Τηλεφώνησα χθες στο παράρτημα του ΤΣΑΥ Θεσσαλονίκης και ρώτησα για την διαδικασία που ακολουθούμε για να βγάλουμε Ευρωπαική Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος ).
Μου είπαν λοιπόν τα εξής:
1) Συμπληρώνουμε την αίτηση την οποία επισυνάπτω και σε pdf σε αυτό το μήνυμα.
Οδηγίες για την συμπλήρωση της αίτησης επισυνάπτω επίσης σε δεύτερο pdf σε αυτό το μήνυμα.
2) Κάνουμε μια φωτοτυπία του ατομικού βιβλιαρίου ασθενείας μας στο ΤΣΑΥ (είναι το βιβλιάριο εκείνο στο οποίο ένας άλλος Ιατρός που μας εξετάζει αν αρρωστήσουμε, μπορεί να κόψει χαρτάκι επίσκεψης). Από το ατομικό βιβλιάριο ασθενείας χρειάζεται να κάνουμε φωτοτυπία μόνο την σελίδα που γράφει τα στοιχεία μας, και την σελίδα που προκύπτει ότι το βιβλιάριο είναι θεωρημένο για το τρέχον έτος.
3) Κάνουμε μια φωτοτυπία της Αστυνομικής μας Ταυτότητος ή του Διαβατηρίου μας (ανάλογα με το ποιο από τα δύο σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε όταν θα ταξιδέψουμε στην Ευρωπαική Ένωση).
Τα παραπάνω τα στέλνουμε με φαξ στο ΤΣΑΥ. Στην περίπτωση αυτών που μένουν στην βόρεια Ελλάδα τα στέλνουμε στο παράρτημα ΤΣΑΥ Θεσσαλονίκης, που έχει τα παρακάτω στοιχεία επικοινωνίας:
Κυρία Κουλκουβίνα,
ΕΤΑΑ (πρώην ΤΣΑΥ),
26ης Οκτωβρίου 90,
(Porto Center)
546 28 Θεσσαλονίκη
( Fax: 2310 - 51 81 01 και τηλέφωνα: 2310 – 513 452 ή 2310 – 513 458 ).
Διευκρινήσεις (επί των διευκρινήσεων) για την συμπλήρωση της αίτησης:Στην πρώτη σειρά αριστερά εκεί που γράφει "Φορέας" γράφουμε ΕΤΑΑ / ΤΣΑΥ ενώ δεξιά εκεί που γράφει “Υποκατάστημα” δεν γράφουμε τίποτε.
Στην διεύθυνση, εκεί που γράφει χώρα γράφουμε για την περίπτωση της Ελλάδος: G R
Εκεί που γράφει ‘’Στοιχεία άμεσα ασφαλισμένου – συνταξιούχου’’ (στην μέση περίπου της σελίδας της αίτησης) δεν γράφουμε τίποτε αν πρόκειται για εμάς τους ίδιους που είμαστε άμεσα ασφαλισμένοι.
Εκτός αυτών πρέπει κανείς να ακολουθήσει και τους κανόνες που περιγράφονται στο επισυναπτόμενο παραπάνω κείμενο “Συνοπτικές Οδηγίες Συμπλήρωσης της Αίτησης”.
Στις προαναφερόμενες συνοπτικές οδηγίες όπου γράφεται ότι ‘’κυκλώνουμε’’ την σωστή προαναφερόμενη απάντηση, στην πραγματικότητα εννοούν, όπως μου εξήγησε από το τηλέφωνο η υπάλληλος του ΤΣΑΥ κ. Κουλκουβίνα, ότι βάζουμε σταυρουδάκι στο κατάλληλα για αυτό σχεδιασμένο τετραγωνάκι.
Πάνω στην αίτηση που θα στείλουμε με φαξ μπορούμε σε μια γωνιά να γράψουμε με μολύβι "Υπ'όψιν κυρίας Κουλκουβίνα" (για εμάς που τα στέλνουμε στην Θεσσαλονίκη) για να είμαστε βέβαιοι ότι θα τα παραλάβει η σωστή υπάλληλος. Το γράφουμε με μολύβι ώστε σε περίπτωση που τελικά έχει αλλάξει η υπάλληλος να σβήσουμε απλώς το όνομα της υπαλλήλου, να γράψουμε το σωστό και να την ξαναστείλουμε με φαξ χωρίς να χρειαστεί να ξαναγράψουμε από την αρχή όλη την αίτηση.
Διευκρίνιση για το πώς λαμβάνουμε την κάρτα:Αυτοί που ζουν στην Βόρεια Ελλάδα, εκτός Θεσσαλονίκης, λαμβάνουν την κάρτα μέσω ταχυμεταφοράς στη διεύθυνσή που δίνουν. Το κόστος για την αποστολή της κάρτας μέσω ταχυμεταφοράς το επωμίζεται ο ασφαλισμένος του ΤΣΑΥ που έχει παραγγείλει την κάρτα. Στην περίπτωσή μου πλήρωσα στις 29/06/2009, 11,5 ευρώ στις ταχυμεταφορές ΕΛΤΑ για να παραλάβω την κάρτα.