Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Νοεμβρίου 2024, 22:42:08

Ψηφοφορία

Σκοπεύεστε να κάνετε το εμβόλιο για τη νέα γρίππη?

Σίγουρα ναι
7 (36.8%)
Το σκέφτομαι, μάλλον ναι
2 (10.5%)
Το σκέφτομαι, μάλλον όχι
3 (15.8%)
Σίγουρα όχι
7 (36.8%)

Σύνολο ψηφοφόρων: 19

Η ψηφοφορία έληξε: 26 Νοεμβρίου 2009, 00:44:59

Αποστολέας Θέμα: Swine flu (Influenza A- H1N1)  (Αναγνώστηκε 139168 φορές)

0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

19 Αυγούστου 2009, 13:41:31
Απάντηση #60
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Φτιάχνουν τη λίστα του εμβολιασμού

Τις τελικές αποφάσεις και τις λεπτομέρειες που καθορίζουν τη σειρά προτεραιότητας με την ποία θα εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες, αλλά και τους περιορισμούς που θα τεθούν στη λειτουργία των σχολείων τη νέα χρονιά, λόγω του φόβου για πανδημία της νέας γρίπης, αναμένεται να λάβει σήμερα η Ολομέλεια του Εθνικού Επιστημονικού και Επιχειρησιακού Συμβουλίου για την Πανδημία Γρίπης. Η τελική απόφαση θα ληφθεί τις επόμενες ημέρες από τα συναρμόδια υπουργεία.

Όπως όλα δείχνουν, το κουδούνι στα σχολεία όλης της χώρας θα χτυπήσει κανονικά την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου, αφού σύμφωνα με την πρώτη ανεπίσημη εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συμβουλίου, δεν συντρέχει λόγος να μην ανοίξουν τα σχολεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σημερινή συνεδρίαση θα τεθεί επίσης επί τάπητος το θέμα της προτεραιότητας με την οποία οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού που θα λάβουν το εμβόλιο, ενώ αναμένεται να ακολουθηθούν οι διεθνείς οδηγίες που έχουν ήδη εκδώσει τα αμερικανικά Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών (CDC).

Οι ευπαθείς ομάδες

Σύμφωνα με αυτά, στην κορυφή της λίστας προτεραιότητας εμβολιασμού θα βρίσκονται οι γιατροί και οι έγκυοι. Ψηλά στην κατάταξη βρίσκονται και όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για προσβολή από τη νέα γρίπη αλλά και για εμφάνιση επιπλοκών εξαιτίας της (ανοσοκατεσταλμένοι, διαβητικοί, έχοντες αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα, νεφροπαθείς και μεταμοσχευμένοι).

Στο μεταξύ, μια ακόμη ομάδα, που δεν ανήκει στις συνήθεις υψηλού κινδύνου, αναμένεται να βρεθεί ψηλά στη λίστα προτεραιότητας. Πρόκειται για γονείς ή όσους φροντίζουν παιδιά κάτω των έξι μηνών. «Πονοκέφαλο» στην Εθνική Επιτροπή για τη νέα γρίπη αναμένεται να προκαλέσει ο συντονισμός του χρόνου παραλαβής του εμβολίου σε συνάρτηση με την κατάταξη των ομάδων αυξημένης επικινδυνότητας, αφού η πρώτη δόση των εμβολίων δεν αρκεί για να καλύψει όλες τις ευπαθείς ομάδες.

Στη συζήτηση της περασμένης εβδομάδας έγιναν προτάσεις για υποομάδες, προκειμένου να ελεγχθεί το ισοζύγιο επάρκειαςεπικινδυνότητας, αλλά δεν εισακούστηκαν, αφού οι ειδικοί αισθάνονται μεγαλύτερη «ασφάλεια» με τις διεθνείς κατευθύνσεις.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το δεύτερο ξέσπασμα της πανδημίας, στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία του δήμου θα αρχίσουν να λειτουργούν ιατρεία γρίπης από την 1η Σεπτεμβρίου, στους παιδικούς σταθμούς και τα ΚΑΠΗ της πόλης.

    ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

    Κανονικά αναμένεται να αρχίσει στις 11 Σεπτεμβρίου η σχολική χρονιά



Συναγερμός στον Πειραιά για κρουαζιερόπλοιο με 10 κρούσματα


ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ του Πειραιά κατέπλευσε χθες το πρωί από το Κουσάντασι της Τουρκίας το κρουαζιερόπλοιο «Οcean Village 2» με σημαία Βρετανίας, στο οποίο αναφέρθηκαν δέκα ύποπτα κρούσματα νέας γρίπης (9 μέλη του πληρώματος και ένας επιβάτης). Άλλοι 13 επιβαίνοντες εμφανίζουν προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα, ωστόσο βρέθηκαν αρνητικοί στο ταχύ τεστ διάγνωσης για τη νέα γρίπη. Και οι 23 παραμένουν υπό περιορισμό στις καμπίνες τους.

Κρίσιμη είναι η κατάσταση της υγείας των δύο ασθενών από τη νέα γρίπη που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Πρόκειται για τον 28χρονο υπαξιωματικό που βρίσκεται από την περασμένη Παρασκευή στη ΜΕΘ του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών και τον 53χρονο Γάλλο τουρίστα που εισήχθη στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου εσπευσμένα τη Δευτέρα το βράδυ.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

23 Αυγούστου 2009, 14:27:10
Απάντηση #61
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Το δίλημμα με το εμβόλιο του Η1Ν1

Σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι με αφορμή τη γρίπη έχει παρασύρει τους έλληνες πολίτες η κυβέρνηση.


 Ολόκληρη η χώρα ζει το τελευταίο διάστημα με το δίλημμα «να κάνω ή όχι το εμβόλιο». Μια απόφαση για την οποία μάλιστα το υπουργείο μεταθέτει την ευθύνη σε όσους εμβολιαστούν, οι οποίοι πρέπει να υπογράψουν συναινετική δήλωση!

Πρόκειται για διαδικασία για την οποία είχε άγνοια ακόμη και ο αρμόδιος φορέας, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), όπως και το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ). Οπως έλεγαν στελέχη του οργανισμού: «Από την τηλεόραση μάθαμε ότι θα χρειάζεται και γραπτή δήλωση για το εμβόλιο».

Με copy-paste

Οχι τυχαία, βέβαια, αφού το περιβόητο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την πανδημία συντάχθηκε με τη διαδικασία του... κατεπειγόντος, έπειτα από σχετικές πιέσεις και της αντιπολίτευσης. Αποτέλεσμα ήταν να ακολουθηθεί η γνωστή μέθοδος του... copy-paste!

Πρότυπο αποτέλεσαν τα αντίστοιχα σχέδια των ΗΠΑ και της Βρετανίας, όπου όμως υπάρχει μία διαφορά: Προέβλεπαν μεν την έγγραφη συναίνεση των πολιτών πριν από τον εμβολιασμό, αλλά αυτό συνέβαινε επειδή είχε αποφασιστεί να δοθεί το εμβόλιο στον πληθυσμό πριν από την επίσημη έγκρισή του. Ετσι επιδίωξαν να έχουν τη γραπτή συμφωνία των πολιτών, ώστε να αποφευχθούν τυχόν αγωγές και μηνύσεις εάν καταγράφονταν παρενέργειες.

Στη χώρα μας όμως το εμβόλιο θα δοθεί μετά την επίσημη έγκρισή του. «Η γραπτή δήλωση θα αποδεικνύει απλώς ότι ο πολίτης έχει ενημερωθεί. Δεν θα απεμπολεί το δικαίωμά του για διεκδικήσεις αν συμβεί κάτι» δικαιολογούνται τώρα οι υπεύθυνοι του ΚΕΕΛ.

Οπως και να 'χει, όμως, τα ψέματα γύρω από την υπόθεση του εμβολίου στην Ελλάδα είναι πολλά, αφού με έντεχνο τρόπο αποκρύφθηκαν βασικές πληροφορίες. Μεταξύ αυτών:

**Για να παράσχει ανοσία το εμβόλιο, πρέπει να περάσει πάνω από ένας μήνας. Η αποτελεσματικότητά του ξεκινάει δύο εβδομάδες μετά τη 2η δόση. Ομως από την 1η έως τη 2η δόση πρέπει να μεσολαβήσει διάστημα τριών εβδομάδων.

**Οι τελευταίες παρτίδες των εμβολίων θα φθάσουν στη χώρα μας, καλώς εχόντων των πραγμάτων, περί τα μέσα Ιανουαρίου. Συνεπώς οι εμβολιασμοί θα συνεχιστούν έως το τέλος του ίδιου μήνα. Η ανοσία όμως για τις πληθυσμιακές ομάδες αυτές θα αρχίσει να διαφαίνεται τον Μάρτιο. Εως τότε όμως είναι πολύ πιθανό, με βάση τις ανακοινώσεις τόσο του υπουργείου Υγείας όσο και των επιστημόνων, να έχει δημιουργηθεί «φυσικό τείχος» προστασίας.

Αποτελεσματικότητα 70%

Η ανοσία αποκτάται με δύο τρόπους: είτε με τη νόσηση, είτε με τον εμβολιασμό. Ομως, όπως προέβλεψαν τα στελέχη του υπουργείου Υγείας, σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας θα αρρωστήσει από τη νέα γρίπη. Συνεπώς είναι αμφίβολη η χρησιμότητα του εμβολίου τον Μάρτιο.

**Οι 24 εκατομμύρια δόσεις που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση ακόμη και διά στόματος του Κ. Καραμανλή, ώστε να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού και οι μετανάστες, δεν έχουν παραγγελθεί ακόμη (πλην των 8 εκατ. που αναμένονται από τον Σεπτέμβριο).

Αλλωστε, και να παραγγελθούν, δεν θα είναι δυνατόν να παραδοθούν από τις εταιρείες πριν από τις αρχές του χειμώνα, πράγμα που καθιστά τον εμβολιασμό ανώφελο, καθ' ότι τότε είναι πολύ πιθανό ο πληθυσμός να έχει ήδη αποκτήσει ανοσία είτε η γρίπη να έχει υποχωρήσει.

**Ολα τα εμβόλια της γρίπης, τόσο της εποχικής όσο και της νέας, έχουν αποτελεσματικότητα που κυμαίνεται από 70% έως 75%, με εξαίρεση αυτό του πνευμονιόκοκκου που φθάνει το 90%. Δηλαδή, αν εμβολιαστούν 1 εκατ. Ελληνες, περίπου οι 700.000 θα προστατευθούν τελικά.

**Βασικό μειονέκτημα όλων των εμβολίων κατά της γρίπης είναι πως, ενώ είναι αποτελεσματικά σε υγιείς οργανισμούς, που ούτως ή άλλως κινδυνεύουν λιγότερο, δεν καλύπτουν ικανοποιητικά ηλικιωμένους και γενικότερα ευπαθείς ομάδες, που το έχουν και μεγαλύτερη ανάγκη. Εκτιμάται πως η αποτελεσματικότητά τους δεν ξεπερνάει το 55%.

**Κάθε χρόνο περίπου το 20 με 25% του πληθυσμού δεν προχωρεί τελικώς στον απαιτούμενο εμβολιασμό, κάτι που ισχύει και για τα παιδιά. Με βάση τους πιο αισιόδοξους υπολογισμούς, περίπου 1 εκατ. Ελληνες δεν θα κάνουν το εμβόλιο για τον Η1Ν1 λόγω ανησυχίας για τυχόν παρενέργειες. Εκτός των άλλων, λοιπόν, περίπου 2 εκατ. δόσεις αξίας 14 εκατ. ευρώ θα μείνουν σε στοκ στα ψυγεία του Ινστιτούτου Παστέρ.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

24 Αυγούστου 2009, 19:28:34
Απάντηση #62
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
ΤΟΠΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΙΟΥ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ H1N1

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

26 Αυγούστου 2009, 20:51:59
Απάντηση #63
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Στις 15 Σεπτεμβρίου τα πρώτα εμβόλια σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας

Στις 15 Σεπτεμβρίου θα γίνει η παραλαβή της πρώτης παρτίδας των εμβολίων, όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας κατά τη συνάντησή του με το νομάρχη Αθηνών, Γιάννη Σγουρό. Παράλληλα, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος σημείωσε πως η έναρξη των σχολείων θα γίνει στις 11 Σεπτεμβρίου, ενώ υποσχέθηκε να στελεχωθούν με προσωπικό τα κέντρα εμβολιασμού.

Ο Γιάννης Σγουρός επισήμανε την ανάγκη στελέχωσης των 315 κέντρων εμβολιασμού που θα στήσει η Νομαρχία Αθνηνών. Ειδικότερα, ο νομάρχης Αθήνας ζήτησε "γιατρούς, νοσηλευτές και οτιδήποτε άλλο χρειάζεται, σε 2 βάρδιες, που θα είναι 9 ώρες η πρώτη βάρδια και 9 ώρες η δεύτερη, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά όλη αυτήν την ιστορία".

Σε ερώτηση για το που θα βρεθεί το προσωπικό, ο κ. Σγουρός ανέφερε ότι "έχει απευθύνει αίτημα  στο Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο πρέπει να απευθυνθεί στο Υπουργείο Οικονομικών, να ανοίξει τις πιστώσεις, για να γίνουν οι προσλήψεις αυτές, είτε με συμβασιούχους, είτε με μετατάξεις, είτε ακόμα και μέσω διαγωνισμών του ΑΣΕΠ. Επίσης εμείς έχουμε απευθυνθεί σε όλους τους φορείς, στον ιατρικό σύλλογο, στους δήμους, να μας ενισχύσουν με προσωπικό.".

Παράλληλα, ο νομάρχης Αθηνών τόνισε ότι συζητήθηκε και το ενδεχόμενο ο εμβολιασμός των ασφαλισμένων του ΙΚΑ να γίνεται στα ιατρεία του ΙΚΑ. "Αυτό αποφορτίζει την κατάσταση από τα 4.200.000, που είναι για να εμβολιαστούν", τόνισε ο κ. Σγουρός. Τέλος, σε σχέση με τους μετανάστες. ο νομάρχης Αθηνών δήλωσε ότι έχει προβλεφθεί να εμβολιαστούν ομαδικά αλλά με μια προεργασία.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

27 Αυγούστου 2009, 17:36:24
Απάντηση #64
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Τα παιδιά δεν πρέπει να κάνουν εμβόλιο που δεν έχει κλινική εμπειρία

Τα σχολεία θα ανοίξουν, οι μαθητές δεν θα εμβολιαστούν, η γρίπη θα «θερίζει». Αυτές είναι οι οδηγίες και οι επιστημονικές εκτιμήσεις για τους επόμενους μήνες, οι οποίες προκαλούν, εύλογα, ανησυχία στους γονείς. Η κ. Θεοδωρίδου*, διευθύντρια της μεγαλύτερης και πιο οργανωμένης μονάδας για τη νέα γρίπη, και καθηγήτρια του τομέα παιδιατρικών λοιμωδών νοσημάτων, δίνει «ψύχραιμες» απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις που απασχολούν τους γονείς.

Εάν εμφανιστεί κρούσμα στον παιδικό σταθμό ή το σχολείο, τι θα πρέπει να κάνουν οι γονείς;
Να μην πανικοβληθούν. Είναι αναμενόμενο αφού είμαστε σε καιρό πανδημίας. Θα παρουσιαστούν κρούσματα τα οποία θα αντιμετωπιστούν όπως όλα τα ιογενή νοσήματα στα παιδιά.

Πότε να ξαναβγεί το παιδί από το σπίτι;

Το άρρωστο παιδί να παραμείνει στο σπίτι του τουλάχιστον ένα 24ωρο αφού μείνει τελείως απύρετο.

Εάν μολυνθεί παιδί ή γονέας, τι μέτρα θα πρέπει να ληφθούν στο σπίτι;

Αυστηρότερη τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής, καλός και συχνός αερισμός του χώρου, όχι κάπνισμα, αποφυγή φιλιών και εναγκαλισμών.

Πότε να φέρουν το παιδί στο νοσοκομείο;

Το άρρωστο με πιθανή γρίπη παιδί το φέρνουν για εκτίμηση οι γονείς όταν παραταθεί ο πυρετός πέραν των τριών 24ώρων ή εμφανίζει πρόβλημα από την αναπνοή του (δύσπνοια) ή έχει έντονα συμπτώματα μυϊκής αδυναμίας ή αφυδάτωσης. Θα πρέπει να αναγνωρίσουν οι γονείς όταν τα συμπτώματα του παιδιού είναι πιο σοβαρά.

Πότε να του δώσουν αντιγριπικά με δική τους πρωτοβουλία;

Αντιιικά φάρμακα όπως και αντιβιοτικά δεν πρέπει να δίνονται ποτέ με πρωτοβουλία των γονέων.

Μετά τις τελευταίες επιστημονικές ανακοινώσεις, χορηγείτε στο νοσοκομείο τα αντιγριπικά;
Στο νοσοκομείο τα αντιιικά χορηγούνται μόνο σε επιλεγμένες περιπτώσεις με βάση την ηλικία και την κλινική εικόνα.

Εμφάνισαν αρκετά παιδιά στο Νοσοκομείο Παίδων συμπτώματα διάρροιας και εμετού;


Σπάνια, και πάντα αποτελούσαν συνοδά συμπτώματα της αναπνευστικής λοίμωξης.

Υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθούν προβλήματα υποδιάγνωσης, εάν «χτυπήσουν» μαζί μηνιγγίτιδα και γρίπη;

Μόνο σε πολύ αρχικό στάδιο.

Όμως στη μηνιγγίτιδα υπάρχει συμπτωματολογία από το κεντρικό νευρικό σύστημα (έντονη κεφαλαλγία, ανησυχία, ευερεθιστότητα, εξάνθημα), δηλαδή στοιχεία που δεν περιλαμβάνονται στην κλινική εικόνα της γρίπης.

Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει οι γονείς να ενημερώσουν τον παιδίατρο.

Πόσο επικίνδυνη κρίνετε την τηλεφωνική διάγνωση, ειδικά για παιδιά;

Τηλεφωνική διάγνωση δεν πρέπει να γίνεται σε καμία περίπτωση, ιδιαίτερα στα παιδιά που τα συμπτώματα μπορεί να είναι άτυπα και η εξέλιξη ταχεία.

Κινδυνεύει η ζωή του παιδιού από αυτό;

Θεωρητικά μπορεί να κινδυνεύσει. Πρακτικά όμως οι Έλληνες γονείς και παιδίατροι είναι τόσο ευαισθητοποιημένοι που δεν εφησυχάζουν αν κάτι τους ανησυχεί.

«Ευνοείται» το παιδί που μπήκε με διάγνωση νέας γρίπης στο νοσοκομείο;


Μπορεί κατά την εισαγωγή να ήταν ήπια η συμπτωματολογία και στην εξέλιξη να παρουσιάσει επιβάρυνση, επιπλοκή και να χρειαστεί τροποποίηση της αντιμετώπισης (π.χ. προσθήκη αντιβιοτικών αν διαπιστωθεί πνευμονία). Άρα ευνοείται, διότι αντιμετωπίζεται πρόωρα και άμεσα.

Τι προβλήματα μπορεί να προκληθούν στο σπίτι;


Όπως πάντα ένα άρρωστο παιδί που πρέπει να μείνει στο σπίτι θα απορυθμίσει το πρόγραμμα των ατόμων (γονέων) που εργάζονται και δεν θα μπορούν να πάνε στη δουλειά τους για να το φροντίσουν.

Ποιες ελλείψεις διαπιστώνετε στην ειδική οργάνωση του νοσοκομείου σας σε σχέση με τη νέα γρίπη;

Είμαστε νοσοκομείο αναφοράς και έχει προηγηθεί πολύμηνη προσπάθεια οργάνωσης και ενημέρωσης. Υπάρχει επίσης ειδικό ανεξάρτητο τμήμα νοσηλείας που διαθέτει και θαλάμους αρνητικής πίεσης.

Έχει προβλεφθεί αυξημένος αριθμός παιδιατρικών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ);


Ναι, είναι ήδη αυξημένος ο αριθμός κλινών ΜΕΘ από το ειδικό τμήμα ΜΕΘ του νοσοκομείου. Τι θα γίνει με τον εμβολιασμό των παιδιών;

Θα εμβολιαστεί το περιβάλλον τους. Τα παιδιά δεν ανήκουν σε ευαίσθητη ομάδα, αλλά ούτε και μπορούν να λάβουν εμβόλιο που δεν έχει κλινική εμπειρία.

Ποια είναι η μεγαλύτερη ανησυχία σας;


Ο πανικός που προκαλείται από την παρανόηση ή την επιπόλαιη ερμηνεία των οδηγιών που δίνονται από τις επίσημες αρχές.

Τι θα πρέπει να γίνει για να είμαστε, ως κράτος, πανέτοιμοι εν όψει της σχολικής χρονιάς;

Να τηρηθούν οι οδηγίες που ήδη αποστέλλονται στους υπεύθυνους των σχολείων αλλά και από τους μαθητές όλων των βαθμίδων.

Θα κάνετε μαζικό εμβολιασμό εφόσον το προτείνει το υπουργείο Υγείας;

Η εφαρμογή των εμβολιασμών δεν είναι θέμα προσωπικών επιλογών. Εάν υπάρξει σύσταση θα στηρίζεται σε στοιχεία που θα υπαγορεύουν την εφαρμογή του εμβολιασμού.

Είναι ψύχραιμοι οι Έλληνες γονείς;


Οι Έλληνες γονείς είναι απόλυτα ψύχραιμοι όταν ενημερωθούν σωστά και από ανθρώπους που εμπιστεύονται.

Θα πρέπει να αποφεύγονται τα παιδικά πάρτι σε κλειστούς χώρους;


Θα πρέπει να αποφεύγονται γιατί εκεί ανταλλάσσονται μεταξύ των παιδιών μικρόβια και ιοί με αποτέλεσμα την αύξηση της νοσηρότητας.

*ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ.ΕΙΔΙΚΗ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΟΣ, ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

28 Αυγούστου 2009, 20:06:54
Απάντηση #65
Αποσυνδεδεμένος

Βέρρας Οδυσσέας

Επώνυμοι
Εγκύκλιοι υπουργείου Παιδείας για τη γρίπη.

Πηγή: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 28 Αυγούστου 2009, 20:09:22 από iGP »
Σιγά μην κλάψω, σιγά μη φοβηθώ!

29 Αυγούστου 2009, 12:31:42
Απάντηση #66
Αποσυνδεδεμένος

Μαρία Χόρτη

Ιατροί
O WHO εξέδωσε κατευθυντήριες οδηγίες στις 20 Αυγούστου

WHO Guidelines for Pharmacological Management of Pandemic (H1N1) 2009 Influenza and other Influenza Viruses

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


Σημαντικά σημεία: (δεν έχω χρόνο να τα μεταφράσω δυστυχώς)

 Recommendations for Antiviral Treatment of H1N1

For patients with confirmed or strongly suspected infection with influenza pandemic (H1N1) 2009, when antiviral medications for influenza are available, specific recommendations regarding use of antivirals for treatment of pandemic (H1N1) 2009 influenza virus infection are as follows:

    * Oseltamivir should be prescribed, and treatment started as soon as possible, for patients with severe or progressive clinical illness (strong recommendation, low-quality evidence). Depending on clinical response, higher doses of up to 150 mg twice daily and longer duration of treatment may be indicated. This recommendation is intended for all patient groups, including pregnant women, neonates, and children younger than 5 years of age.
    * Zanamivir is indicated for patients with severe or progressive clinical illness when oseltamivir is not available or not possible to use, or when the virus is resistant to oseltamivir but known or likely to be susceptible to zanamivir (strong recommendation, very low quality evidence).
    * Antiviral treatment is not required in patients not in at-risk groups who have uncomplicated illness caused by confirmed or strongly suspected influenza virus infection (weak recommendation, low-quality evidence). Patients considered to be at risk are infants and children younger than 5 years of age; adults older than 65 years of age; nursing home residents; pregnant women; patients with chronic comorbid disease including cardiovascular, respiratory, or liver disease and diabetes; and immunosuppressed patients because of malignancy, HIV infection, or other diseases.
    * Oseltamivir or zanamivir treatment should be started as soon as possible after the onset of illness in patients in at-risk groups who have uncomplicated illness caused by influenza virus infection (strong recommendation, very low quality evidence).

Recommendations for Chemoprophylaxis of H1N1

Specific recommendations regarding the use of antivirals for chemoprophylaxis of pandemic (H1N1) 2009 influenza virus infection are as follows:

    * When risk for human-to-human transmission of influenza is high or low, and the probability of complications of infection is high, either because of the influenza strain or because of the baseline risk of the exposed group, use of oseltamivir or zanamivir may be considered as postexposure chemoprophylaxis for the affected community or group, for individuals in at-risk groups, or for healthcare workers (weak recommendation, moderate-quality evidence).
    * Individuals in at-risk groups or healthcare personnel need not be offered antiviral chemoprophylaxis if the likelihood of complications of infection is low. This recommendation should be applied independent of risk for human-to-human transmission (weak recommendation, low-quality evidence).

For treatment of mild to moderate uncomplicated clinical presentation of infection with multiple cocirculating influenza A subtypes or viruses with different antiviral susceptibilities, patients in at-risk groups should be treated with zanamivir or oseltamivir plus M2 inhibitor (noting that amantadine should not be used in pregnant women). Otherwise-healthy patients with this presentation need not be treated.

When the clinical presentation of infection with multiple cocirculating influenza A subtypes or viruses with different antiviral susceptibilities is severe or progressive, all patients should be treated with oseltamivir plus M2 inhibitor, or zanamivir.

For treatment of mild to moderate uncomplicated clinical presentation of infection with sporadic zoonotic influenza A viruses including H5N1, the at-risk population should be treated with oseltamivir or zanamivir, and the otherwise-healthy population with oseltamivir. All patients, regardless of risk status, with severe or progressive presentation of infection with sporadic zoonotic influenza A viruses including H5N1 should be treated with oseltamivir plus an M2 inhibitor.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

29 Αυγούστου 2009, 21:53:59
Απάντηση #67
Αποσυνδεδεμένος

Αγωνιστική Παρέμβαση

Ιατροί
Με ανακοίνωσή της η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO) ,επισημαίνει ότι αναφορές από γιατρούς απ΄όλο το κόσμο παρουσιάζουν μια πολύ σοβαρή μορφή της νόσου σε νέους και κατά τα αλλα υγιείς ανθρώπους η οποία σπανίως εμφανίζονταν κατα τη μόλυνση από την συνήθη εποχική γρίπη.

Σε αυτούς τους ασθενείς ο ιός προσβάλλει απ' ευθείας τους πνεύμονες, προκαλώντας σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια.Η επιβίωση αυτών των ανθρώπων εξαρτάται από εξειδικευμένη και απαιτητική φροντίδα σε ΜΕΘ, με παρατεταμένη και δαπανηρή νοσηλεία.

Κατά τα άλλα η WHO επαναλαμβάνει τη παρατήρηση ότι η νέα γρίπη προσβάλλει νεαρότερα άτομα από ότι η συνήθης εποχιακή γρίπη.Μέχρι σήμερα οι πιο σοβαρές περιπτώσεις και οι θάνατοι έχουν παρατηρηθεί σε ενήλικες κάτω των 50 ετών σε αντίθεση με την εποχική γρίπη που οι σοβαρές περιπτώσεις και οι θάνατοι σε πάνω από το 90% των περιπτώσεων εμφανίζονται σε ηλικίες 65 ετών και άνω.

Οι πληθυσμιακές μειονότητες και οι αυτόχθονες πληθυσμοί φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη πιθανότητα σοβαρών συμπτωμάτων και επιπλοκών από τη γρίπη Η1Ν1.Ο κίνδυνος για αυτές τις ομάδες είναι τέσσερις με πέντε φορές μεγαλύτερος από ό,τι στον γενικό πληθυσμό.

Ομάδες αυξημένου κινδύνου εξακολουθούν να παραμένουν:

γυναίκες σε εγκυμοσύνη
ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο
ασθενείς με αναπνευστική νόσο
ασθενείς με σοβαρό άσθμα
ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη
ασθενείς σε ανοσοκαταστολή


Ολόκληρη η ανακοίνωση της WHO εδώ:Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
«πρέπει να σταματήσει το καθεστώς να έχουν οι γιατροί υλικό σε στοκ στα ιατρεία τους, γιατί …το κλέβουν. Παίρνουν τα γάντια στο σπίτι τους για να πλένουν τα πιάτα τους..»!!!
Σωτήρης Ζώτος
Υποδιοικητής 2ης ΥΠε

31 Αυγούστου 2009, 23:51:06
Απάντηση #68
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΙΑΤΡΩΝ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΓΡΙΠΗΣ
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

3 Σεπτεμβρίου 2009, 00:18:01
Απάντηση #69
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Έκτακτη σύνοδος των υπουργών Υγείας της ΕΕ στις 12 Οκτωβρίου για τη νέα γρίπη Α (Η1Ν1)

   

Οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν έκτακτη σύνοδο στις 12 Οκτωβρίου για να συζητήσουν τις εξελίξεις σχετικά με την πανδημία της νέας γρίπης Α (Η1Ν1) που είναι γνωστή ως γρίπη των χοίρων, ανακοίνωσε σήμερα η σουηδή υπουργός Υγείας Μαρία Λάρσον.

Η προεδρία της ΕΕ, την οποία ασκεί η Σουηδία το τρέχον εξάμηνο, επιθυμεί κατά τη σύνοδο αυτή των υπουργών Υγείας των 27 να θιγούν διάφορα θέματα, μεταξύ των οποίων η πρόσβαση σε εμβόλια, η πραγματοποίηση κοινών παραγγελιών εμβολίων για τις λιγότερο εξοπλισμένες ευρωπαϊκές χώρες και η διεθνής αλληλεγγύη.

"Καμία χώρα δεν θα μπορέσει να αποφύγει να πληγεί από τις συνέπειες της γρίπης Η1Ν1", όμως "οι ευρωπαϊκές χώρες είναι καλά προετοιμασμένες", δήλωσε η Λάρσον σε συζήτηση με τους Ευρωβουλευτές.

Η ευρωπαία Επίτροπος που είναι αρμόδια για την Υγεία Ανδρούλα Βασιλείου θα παρουσιάσει εξάλλου στα μέσα Σεπτεμβρίου ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανακοίνωση για τις κοινές δράσεις που θα αναληφθούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Το κείμενο αυτό θα εξυπηρετήσει ως βάση για τις συνομιλίες στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Υγείας της ΕΕ.

"Η νόσος πλήττει σήμερα το 1% του πληθυσμού της ΕΕ. Το φθινόπωρο αυτό, η αναλογία αυτή μπορεί να φτάσει έως και το 30%", αν ο ιός δεν γίνει πιο λοιμογόνος, δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες η Σουζάνα Τζάκαμπ, διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Νόσων (ECDC).

H γρίπη των χοίρων δεν είναι "πολύ πιο σοβαρή από τη συνηθισμένη εποχική γρίπη", η οποία προκαλεί το θάνατο περίπου 40.000 ανθρώπων ετησίως στην ΕΕ, προσέθεσε.

Στην ΕΕ έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 46.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα της νέας γρίπης Α (Η1Ν1) και 104 θάνατοι, σύμφωνα με ανολοκλήρωτη καταμέτρηση, καθώς ένας αριθμός χωρών δεν εξετάζει πλέον τους ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα της γρίπης.

Πηγή:(ΑΠΕ-ΜΠΕ-Γαλλ.Πρακτ.)


Παρακαλούνται οι κύριοι Αβραμόπουλος & Σαλμάς να επιστρέψουν τα εισιτήριά τους ;D
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

3 Σεπτεμβρίου 2009, 17:53:22
Απάντηση #70
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Θάνατος 25χρονου που έπασχε από τον ιό της νέας γρίπης

 Πέθανε σήμερα το μεσημέρι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου "Ευαγγελισμός", ο 25χρονος, αλβανικής καταγωγής, που είχε προσβληθεί από τη νέα γρίπη. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, ο 25χρονος, με ιστορικό υπερτροφικής μυοκαρδιοπάθειας και εμφυτευμένο απινιδιστή, είχε προβληθεί από βαρύτατη πνευμονία από γρίπη ΑΗ1Ν1, που οδήγησε σε βαρύτατη οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια. Ο ασθενής παρουσίασε πολλές επιπλοκές και πολυοργανική ανεπάρκεια, από την οποία και κατέληξε, προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

© 2009 ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

23 Σεπτεμβρίου 2009, 00:58:12
Απάντηση #71
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Ασφάλεια εμβολίου για τη νέα γρίπη

Το εμβόλιο Η1Ν1 2009 περιέχει αδρανοποιημένο ιό Η1Ν1.


Μηχανισμός δράσης-παρενέργειες

Το εμβόλιο προκαλεί έντονη ανοσολογική διέγερση, με παραγωγή αντισωμάτων. Τα πρώτα αποτελέσματα από κλινικές μελέτες δείχνουν εξαιρετική ανοχή και ασφάλεια του εμβολίου, με λίγες παρενέργειες που περιλαμβάνουν πρήξιμο, πόνο στη θέση της ένεσης, μυϊκά άλγη, κακουχία, ελαφρό γριπώδες σύνδρομο για λίγες ημέρες μετά την ένεση. Τα πρώτα αποτελέσματα που υπάρχουν από κλινικές μελέτες δεν δείχνουν αυξημένες παρενέργειες συγκριτικά με συνήθη εμβόλια, αν και γενικώς τα εμβόλια είναι απαγορευτικά για ορισμένες κατηγορίες ατόμων (π.χ. θανατηφόρες αλλεργίες σε συστατικά του εμβολίου).

Τα παραπάνω δεδομένα σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα εμβόλια έχουν αποδειχτεί παραδοσιακά άριστο μέσο πρόληψης για τις λοιμώξεις στο δυτικό κόσμο με καλό profile ασφάλειας για τα περισσότερα άτομα, οδήγησε το FDA στις ΗΠΑ να εγκρίνει πρόσφατα το εμβόλιο H1N1 novel influenza 2009 και να υιοθετήσει μία επιθετική πολιτική εμβολιασμού τριών φάσεων. Με βάση την πολιτική αυτή προβλέπεται προοδευτικώς μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού. Ορισμένοι βλέπουν σε αυτήν την επιθετική πολιτική εμβολιασμών ισχυρές φαρμακοβιομηχανίες ή την υπάρχουσα οικονομική κρίση που ταλανίζει επιχειρηματικά συμφέροντα.

Στην ιστοσελίδα του CDC (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος) ειδικότερα αναγράφεται:

Υποψήφιοι για άμεσο εμβολιασμό σε πρώτη φάση

    * Έγκυες
    * Άτομα που ζουν με παιδιά κάτω των 6 μηνών
    * Επαγγελματίες υγείας
    * Όλα τα άτομα από 6 μηνών έως 24 ετών
    * Άτομα 25 έως 64 ετών με προβλήματα υγείας που τους εντάσσουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

Υποψήφιοι για εμβολιασμό σε δεύτερη φάση όταν υπάρξει επαρκής παραγωγή εμβολίων

    * Όλα τα άτομα 25 με 64 ετών
    * Υποψήφιοι σε τρίτη φάση όταν υπάρξει επαρκής παραγωγή εμβολίων
    * Όλα τα άτομα άνω των 64 ετών

Ωστόσο, υπάρχει μία ευρεία αμφισβήτηση από αρκετούς μαχόμενους ιατρούς παγκοσμίως, αναφορικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Η αμφισβήτηση αυτή δεν είναι αβάσιμη με δεδομένα ότι:

    * Ο παρόν ιός ταυτοποιήθηκε τέλη Απριλίου του 2009. Οι υπάρχουσες μελέτες είναι λίγες συγκριτικά με τις μελέτες που έχουμε για τα παλιά εμβόλια και μάλιστα η διάθεσή του στην αγορά είναι μάλλον πρόωρη. Αρκετές φορές απαιτούνται έξι μήνες για την παραγωγή ασφαλούς εμβολίου μετά την πρώτη ταυτοποίηση του ιού που είναι υπεύθυνος για μία πανδημία.
    * Υπάρχει η αρνητική εμπειρία από την εσπευσμένη κυκλοφορία εμβολίου της γρίπης το 1976, το οποίο αφορούσε μάλιστα συγγενή ιό που έφερε γονίδια γρίπης των χοίρων. Το παραχθέν εμβόλιο που διετέθη μαζικώς για εμβολιασμό, λόγω ανάλογης επιδημίας γρίπης, σύντομα αποσύρθηκε λόγω αυξημένης συχνότητας εμφάνισης ενός σπάνιου νευρολογικού συνδρόμου, του συνδρόμου GUILLAIN BARRE.
    * ‘Προσδοκάται’ ότι το νέο εμβόλιο θα έχει το ίδιο profile ασφάλειας με το εποχιακό εμβόλιο της γρίπης. Θέματα ωστόσο που αφορούν την ασφάλεια του νέου εμβολίου θα διερευνηθούν πλήρως μετά την ευρεία κυκλοφορία του, όπως εξάλλου ομολογείται ευθαρσώς και από το CDC στην ιστοσελίδα του. Ήδη το VACCINE ADVERSE REPORTING SYSTEM για το εμβόλιο Η1Ν1 στις ΗΠΑ είναι σε πλήρη ετοιμότητα.

Ο μάχιμος κλινικός ιατρός με δεδομένα τα μικρά ποσοστά θανατηφόρων επιπλοκών του ιού στην Ελλάδα είναι συχνά επιφυλακτικός στην παρούσα τουλάχιστον φάση, απέναντι σε μία επιθετική πολιτική μαζικών εμβολιασμών έναντι του Η1Ν1 2009.



Γράφει: Μοσχοβάκη Αναστασία, Ειδική παθολόγος


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

24 Σεπτεμβρίου 2009, 16:54:01
Απάντηση #72
Αποσυνδεδεμένος

Μαρία Χόρτη

Ιατροί
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Το εμβόλιο Η1Ν1 2009 περιέχει αδρανοποιημένο ιό Η1Ν1.[/b]



Την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, σύμφωνα με συνέντευξη που παραχώρησε στις 18/9/09 το CDC, αναμένεται η πρώτη παρτίδα εμβολίων με μορφή ενδορρινικού spray, που θα περιέχει το ζώντα ιό.
Τα εμβόλια απο ζώντες ιούς ΔΕΝ θα χορηγούνται σε παιδιά μικρότερα απο 2 ετών, έγκυες, ανοσοκατεσταλμένα άτομα, ομάδες ασθενών με χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού, σακχαρώδη διαβήτη. Αυτές οι ομάδες του πληθυσμού θα πρέπει να περιμένουν το εμβόλιο απο τον αδρανοποιημένο ιό, που αναμένεται αργότερα.
Μπορείτε να δείτε τη συνέντευξη εδω
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

26 Σεπτεμβρίου 2009, 10:38:13
Απάντηση #73
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Ευρωπαϊκή έγκριση σε δύο εμβόλια

Θετική γνωμοδότηση για τα δύο από τα τρία πανδημικά εμβόλια (των εταιρειών Νovartis και Glaxo) που φθάνουν σταδιακά στην Ελλάδα έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Φαρμάκων (ΕΜΕΑ). Εκκρεμεί η απόφαση της ευρωπαϊκής επιτροπής, η οποία όμως αναμένεται να εκδοθεί σύντομα. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΜΕΑ, οι διαδικασίες είναι ταχείες για να προληφθεί το πρώτο κύμα της πανδημίας γρίπης. Μιλώντας ο υπουργός Υγείας κ. Δ.  Αβραμόπουλος στον ραδιοσταθμό City 99,5 είπε ότι ο κύκλος της πανδημίας θα διαρκέσει ενάμιση με δύο χρόνια. (Σημειώνεται ότι εκτός από την τηλεφωνική γραμμή 1135 οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται για τη νέα γρίπη και μέσω της ιστοσελίδας Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος.)

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

28 Σεπτεμβρίου 2009, 16:44:15
Απάντηση #74
Αποσυνδεδεμένος

Koterakis

Επώνυμοι
« Τελευταία τροποποίηση: 25 Αυγούστου 2010, 09:32:07 από Koterakis »

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
2670 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 26 Ιανουαρίου 2009, 12:17:49
από Raptor
0 Απαντήσεις
2644 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 24 Νοεμβρίου 2009, 15:57:15
από Raptor
6 Απαντήσεις
7018 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Φεβρουαρίου 2012, 21:12:16
από Δ. Κουναλάκης
0 Απαντήσεις
2533 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 30 Σεπτεμβρίου 2012, 08:46:47
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
3393 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 3 Οκτωβρίου 2019, 21:22:53
από Argirios Argiriou