Επιστρατεύουν φοιτητές και εθελοντές στη μάχη με τον ιό Πρωταρχικός στόχος ο εμβολιασμός όλου του πληθυσμού ώστε να περιοριστεί το ποσοστό των Ελλήνων που θα ασθενήσουν
Επιστρατεύουν φοιτητές και εθελοντές στη μάχη με τον ιό
Τι προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας Τον εμβολιασμό ολόκληρου του πληθυσμού της χώρας αποφάσισε η κυβέρνηση. Τα εμβόλια- περίπου 10 εκατ., αν τελικά υλοποιηθεί το σχέδιοθα αρχίσουν να φθάνουν στη χώρα μας στις 15 Σεπτεμβρίου και θα συνεχίσουν να παραλαμβάνονται σε δόσεις, σύμφωνα με δηλώσεις και διαβεβαιώσεις του υπουργού Υγείας Δ. Αβραμόπουλου και αρμόδιων παραγόντων.
Ωστόσο η χορήγηση των εμβολίων δεν θα αρχίσει προτού ολοκληρωθεί ο έλεγχος ασφαλείας και δοθεί η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση- κάτι που οι μέχρι τώρα πληροφορίες τοποθετούσαν στα τέλη του χρόνου. Εν τούτοις, όπως είπε στα «ΝΕΑ» ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Αρ. Καλογερόπουλος, «σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα γίνει πολύ νωρίτερα»- ίσως και έως τα τέλη Οκτωβρίου.
Παράλληλα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας, έχει δρομολογηθεί η αύξηση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και του προσωπικού ώστε να μπορεί να αντιμετωπιστεί ενδεχόμενη έκρηξη κρουσμάτων. Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης που ενέκρινε κατά τη χθεσινή συνεδρίασή της η Διυπουργική Επιτροπή, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, για την αντιμετώπιση των ελλείψεων προσωπικού στα νοσοκομεία μπορεί να αξιοποιηθούν φοιτητές Ιατρικών Σχολών, Νοσηλευτικής Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και νοσηλευτές με βάση τα μητρώα των συλλόγων νοσηλευτών.
Επιπλέον προσωπικό και μαζί επιπλέον 100 κλίνες που θα χρησιμοποιηθούν ως ΜΕΘ θα εξασφαλιστούν και με την απελευθέρωση του Ειδικού Λογαριασμού που τηρείται στα νοσοκομεία για τα απογευματινά ιατρεία (ΕΛΑΠΙ).
Ο εμβολιασμός. Οι προτεινόμενες ομάδες για κατά προτεραιότητα εμβολιασμό είναι οι εξής:1. Εργαζόμενοι σε χώρους υγείας.
2. Εργαζόμενοι σε υπηρεσίες αναγκαίες για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους και της κοινωνίας.
3. Όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες (π.χ. ανοσοκατεσταλμένοι).
4. Άνθρωποι σε ομαδική διαβίωση (π.χ. οίκοι ευγηρίας).
5. Άνθρωποι σε χώρους όπου υπάρχει μεγάλος συγχρωτισμός και ως εκ τούτου εύκολη μετάδοση (π.χ. σχολεία).
6. Έγκυοι.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον εμβολιασμό των υγειονομικών για τους οποίους συνιστάται, ως ασφαλέστερος και ταχύτερος τρόπος, να γίνεται στον εργασιακό τους χώρο. Για τους ιδιώτες ιατρούς, όπου υπάρχει φόβος ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις, προβλέπεται ακόμη και εκστρατεία πόρτα-πόρτα στον χώρο εργασίας τους με τη χρήση εθελοντών ιδιωτών ιατρών και νοσηλευτών, εκτός από τους ειδικούς χώρους που θα διαμορφωθούν με ευθύνη των Ιατρικών Συλλόγων.
Το κόστος. Η επιπρόσθετη δαπάνη για το σύστημα υγείας σε περίπτωση κατά την οποία εμφανιστεί πανδημία γρίπης στο 40% του πληθυσμού εκτιμάται περίπου σε 200 εκατ. ευρώ, ενώ η απώλεια παραγωγικότητας για την οικονομία περίπου στα 3 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αναμένεται να κατανεμηθεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης και τους ίδιους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
Το κόστος αντιμετώπισης της πανδημίας από το ΕΣΥ, όπως αναφέρεται στο Σχέδιο, εκτιμάται ότι θα ανέλθει τουλάχιστον σε 125,1 εκατ. ευρώ. Από τον λοιπό πληθυσμό που δεν θα νοσηλευθεί, περίπου στο 20% που χαρακτηρίζεται ως υψηλού κινδύνου ενδείκνυται να κάνει χρήση αντιβιοτικών και αντιπυρετικών φαρμάκων, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό ενδέχεται να κάνει χρήση μόνο των αντιπυρετικών.
Υπολογίζεται επίσης ότι το κόστος των φαρμάκων και της χρήσης πρωτοβάθμιων υπηρεσιών στο ενδεχόμενο επιδημίας μπορεί να ανέλθει και να ξεπεράσει τα 77,7 εκατ. ευρώ. Και αυτό εξαιτίας της ευαισθησίας και του φόβου, που όπως δείχνουν τα έως σήμερα διεθνή στοιχεία προκαλούν αυξημένη πρόσβαση και επισκεψιμότητα σε πρωτοβάθμιες υπηρεσίες και ιατρούς, φαινόμενο που αναμένεται να εκδηλωθεί και στη χώρα μας.
Ωστόσο, παρά το μεγάλο κόστος, συνιστάται όπως και στις περισσότερες χώρες, άμεσος εμβολιασμός του πληθυσμού, αλλά και η οργάνωση του συστήματος υγείας και η ενημέρωση του πληθυσμού επειδή, όπως αναφέρεται, «ο καθολικός εμβολιασμός του συνόλου του ελληνικού πληθυσμού, που θα μπορούσε να στοιχίσει έως και 150 εκατ. ευρώ, θα είχε ως αποτέλεσμα να αποτρέψει τη νοσηρότητα στο 60%- 80% του πληθυσμού και κατά συνέπεια να αποτρέψει μεγάλο μέρος των παραπάνω δαπανών και της απώλειας παραγωγικότητας».
«Αναδείχθηκαν οι καθυστερήσεις της κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας»Την τεράστια προσπάθεια που πρέπει να καταβάλει η χώρα μας για να είναι όσο το δυνατόν μικρότερες οι επιπτώσεις της πανδημίας της κρίσης, όπως και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Υγειονομικό Σύστημα της χώρας, ανέδειξε η χθεσινή συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής για τη γρίπη, κατήγγειλε με δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου τόνισε παράλληλα ότι από την παρουσίαση του σχεδίου και τις δηλώσεις του κ. Αβραμόπουλου αναδείχθηκαν και οι καθυστερήσεις της κυβέρνησης τα τελευταία πέντε χρόνια στον τομέα της Υγείας, ώστε να είναι δυνατή σήμερα η προετοιμασία της χώρας για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Όπως τόνισε, το ΠΑΣΟΚ με αίσθημα ευθύνης και νηφαλιότητας, συνέβαλε στην καλύτερη προετοιμασία της χώρας και ανέδειξε την ανάγκη να υπάρξει και να δημοσιοποιηθεί ένα συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο δράσης. «Είναι σαφές», είπε, «ότι όλα θα κριθούν από την κινητοποίηση του υγειονομικού μηχανισμού, αλλά και γενικότερα τον επιχειρησιακό συντονισμό όλου του κρατικού μηχανισμού».
Ζητούν ενημέρωση. Στο πλαίσιο της συμβολής του ΠΑΣΟΚ στα θέματα αντιμετώπισης της γρίπης, 37 βουλευτές ζητούν, με ερώτησή τους, από τον υπουργό Υγείας Δ. Αβραμόπουλο ενημέρωση για τον Εθνικό Σχέδιο Δράσης σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της νέας γρίπης. Ως κεντρικά ζητήματα αναδεικνύουν τον σχεδιασμό για τους εμβολιασμούς, καθώς επίσης και τα μέτρα για την πλήρη ενημέρωση ώστε να αποφευχθεί ο πανικός και η σύγχυση.
Επίσης, με ερώτησή τους, επτά βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης καταγγέλλουν την έλλειψη σχεδίου και επαρκούς συντονισμού των νοσοκομείων της συμπρωτεύουσας για την αντιμετώπιση της γρίπης.
Έδωσαν εξιτήριο σε νεφροπαθή με ήπια συμπτώματα της νόσουΤο τέταρτο σοβαρό κρούσμα καταγράφηκε στη χώρα μας, όπως ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, όμως έγινε γνωστό πως λίγες ώρες αργότερα πήρε εξιτήριο! Την ίδια ώρα, ανησυχία προκαλεί το ντόμινο μολύνσεων από τη νέα γρίπη που καταγράφονται σε μεγάλα νοσοκομεία της χώρας, οι αρμόδιοι ωστόσο εμφανίζονται καθησυχαστικοί υπογραμμίζοντας πως τα συμπτώματα παραμένουν ήπια.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένος πηγές, ο 22χρονος που νοσηλευόταν από τις αρχές της εβδομάδας στο Λαϊκό Νοσοκομείο, διεκομίσθη με νεφρική ανεπάρκεια. Όμως, όπως διευκρινίζουν γιατροί του νοσοκομείου, η νόσος προκλήθηκε από άσχετες με τη νέα γρίπη αιτίες.
Ειδικότερα, κατά την εισαγωγή του οι γιατροί διαπίστωσαν πως ταλαιπωρείται από συμπτώματα που μαρτυρούσαν πως πιθανόν να είχε προσβληθεί από τον νέο ιό Α (Η1Ν1), γι΄ αυτό και θεώρησαν σκόπιμο να τον υποβάλουν σε εξετάσεις, από τις οποίες επιβεβαιώθηκε πως έχει μολυνθεί.
Πάντως, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας ο 22χρονος που νοσηλευόταν σε μονόκλινο δωμάτιο πήρε χτες εξιτήριο, καθώς η κατάστασή του είχε σταθεροποιηθεί ενώ τα συμπτώματα της νέας γρίπης ήταν ήπια και άρα οι γιατροί έκριναν πως έχει διαφύγει τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών.
Κρίσιμη κατάσταση. Σημειώνεται πως κρίσιμη παραμένει η κατάσταση και για τους δύο άντρες που νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στο Ηράκλειο Κρήτης ενώ ελαφρά βελτίωση παρουσιάζει μέρα με την ημέρα η 16χρονη Βρετανίδα που νοσηλεύεται στο Παίδων Πεντέλης, γεγονός που κάνει τους θεράποντες ιατρούς της να εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι.
Στο μεταξύ, ανησυχία προκαλεί το γεγονός πως καθημερινά αυξάνεται ο αριθμός των γιατρών και των νοσηλευτών που μολύνονται από τον νέο ιό Α (Η1Ν1). Όπως έγινε γνωστό χτες, δύο γιατροί του νοσοκομείου της Ρόδου έχουν από χτες αναρρωτική άδεια και βρίσκονται σε κατ΄ οίκον περιορισμό. Στο νοσοκομείο πάλι του Ρεθύμνου, μολύνθηκαν από τον νέο ιό δύο γιατροί και ένας νοσηλευτής, ενώ και στο νοσοκομείο της Κω σύμφωνα με πληροφορίες ένας γιατρός και ένας νοσηλευτής διαγνώστηκαν με τη νέα γρίπη.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος