΚ 176 τ.Α΄ 11-7-2005): Οργάνωση και λειτουργία των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας και άλλες διατάξεις.

    5. Απόφαση με ΑΠ Υ1/ΓΠοικ.104526/30-7-2009 (ΦΕΚ354/τ.Υ.Ε.Θ/13-8-2009):Συγκρότηση Εθνικού Επιστημονικού και Επιχειρησιακού Συμβουλίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας της γρίπης Α(Η1Ν1).

    6. Εγκύκλιος του Υ.Υ.Κ.Α. υπ’ αρ. πρωτ. Υ1/Γ.Π. οικ.57128/30-4-2009 σχετικά με τη γρίπη Α(Η1Ν1).

    7. Πρακτικά Συνεδρίασης της 7ης Αυγούστου 2009 της Εκτελεστικής Επιτροπής του Εθνικού Επιστημονικού & Επιχειρησιακού Συμβουλίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας της γρίπης Α(Η1Ν1).

    8. Πρακτικά Συνεδρίασης της 19ης Αυγούστου 2009 της Εκτελεστικής Επιτροπής του Εθνικού Επιστημονικού & Επιχειρησιακού Συμβουλίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας της γρίπης Α(Η1Ν1).

    9. Συνάντηση της 13ης Οκτωβρίου 2009 ομάδας εργασίας για την επικαιροποίηση των οδηγιών της με αρ.πρωτ.Υ1/Γ.Π.οικ.115501/27-8-2009 εγκυκλίου του ΥΥΚΑ «Μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς της γρίπης Α(Η1Ν1) στις Σχολικές Μονάδες και φορείς που προσφέρουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες» .

    10. Πρακτικά Συνεδρίασης της 15ης Οκτωβρίου 2009 της Ολομέλειας του Εθνικού Επιστημονικού & Επιχειρησιακού Συμβουλίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας της γρίπης Α(Η1Ν1).

   

    Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω σχετικά και τα επικρατούντα επιδημιολογικά δεδομένα , σας αποστέλλουμε εγκύκλιο με επικαιροποιημένες οδηγίες προς εφαρμογή. Για το λόγο αυτό, παρακαλούμε όπως την αποστείλετε άμεσα σε όλες τις Σχολικές Μονάδες καθώς και λοιπούς φορείς που προσφέρουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες.

    Στους σκοπούς της εγκυκλίου αυτής περιλαμβάνονται:

    -Η ενημέρωση των εργαζομένων, των παιδιών των σχολείων Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας εκπαίδευσης, των ΕΠΑΣ, όλων των Φροντιστηρίων και γενικότερα των πάσης φύσεως εκπαιδευτικών μονάδων της χώρας σε ό,τι αφορά τα συμπτώματα της γρίπης Α(Η1Ν1), τις απαραίτητες ενέργειες σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος και τα προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς του νέου ιού.

    -Η παροχή επικαιροποιημένων οδηγιών σχετικά με την αντιμετώπιση της επιδημίας γρίπης.

    Η παρούσα εγκύκλιος δύναται να τροποποιηθεί σύμφωνα με τις τρέχουσες εξελίξεις.

   

    Α. Κλινική συμπτωματολογία της γρίπης

    Η κλινική συμπτωματολογία της γρίπης περιλαμβάνει:

   

    Πυρετό (μεγαλύτερο ή ίσο με 38ο C) και ένα από τα παρακάτω συμπτώματα:

    Βήχα

    Πονόλαιμο

    Μυαλγίες

    Συνάχι

    Πονοκέφαλο

    Ρίγος

    Αίσθημα κόπωσης

    Διάρροια και εμέτους

   

    Τονίζεται ότι τα παιδιά, οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι των σχολείων που παρουσιάζουν γριπώδη συνδρομή, όπως περιγράφεται παραπάνω, πρέπει να παραμένουν στο σπίτι για όσες μέρες διαρκεί ο πυρετός και επιπλέον ακόμα ένα 24ωρο μετά την υποχώρησή του, χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών . Η προσκόμιση ιατρικού πιστοποιητικού/ βεβαίωσης για την επιστροφή του παιδιού στο σχολείο , δεν απαιτείται.

    Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν, να συμβουλεύουν τους γονείς και τα άτομα που ασχολούνται με τη φύλαξη παιδιών στο σπίτι να ελέγχουν καθημερινά τα παιδιά για την εμφάνιση συμπτωμάτων γρίπης , όπως αυτά περιγράφονται παραπάνω, πριν τα στείλουν στο σχολείο και εάν εμφανίζουν συμπτώματα να μην τα στέλνουν.

   

    Β. Συνιστώμενες ενέργειες προετοιμασίας κάθε σχολικής μονάδας για την αντιμετώπιση επιδημίας γρίπης:

    1. Ορισμός υπευθύνου και ομάδας για την εφαρμογή των διατάξεων αυτής της εγκυκλίου:

    · Σε κάθε Εκπαιδευτική Μονάδα πρέπει να ορισθεί ομάδα με έναν υπεύθυνο «Συντονιστή γρίπης» για την εφαρμογή και την τήρηση των διατάξεων αυτής της εγκυκλίου. Η ομάδα να είναι τριμελής με επικεφαλής το θεσμικά υπεύθυνο Διευθυντή της Εκπαιδευτικής Μονάδας και για τα Νηπιαγωγεία τον Προϊστάμενο. Στην ομάδα συμμετέχουν ο Υποδιευθυντής ή Αναπληρωτής Δ/ντής ή οι αρχαιότεροι εκπαιδευτικοί. Από το ρόλο αυτό πρέπει να αποκλείονται, γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης και άτομα με χρόνιο νόσημα που κατατάσσονται σε ομάδα υψηλού κινδύνου(Πίνακας1).

    · Εφιστάται η προσοχή κάθε εκπαιδευτικού για την τήρηση των σχετικών οδηγιών που αναφέρονται στην εγκύκλιο, ο οποίος κάνει συστάσεις στους μαθητές και ενημερώνει σχετικά τη συντονιστική ομάδα.

    · Η παραπάνω ομάδα οφείλει να οργανώνει τις «Διαδικασίες Πρόληψης και Αντιμετώπισης της γρίπης» στη συγκεκριμένη εκπαιδευτική μονάδα, με βάση τις γενικές οδηγίες της παρούσας εγκυκλίου, λαμβάνοντας υπόψη και τις ιδιαιτερότητες του χώρου. Οδηγίες για την οργάνωση αυτών των Διαδικασιών περιέχονται στο Παράρτημα Α.

   

    Στα καθήκοντα του Συντονιστή της ομάδας κάθε εκπαιδευτικής μονάδας περιλαμβάνεται η μέριμνα για :

    1. Την παραμονή του ασθενούς παιδιού σε χώρο όπου δε θα έρχεται σε επαφή με άλλα άτομα.

    2. Την καταγραφή των απουσιών λόγω γρίπης των παιδιών και του προσωπικού του σχολείου. Η καταγραφή αυτή πρέπει να γίνεται με τρόπο απλό και ταυτόχρονα ακριβή όπου θα αναφέρεται ο αριθμός των παιδιών που απουσίασαν ολόκληρη την ημέρα, κατά τάξη, ανεξαρτήτως τμημάτων καθώς και ο αριθμός των εκπαιδευτικών. Τα στοιχεία αυτά θα συγκεντρώνει και αξιολογεί το Υπουργείο Παιδείας, Δια βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων και θα είναι στη διάθεση του ΕΚΕΠΥ, του ΚΕΕΛΠΝΟ και της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας / Διεύθυνση Δημόσιας Υγιεινής του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

    3. Την εξασφάλιση άμεσης και απρόσκοπτης επικοινωνίας με τις ακόλουθες Υπηρεσίες:

    · Τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας , Δια βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων για την επίλυση θεμάτων οργάνωσης και λειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

    · Τις Τοπικές Αρχές Δημόσιας Υγείας (Δ/νσεις Δημόσιας Υγείας της οικείας Νομαρχίας).

    · Τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας / Διεύθυνση Δημόσιας Υγιεινής, ΕΚΕΠΥ και ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ).

    · Επισημαίνεται ότι, για την ενημέρωση σχετικά με τη γρίπη Α(Η1Ν1) τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι τα εξής: 1135 ή 210-5222339 ή 210-5212054.

    4. Την εξασφάλιση επικαιροποιημένης λίστας με τα ονόματα, τα τηλέφωνα, τις διευθύνσεις των γονέων όλων των παιδιών και των εργαζομένων στις σχολικές μονάδες.

    5. Την εποπτεία του προσωπικού καθαριότητας και της εκπαίδευσής του σύμφωνα με το περιεχόμενο της παρούσας εγκυκλίου και των παραρτημάτων αυτής, και

    6. Τη δραστηριοποίηση των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, όπου υπάρχουν, για την εθελοντική αλληλοϋποστήριξη, έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι γονείς των ασθενών παιδιών που πρέπει να παραμείνουν, ένα χρονικό διάστημα, κατ’ οίκον υπό την επίβλεψη ενηλίκου.

   

   

    2. Περιγραφή δράσεων

    1. Σε τακτά χρονικά διαστήματα να γίνεται ενημέρωση, από την τριμελή ομάδα, των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γονέων για τις διαδικασίες πρόληψης και αντιμετώπισης της γρίπης Α(Η1Ν1) που έχουν οριστεί στη συγκεκριμένη εκπαιδευτική μονάδα.

    2. Έλεγχος του συστήματος ύδρευσης και αποχέτευσης έτσι ώστε να αποκατασταθούν άμεσα τυχόν βλάβες.

    3. Μέριμνα ώστε οι νιπτήρες στις τουαλέτες και στο προαύλιο να διαθέτουν πάντα φιάλη με υγρό σαπούνι και χάρτινες πετσέτες μιας χρήσης, οι οποίες πρέπει να απορρίπτονται σε κάδους που θα είναι δίπλα στους νιπτήρες.

    4. Μέριμνα ώστε όλοι οι κάδοι απορριμμάτων να διαθέτουν ποδοκίνητο καπάκι και να περιέχουν πλαστική σακούλα μιας χρήσης.

    5. Εφοδιασμός κάθε εκπαιδευτικής μονάδας με επαρκή ποσότητα υλικού, απαραίτητου για την πρόληψη διασποράς της νέας γρίπης, όπως αυτό περιγράφεται στο Παράρτημα Β.

    6. Επιμελής και συχνός καθαρισμός των αντικειμένων κοινής χρήσης (πχ.μπάλες, σκυτάλες, πληκτρολόγιο και ποντίκι των ηλεκτρονικών υπολογιστών κ.α.).

    7. Ειδικά για τις εκπαιδευτικές μονάδες που χρησιμοποιούν λεωφορεία μεταφοράς, πρέπει να υπάρχει μέριμνα τόσο για τον επαρκή αερισμό όσο και για την καθαριότητα των οχημάτων πριν και μετά την επιβίβαση των παιδιών.

   

    Σημ.: Λαμβάνοντας υπόψη τα επικρατούντα επιδημιολογικά δεδομένα, είναι δυνατό να πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές δραστηριότητες που προϋποθέτουν παραμονή σε κλειστούς χώρους , όπως επισκέψεις σε μουσεία , θέατρα κ.α

   

    Γ. Απαραίτητες ενέργειες σε περίπτωση εκδήλωσης συμπτωμάτων γρίπης από παιδί ή εργαζόμενο στην εκπαιδευτική μονάδα:


   

    1. Παιδιά που εμφανίζουν τα προαναφερόμενα συμπτώματα γρίπης αναμένουν, σε χώρο όπου δε θα έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα, μέχρι να τα παραλάβουν οι γονείς τους. Οι γονείς ή οι κηδεμόνες των ασθενών παιδιών θα πρέπει να ειδοποιούνται αμέσως, με σκοπό την απομάκρυνση αυτών από το σχολείο. Ο χώρος όπου παρέμεινε το παιδί πρέπει να καθαρίζεται, μετά την αποχώρησή του, από το προσωπικό καθαριότητας που θα χρησιμοποιεί γάντια και στολή εργασίας. Κοινά καθαριστικά, δηλ. υγρό σαπούνι και νερό αρκούν για τον καθαρισμό, ενώ εάν υπάρξουν εμέσματα, ούρα ή άλλες εκκρίσεις θα πρέπει τον καθαρισμό να ακολουθήσει απολύμανση για την οποία θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί διάλυμα χλωρίνης 10%(1 μέρος χλωρίνης αραιωμένο σε 10 μέρη νερού) ή αλκοολούχο αντισηπτικό. (βλέπε Κεφ. Δ.2 )

   

    2. Στις εξαιρετικές περιπτώσεις που θα χρειαστεί χορήγηση αντιπυρετικού, δίδεται μόνο παρακεταμόλη σε δοσολογία σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσεως.

   

    Δ. Προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς της νέας γρίπης στις Εκπαιδευτικές Μονάδες


   

    Τα προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς της νέας γρίπης περιλαμβάνουν αφενός οδηγίες ατομικής υγιεινής και αφετέρου οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης χώρων, επιφανειών και αντικειμένων. Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να ακολουθούν τις οδηγίες ατομικής υγιεινής και ταυτόχρονα να φροντίζουν ώστε οι οδηγίες αυτές να τηρούνται και από τα παιδιά. Οι οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης απευθύνονται σε όλο το προσωπικό, αλλά ιδιαίτερα στο βοηθητικό προσωπικό (π.χ. καθαρίστριες).

    Το προσωπικό καθαριότητας θα πρέπει να εξασφαλίζει την τήρηση των κανόνων υγιεινής που προβλέπονται στην παρούσα εγκύκλιο.

   

    1. Οδηγίες ατομικής υγιεινής:


    · Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από τον ιό.

    · Αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.

    · Σε βήχα ή φτέρνισμα , κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντηλο . Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντηλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση τόσο από τα παιδιά όσο και από το προσωπικό μέσα στους κάδους απορριμμάτων.

    · Απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα.

    · Τακτικό πλύσιμο των χεριών των παιδιών και των εργαζομένων με υγρό σαπούνι και νερό. Ακολουθεί προσεκτικό στέγνωμα των χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης οι οποίες θα απορρίπτονται στους κάδους απορριμμάτων. Η διαδικασία πλυσίματος των χεριών περιγράφεται εικονογραφημένη στο Παράρτημα Δ.

    Τα παιδιά και οι εργαζόμενοι στην εκπαιδευτική μονάδα μπορούν εναλλακτικά να χρησιμοποιούν αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντηλα με αλκοόλη. Συνιστάται καλό τρίψιμο των χεριών μέχρι το αντισηπτικό να στεγνώσει. Το μπουκάλι με το αλκοολούχο διάλυμα (με αντλία έγχυσης και βάση) πρέπει να βρίσκεται σε κάθε αίθουσα διδασκαλίας, κοντά στην έξοδο, και να χρησιμοποιείται υπό την εποπτεία του εκπαιδευτικού της τάξης.

    Τα χέρια πρέπει να πλένονται καλά οπωσδήποτε πριν τη λήψη τροφής.

    Οι παραπάνω οδηγίες πρέπει να τηρούνται αυστηρά και από το προσωπικό των κυλικείων.

 
    2. Οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης:

    1. Συστηματικός και επαρκής αερισμός όλων των χώρων κυρίως στα διαλείμματα.

    2. Πέρα από τις συνήθεις εργασίες καθαρισμού, χρειάζεται συχνός καθαρισμός των λείων επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά (π.χ. πόμολα, χερούλια, κουπαστή από σκάλες ή κιγκλίδωμα, βρύσες κλπ) με κοινά καθαριστικά, δηλαδή υγρό σαπούνι και νερό, ή διάλυμα οικιακής χλωρίνης 10% (1 μέρος οικιακής χλωρίνης αραιωμένο σε 10 μέρη νερό) ή αλκοολούχο αντισηπτικό. Σημειώνεται ότι οι εργασίες καθαρισμού πρέπει να γίνονται με χρήση γαντιών και στολή εργασίας. Στο Παράρτημα Γ παρέχονται οδηγίες για τη σωστή χρήση των μέσων ατομικής προστασίας.

    3. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στον καθαρισμό των αντικειμένων και των επιφανειών με τις οποίες ήρθε σε επαφή άτομο που εμφάνισε συμπτώματα γρίπης.

    4. Οι πλαστικές σακούλες των κάδων, όταν γεμίζουν, πρέπει να δένονται σφικτά και να απομακρύνονται αμέσως. Τονίζεται ότι, το προσωπικό όταν καθαρίζει θα πρέπει να φοράει γάντια και στολή εργασίας. Τα γάντια μετά τη χρήση τους πρέπει να απορρίπτονται αμέσως στις πλαστικές σακούλες των κάδων απορριμμάτων και να μη γίνονται προσπάθειες καθαρισμού τους, πχ. πλύσιμο των γαντιών μιας χρήσης και επαναχρησιμοποίησή τους.

    5. Επισημαίνεται ότι, η χρήση γαντιών μια χρήσης δεν αντικαθιστά σε καμιά περίπτωση το πλύσιμο των χεριών.

   

   
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

22 Οκτωβρίου 2009, 13:20:42
Απάντηση #129
Αποσυνδεδεμένος

eliastheod


εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο (23-δύναμο)

  Έχω την αίσθηση ότι υπάρχει μια σύγχυση στους ασθενείς, αλλά και στους γιατρούς για το χρόνο επανεμβολιασμού με το εμβόλιο του πνευμονιοκόκκου. Έχει περάσει, λανθασμένα η άποψη σε μερικούς, ότι χρειάζεται επανάληψη της δόσης ανά πενταετία, σε όλους τους ασθενείς.
  Παραθέτω κάποια στοιχεία που βρήκα στη βιβλιογραφία. Δυστυχώς δεν βρήκα κάτι στα ελληνικά. Στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού νομίζω το τοπίο είναι λίγο θολό.
  Έχει κάποιος διαφορετική άποψη;

22 Οκτωβρίου 2009, 19:49:15
Απάντηση #130
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Πολύ σωστό το ερώτημα του eliastheod και περιμένω κι εγώ κάτι διαφωτιστικό. Αυτό που ήξερα είναι ότι ο εμβολιασμός για τον πνευμονιόκοκκο γίνεται άπαξ, αλλά μπορώ να καταλάβω ότι "κάποιοι" θα ισχυριστούν ότι μετά από μια 5ετία πέφτει ο τίτλος των αντισωμάτων άρα πρέπει να επαναληφθεί, μπλα, μπλα.... (23 ευρώ ανά εμβόλιο είναι αυτά, ένα για κάθε στέλεχος  :D )

Επίσης, σε Αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρθηκε πρόσφατα η περίπτωση μιας 25χρονης που ανέπτυξε δυστονία 10 ημέρες μετά από τον εμβολιασμό της για εποχική γρίππη: (Το βίντεο μπορεί να είναι λίγο σοκαριστικό)
feature=player_embedded
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

22 Οκτωβρίου 2009, 20:19:59
Απάντηση #131
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Δείτε το παρακάτω link προέρχεται από το CDC και έχει απαντήσεις σχεδόν στα πάντα:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Είναι στα αγγλικά αλλά δυστυχώς αυτή είναι η γλώσσα της ιατρικής, όπως σπουδάζεις ιατρική στο πανεπιστήμιο μαθαίνεις και αγγλικά. Το ένα από τα δύο δεν σε κάνει ιατρό ζώντας στην Ελλάδα (σε άλλες χώρες, πέφτει η μεταφραση της μετάφρασης άμεσα. Ίσως θα άξιζαν να μην κάνουν συμπόσια οι συνδικαλό-πρόεδρο-επιστήμονες μας και να δίναν λεφτά για να μεταφραστούν τέτοια ιατρικά κείμενα, αλλά ποιος θέλει να παράγει έργο σήμερα.... και ποιος θα το διαβάσει.... η κοιλιά να είναι γεμάτη.... η δική μου γουργουρίζει...).

Βασικά, υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό σχετικά με την ανοσολογική μνήμη στον συγκεκριμενο εμβολιασμό με αποτέλεσμα, οι άνω των 65 ετών να θεωρούμε ότι πρέπει να το επαναλμβάνουν κάθε 5 χρόνια. Έχει παρατηρηθεί ότι σε κάποιους κάτω των 65 ετών η ανοσολογική μνήμη διαρκεί περίπου 10 χρόνια και μειώνεται με την ηλικία.

Να δω εάν θα προλάβω να πάρω σύνταξη πριν υπάρξει σοβαρή επιστημονική εταιρία γενικής ιατρικής στην Ελλάδα που να έχει δημοσιευμένη επιστημονικά τεκμηριωμένη άποψη για 1000 τέτοια θέματα...
« Τελευταία τροποποίηση: 22 Οκτωβρίου 2009, 20:37:01 από Δ. Κουναλάκης »
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

22 Οκτωβρίου 2009, 21:53:24
Απάντηση #132
Αποσυνδεδεμένος

eliastheod


Μα το site που παραθέτετε κ.Κουναλάκη, αυτό ακριβώς λέει
ότι ΔΕΝ επανεμβολιάζουμε κάθε 5 χρόνια αυτούς που είναι >65χρ.
επανεμβολιάζουμε μόνο κάποιες κατηγορίες που για το cdc είναι:
The revaccination recommendations were modified slightly by ACIP in their 1997 statement (MMWR 1997; 46[RR-8]:1-24). Revaccination with pneumococcal polysaccharide vaccine is not routinely recommended for all healthy persons age 65 years and older. A one-time revaccination should be considered for adults at highest risk for serious pneumococcal infection and persons likely to have a rapid decline in antibody levels, provided at least five years have passed since receipt of the first dose of pneumococcal vaccine. Persons at highest risk include children age two years and older and adults with functional or anatomic asplenia, HIV infection, leukemia, lymphoma, Hodgkin's disease, multiple myeloma, generalized malignancy, chronic renal failure, nephrotic syndrome, or other conditions associated with immunosuppression (such as organ or bone marrow transplantation), and those receiving immunosuppressive chemotherapy, including long-term corticosteroids. Persons age 65 years and older should be administered a second dose of pneumococcal vaccine if they received the vaccine more than five years previously, and were less than age 65 years at the time of the first dose.
Νομίζω ότι είναι αναλυτικός και κατατοπιστικός ο πίνακας από το oregon που παρέθεσα
Επίσης επισυνάπτω το paper του ACIP

22 Οκτωβρίου 2009, 23:58:58
Απάντηση #133
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Δεν διαφωνώ μαζί σας.... Η αλήθεια είναι ότι έτσι όπως το έγραψα έχετε κάθε δίκιο, καθώς μπορεί να θεωρηθεί ως οδηγία ενώ είναι μια πρακτική που βασίζεται στο γεγονός ότι ένα 20-40% των άνω των 65 ετών δεν κατορθώνει να αποκτήσει ανοσία με το υπάρχον σχήμα από τις οδηγίες.

Από την άλλη όμως δεν υπάρχουν δεδομένα ότι επανεμβολιάζοντας τους μειώνεις αυτό το ποσοστό.

Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

23 Οκτωβρίου 2009, 00:23:20
Απάντηση #134
Αποσυνδεδεμένος

πρώτη & καλύτερη

Ιατροί
Κανένας ασθενής δε χρειάζεται πάνω από 2 δόσεις, ακόμα και αυτοί με ασπληνία, κλπ. Κατά τα άλλα, είναι αυτά που γράφει ο eliastheod (από το λινκ του κ. Κουναλάκη).

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
2638 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 26 Ιανουαρίου 2009, 12:17:49
από Raptor
0 Απαντήσεις
2613 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 24 Νοεμβρίου 2009, 15:57:15
από Raptor
6 Απαντήσεις
6962 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Φεβρουαρίου 2012, 21:12:16
από Δ. Κουναλάκης
0 Απαντήσεις
2498 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 30 Σεπτεμβρίου 2012, 08:46:47
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
3358 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 3 Οκτωβρίου 2019, 21:22:53
από Argirios Argiriou