Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Νοεμβρίου 2024, 22:12:08

Ψηφοφορία

Σκοπεύεστε να κάνετε το εμβόλιο για τη νέα γρίππη?

Σίγουρα ναι
7 (36.8%)
Το σκέφτομαι, μάλλον ναι
2 (10.5%)
Το σκέφτομαι, μάλλον όχι
3 (15.8%)
Σίγουρα όχι
7 (36.8%)

Σύνολο ψηφοφόρων: 19

Η ψηφοφορία έληξε: 26 Νοεμβρίου 2009, 00:44:59

Αποστολέας Θέμα: Swine flu (Influenza A- H1N1)  (Αναγνώστηκε 139166 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

1 Δεκεμβρίου 2009, 13:02:52
Απάντηση #180
Αποσυνδεδεμένος

Raptor

Ιατροί
Στην Φιλανδια ο εμβολιασμός είναι εθελοντικος.

Swine flu vaccination
Why is getting vaccinated a good idea?

Most people infected with swine flu suffer only mild symptoms, but some may also develop a more serious illness, even young and healthy people. Swine flu may also lead to complications, such as pneumonia and bronchitis, and ear infections in children.

The single best way to protect yourself against swine flu and its complications is to get vaccinated. Taking the vaccine also helps prevent the spread of the virus. The vaccine is a pandemic-specific vaccine, developed especially against the swine flu virus, which means the vaccine’s effectiveness is good. It takes about two weeks for the flu vaccine to take effect and provide protection.

Swine flu vaccination in Finland will be on a voluntary basis and free of charge. The swine flu vaccine is not available from pharmacies. The swine flu vaccine is available at dates and locations announced separately by local health centres.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
"Success is getting what you want" "Happiness is wanting what you get"
"The secret of happiness is not found in seeking more, but in the capacity to enjoy less."

2 Δεκεμβρίου 2009, 21:53:33
Απάντηση #181
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Πάνω απ' όλα μετράει η οργάνωση....

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

5 Δεκεμβρίου 2009, 09:24:09
Απάντηση #182
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Σε προχθεσινή Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απολογείται για τον υπερβολικό θόρυβο γύρω από τη γρίππη:

"Ο Π.Ο.Υ. έχει αξιολογήσει συστηματικά τις επιπτώσεις της τρέχουσας πανδημία γρίπης ως μέτρια. Ο Π.Ο.Υ. υπενθύμισε με συνέπεια στην ιατρική κοινότητα, δημόσια, και μέσω των μέσων ενημέρωσης, ότι η εμπειρία από τη συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών δείχνει ότι περνούν ήπια γριππώδη συνδρομή και ανακτούν πλήρως μέσα σε μια εβδομάδα, έστω και αν δεν λάβουν καμιά μορφή ιατρικής περίθαλψης. Ο Π.Ο.Υ. πάγια συνιστά την αποφυγή τυχόν περιορισμών σε ταξίδια ή το εμπόριο. Αν και η εξέλιξη των ιών της γρίπης είναι εμφανώς απρόβλεπτη, εκφράζεται η ελπίδα ότι αυτή η μέτρια επίδραση θα συνεχιστεί καθ όλη τη διάρκεια της πανδημίας."

Επίσης, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, απολογείται για τους δεσμούς γιατρών και φαρμακευτικής βιομηχανίας.

Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

5 Δεκεμβρίου 2009, 11:17:08
Απάντηση #183
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Επιτροπή Πανδημίας νέας γρίπης - Παρενέργειες από το εμβόλιο

Η πρώτη αναφορά για τις παρενέργειες που εμφάνισαν όσοι εμβολιάστηκαν με το νέο εμβόλιο για τον ιό Η1Ν1 παρουσιάστηκαν σήμερα από την Επιτροπή πανδημίας της γρίπης. Η καθηγήτρια κ. Ελένη Γιαμαρέλου είπε ότι έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα 110 παρενέργειες στο σύνολο 200.000 ανθρώπων που έχουν εμβολιαστεί. Οι παρενέργειες αυτές είναι ήπιες στο συντριπτικό ποσοστό τους. Είκοσι αφορούσαν την εμφάνιση πυρετού, 12 πονοκεφάλου, έξι εμβολιασθέντες εκδήλωσαν αϋπνίες και όλα τα υπόλοιπα άτομα αιμωδίες. Σε μία περίπτωση καταγράφηκε παρατεταμένο τρέμουλο μετά τον εμβολιασμό, αλλά η ασθενής έπασχε από νευρολογική νόσο και όπως είπε η κ. Γιαμαρέλου, αναμένει τη γνωμάτευση του νευρολόγου τις προσεχείς ημέρες. Η επιτροπή εμβολιασμού αναφερόμενη και σε ένα άλλο ζήτημα που έχει προκύψει με τις λίστες αναμονής που έχουν καταγραφεί σε κάποια νοσοκομεία προκειμένου να γίνουν εμβολιασμοί, συνέστησε στις υπηρεσίες να μην κλείνουν ραντεβού, αλλά να εξυπηρετούν όσο κόσμο περισσότερο μπορούν. Όσον αφορά τις εκτιμήσεις των ειδικών, αυτές ανεβάζουν τον αριθμό των θανάτων από τη νέα γρίπη στους ενενήντα. Ήδη έχουν πεθάνει 26 άνθρωποι στη χώρα μας, ενώ 31 άτομα νοσηλεύονται στις ΜΕΘ από τα οποία δύο είναι παιδιά και δύο έγκυοι.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

6 Δεκεμβρίου 2009, 12:29:18
Απάντηση #184
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Πώς η Αυστραλία κέρδισε τη μάχη

Μια γρίπη ήταν και πέρασε... Η Αυστραλία ζει σήμερα ένα από τα πιο ήσυχα καλοκαίρια της, έχοντας αφήσει πίσω αυτόν που θα μείνει γνωστός και ως «χειμώνας της πανδημικής γρίπης». Η «σύγκρουση» με τον Η1Ν1 υπήρξε σκληρή, δόθηκε χωρίς την «ασπίδα» του εμβολίου (δεν είχε ετοιμαστεί ακόμα) και διήρκεσε περίπου 18 εβδομάδες –η Αυστραλία όμως μπορεί να υπερηφανεύεται ότι εξήλθε από αυτήν όχι μόνο πιο ισχυρή, αλλά και με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Παρά τους αρχικούς φόβους για χιλιάδες νεκρούς, φέτος καταγράφηκαν λιγότεροι θάνατοι από γρίπη απ’ ό, τι πέρυσι. Ποιο ήταν το «μυστικό»; Και τι μαθήματα μπορούμε να διδαχθούμε εμείς που μόλις τώρα εισερχόμαστε στην πιο δύσκολη φάση της κρίσης;

Η «Κ» παρουσιάζει την πλέον επικαιροποιημένη ανάλυση της μάχης της Αυστραλίας με τη νέα γρίπη, που παρουσιάστηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα από τον διευθυντή των υγειονομικών φορέων της χώρας (Chief Medical Officer), καθηγητή Τζιμ Μπίσοπ. Οπως εξηγεί ο κ. Μπίσοπ, όταν, στις 25 Απριλίου 2009, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε τον πρώτο συναγερμό, η Αυστραλία έθεσε άμεσα σε εφαρμογή το σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση πανδημίας γρίπης. Για τις επόμενες έξι εβδομάδες ίσχυαν μέτρα πρόληψης στα σύνορα, με στόχο να «καθυστερήσει» η έναρξη της κρίσης.

Το πρώτο κύμα της πανδημίας στην Αυστραλία διήρκεσε από τα μέσα Μαΐου έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Τη «χειρότερη» εβδομάδα για τη χώρα, στα τέλη Ιουλίου, οι 34 από τις 1.000 επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία και τους ιδιώτες γιατρούς αφορούσαν ασθενείς με συμπτώματα γρίπης. Tην ίδια περίοδο, ο νέος ιός είχε επικρατήσει της κοινής γρίπης: το 90% των θετικών δειγμάτων για γρίπη αφορούσαν το στέλεχος Η1Ν1.

Ωστόσο, η αποχή από σχολείο και εργασία κυμάνθηκε στα ίδια επίπεδα με του 2007, χρονιά που η Αυστραλία είχε βιώσει την τελευταία έξαρση γρίπης. (Το κλείσιμο των σχολείων απαιτήθηκε μόνο σε ορισμένες περιοχές.) Εισαγωγή και νοσηλεία χρειάστηκε να κάνουν 23 στους 100.000, ενώ μόλις το 13% εξ αυτών εισήχθησαν στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Ο μέσος χρόνος νοσηλείας ήταν τρεις ημέρες – για το 19% των ασθενών απαιτήθηκε παραμονή στο νοσοκομείο μεγαλύτερη των επτά ημερών.

Η κύρια διαφορά με τις παλαιότερες επιδημίες γρίπης ήταν ο χαμηλότερος μέσος όρος ηλικίας των ασθενών και τα επίπεδα εντατικής νοσηλείας με πνευμονία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο διάστημα της έξαρσης της νέας γρίπης, εισήχθησαν στις εντατικές μονάδες συνολικά 387 ενήλικοι (άνω των 20 ετών) με πνευμονία από τη γρίπη Α, τη στιγμή που από το 2005 έως το 2008 εισάγονταν κατά μέσο όρο 57 ασθενείς με πνευμονία. Αντίστοιχα, ενώ μέχρι σήμερα, έχουν επιβεβαιωθεί 190 θάνατοι από τον Η1Ν1 –λιγότεροι δηλαδή από εκείνους που καταγράφονται συνήθως στη χώρα τη χειμερινή περίοδο από γρίπη ή πνευμονία–, ο μέσος όρος ηλικίας των θυμάτων ήταν φέτος τα 53, σε αντίθεση με τα 83 που ήταν τις προηγούμενες χρονιές.

Πάντως, το σύστημα υγείας της χώρας άντεξε, ακόμη και στις τρεις εβδομάδες της ραγδαίας εξάπλωσης του ιού (τέλη Ιουλίου, αρχές Αυγούστου). Στις 30 Σεπτεμβρίου, ξεκίνησε και το πρόγραμμα εμβολιασμού του πληθυσμού. «Τα μαθήματα που πήραμε από αυτήν την εμπειρία ήταν ότι ρόλο-κλειδί έχει ο συντονισμός των ενεργειών μεταξύ των φορέων και η χρήση του εθνικού σχεδίου δράσης κατά της πανδημίας», καταλήγει ο κ. Μπίσοπ.


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

6 Δεκεμβρίου 2009, 12:30:56
Απάντηση #185
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Οι γιατροί έχουν χρέος να εμβολιασθούν
Τι προβλέπει ο νόμος στην περίπτωση που μεταδοθεί σε κάποιον ασθενή νοσοκομείου η νέα γρίπη και αυτός καταλήξει


Σε αρκετά νοσοκομεία των ΗΠΑ απαγορεύτηκε σε γιατρούς που δεν έχουν εμβολιαστεί για τη νέα γρίπη να βλέπουν ασθενείς, ενώ για το νέο εμβόλιο έχει αναπτυχθεί ένα ολόκληρο δίκτυο «φαρμακοεπαγρύπνησης». Στην Ελλάδα, ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες προσβάλλονται και μέσα στα νοσοκομεία, στα οποία μεγάλη μερίδα γιατρών και οι περισσότεροι νοσηλευτές δεν έχουν εμβολιαστεί. Πιθανή πηγή μόλυνσης θεωρούνται οι επισκέπτες, χωρίς όμως να αποκλείεται η πιθανότητα ο ιός να μεταδοθεί από κάποιον γιατρό ή νοσηλευτή. Εάν ο ασθενής καταλήξει, νομικά αυτό θεωρείται βαριά αμέλεια.

Η πανδημία της γρίπης εγείρει πολλά θέματα ηθικής, δεοντολογίας και προστασίας των δικαιωμάτων των ασθενών. Το γεγονός ότι επί τουλάχιστον δέκα ημέρες το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) παρέπεμπε εξαιτίας «τυπογραφικού λάθους» εκατοντάδες εμβολιαζόμενους (σε περίπτωση που αντιμετώπιζαν κάποια παρενέργεια) στην παρασκευάστρια εταιρεία, αντί του ΕΟΦ ή κάποιου άλλου κρατικού φορέα, γεννάει ερωτήματα. Υπάρχει επαρκής «φαρμακοεπαγρύπνηση»;

Μέχρι στιγμής η νέα γρίπη πλήττει κυρίως τις ευπαθείς ομάδες, άτομα με υποκείμενο νόσημα ή νοσογόνο παχυσαρκία, μεταξύ των οποίων και νοσηλευόμενους στα νοσοκομεία.

Για τα θέματα αυτά, προφανώς, υπάρχουν απαντήσεις από την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία. Σύμφωνα με τον δικηγόρο του ΚΕΕΛΠΝΟ, Στέλιο Γκαρίπη, οι γιατροί κατά προτεραιότητα οφείλουν να προστατεύουν τους ασθενείς τους, ενώ η κοινοτική νομοθεσία δεν επιτρέπει την άμεση επαφή στελεχών των φαρμακευτικών εταιρειών με τους ασθενείς. Η επικοινωνία γίνεται μόνο μέσω των γιατρών.

- Κύριε Γκαρίπη, ο νόμος καλύπτει τους γιατρούς που δεν εμβολιάζονται;

- Σύμφωνα με τον νόμο 3418 του 2005 της ιατρικής δεοντολογίας, ο γιατρός πρέπει να δίνει προτεραιότητα στην προστασία της υγείας των ασθενών και να προβαίνει σε κάθε ενέργεια προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλειά τους. Με βάση αυτήν την υποχρέωση ο κάθε επαγγελματίας υγείας, κυρίως ο γιατρός στον οποίο αναφέρεται ο κώδικας, θα πρέπει να λαμβάνει όλα τα μέτρα για τον σκοπό αυτό. Στην περίπτωση της πανδημίας, μεταξύ άλλων πρέπει και να εμβολιαστεί ή, εάν δεν θέλει, να «απέχει» και να μην έρχεται σε επαφή με ορισμένες κατηγορίες ασθενών. Σε αντίθετη περίπτωση, εάν μεταδώσει σε κάποιον ασθενή τη νέα γρίπη και αυτός καταλήξει, τότε θα αντιμετωπίσει ποινικές ευθύνες, είτε για ανθρωποκτονία από βαριά αμέλεια είτε για βαριά σωματική βλάβη από αμέλεια.

- Σε έντυπο του ΚΕΕΛΠΝΟ που αποσύρθηκε αφού δόθηκε σε εκατοντάδες εμβολιασθέντες, αναφερόταν το τηλέφωνο και το mail φαρμακευτικής εταιρείας αντί του ΕΟΦ, για το ενδεχόμενο παρενεργειών του εμβολίου. Πρόκειται για «λάθος» άνευ σημασίας;

- Η κοινοτική οδηγία 83/2001 στο άρθρο 104§4 ορίζει ότι ο κάτοχος άδειας κυκλοφορίας φαρμάκου, στο πλαίσιο της «φαρμακοεπαγρύπνησης», συλλέγει πληροφορίες από τους απασχολούμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, όχι από τους ασθενείς. Ολες οι κατευθύνσεις και οδηγίες που χρειάζεται

κάποιος ασθενής κατά τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής δίδονται από τον γιατρό και μόνο από αυτόν, ο οποίος είναι και ο μόνος στον οποίο μπορεί να απευθυνθεί για τυχόν ερωτήματα και αμφιβολίες του, στη φαρμακευτική εταιρεία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα έπρεπε το τηλέφωνο να παραπέμπει στον ΕΟΦ (αλλά να είναι πραγματικά ο ΕΟΦ) όπου να απαντάει κάποιος γιατρός και μόνο γιατρός. Η «φαρμακοεπαγρύπνηση» των εταιρειών απευθύνεται σε γιατρούς και όχι στον κόσμο. Γι' αυτό και η συγκεκριμένη εταιρεία (σ. σ. Novartis) στο site της τονίζει ότι το τηλέφωνο και το mail είναι για το κέντρο ιατρικής ενημέρωσης στο οποίο μπορούν να απευθύνονται οι γιατροί.

- Στη Ρόδο, σε μια τόσο μικρή περιοχή, διεξάγεται έρευνα για την ασφάλεια των εμβολιασμών ύστερα από προσφυγή γιατρών. Εχει νόημα αυτό μετά τόσα εκατομμύρια εμβολιασμούς;

- Είναι αλήθεια ότι το εμβόλιο έχει εγκριθεί σε χώρες με πολύ αυστηρούς κανόνες, όπως η Σουηδία και η Ελβετία, αλλά νομικά οι γιατροί είναι εντάξει. Σύμφωνα με το άρθρο 16 του νόμου για την ιατρική δεοντολογία, οι γιατροί έχουν την υποχρέωση να εφιστούν την προσοχή της κοινότητας στην οποία ανήκουν σε θέματα που έχουν σχέση με τη δημόσια υγεία. Εφ' όσον αποδειχθεί ότι οι αναφορές τους τεκμηριώνονται επιστημονικά (πρέπει να το πουν και να το αποδείξουν), έχουν καθήκον να το πράξουν. Αυτό όμως που χρειάζεται και ως σχετική υποχρέωση όλων των γιατρών είναι κατά τον εμβολιασμό να ενημερώνουν τους ασθενείς τόσο για το περιεχόμενο όσο και για τα αποτελέσματά του. Μπορεί π. χ. να εκδώσουν ένα έντυπο ή να κάνουν μια ανακοίνωση στις εφημερίδες όπου να αναφέρεται στο περιεχόμενο και τα αποτελέσματα του εμβολιασμού. Ο ασθενής πρέπει να σχηματίζει πλήρη εικόνα των ιατρικών και κοινωνικών παραγόντων και συνεπειών της κατάστασης, προκειμένου να λάβει την κατάλληλη απόφαση. Γιατί λέω «και των κοινωνικών παραγόντων»; Διότι όταν εμβολιάζεται κάποιος, δεν προστατεύει μόνο τον εαυτό του, αλλά και την οικογένειά του και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Κρούσματα μεταξύ των νοσηλευομένων


Ρωτήσαμε εάν υπάρχουν κρούσματα μεταξύ των νοσηλευομένων στο «Λαϊκό» νοσοκομείο. «Υπήρξαν δύο κρούσματα στην παθολογική κλινική και κρούσμα σε ένα νέο ασθενή με λευχαιμία στην Αιματολογική Κλινική», είπε στην «Κ» ο υπεύθυνος πανδημίας του νοσοκομείου, αναπληρωτής καθηγητής Γ. Δάικος. «Αρρώστησε και ο διπλανός του. Προσπαθούμε να πάρουμε μέτρα για να σταματήσει η διασπορά. Δίνουμε Tamiflu, διότι φοβόμαστε ότι θα αποδεκατιστεί το προσωπικό, το οποίο δεν έχει επαρκώς εμβολιαστεί. Μέχρι πριν από λίγες ημέρες, είχε εμβολιαστεί η πλειοψηφία των γιατρών, αλλά μόνο το 10% των νοσηλευτών».


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

6 Δεκεμβρίου 2009, 13:33:26
Απάντηση #186
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Αλλοι κινδυνεύουν, άλλοι κάνουν εμβόλιο

Στον κακό μας τον... καιρό εναποθέτει τώρα τις ελπίδες του το υπουργείο Υγείας προκειμένου να αυξηθεί κατακόρυφα το κύμα των εμβολιασμών εναντίον της νέας γρίπης.

Τα μέχρι σήμερα ποσοστά δεν κρίνονται ικανοποιητικά για τη δημιουργία του «τείχους» προστασίας, έστω και αν τα τελευταία εικοσιτετράωρα παρουσιάζεται μια αυξητική τάση στους εμβολιασμούς, με ημερήσιο μέσο όρο τα 30.000 άτομα σε πανελλαδικό επίπεδο. Οι υγειονομικές αρχές ευελπιστούν πως, με την επερχόμενη επιδείνωση των καιρικών συνθηκών, που ευννοεί την ανάπτυξη του ιού, αλλά και τους αλλεπάλληλους θανάτους, που δείχνουν τη σοβαρότητα της κατάστασης, οι πολίτες θα ενδιαφερθούν, τελικά, να κάνουν το εμβόλιο.

**Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί περί τους 250.000, αλλά η ομάδα των επιστημόνων που παρακολουθεί την πανδημία θεωρεί ότι πρέπει τουλάχιστον άλλα 3 εκατ. Ελληνες να χτυπήσουν την πόρτα των εμβολιαστικών κέντρων.

Μέχρι το Πάσχα

Το σενάριο αυτό φαντάζει επιστημονικής... φαντασίας ακόμη και για τους υπευθύνους του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τους εμβολιασμούς ακόμη και το... Πάσχα ώστε να επιτύχουν τον στόχο τους.

**Το ερώτημα, βέβαια, είναι εάν μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα έχει νοσήσει ήδη το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, συνεπώς οι εμβολιασμοί θα είναι ανώφελοι. Αλλωστε εκτιμάται ότι ήδη το 8% με 10% των Ελλήνων έχουν προσβληθεί από τον ιό της νέας γρίπης είτε ελαφρά, είτε με πιο σοβαρά συμπτώματα.

**Για την επιτυχία του προγράμματος του εμβολιασμού προϋπόθεση είναι να προσέλθουν οι νέοι, που ωστόσο είναι πιο επιφυλακτικοί απέναντι στο εμβόλιο, αν και κινδυνεύουν περισσότερο από τους ηλικιωμένους.

**Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, οι 6 στους 10 που εμβολιάστηκαν είναι άνω των 50 ετών, ενώ η επίμαχη ηλικιακή ομάδα (που με βάση τις δηλώσεις των επιστημόνων «προτιμά» ο Η1Ν1) από 30 έως 39 ετών κατέχει ποσοστό μόλις 16% στους εμβολιασθέντες.

**Οσο για τα παιδιά -που επίσης μπορούν να αποτελέσουν φορείς μετάδοσης του ιού-, το μερίδιό τους στη «λίστα» των εμβολιασθέντων είναι μόλις 3,7%. Και αυτά, παρ' ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η πλειοψηφία των περιστατικών της νέας γρίπης αφορά ηλικίες έως 34 ετών. Αλλωστε το 1/3 των ασθενών που επιβεβαιώθηκε ότι φέρουν τον ιό είναι από 15 έως 29 ετών.

Περισσότεροι άντρες

Η εικόνα της γρίπης αποτυπώνεται και στις απουσίες από τα σχολεία, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα που μεγάλα συγκροτήματα βάζουν λουκέτο εξαιτίας του ιού. Οπως προκύπτει από τις καταγραφές, 2 στους 10 μαθητές δεν πηγαίνουν στο σχολείο εξαιτίας συμπτωμάτων γρίπης. (βλ. ρεπορτάζ αριστερά).

**Πιο ανήσυχοι εμφανίζονται οι άντρες σε σχέση με τις γυναίκες. Από όσους εμβολιάστηκαν το 59,3% ανήκε στο «ισχυρό φύλο».

**Το γεγονός ότι οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι περνούν πιο εύκολα την πύλη του εμβολιαστικού κέντρου επιβεβαιώνεται και στην εβδομαδιαία έρευνα που πραγματοποιεί το Πανεπιστήμιο Αθηνών για λογαριασμό του ΚΕΕΛΠΝΟ (καθηγητές Η. Νικολακόπουλος, Αγ. Χατζάκης).

Οι πολίτες άνω των 65 ετών εμφανίζονται σε μεγαλύτερο βαθμό θετικοί σε σχέση με τους νεώτερους.

**Πέραν αυτών, το δίλημμα του εμβολίου παραμένει ισχυρό, καθώς 22,9% δεν γνωρίζει ακόμη τι θα κάνει.

**Οι ερευνητές διαπιστώνουν, ωστόσο, μια μικρή κάμψη στην άρνηση των πολιτών απέναντι στο εμβόλιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσοστό που δηλώνει «σίγουρα όχι» ως προς την πρόθεση εμβολιασμού του μειώθηκε από 51,3% που ήταν στις αρχές Νοεμβρίου σε 43,8% στα μέσα του ίδιου μήνα.

Ωστόσο τα αίτια της άρνησης και του φόβου παραμένουν τα ίδια, καθώς 6 στους 10 δεν το θεωρούν ασφαλές.

**Τέλος, εντύπωση προκαλεί ότι ακόμη και τα άτομα με χρόνια νοσήματα δηλώνουν σε υψηλό ποσοστό «μάλλον όχι/σίγουρα όχι» στην ερώτηση για την πρόθεσή τους να εμβολιαστούν (53,2%).

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

8 Δεκεμβρίου 2009, 16:26:24
Απάντηση #187
Αποσυνδεδεμένος

Raptor

Ιατροί
Η Γερμανία θα πουλήσει εμβόλια κατά της νέας γρίπης

Η Γερμανία σκοπεύει να πουλήσει περισσότερα από 2 εκατομμύρια εμβόλια κατά της νέας γρίπης Α (Η1Ν1) σε χώρες του εξωτερικού εξαιτίας της μικρής ζήτησής τους στη χώρα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
"Success is getting what you want" "Happiness is wanting what you get"
"The secret of happiness is not found in seeking more, but in the capacity to enjoy less."

8 Δεκεμβρίου 2009, 22:37:21
Απάντηση #188
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Aπλό ...κουπόνι μας προέκυψαν οι αναστολείς της νευραμινιδάσης (Τamiflu).

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος καταλήγει στο συμπέρασμα ότι:

Οι αναστολείς νευραμινιδάσης έχουν μικρή δραστικότητα επί των συμπτωμάτων της γρίππης σε κατά τα άλλα υγιείς ενήλικες. Τα φάρμακα αυτά ίσως μπορούν να θεωρηθούν ως προαιρετικά για τη μείωση των συμπτωμάτων της (εργαστηριακά επιβεβαιωμένης) εποχικής γρίππης. Η έλλειψη στοιχείων προκαλεί ανατροπή σε προηγούμενα ευρήματα σχετικά με την πρόληψη των επιπλοκών της γρίππης από την οσελταμιβίρη.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

13 Δεκεμβρίου 2009, 14:21:47
Απάντηση #189
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Το ΒΗΜΑ.
13/12/2009.

...........................
..................................
οι ειδικοί επιστήμονες δεν μπορούν να εκτιμήσουν τον αριθμό των θανάτων τις προηγούμενες χρονιές, πέρα από τη γενική θεωρητική αναφορά ότι κάθε χρόνο εξαιτίας επιπλοκών από την εποχική γρίπη χάνονται περισσότεροι από 300 άνθρωποι στην Ελλάδα- με βάση αναγωγή των θανάτων στις ΗΠΑ-, αριθμός δηλαδή ανάλογος με αυτούς των άλλων ανεπτυγμένων χωρών.
................................................


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

14 Δεκεμβρίου 2009, 19:03:47
Απάντηση #190
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
14/12/2009.
Ελευθεροτυπία.

..........................
......................................

Οσοι ενδιαφέρονται για κατ' οίκον εμβολιασμό, μπορούν να το δηλώσουν καλώντας στην τηλεφωνική γραμμή «1135» του υπουργείου Υγείας, δηλώνοντας τα στοιχεία και τον τόπο διαμονής τους, καθώς και το πρόβλημα υγείας που έχουν και δεν τους επιτρέπει να μεταβούν στο εμβολιαστικό κέντρο.


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

20 Δεκεμβρίου 2009, 22:47:44
Απάντηση #191
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Καθημερινή,
20/12/2009.

[spoiler]Καθησυχαστικός για τη νέα γρίπη εμφανίζεται ο καθηγητής Δημήτρης Τριχόπουλος, τονίζοντας, όμως, την ανάγκη εμβολιασμού
Συνέντευξη στη Γαληνη Φουρα

«Η Ελλάδα έχει ήδη ξεπεράσει τον αναμενόμενο αριθμό θανάτων από τη νέα γρίπη, κατ’ αναλογία πληθυσμού, σε σύγκριση με περιοχές του νοτίου ημισφαιρίου όπως η Αυστραλία. Δεν περιμέναμε στη χώρα μας περισσότερους από σαράντα θανάτους», αναφέρει σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κ» ο ακαδημαϊκός και καθηγητής Επιδημιολογίας του πανεπιστημίου Harvard Δημήτρης Τριχόπουλος. Ο διαπρεπής καθηγητής εξηγεί ακόμα γιατί ο ιός δεν είναι το ίδιο παθογόνος για όλους όσους προσβάλλει: «Κάθε νόσος είναι αποτέλεσμα μιας συνέργειας εξωγενών και ενδογενών παραγόντων, που σε μεγάλο βαθμό έχουν γενετική βάση. Δυστυχώς δεν ξέρουμε ακόμη ποια άτομα μεταξύ των κατά τεκμήριο υγιών έχουν ειδική ευαισθησία». Ο κ. Τριχόπουλος τονίζει στην «Κ» ότι «ακόμη και τώρα δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η επιδημία, παρότι μέχρι στιγμής δεν αποδεικνύεται τόσο σοβαρή όσο φοβόμασταν στην αρχή». Ο ίδιος, ωστόσο, επισημαίνει την ανάγκη να αξιοποιηθούν και στη χώρα μας οι δυνατότητες που δίνει η σύγχρονη ιατρική τεχνολογία. «Το 20% των κλινών των παθολογικών κλινικών πρέπει να μπορούν να αναβαθμίζονται σε επίπεδο κλινών αυξημένης φροντίδας. Τίποτα δεν αποκλείει σε δύο ή είκοσι χρόνια να αντιμετωπίσουμε μια επιδημία που θα μπορούσε να έχει τη σοβαρότητα της νόσου που προκαλεί ο ιός Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών και την ταχύτητα διασποράς του Η1Ν1».

Καμία ανησυχία

– Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία. Τι άλλαξε;

– Οταν ξεκίνησε η γρίπη στο Μεξικό το ποσοστό των θανάτων ήταν πολύ υψηλό, έφθανε το 1-2%. Εάν προσβάλλονταν 100 εκατομμύρια άνθρωποι θα είχαμε πάνω από ένα εκατομμύριο νεκρούς. Φοβηθήκαμε ότι επρόκειτο για μία πανδημία της μορφής εκείνης του 1918. Ομως τελικά αποδείχθηκε ότι υπήρχαν πάρα πολλά κρούσματα στο Μεξικό που δεν είχαν διαγνωστεί. Επομένως η θνητότητα φαινόταν υψηλή γιατί οι θάνατοι αναφέρονταν σε έναν παρονομαστή (αριθμό κρουσμάτων) που φαινόταν μικρός, ενώ ήταν πολύ μεγαλύτερος. Οταν ο ιός επεκτάθηκε στις ΗΠΑ και τον Καναδά, είδαμε ότι η επιδημία ήταν σοβαρή, αλλά όχι τόσο ώστε να απειλήσει την ανθρωπότητα. Επεκτάθηκε ταχύτατα παγκοσμίως η επιδημία διότι έχει μία εκθετική ανάπτυξη. Κάθε άτομο που προσβάλλεται μεταδίδει τη νόσο σε 1,6 άτομα. Σήμερα γνωρίζουμε ότι η θνητότητα είναι πολύ μικρή, περίπου δύο θάνατοι ανά 10.000 προσβαλλόμενους. Αλλά και αυτοί οι θάνατοι θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί. Για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας έγινε επιτυχής προσπάθεια να παρασκευαστεί εμβόλιο κατά τη διάρκεια της επιδημίας. Αυτό ήταν εφικτό επειδή υπήρχε η εμπειρία της παραγωγής του εμβολίου της εποχικής γρίπης.

– Γιατί υπήρξε αυτό το κλίμα αμφισβήτησης του εμβολίου;

– Οι αντιπαραθέσεις δεν ήταν τελείως αβάσιμες. Τα ερωτήματα για την ασφάλεια του εμβολίου τέθηκαν πριν καν αυτό παρασκευαστεί, επειδή υπήρχε το προηγούμενο παρενεργειών που αποδόθηκαν σε εμβόλιο που είχε παρασκευαστεί για την αντιμετώπιση επιδημίας γρίπης των χοίρων τρεις δεκαετίες νωρίτερα. Οσοι ήταν κατά του εμβολιασμού έλεγαν ότι είναι μια πολύ ήπια επιδημία, με θνητότητα ίση ή χαμηλότερη της εποχικής γρίπης για την οποία εμβολιάζεται μόλις το 10-15% του πληθυσμού. Το πρόβλημα στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι ο ιός της νέας γρίπης πλήττει και νέα άτομα τα οποία δεν έχουν αυτό που λέγεται διασταυρούμενη ανοσία. Δεν έχουν περάσει επιδημίες όπως αυτή του 1957, οι οποίες δημιούργησαν κάποιο βαθμό ανοσίας στους περισσότερο ηλικιωμένους. Κατά συνέπεια ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος - καμιά μεταδοτική ιογενής επιδημία δεν αντιμετωπίστηκε επιτυχώς χωρίς εμβόλιο.

Οπως η ζώνη ασφαλείας

– Πιστεύετε ότι ο Η1Ν1 μπορεί να μας επιφυλάσσει εκπλήξεις;

– Ακόμη και τώρα δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η επιδημία. Ελπίζω να μην έχουμε περισσότερους θανάτους. Ενδεχομένως να υπάρξει και άλλο κύμα όπως συνέβη με άλλες επιδημίες στο παρελθόν. Για να δημιουργηθεί αυτό που λέμε συλλογική ανοσία, η οποία θα επιβραδύνει τη διασπορά του ιού πρέπει να έχει νοσήσει ή εμβολιαστεί περισσότερο από το 50% του πληθυσμού. Γι’ αυτό και ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος. Οχι επειδή το λέει ο εκάστοτε διακεκριμένος ή μη ιατρός, αλλά επειδή σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι αρμόδιοι διεθνείς οργανισμοί συνεκτιμώντας το σύνολο των δεδομένων. Κάποιο βαθμό διασταυρούμενης ανοσίας κατά του νέου ιού φαίνεται να παρέχει και το εμβόλιο της εποχικής γρίπης.

Ο εμβολιασμός είναι όπως η ζώνη ασφαλείας. Το 70% των οδηγών τη χρησιμοποιούν, το 30% όχι. Ακόμη και αυτοί που δεν τη χρησιμοποιούν, όμως, στις περισσότερες περιπτώσεις που οδηγούν δεν παθαίνουν τίποτα. Ομως, αν συμβεί ατύχημα η ζώνη μπορεί να σώσει τη ζωή. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί η ζώνη να εμπλακεί, το αυτοκίνητο να πάρει φωτιά και ο οδηγός να μην μπορεί να βγει. Αυτό αντιστοιχεί με το ενδεχόμενο της παρενέργειας του εμβολίου. Ομως η πιθανότητα να σκοτωθεί κάποιος σε ατύχημα είναι πολλαπλάσια όταν δεν φοράει ζώνη.

– Πού αποδίδονται οι «ανεξήγητοι» θάνατοι νέων και υγιών ανθρώπων;

– Οπως προανέφερα, μπορεί να υπάρχουν γενετικές διαφορές ανάμεσα σε εκείνους που είναι ευεπίφοροι στη λοίμωξη και σε εκείνους που δεν είναι, όπως συμβαίνει σε τόσες περιπτώσεις στην ανθρώπινη νοσολογία. Το πιο γνωστό παράδειγμα είναι ότι υπάρχουν συστηματικοί καπνιστές που δεν παθαίνουν καρκίνο του πνεύμονα, ενώ άλλοι καπνίζουν ελάχιστα ή δεν καπνίζουν και νοσούν.

– Η πανδημία γρίπης ανέδειξε προβλήματα των υπηρεσιών υγείας;

– Υπό μία έννοια είναι μια άσκηση ετοιμότητας. Η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να γίνει αυτό που ήδη κάνουν στις ΗΠΑ σταδιακά εδώ και αρκετό καιρό. Το 20% των κλινών των παθολογικών κλινικών θα πρέπει να μπορούν να αναβαθμίζονται στο επίπεδο των κλινών αυξημένης φροντίδας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται από πλευράς αναγκών σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και τεχνολογική υποδομή.

Tο Tamiflu

- Τι συμβαίνει με το Tamiflu; Στην Αγγλία το θέμα έχει πάρει διαστάσεις σκανδάλου.

- Οπως φαίνεται από σειρά δημοσιεύσεων σε πρόσφατο τεύχος του διακεκριμένου ιατρικού περιοδικού British Medical Journal, η αποτελεσματικότητα του αντιιικού αυτού φαρμάκου υπερεκτιμήθηκε και σε αυτό συνέβαλε η παρασκευάστρια εταιρεία, η οποία προέβαλε μια εξαιρετικά αισιόδοξη εικόνα για τα αποτελέσματα της χορήγησής του. Ενας επιπλέον λόγος να βασιστούμε στην προστασία που παρέχει ο εμβολιασμός.[/spoiler]


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

22 Δεκεμβρίου 2009, 12:14:39
Απάντηση #192
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

...the health minister was talking to drug companies about cancelling 8m doses of swine flu vaccine. Her predecessor had ordered 16m doses, considered excessive in a country with a population of 11m. Only 320,000 people have been vaccinated.

...η Υπουργός Υγείας συζητούσε με τις φαρμακευτικές εταιρείες για την ακύρωση της παραγγελίας 8 εκατομμυρίων εμβολίων για τη νέα γρίπη, αφού ο προηγούμενος Υπουργός Υγείας είχε παραγγείλει 16 εκατ. δόσεις, υπερβολικές για μία χώρα 11 εκατομμυρίων κατοίκων. Μέχρι σήμερα, μόνο 320 χιλιάδες άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί.

...confirmed a rumour that Costas Karamanlis, the former prime minister, spent long hours on a PlayStation computer game at home when he might have been attending to matters of state.

(Το πρώην κυβερνητικό στέλεχος) ...επιβεβαίωσε τη φήμη ότι ο  Κ.Κ., πρώην πρωθυπουργός, περνούσε ατελείωτες ώρες στο σπίτι με μια παιχνιδομηχανή Play Station, όταν θα έπρεπε να παρακολουθεί τις κρατικές υποθέσεις.

« Τελευταία τροποποίηση: 22 Δεκεμβρίου 2009, 12:22:27 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

22 Δεκεμβρίου 2009, 13:29:20
Απάντηση #193
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
(Το πρώην κυβερνητικό στέλεχος) ...επιβεβαίωσε τη φήμη ότι ο  Κ.Κ., πρώην πρωθυπουργός, περνούσε ατελείωτες ώρες στο σπίτι με μια παιχνιδομηχανή Play Station, όταν θα έπρεπε να παρακολουθεί τις κρατικές υποθέσεις.


Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

30 Δεκεμβρίου 2009, 12:15:09
Απάντηση #194
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Η επικεφαλής του Π.Ο.Υ. ...δεν έχει εμβολιαστεί κατά της νέας γρίππης "ακόμη"!

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
2670 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 26 Ιανουαρίου 2009, 12:17:49
από Raptor
0 Απαντήσεις
2643 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 24 Νοεμβρίου 2009, 15:57:15
από Raptor
6 Απαντήσεις
7017 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Φεβρουαρίου 2012, 21:12:16
από Δ. Κουναλάκης
0 Απαντήσεις
2533 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 30 Σεπτεμβρίου 2012, 08:46:47
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
3393 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 3 Οκτωβρίου 2019, 21:22:53
από Argirios Argiriou