Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
5 Ιανουαρίου 2025, 04:24:36

Ψηφοφορία

Σκοπεύεστε να κάνετε το εμβόλιο για τη νέα γρίππη?

Σίγουρα ναι
7 (36.8%)
Το σκέφτομαι, μάλλον ναι
2 (10.5%)
Το σκέφτομαι, μάλλον όχι
3 (15.8%)
Σίγουρα όχι
7 (36.8%)

Σύνολο ψηφοφόρων: 19

Η ψηφοφορία έληξε: 26 Νοεμβρίου 2009, 00:44:59

Αποστολέας Θέμα: Swine flu (Influenza A- H1N1)  (Αναγνώστηκε 140598 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

4 Αυγούστου 2009, 19:47:50
Απάντηση #45
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Η επιδημία της νέας γρίπης: το πρόβλημα και οι υπερβολές

Του ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ Ι. ΣΤΕΦΑΝΑΔΗ*

Ο ιός που έχει προκαλέσει την τελευταία πανδημία αποτελεί μια μεταλλαγμένη μορφή του στελέχους Η1Ν1, το οποίο είναι γνωστό υποείδος του ιού της γρίπης τύπου Α και προκαλεί την κλασική γρίπη των χοίρων.

Η γρίπη αυτή μεταδίδεται όπως η ανθρώπινη γρίπη, με τον βήχα και το φτάρνισμα, μέσα από αερομεταφερόμενα υγρά σταγονίδια. Το πρόβλημα ξεκινά από το γεγονός ότι το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα δεν ήταν έτοιμο να αντιμετωπίσει τον νέο ιό, ακριβώς λόγω της πρώτης επαφής και της μη ύπαρξης προϋπάρχουσας ανοσίας.

Τα συμπτώματα της νόσου, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο στο έγκυρο περιοδικό New England Journal of Medicine, είναι παρόμοια με αυτά της εποχικής γρίπης και μπορεί να περιλαμβάνουν αιφνίδια έναρξη πυρετού, βήχα, καταρροή, πονόλαιμο, πόνο στους μυς, πονοκέφαλο. Μπορεί να παρουσιαστούν κι άλλα συμπτώματα, όπως ρίγη, αίσθημα κόπωσης, διάρροια και έμετοι.

Οι επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού

Η νέα γρίπη φαίνεται να πλήττει κυρίως νέους και όχι ηλικιωμένους, όπως η συνήθης περιοδική γρίπη. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατα δημοσιευθείσα μελέτη του διεθνούς κύρους περιοδικού Science, το 61% των προσβεβληθέντων στο Μεξικό ήταν παιδιά κάτω των 15 ετών. Είναι ωστόσο ενθαρρυντικό ότι, με εξαίρεση ίσως τα φονικά κρούσματα στο Μεξικό, τα συμπτώματα των ασθενών είναι πιο ήπια, και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντιπαραβληθεί με τις προηγηθείσες φονικές πανδημίες. Μέχρι σήμερα, ο αριθμός των θανάτων παγκοσμίως φτάνει τους 816.

Οι επιπτώσεις στην οικονομία


Η νέα γρίπη έχει σημαντικές οικονομικές συνέπειες και μπορεί να ενισχύσει τα φαινόμενα ύφεσης της οικονομίας. Μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των δαπανών του συστήματος Υγείας, ενώ σε δισεκατομμύρια ευρώ μπορεί να φτάσει το κόστος απώλειας παραγωγικότητας, λόγω των απουσιών εργαζομένων. Επιπρόσθετα η νέα επιδημία θα επηρεάσει και έμμεσα την οικονομία δυσχεραίνοντας την ομαλή λειτουργία των μέσων συγκοινωνίας και των επιχειρήσεων. Αν τώρα προσθέσουμε και τις αλλαγές στον τρόπο ζωής και εργασίας που μπορεί να επιφέρει μια ενδεχόμενη αντίδραση γενικού πανικού και φοβίας, τότε θα αντιληφθούμε ότι οι επιπτώσεις στην οικονομία είναι πιθανό να είναι ανυπολόγιστες.

Θεραπεία

Το κυριότερο μέτρο αντιμετώπισης για τη νέα γρίπη, όπως άλλωστε και για όλα τα είδη γρίπης, παραμένει η συμπτωματική αγωγή, δηλαδή η χορήγηση φαρμάκων που αποσκοπούν στην εξάλειψη των δυσάρεστων συμπτωμάτων.

Για τα πιο σοβαρά περιστατικά, δύο συνήθη αντιγριπικά φάρμακα φαίνεται να είναι αποτελεσματικά. Ο νέος ιός γρίπης Α (Η1Ν1) είναι ευαίσθητος στους αναστολείς νευραμινιδάσης, οσελταμιβίρη (Tamiflu) και ζαναμιβίρη (Relenza). Τα φάρμακα αυτά χορηγούνται εντός των πρώτων 48 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων και μπορούν να ελαττώσουν τις επιπλοκές και τη διάρκεια της νόσου.

Οι ουσίες αυτές όμως δεν υποκαθιστούν τον αντιγριπικό εμβολιασμό, που αποτελεί και το βασικό όπλο κατά της νέας γρίπης. Ηδη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έδωσε το «πράσινο φως» για την παρασκευή εμβολίου σε οκτώ φαρμακευτικές εταιρείες, το οποίο όμως θα χρειαστεί ακόμη λίγο χρόνο για να τελειοποιηθεί και για να παραχθεί σε αρκετές ποσότητες, ώστε να καλύψει την τεράστια παγκόσμια ζήτηση.

Πρόληψη

Τα πιο αποτελεσματικά μέτρα προφύλαξης δεν είναι άλλα από τη σχολαστική τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής, δηλαδή το συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι, η αποφυγή επαφής των χεριών με τη μύτη και το στόμα, η τήρηση αποστάσεων ασφαλείας από αρρώστους, η μάσκα προσώπου κ.λπ. Επίσης αποτελεί αναγκαιότητα ο υψηλός δείκτης επαγρύπνησης και υποψίας για την έγκαιρη διάγνωση, ιδιαίτερα ασθενών που παρουσιάζουν συμπτώματα σοβαρού κρυολογήματος ή γρίπης σε συνδυασμό με πυρετό.

Χρειάζεται πανικός;


Είναι απολύτως επιβεβλημένη η αποφυγή σπασμωδικών αντιδράσεων πανικού, για πολλούς λόγους. Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι βαριά νόσος και θάνατοι ήταν αναμενόμενο να εμφανιστούν με τη νέα γρίπη, όπως ακριβώς συμβαίνει και με την εποχική γρίπη. Ωστόσο, σπάνια χρειάζεται ενδονοσοκομειακή νοσηλεία και τα περιστατικά της νέας γρίπης θεραπεύονται κυρίως κατ' οίκον. Πάνω δε από τις μισές περιπτώσεις που χρειάζονται νοσηλεία αφορούν ασθενείς με προϋπάρχουσες ασθένειες και διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος.

Εξάλλου, δεν πρέπει να έχουμε παράδειγμα τις επιπτώσεις των μεγάλων πανδημιών γρίπης του αιώνα, οι οποίες στάθηκαν υπεύθυνες για εκατομμύρια θανάτους, καθόσον οι κακές συνθήκες υγιεινής και η ανεπάρκεια των συστημάτων Υγείας της εποχής εκείνης δεν μπορούν καν να συγκριθούν με τα σημερινά δεδομένα.

Αν επίσης αναλογιστούμε την ύπαρξη άλλων, πολλαπλάσια θανατηφόρων ασθενειών της εποχής μας, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τα οποία είναι ήδη υπεύθυνα για την πρόκληση 17 εκατομμυρίων θανάτων παγκοσμίως κάθε χρόνο, είναι εύκολο να αντιληφθούμε το μέγεθος της υπερβολής με την οποία πολλές φορές αντιμετωπίζουμε άλλους καθαρά δυνητικούς κινδύνους.

Μια πιθανή αντιμετώπιση της νέας γρίπης με πανικό είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε αποδιοργάνωση τα όποια μέτρα ελέγχου, αλλά και θα δημιουργήσει πολλές άσκοπες επιπλοκές για την οικονομία σε μια περίοδο έντονης προσπάθειας για έξοδο από την κρίση.

* Καθηγητής Καρδιολογίας, πρόεδρος Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

4 Αυγούστου 2009, 21:01:09
Απάντηση #46
Αποσυνδεδεμένος

Chris123GR


Παράθεση
Είναι απολύτως επιβεβλημένη η αποφυγή σπασμωδικών αντιδράσεων πανικού, για πολλούς λόγους.

Μιας και εμείς οι ΕΛΛΗΝΕΣ είμαστε γνωστοί για την νηφαλιότητα , την υπομονή και τον φλεγματικό μας χαρακτήρα , είμαι βέβαιος ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά !  ;D
"One of the first duties of the physician is to educate the masses not to take medicine."
Sir William Osler (1849 - 1919), Aphorisms from his Bedside Teachings (1961) p. 105

8 Αυγούστου 2009, 15:47:07
Απάντηση #47
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΓΡΙΠΗ Η μητέρα όλων των πανδημιών

Ξέσπασε το 1918 και άφησε πίσω της 50 εκατ. νεκρούς

«Οι οργανισμοί είναι βιολογικά εργοστάσια. Εκεί  δοκιμάζονται άπειροι συνδυασμοί έως ότου δημιουργηθεί εκείνος ο ιός που θα έχει μεγάλη  διασπορά και θα προκαλεί σοβαρά συμπτώματα  στους ανθρώπους»: αυτή είναι η ιστορία της γρίπης και των πανδημιών, σύμφωνα με τον  καθηγητή Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Άγγελο  Χατζάκη. Όμως, όπως ξαφνικά ξεσπούν έτσι και  σταματούν, αφήνοντας την ανθρωπότητα να μετρά  απώλειες. Το κλειδί της λύσης βρίσκεται στην ανοσία που σταδιακά αναπτύσσει ο άνθρωπος είτε  επειδή έχει μολυνθεί από τον ιό αλλά έχει επιβιώσει είτε επειδή έχει εμβολιαστεί. Κατ΄ αυτόν τον  τρόπο επιτυγχάνεται η «ανοσία της αγέλης», με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η διασπορά.

Περίπου έναν αιώνα μετά την εποχή που ξέσπασε, η ισπανική γρίπη είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, αφού η ομοιότητά της με τον νέο ιό Α (Η1Ν1) έχει ξυπνήσει εφιάλτες του παρελθόντος. Άλλωστε, παραμένει σύμφωνα με τους επιδημιολόγους η πιο σοβαρή πανδημία του περασμένου αιώνα. Η γεωγραφική της προέλευση παραμένει αμφισβητούμενη: κάποιοι μελετητές υποστηρίζουν πως πρώτα ανιχνεύθηκε στην Κίνα, ενώ άλλοι στις ΗΠΑ ή την Αυστρία. Το σίγουρο πάντως είναι πως δεν ξεκίνησε από την Ισπανία, αλλά ονομάστηκε έτσι επειδή έπληξε πολύ σοβαρά τη χώρα. Είναι ενδεικτικό πως σε διάστημα ενός μηνός οι Ισπανοί μετρούσαν οκτώ εκατομμύρια νεκρούς.

Η γρίπη αυτή, που οφειλόταν σε Η1Ν1 στέλεχος ιού, μόλυνε τουλάχιστον 500 εκατομμύρια ανθρώπους- δηλαδή, σχεδόν το 1/3 του πληθυσμού της γης- και άφησε στο πέρασμά της περίπου 50 εκατομμύρια θύματα παγκοσμίως. Από αυτούς, οι περισσότεροι ήταν νέοι και υγιείς που νικήθηκαν από τη γρίπη εξαιτίας επιπλοκών όπως ήταν η βακτηριακή πνευμονία, αιφνιδιάζοντας τους επιστήμονες εκείνης της εποχής, καθώς δεν είχαν αντιμετωπίσει ποτέ κάτι παρόμοιο.

Η ασιατική γρίπη. Εκδηλώθηκε τον Φεβρουάριο του 1957 στην Κίνα. Χρειάστηκαν λιγότερο από τέσσερις μήνες για να περάσει τα σύνορα των ΗΠΑ και της Αγγλίας. Δημοσίευμα των «Νιου Γιορκ Τάιμς» εκείνης της εποχής έκανε λόγο για επιδημία στο Χονγκ Κονγκ που μόλυνε σε σύντομο χρονικό διάστημα τουλάχιστον 250.000 ανθρώπους. Τα κρούσματα ωστόσο αυξήθηκαν όταν μπήκε το φθινόπωρο και πριν προλάβει να λήξει ο συναγερμός, σημειώθηκε δεύτερο κύμα τον Ιανουάριο του 1958. Το ποσοστό θνητότητας της ασιατικής γρίπης ήταν ιδιαίτερα υψηλό, σαφώς ωστόσο χαμηλότερο από αυτό της ισπανικής γρίπης. Πάντως, μόνο στις ΗΠΑ πέθαναν 69.800 άνθρωποι. Ο ιός Α (Η2Ν2) έπληττε κυρίως όσους έπασχαν από χρόνια προβλήματα υγείας, ενώ μεταγενέστερες μελέτες έδειξαν πως ιδιαίτερα ευάλωτες ήταν και οι γυναίκες που διήνυαν το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους.

Η γρίπη του Χονγκ Κονγκ. Αυτή τη φορά ήταν η βρετανική εφημερίδα «Τάιμς» που επεσήμανε τον επερχόμενο κίνδυνο, όταν οι συντάκτες της έγραψαν για την επιδημία που έχει ξεσπάσει στο Χονγκ Κονγκ. Μία δεκαετία μετά την εμπειρία της ασιατικής γρίπης, ήταν γεγονός πως η επικοινωνία των επιδημιολόγων με την Κίνα ήταν λιγότερο αποδοτική από ποτέ. Ο ιός Η3Ν2, που ανιχνεύτηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο, έφθασε στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Χρειάστηκε όμως να περάσουν μερικοί μήνες έως ότου να δείξει την πραγματική δυναμική του: η αύξηση των κρουσμάτων κορυφώθηκε τον χειμώνα του 1968-69, προσβάλλοντας κυρίως ανθρώπους άνω των 65 ετών. Οι θάνατοι που σημειώθηκαν από τον Σεπτέμβριο του ΄68 έως και τον Μάρτιο του ΄69 δεν ξεπέρασαν τους 33.800, γεγονός που οδήγησε τους επιστήμονες να χαρακτηρίσουν τη συγκεκριμένη πανδημία ως την ηπιότερη του αιώνα. Η γρίπη του Χονγκ Κονγκ έγραψε τη δική της ιστορία στην Αγγλία: εκεί ο ιός Η3Ν2 επεκτάθηκε αργότερα, μέχρι τον χειμώνα του 1969-1970.

Η νέα γρίπη Α (Η1Ν1). Ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2009 στο Μεξικό και από τότε ο νέος ιός Α (Η1Ν1) ταξιδεύει σε όλο τον πλανήτη. Οι ιολόγοι αποφάνθηκαν πως ο συγκεκριμένος ιός φέρει γενετικό υλικό από ιούς γρίπης των χοίρων, των πτηνών και των ανθρώπων. Για την πρόσμειξή τους χρειάστηκε μόνο ένας χοίρος, καθώς το συγκεκριμένο ζώο έχει το χαρακτηριστικό να μολύνεται από όλους τους ιούς και συνεπώς αποτελεί το καταλληλότερο «εργαστήριο» για ανασυνδυασμούς και μεταλλάξεις. Μέχρι στιγμής, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλο το κόσμο ξεπερνούν τις 202.000 και έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 1.550 θάνατοι. Στη χώρα μας το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε στις 18 Μαΐου- περίπου έναν μήνα μετά. Από τότε έως σήμερα, ο επίσημος κατάλογος της Ελλάδας αριθμεί περισσότερα από 1.000 ονόματα ανθρώπων που έχουν μολυνθεί, ενώ οι επιδημιολόγοι λαμβάνοντας υπ΄ όψιν την ταχύτητα της εξάπλωσης του νέου ιού κάνουν λόγο για τουλάχιστον 10.000 κρούσματα, δεδομένου πως δεν εξετάζονται όλοι οι πολίτες που εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα.


Η νόσος των πτηνών

Oι μνήμες είναι ακόμη νωπές από τον πανικό που προκάλεσε η είδηση της γρίπης των πτηνών με το «κωδικό» όνομα Η5Ν1. Την 1η Φεβρουαρίου 2004 η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας είχε επισημάνει τον κίνδυνο μετάδοσης της γρίπης των πτηνών από άνθρωπο σε άνθρωπο, ενώ φόβοι είχαν εκφραστεί και για πιθανή μετάλλαξη. Η είδηση αυτή είχε προκαλέσει ανησυχία, μέσα σε λίγους μήνες όμως ξεχάστηκε εξαιτίας της χαμηλής διασποράς του ιού. Οι επιστήμονες ωστόσο επιμένουν πως ο κίνδυνος παραμένει υπαρκτός, γι΄ αυτό και επαγρυπνούν. «Πιθανή ευρεία μετάδοση της συγκεκριμένης γρίπης θα προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα στην κτηνοτροφία, αφού όταν ο ιός αυτός εισβάλλει σε μια φάρμα, εξοντώνει όλα τα ζώα. Ακόμη μεγαλύτερος όμως είναι ο κίνδυνος όταν μολύνονται άνθρωποι - το ποσοστό θνησιμότητας αγγίζει το 60%», τονίζει ο κ. Χατζάκης. Ο Η5Ν1 έχει προκαλέσει τον θάνατο 262 ανθρώπων, ενώ έχει μολύνει συνολικά 436 σε όλο τον κόσμο.


«Πράσινο φως» για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς


«Να ανοίξουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί τον Σεπτέμβριο» είναι η εισήγηση του Εθνικού Επιστημονικού και Επιχειρησιακού Συμβουλίου για την πανδημία που συνεδρίασε χθες. Άγνωστο ωστόσο παραμένει εάν θα ανοίξουν τα σχολεία: οι ειδικοί ανέβαλαν την απόφαση για την επόμενη εβδομάδα, οπότε θα οριστικοποιηθεί και η λίστα προτεραιότητας για τον εμβολιασμό του πληθυσμού.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

9 Αυγούστου 2009, 07:55:14
Απάντηση #48
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Οι "συνήθως άσχετοι" δημοσιογράφοι δεν πρέπει να ξεχνάνε και το 1976 που έμεινε στην ιστορία με την ονομασία flu fiasco

Διαβάστε εδώ: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

9 Αυγούστου 2009, 19:20:34
Απάντηση #49
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Νεφελώδες τοπίο για το νέο εμβόλιο

Αυξάνονται οι φωνές που τάσσονται κατά ενός μαζικού εμβολιασμού, όσο η ασφαλής ή μη χρήση του εμβολίου μένει αδιευκρίνιστη

Kαθώς πλησιάζει το φθινόπωρο, το οποίο θα αποτελέσει, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, τον καθοριστικό παράγοντα για την εξέλιξη της επιδημίας της «γρίπης των χοίρων», αυξάνονται καθημερινά οι φωνές που τάσσονται υπέρ της υιοθέτησης και εφαρμογής από τους αρμόδιους φορείς μιας πιο επιφυλακτικής πολιτικής για την αντιμετώπιση του ιού Η1Ν1.

«Εάν η εικόνα της νέας γρίπης εξακολουθήσει να έχει τόσο ήπια μορφή όσο σήμερα, το ενδεχόμενο ενός μαζικού εμβολιασμού θα ήταν αδικαιολόγητο», επισημαίνει ο Ματίας Γκρουλ, προϊστάμενος του υγειονομικού φορέα στη Βρέμη και συνυπεύθυνος του καταρτισμού του σχεδίου πανδημίας.

Εικασίες
Σύμφωνα με τον Ματίας Γκρουλ, όλες οι προσπάθειες που καταβάλλονται για την αντιμετώπιση των εξελίξεων βασίζονται στην εικασία ότι ένα δεύτερο, πιο επικίνδυνο, κύμα της γρίπης των χοίρων έρχεται με τεράστια ορμή. Ωστόσο, όπως τονίζει δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα οι παραμικρές ενδείξεις που να δικαιολογούν τέτοιου είδους εκτιμήσεις.

«Οι χώρες πρέπει να ζυγίσουν και να αξιολογήσουν μεταξύ τους ενδελεχώς τους πιθανούς κινδύνους και τα οφέλη μιας βεβιασμένης έγκρισης για τη χρήση ενός εμβολίου κατά του ιού Η1Ν1», προειδοποιεί στο κύριο άρθρο της η βρετανική επιστημονική επιθεώρηση «The Lancet», τονίζοντας το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων συνοδεύεται προς το παρόν από μια ήπια και ομαλή εξέλιξη.

Σύμφωνα με τις ντιρεκτίβες του αρμόδιου για την Ευρώπη οργανισμού φαρμάκων (ΕΜΕΑ), το κατά πόσο είναι ή όχι ασφαλής η χρήση του τελικού εμβολίου, δύναται να εξεταστεί και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ενός μαζικού εμβολιασμού, κάτι που θα ήταν σαφώς αποδεκτό υπό συνθήκες εξάπλωσης ενός διαπιστωμένα φονικού ιού, όχι όμως στο πλαίσιο μιας ασθένειας, η οποία μέχρι σήμερα περιορίζεται ως επί το πλείστον στην εκδήλωση ενός αβλαβούς κρυολογήματος...

Ο ΕΜΕΑ έσπευσε τον Ιούνιο να θέσει αυστηρότερες προδιαγραφές, καθιστώντας πλέον υποχρεωτική την καταγραφή κάθε περιστατικού εμβολιασμού και οιωνδήποτε πιθανών παρενεργειών ή διαταραχών εκδηλωθούν.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των έως σήμερα εργαστηριακών ερευνών για την ασφάλεια του εμβολίου, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να προκληθούν παρενέργειες σε ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 1% των περιστατικών εμβολιασμού. Πράγμα που θεωρητικά σημαίνει ότι στην περίπτωση του εμβολιασμού των πρώτων 25 εκατ. κατοίκων, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα σχεδόν 250.000 εξ αυτών να εκδηλώσουν σοβαρότατες παρενέργειες, χωρίς μάλιστα αυτές να έχουν καταγραφεί στις κλινικές δοκιμές που έχουν πραγματοποιηθεί. Χαρακτηριστικό είναι ότι ουδεμία δοκιμή διεξήχθη σε ανήλικους και εγκύους, όταν αμφότεροι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Σύμφωνα με προχθεσινή ανακοίνωση του Π.O.Y., η διαδικασία παρασκευής των εμβολίων κατά της νέας γρίπης Α βρίσκεται εντός των χρονοδιαγραμμάτων και οι πρώτες εγκρίσεις του παρασκευάσματος είναι πιθανόν να δοθούν τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, επισημαίνει ότι τα κλινικά δεδομένα θα είναι αναπόφευκτα περιορισμένα όταν θα διανεμηθούν τα πρώτα εμβόλια κατά της πανδημίας. Για τον λόγο αυτό συνιστά σε όλες τις χώρες που θα διαθέσουν το εμβόλιο να ασκούν εντατική εποπτεία όσον αφορά την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του παρασκευάσματος μετά τους εμβολιασμούς.

ΜΕ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΤΟΥ ΦΙΑΣΚΟΥ ΤΟΥ 1976
Διστακτικοί οι Αμερικανοί


Οσον αφορά το πρωτοποριακό επιπρόσθετο συστατικό (συμπλήρωμα), στο πολλά υποσχόμενο εμβόλιο της GlaxoSmithKline, δεν υπάρχει το παραμικρό στοιχείο έρευνας που να συνηγορεί στην άφοβη χρήση του ενισχυμένου εμβολίου στις εγκύους...

Πληροφορίες θέλουν τις εγκύους στις ΗΠΑ να δέχονται να εμβολιαστούν, χωρίς ωστόσο να περιλαμβάνεται το εν λόγω συμπλήρωμα, ονόματι AS03, στο εμβόλιο.

Στις ΗΠΑ, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων αρνείται προς το παρόν να εγκρίνει σκευάσματα αντιγριπικών εμβολίων, τα οποία είναι εφοδιασμένα με τέτοιου είδους «ενισχυτικά» συμπληρώματα.

Μπορεί η εθνική υπηρεσία αντιμετώπισης επιδημιών των ΗΠΑ (CDC) να συνέστησε σε 160 εκατ. Αμερικανούς πολίτες να εμβολιαστούν, ωστόσο το εμβόλιο που θα τους χορηγηθεί θα βασίζεται σε ένα εποχικό αντιγριπικό συστατικό.

Η επιφυλακτικότητα των Αμερικανών μόνο αβάσιμη δεν είναι, καθώς δεν μπορούν ακόμη να ξεχάσουν το φιάσκο του 1976, όταν σε μια στρατιωτική βάση είχαν προσβληθεί 13 μέλη του προσωπικού από έναν νέο ιό Η1Ν1, εκ των οποίων ο ένας έχασε τη μάχη με τη ζωή.

Φοβούμενοι το ενδεχόμενο ξεσπάσματος μιας νέας πανδημίας γρίπης, παρόμοια εφιαλτικής με αυτή της ισπανικής γρίπης του 1918-1919, ενέκριναν τον εμβολιασμό 40 εκατ. ανθρώπων με ένα σκεύασμα που είχε παρασκευαστεί «εν μια νυκτί» στο... πόδι.

Η πανδημία δεν ήρθε, ωστόσο αργότερα άρχισαν να... πέφτουν βροχή οι αναφορές για εμφάνιση σοβαρών επιπλοκών σε εμβολιασμένους. Ιδιαίτερη έξαρση παρουσίασε το σύνδρομο Guilllian-Barre, μια νευρολογική νόσος, η οποία προκαλεί παραλυσία των κάτω άκρων και σοβαρές διαταραχές στο μυϊκό-αναπνευστικό σύστημα.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

9 Αυγούστου 2009, 19:36:02
Απάντηση #50
Αποσυνδεδεμένος

Chris123GR


Ας την κάνουμε αυτή τη συζήτηση ξανά , εφόσον ανοίξουν τα σχολεία ! Θα έχει ενδιαφέρον !  ;)
Είπαμε ..... όχι εφησυχασμός , ούτε και υπερβολές ...... αλλά ας περιμένουμε αυτό που περιμένουν όλοι .... το φθινόπωρο (δηλαδή άνοιγμα των σχολείων , αυξημένη συσσώρευση πληθυσμού σε κλειστούς χώρους όπως κινηματογράφοι , καφετέριες κλπ ) .
Όσο για τον μαζικό εμβολιασμό , δεν αποτελεί πρόβλημα από τη στιγμή που θα υπάρχει ένα ασφαλές εμβόλιο .
Όσο για το σωτήριο έτος 1976 .............. Πιστεύω ότι από το 76 μέχρι σήμερα (33 χρόνια μετά) όλο και κάτι παραπάνω θα ξέρουν αυτοί που παρασκευάζουν εμβόλια !  ;)
"One of the first duties of the physician is to educate the masses not to take medicine."
Sir William Osler (1849 - 1919), Aphorisms from his Bedside Teachings (1961) p. 105

9 Αυγούστου 2009, 22:21:29
Απάντηση #51
Αποσυνδεδεμένος

flone

Ιατροί
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Οι "συνήθως άσχετοι" δημοσιογράφοι δεν πρέπει να ξεχνάνε και το 1976 που έμεινε στην ιστορία με την ονομασία flu fiasco

Διαβάστε εδώ: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Από τις παραπομπές που υπάρχουν στο παραπάνω άρθρο, αξίζει ιδιαίτερα η "Reflections on the 1976 Swine Flu Vaccination Program" (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος) λόγω των συγγραφέων:

"Dr Sencer was director of CDC from 1966 to 1977.

Dr Millar was director of NIIP in 1976."

CDC: Center for Disease Control
NIIP: National Influenza Immunization Program

10 Αυγούστου 2009, 17:03:38
Απάντηση #52
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Τα ταμιφλού ξανάρχονται

Μέσα στην εβδομάδα θα αρχίσει η προμήθειά τους στα φαρμακεία

Στα μέσα της εβδομάδας θα αρχίσουν να φτάνουν τα αντιιικά φάρμακα στα φαρμακεία όλη της χώρας. Παρ΄ όλα αυτά, οι ειδικοί υπογραμμίζουν  πως οι φαρμακοποιοί θα ξεκλειδώνουν τα ντουλάπια τους μόνον εάν οι πολίτες κατέχουν υπογεγραμμένη από γιατρό «αιτιολογημένη ιατρική  γνωμάτευση για θεραπεία λοιμώξεως», συνεπώς οι λίστες αναμονής που τηρούν παράτυπα μερικοί φαρμακοποιοί δεν θα τηρηθούν!

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα παίρνουν τον δρόμο προς τις φαρμακαποθήκες τα ταμιφλού, συνεπώς τα φαρμακεία θα αρχίσουν να προμηθεύονται τα αντιιικά φάρμακα από την Τετάρτη. Ωστόσο, ύστερα από διευκρινίσεις του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων η χορήγησή τους θα είναι ελεγχόμενη και υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Δικλίδα ασφαλείας, με σκοπό να περιοριστεί η πιθανότητα να γίνει παρεμπόριο, είναι σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΕΟΦ η υποχρέωση των φαρμακοποιών να φυλάσσουν για δύο χρόνια τόσο την ειδική γνωμάτευση όσο και τη συνταγή, ώστε να πρέπει να είναι σε θέση να αιτιολογήσουν- σε περίπτωση ελέγχου- τις ποσότητες αντιιικών φαρμάκων που χορήγησαν σε ασθενείς. Εάν εντοπιστούν παραβάσεις, οι αρμόδιοι φορείς διευκρινίζουν πως θα υπάρξουν αυστηρές κυρώσεις.

Για θεραπεία ή προφύλαξη
Επιπλέον, οι γιατροί καλούνται να αιτιολογήσουν τους λόγους για τους οποίους κρίνουν απαραίτητη τη χορήγηση αντιιικής αγωγής. Ειδικότερα, και σύμφωνα με την «αιτιολογημένη ιατρική γνωμάτευση», οι ειδικοί μπορούν να αιτηθούν την χορήγηση ταμιφλού για τη «θεραπεία ασθενούς με συμπτώματα γρίπης που έχει σοβαρές εκδηλώσεις ή επιπλοκές» και για την «προφύλαξη σε επαγγελματία υγείας που ήρθε σε στενή επαφή με ασθενή με συμπτώματα γρίπης χωρίς επαρκή εφαρμογή μέτρων ατομικής προστασίας».

Στις προϋποθέσεις συμπεριλαμβάνονται όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση και είτε παρουσιάζουν συμπτώματα γρίπης είτε έχουν έλθει σε στενή επαφή με ασθενή με γρίπη.

Τα σοβαρά κρούσματα

Στο μεταξύ, αισιόδοξοι εμφανίζονται οι θεράποντες ιατροί για την κατάσταση της υγείας και των τεσσάρων ασθενών που παρουσίασαν σοβαρές επιπλοκές στο αναπνευστικό εξαιτίας της νέας γρίπης και νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αθήνας και της Κρήτης.

Ειδικότερα, ο 33χρονος που νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου και αποτέλεσε το πρώτο σοβαρό κρούσμα στη χώρα μας πήρε εξιτήριο τη περασμένη εβδομάδα από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και νοσηλεύεται πλέον στην Πνευμονολογική Κλινική.

Σημάδια βελτίωσης παρουσιάζει και ο 42χρονος που νοσηλεύεται στην Κρήτη, ενώ αποσωληνώθηκαν η 16χρονη Βρετανή που συνεχίζει ωστόσο να παρακολουθείται απο τους γιατρούς στο Παίδων Πεντέλης και ο 30χρονος που εισήχθη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου Κρήτης με πνευμονία.



Στους 1.688 οι θάνατοι από τον ιό

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ από 2.000 νέα κρούσματα γρίπης Α καταγράφηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο μέσα στο Σαββατοκύριακο, με τα συνολικά κρούσματα παγκοσμίως να έχουν ξεπεράσει τα 200.000 και τους θανάτους λόγω του ιού να φτάνουν τους 1.688. Πρώτος θάνατος από τη νέα γρίπη καταγράφηκε στην Ιρλανδία, τον Μαυρίκιο, τη Δυτική Όχθη και το Ιράκ, όπου όπως ανακοίνωσε χθες ο αμερικανικός στρατός, 51 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν διαγνωστεί με τη γρίπη και 71 ακόμα βρίσκονται σε απομόνωση, καθώς υπάρχουν υποψίες πως έχουν κολλήσει τον ιό.

Δεκάδες κρούσματα καταγράφηκαν το Σαββατοκύριακο και σε ένα κέντρο εκμάθησης της γαλλικής γλώσσας στο Καπ ντ΄ Ελ στη Νότια Γαλλία. Σύμφωνα με τις αρχές, σε σύνολο 148 εφήβων από διάφορες χώρες της Ευρώπης, αλλά και τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, και περίπου 30 ενηλίκων, 59 έφηβοι και πέντε ενήλικες διαγνώστηκαν με τον ιό. Οι πέντε ενήλικοι και 15 από τους 59 εφήβους έχουν τεθεί σε απομόνωση, πολλοί από τους υπόλοιπους όμως ήδη αποχώρησαν, καθώς εκτιμήθηκε πως ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού είναι πρακτικά ανύπαρκτος.

Στο μεταξύ, οι αμερικανικές αρχές αποφάσισαν ότι τα σχολεία στις ΗΠΑ δεν πρέπει να παραμείνουν κλειστά προληπτικά ή να κλείσουν εφόσον ενσκήψει νέο, σφοδρότερο κύμα γρίπης το φθινόπωρο: αποφάσεις θα λαμβάνονται κατά περίπτωση, ώστε να υπάρξει «ισορροπία ανάμεσα στον στόχο της μείωσης του αριθμού των ανθρώπων που νοσούν σοβαρά ή πεθαίνουν από τη γρίπη και τον στόχο της ελαχιστοποίησης της κοινωνικής αναστάτωσης και των κινδύνων για την ασφάλεια των παιδιών».


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

11 Αυγούστου 2009, 20:42:17
Απάντηση #53
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Ενημέρωση Αβραμόπουλου-Αντώναρου για νέα γρίπη

Ενημέρωση για την υπόθεση της πανδημίας της γρίπης έκανε ο αρμόδιος υπουργός Υγείας & Κοινωνικής Πρόνοιας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευ. Αντώναρος.
"Παρακολουθούμε αυτή την υπόθεση που εξελίσσεται με επιστημονική αβεβαιότητα και με διαφορετικούς ρυθμούς σε διάφορες χώρες" δήλωσε ο κ. Αντώναρος και τόνισε ότι η εγρήγορση, η στενή παρακολούθηση, η συγκέντρωση των στοιχείων και η άρτια προετοιμασία όλων των αρχών της Πολιτείας δίνει τη βεβαιότητα ότι θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στο καλύτερο δυνατό σημείο.

Ο υπουργός Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλος διαβεβαίωσε ότι είμαστε έτοιμοι και σε διαρκή επαγρύπνηση με όλο το μηχανισμό της Πολιτείας και εξετάζονται όλα τα σενάρια. "Δεν θα επιτρέψουμε να διολισθήσει η κοινωνία σε κατάσταση πανικού", τόνισε και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση κάτω από τις οδηγίες του πρωθυπουργού λειτουργεί συντεταγμένα, οργανωμένα και συντονισμένα. Ο κ. Αβραμόπουλος συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί το πρόβλημα ακατάπαυστα και λύνει άμεσα ζητήματα που προκύπτουν.

Παράλληλα ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε πως οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα ανοίξουν κανονικά: Οι ιδιωτικοί στις 17 Αυγούστου και οι δημόσιοι την 1η Σεπτεμβρίου ενώ τελική απόφαση για τα σχολεία θα ληφθεί αφού υπάρξει γενική αποτίμηση του θέματος.

Επίσης είπε ότι παγκοσμίως έχουν καταγραφεί 162.380 κρούσματα και 1.154 θάνατοι ενώ στην Ελλάδα είχαμε 1.002 κρούσματα εκ των οποίων το 95% έχουν ιαθεί πλήρως και βρίσκονται υγιέστατοι στα σπίτια τους. Ανέφερε ότι σήμερα έχουμε 2 σοβαρά περιστατικά στην εντατική ενώ τα βαριά περιστατικά που είχαμε, πλέον είναι σε πορεία ανάρρωσης.

Ο υπουργός Υγείας είπε επίσης ότι απελευθερώθηκε η χορήγηση των αντιϊκών φαρμάκων και ότι επεκτείνεται το δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας για τη νέα γρίπη.

Σε ότι αφορά το πρόγραμμα εμβολιασμού σημείωσε ότι προτεραιότητα θα έχουν τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες από άποψη υγείας, και σε υπηρεσίες σε κρίσιμες δομές για τη λειτουργία του κράτους όπως το προσωπικό στις Ένοπλες Δυνάμεις, στα Σώματα Ασφαλείας, στο δικαστικό χώρο, στις υπηρεσίες καθαριότητας των ΟΤΑ, στις ΔΕΚΟ και σε μεγάλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Επίσης εξετάζεται το ενδεχόμενο η εξέταση για τη νέα γρίπη να γίνεται και από πιστοποιημένα ιδιωτικά εργαστήρια ενώ σε συνεργασία με την ΕΝΑΕ και την ΚΕΔΚΕ ολοκληρώνονται τα επιχειρησιακά σχέδια για τον εμβολιασμό. Στην Αθήνα για παράδειγμα προβλέπονται 27 κέντρα εμβολιασμού και 7 ιατρεία γρίπης.

Ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε τους εξής τομείς δράσης:

- κινητοποίηση και εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού

- έλεγχος εμβολιασμού με χρήση της τεχνολογίας και του λογισμικού ενώ θα καταγραφούν τα στοιχεία των εμβολιαζόμενων

- υποστήριξη νομαρχιακής και τοπικής αυτοδιοίκησης

- μεγάλος αριθμός γιατρών θα υποστηρίξει τον εμβολιασμό και την πρωτοβάθμια φροντίδα όσων νοσούν. Επ' αυτού επεσήμανε ότι θέμα κρεβατιών εντατικής θεραπείας δεν θα τεθεί και αυτά θα αυξηθούν κατά 50 με 60 άμεσα ενώ σε περίπτωση που χρειαστούν περισσότερα, είναι αυτονόητο ότι θα χρησιμοποιηθούν και τα κρεβάτια σε ιδιωτικά νοσοκομεία

- διπλασιάζονται οι γραμμές στο κέντρο πληροφόρησης 1135.



Για το ακριβή αριθμό των κέντρων εμβολιασμού είπε ότι θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση προσεχώς, ενώ ενδεικτικά ανέφερε πως στους δύο μεγάλους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης θα είναι 140 με 150. Επίσης αυτά τα κέντρα θα στηθούν κυρίως σε σχολεία και θα λειτουργήσουν είτε Παρασκευή απόγευμα είτε Σαββατοκύριακο.

Σχετικά με τον εντοπισμό των αλλοδαπών που παράνομα βρίσκονται στη χώρα, ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι θα βοηθήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση ενώ για τις αμοιβές των γιατρών, είπε ότι θα καλυφθούν μέσω των ασφαλιστικών ταμείων. Παράλληλα ανέφερε ότι εξετάζεται η πιθανότητα να λειτουργήσει μέθοδος αντίστοιχη αυτής των δικαστικών αντιπροσώπων για τους γιατρούς στα κέντρα εμβολιασμού.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

12 Αυγούστου 2009, 17:28:29
Απάντηση #54
Αποσυνδεδεμένος

Αγωνιστική Παρέμβαση

Ιατροί
Εβδομαδιαία Έκθεση Επιδιμιολογικής Επιτήρησης της γρίπης για την 12η Αυγούστου 2009 Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Τελικά από τη μελέτη της αναφερόμενης έκθεσης αλλά και από την μέχρι τωρα εμπειρία σας , πέρα από μια ήπια πραγματικότητα , δεν σας φαίνεται ότι έχουμε να κάνουμε και με μια ΜΜΕ και Υπουργική "φούσκα";
«πρέπει να σταματήσει το καθεστώς να έχουν οι γιατροί υλικό σε στοκ στα ιατρεία τους, γιατί …το κλέβουν. Παίρνουν τα γάντια στο σπίτι τους για να πλένουν τα πιάτα τους..»!!!
Σωτήρης Ζώτος
Υποδιοικητής 2ης ΥΠε

12 Αυγούστου 2009, 22:53:48
Απάντηση #55
Αποσυνδεδεμένος

Πατρωνάκης Μάνος

Moderator
''Η γρίπη, τα εμβόλια και τα τριχίλιαρα της υγείας'' Του Τάσου Φιλαλήθη, από την Ελευθεροτυπία 12.ΙΙΧ.
« Τελευταία τροποποίηση: 13 Αυγούστου 2009, 16:56:17 από Πατρωνάκης Μάνος »

13 Αυγούστου 2009, 23:48:40
Απάντηση #56
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ-ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Έγκριση του Υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκου Λέγκα για την πρόσληψη προσωπικού 200 ατόμων στα νοσοκομεία


    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


    Αθήνα, 13 Αυγούστου 2009

 
    Θέμα: Έγκριση του Υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκου Λέγκα για την πρόσληψη προσωπικού 200 ατόμων στα νοσοκομεία, πέραν του προβλεπομένου αριθμού προσλήψεων που έχουν προγραμματιστεί


    Την έγκριση πρόσληψης 200 ατόμων με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, για την αντιμετώπιση επειγουσών και επιτακτικών αναγκών των νοσοκομείων, υπέγραψε ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκος Λέγκας.

    Οι συμβάσεις θα έχουν διάρκεια οκτώ μηνών και το προσωπικό θα καλύψει τις ανάγκες των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.) και των Μονάδων Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (Μ.Ε.Ν.Ν.) των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Η προκαλούμενη δαπάνη θα καλυφθεί από σχετικές πιστώσεις των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Οι εν λόγω προσλήψεις, κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού, γίνονται πέραν του προβλεπομένου αριθμού προσλήψεων που έχουν προγραμματιστεί.

   Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

   
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

14 Αυγούστου 2009, 17:06:23
Απάντηση #57
Αποσυνδεδεμένος

Αγωνιστική Παρέμβαση

Ιατροί
Οδηγίες του ΕΟΦ για αναφορά ανεπιθύμητων ενεργειών των αντι-ιικών φαρμάκων και των νέων εμβολίων κατα τη διάρκεια της πανδημίας από το νέο ιο Η1Ν1, στα πλαίσια του συστήματος Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ.

Σχετικά στο επισυναπτόμενο
«πρέπει να σταματήσει το καθεστώς να έχουν οι γιατροί υλικό σε στοκ στα ιατρεία τους, γιατί …το κλέβουν. Παίρνουν τα γάντια στο σπίτι τους για να πλένουν τα πιάτα τους..»!!!
Σωτήρης Ζώτος
Υποδιοικητής 2ης ΥΠε

15 Αυγούστου 2009, 16:16:19
Απάντηση #58
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Πώς πρέπει να χορηγούνται στα παιδιά. Οι κίνδυνοι και τα οφέλη από τη λήψη τους.
Τι δείχνουν τα αποτελέσματα ερευνών, τι συνιστούν οι ειδικοί και τι οφείλουν να προσέχουν οι γονείς


ΕΙΝΑΙ γνωστό ότι περιμένοντας την κυκλοφορία του πανδημικού εμβολίουτα κύρια «όπλα» στη φαρέτρα των ειδικών ενάντια στη νέα γρίπη δεν είναι άλλα από τα αντιιικά
φάρμακα. Τα φάρμακα αυτά, τα οποία αρχίζουν μάλιστα και πάλι να διανέμονται από φαρμακεία στη χώρα μας, με προσκόμιση όμως απαραιτήτως ειδικής ιατρικής συνταγής, υπάρχουν για να δημιουργούν αίσθημα ασφάλειας στον πολίτη. Ωστόσο επιστημονικά στοιχεία
που είδαν το τελευταίο διάστημα το φως της δημοσιότητας μετέτρεψαν το αίσθημα ασφάλειας σε αίσθημα μάλλον... ανασφάλειας, ιδιαιτέρως επειδή αφορούσαν τα υπέρ και τα κατά της λήψης των αντι-ιικών σκευασμάτων από τα παιδιά.

Σύμφωνα με τα νέα επιστημονικά στοιχεία, φάρμακα όπως το Τamiflu δεν φαίνεται να προλαμβάνουν τις επιπλοκές της γρίπης, ενώ την ίδια στιγμή συνδέονται με παρενέργειες. Τι σημαίνει πρακτικώς το συγκεκριμένο επιστημονικό εύρημα; Οτι, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι οι ερευνητές, πρέπει να σταθμίζονται καλύτερα οι κίνδυνοι και τα οφέλη προτού δοθεί ένα αντι-ιικό σκεύασμα σε ένα παιδί. «Το Βήμα» μίλησε με έγκριτους έλληνες ειδικούς προκειμένου να ρίξει φως στο σκοτάδι, στο οποίο αισθάνονται σίγουρα ότι βρίσκονται πολλοί γονείς ακούγοντας πως ένα φάρμακο που υπάρχει για να σώσει το παιδί τους ίσως το βλάψει. Η σύσταση των επιστημόνων που μας μίλησαν είναι πάντως... ψυχραιμία και χορήγηση του φαρμάκου στα παιδιά τα οποία πραγματικά το έχουν ανάγκη.

▅ Η χορήγηση του Τamiflu
Η μελέτη που συνέστησε τη συντηρητική χορήγηση των αντι-ιικών φαρμάκων, όπως το Τamiflu, σε παιδιά ανήκει σε ειδικούς του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Βritish Μedical Journal». Οι ερευνητές τόνισαν ότι δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις σχετικά με το ότι αυτού του είδους τα φάρμακα προλαμβάνουν τις επιπλοκές της γρίπης στις μικρές ηλικίες, ενώ την ίδια στιγμή συνδέονται με σοβαρές παρενέργειες. Το συμπέρασμα προέκυψε έπειτα από ανάλυση επτά προηγούμενων κλινικών μελετών σχετικά με χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων σε 1.766 παιδιά ηλικίας 1 ως 12 ετών που είχαν προσβληθεί από εποχική γρίπη.

Οπως σημειώνουν οι ειδικοί από την Οξφόρδη, επικεφαλής των οποίων ήταν ο Μάθιου Τόμσον, αν και τα αντι-ιικά φαίνεται ότι μειώνουν τη διάρκεια της γρίπης στα παιδιά κατά περίπου μία ημέρα, δεν συνδέονται με μείωση των κρίσεων άσθματος, των λοιμώξεων στα αφτιά ή με την ανάγκη λήψης αντιβιοτικών. Οι ερευνητές προειδοποιούν επίσης ότι το Τamiflu συνδέεται και με αυξημένο κίνδυνο εμέτου, ο οποίος μπορεί να είναι σοβαρός στα παιδιά. Τονίζουν ότι αν και τα ευρήματά τους αφορούν την εποχική γρίπη, πιθανότατα ισχύουν και για την ήπια, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, νέα γρίπη που κυκλοφορεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα στοιχεία αυτά ήλθαν να προστεθούν σε εκείνα μιας άλλης μελέτης που δημοσιεύθηκε πριν από μερικές ημέρες στο επιστημονικό έντυπο «Εurosurveillance». Ειδικοί της βρετανικής Υπηρεσίας για την Προστασία της Υγείας πραγματοποίησαν δύο μελέτες σε μαθητές βρετανικών σχολείων και εντόπισαν αυξημένα ποσοστά παρενεργειών, όπως η ναυτία, ο στομαχόπονος και τα προβλήματα ύπνου μετά τη λήψη του φαρμάκου.

Ο θόρυβος που δημιουργήθηκε οδήγησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) στην ανανέωση των οδηγιών που αφορούν τη λήψη του Τamiflu. Οπως αναφέρεται στις οδηγίες, το αντι-ιικό φάρμακο πρέπει να λαμβάνεται μόνο από τους ενηλίκους και τα παιδιά που εμφανίζουν σοβαρά συμπτώματα νέας γρίπης ή ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για εμφάνιση επιπλοκών εξαιτίας μόλυνσης με τον Η1Ν1. Οι υγιείς ενήλικοι και παιδιά με ήπια συμπτώματα γρίπης δεν πρέπει να λαμβάνουν το φάρμακο, συνιστούν οι υπεύθυνοι του ΠΟΥ.

 ▅ Μόνο σε ομάδες υψηλού κινδύνου
Τι πρέπει λοιπόν να πράξουν οι γονείς; Οπως εξηγεί μιλώντας στο «Βήμα» η πρόεδρος του Εθνικού, Επιστημονικού και Επιχειρησιακού Συμβουλίου για την Πανδημία καθηγήτρια Παθολογίας- Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κυρία Ελένη Γιαμαρέλλου, η ελληνική θέση συμπίπτει απόλυτα με τις οδηγίες του ΠΟΥ. «Το Τamiflu πρέπει να χορηγείται μόνο στις ομάδες υψηλού κινδύνου για επιπλοκές από τη νέα γρίπη, όπως είναι τα ανοσοκατεσταλμένα και μεταμοσχευμένα άτομα, τα άτομα με νεφρική ανεπάρκεια, με βρογχικό άσθμα ήμε σακχαρώδη διαβήτη, τα άτομα που λαμβάνουν κορτιζόνη, όσα είναι άνω των 65 ετών, αλλά και οι έγκυοι,στις οποίες μάλιστα τα αντι-ιικά χορηγούνται ανεξαρτήτως του τριμήνου κυήσεως. Σε αυτή την ομάδα ανήκουν και τα παθολογικώς παχύσαρκα άτομα με δείκτη μάζας σώματος άνω του 40. Το φάρμακο μπορεί να δοθεί και στο πλαίσιο προφύλαξης στο υγειονομικό προσωπικό». Σύμφωνα με την κυρία Γιαμαρέλλου, είναι υπερβολή να αναφέρεται ότι το Τamiflu δεν έχει οφέλη, ιδιαιτέρως για κάποιους ήδη επιβαρημένους ασθενείς: «Το Τamiflu ουσιαστικώς μειώνει τη διάρκεια της νόσου κατά περίπου μία ημέρα. Κάτι τέτοιο είναι σημαντικό σε έναν καρδιοπαθή που έχει επιβαρημένη καρδιακή λειτουργία ή σε ένα άτομο με σοβαρό αναπνευστικό πρόβλημα του οποίου οι πνεύμονες είναι ήδη “κουρασμένοι”».

Σε ό,τι αφορά τις ανεπιθύμητες ενέργειες από τη λήψη του φαρμάκου η καθηγήτρια σημειώνει ότι στους ενηλίκους αυτές είναι άκρως σπάνιες και ήσσονος σημασίας. «Εχουν αναφερθεί σπάνιες περιπτώσεις εμέτων, προβλημάτων στον ύπνο, αυτοκτονικών τάσεων. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πάντως ότι τα άτομα που λαμβάνουν ψυχοφάρμακα πρέπει να ειδοποιούν τον γιατρό τους προτού εκείνος τους χορηγήσει αντι-ιικό σκεύασμα».

Στα παιδιά, όπως εξηγεί η κυρία Γιαμαρέλλου, πράγματι η παρενέργεια του εμέτου μπορεί να είναι σοβαρότερη σε σύγκριση με τους ενηλίκους. «Εμετοι εξαιτίας της λήψης του Τamiflu καταγράφονται περίπου στο 5% των παιδιών. Οι κύριοι κίνδυνοι από τους εμέτους στις μικρές ηλικίες είναι η αφυδάτωση, αλλά και ο πιθανός πνιγμός. Πάντως έχοντας έλθει σε επαφή με συναδέλφους των Νοσοκομείων Παίδων της χώρας μαςέχω πληροφορηθεί ότι οι περιπτώσεις εμέτων σε παιδιά που έλαβαν Τamiflu ήταν ελάχιστες. Στη φάση της περιχαράκωσης, όταν το φάρμακο χορηγείτο σε όλα τα κρούσματα, αναφέρθηκαν περιστατικά που μετριούνταν στα δάχτυλα του ενός χεριού. Τώρα στη φάση της προστασίας έχουν εκμηδενιστεί αυτές οι περιπτώσεις».

Η πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου για την Πανδημία θεωρεί πάντως ότι στα παιδιά ενός ως δύο ετών (στα κάτω του ενός έτους δεν πρέπει να χορηγείται το φάρμακο) το Τamiflu θα ήταν καλό να χορηγείται, ιδιαιτέρως όταν είναι σοβαρά τα συμπτώματα της νέας γρίπης, υπό στενή βέβαια ιατρική παρακολούθηση.

▅ Παρενέργειες και προφυλάξεις
Ο λοιμωξιολόγος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), επίκουρος καθηγητής Παθολογίας- Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σ. Τσιόδρας , τονίζει σχολιάζοντας τα τελευταία βρετανικά αποτελέσματα ότι άλλες έρευνες έχουν δείξει πως η ναυτία και ο έμετος που παρουσιάζουν ορισμένα παιδιά ίσως να μην είναι σε όλες τις περιπτώσεις αποτέλεσμα του φαρμάκου αλλά της ίδιας της νόσου. «Εχουν καταγραφεί εξαιτίας της νέας γρίπης συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα στο 10% ή και παραπάνω των κρουσμάτων».

Ο ειδικός προσθέτει πάντως ότι, εκτός από τις δύο βρετανικές μελέτες που προκάλεσαν ανησυχία, δημοσιεύθηκε τις τελευταίες ημέρες και άλλη μία από την Αυστραλία, η οποία για πρώτη φορά διερεύνησε τα οφέλη των αντι-ιικών σε παιδιά υψηλού κινδύνου με χρόνια προβλήματα υγείας (πρόκειται για ομάδα η οποία, σύμφωνα με τον ΠΟΥ αλλά και τους έλληνες ειδικούς, πρέπει να λαμβάνει αντι-ιικά σκευάσματα). «Στη μελέτη αυτή έγινε προοπτική ανάλυση επί επτά χρόνια. Συγκρίθηκαν 1.600 παιδιά με προβλήματα υγείας που έλαβαν την αντι-ιική θεραπεία με περισσότερα από 3.000 που ανήκαν επίσης στην ομάδα υψηλού κινδύνου αλλά δεν την έλαβαν. Οπως προέκυψε, εμφανίστηκαν οφέλη στη μείωση των επιπλοκών, εκτός της πνευμονίας, όπως είναι οι ωτίτιδες ή οι μηνιγγίτιδες. Ολα αυτά τα στοιχεία μαρτυρούν ότι στα παιδιά υψηλού κινδύνου πρέπει να χορηγείται θεραπεία, όχι όμως και στα υπόλοιπα και όχι σε περίπτωση προφύλαξης». Σε κάθε περίπτωση ο κ. Τσιόδρας συνιστά σε όλους προσοχή στα σενάρια πανικού και «ομίχλης», τα οποία δημιουργούν ένα θολό τοπίο. Διότι τότε ο μόνος που θα αναδύεται δυνατός μέσα από την... ομίχλη είναι ο ιός.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

17 Αυγούστου 2009, 09:18:50
Απάντηση #59
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Καλημέρα!
Γνωρίζει μήπως κανείς σχετικά με τα Tamiflu και Relenza:
- ποιά η δοσολογία τους και αν μπορεί/πρέπει να δοθεί δόση μεγαλύτερη από τη συνηθισμένη σε ορισμένους ασθενείς υψηλού κινδύνου
- πόσες μέρες πρέπει να διαρκεί η θεραπεία
- ποιό το κόστος για ένα κουτί (νομίζω 27 ευρώ για 10 κάψουλες) και αν στους ασθενείς με ΧΑΠ ή ΣΝ η συμμετοχή του ασφαλισμένου μπορεί να γίνει 10%
 
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
2737 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 26 Ιανουαρίου 2009, 12:17:49
από Raptor
0 Απαντήσεις
2707 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 24 Νοεμβρίου 2009, 15:57:15
από Raptor
6 Απαντήσεις
7180 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Φεβρουαρίου 2012, 21:12:16
από Δ. Κουναλάκης
0 Απαντήσεις
2612 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 30 Σεπτεμβρίου 2012, 08:46:47
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
3478 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 3 Οκτωβρίου 2019, 21:22:53
από Argirios Argiriou