Θέματα Εργασίας > Εμπειρίες κατά την εργασία στην ΠΦΥ

Είναι πολλοί οι ειδικοί...τι θα κάνουν; Οι περισσότεροι ασχολούνται με την ΠΦΥ.

<< < (2/2)

Argirios Argiriou:
Κακά τα ψέμματα: Οι ειδικοί όντως είναι πολλοί στην Ελλάδα και όντως ασχολούνται κυρίως με Πρωτοβάθμια. Δεν είναι όμως ρεαλιστικό να τους βγάλουμε εκτός Πρωτοβάθμιας γιατί πρέπει και αυτοί κάπως να ζήσουν τις οικογένειες τους.

Αυτό όμως που νομίζω ότι είναι ρεαλιστικό είναι να μπούνε κανόνες, για κάθε ειδικότητα, για το πως πρέπει να ελέγχονται/αντιμετωπίζονται (ή ενίοτε μην ελέγχονται/αντιμετωπίζονται) οι ασθενείς στην ΠΦΥ. Επίσης το να αυξηθούν οι αρμοδιότητες των Γενικών Ιατρών (π.χ. να μπορούν να συνταγογραφούν και αυτοί Φυσικοθεραπείες , Οπιοειδή, και κάποια τουλάχιστον Ουρολογικά, Πνευμονολογικά και Νευρολογικά φάρμακα ) χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι θα αφαιρεθεί αυτή η δυνατότητα από τους αντίστοιχους Ειδικούς. Τέλος να προβλεφτεί ένα είδος μετεκπαίδευσης επιδοτούμενης από το Κράτος (διαφορετικού περιεχομένου για την κάθε ειδικότητα) για αυτούς τους Ειδικούς που πιθανόν να θελήσουν να λάβουν την ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής ( ξέρω θα πέσουν οι Γενικοί Ιατροί στην Ελλάδα να με φάνε, αλλά αυτή είναι η γνώμη μου).

Denominator:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΤέλος να προβλεφτεί ένα είδος μετεκπαίδευσης (διαφορετικό για την κάθε ειδικότητα) για αυτούς τους Ειδικούς που πιθανόν να θελήσουν να λάβουν την ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής ( ξέρω θα πέσουν οι Γενικοί Ιατροί στην Ελλάδα να με φάνε, αλλά αυτή είναι η γνώμη μου).

--- Τέλος παράθεσης ---
Κι όμως, Αργύρη, δε χρειάζεται να φοβάσαι μη... σε φάνε. Η αλήεθια είναι ότι δεν υπάρχουν αρκετοί Γενικοί Ιατροί (τουλάχιστον ακόμη).
Παλαιότερα είχε δοθεί ο τίτλος της Γενικής Ιατρικής σε συναδέλφους άνευ ειδικότητας με συνοπτικές διαδικασίες.
Η πρόταση είναι άκρως λογική και σε προηγούμενα posts έχω αναφέρει κάτι αντίστοιχο για τους Παθολόγους.
Σαφώς και για κάθε ειδικότητα (από όσες είναι πιο κοντά στην ΠΦΥ, τουλάχιστον) θα μπορούσε να προβλεφθεί ένας κύκλος γνωστικών αντικειμένων και δεξιοτήτων ως ο ελάχιστος για να τεκμηριώνεται η επάρκεια σε επίπεδο ιατρού ΠΦΥ, εφάμιλλου του Γενικού Ιατρού.

Ορθοπαιδικός:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος.... Να αξιοποιηθεί το ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης ως πλήρης ιατρικός φάκελος και να γίνουν επαυτού μελέτες registry σε τακτική βάση, να δούμε πού υστερούμε, τι πρέπει να βελτιώσουμε. Ποιοι πρέπει να λάβουν σύσταση (επειδή κάνουν μαγνητική σε κάθε πονοκέφαλο και γοναλγία και έχουν ποσοστό ανεύρεσης παθολογίας 1 στα 300 μαγνητικές) και ποιοι δίνουν αντιβίωση σε κάθε ίωση.
...

--- Τέλος παράθεσης ---
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος......Αυτό όμως που νομίζω ότι είναι ρεαλιστικό είναι να μπούνε κανόνες, για κάθε ειδικότητα, για το πως πρέπει να ελέγχονται/αντιμετωπίζονται (ή ενίοτε μην ελέγχονται/αντιμετωπίζονται) οι ασθενείς στην ΠΦΥ. .....

--- Τέλος παράθεσης ---
   Κανόνες, με αρκετά λάθη έχουν μπει. πχ στην οσφυαλγία δεν δίνεις (και δεν είναι λογικό να δώσεις, εκτός αν υποψιάζεσαι νεοπλασία) MRI. Ωστόσο βλέπω ουκ ολίγες με τέτοια διάγνωση. Τα πρωτόκολλα περίπου υπάρχουν, οι μέσοι όροι υπάρχουν απλά κάνεις δεν ενδιαφέρεται. Και αν "πει" κάτι ο ΕΟΠΥΥΥς πέφτουν όλοι να τον φάνε (κυρίως οι ΙΣ) καλύπτοντας τους πάντες ανεξαιρέτως...
   Ίσως θα έπρεπε να περνιούνται στο σύστημα και τα αποτελέσματα εξετάσεων για να φαίνονται πόσες έγιναν "χωρίς λόγο" (από την άλλη μια δισκοπάθεια στον αυχένα, το 80%+ των σαραντάρηδων την έχει).
    Δυστυχώς ο έλεγχος είναι πραγματικά δύσκολος και αν είναι υπερβολικός δεσμεύει τον σωστό ιατρό και βλάπτει τον ασθενή... Πρέπει οι ίδιοι να είμαστε σωστοί και δεν ξέρω πως θα γίνει αυτό (προσωπικά προ λίγων ετών απέφευγα να γράφω MRI και Φ/Θ συχνά μέχρι που διαπίστωσα ότι είμαι μάλλον ο χαζός της περιοχής που διώχνω ασθενείς... από τότε δυστυχώς έχω βελτιωθεί).
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΑναλογίζομαι συχνά πυκνά πόσο πιο οικονομική θα έπρεπε να έρχεται η υγεία στο ελληνικό δημόσιο.....

--- Τέλος παράθεσης ---
   Θα διαφωνήσω. Με αυτά που προσφέρει το ελληνικό σύστημα υγείας (ότι θέλεις από εξετάσεις και από φάρμακα εύκολα ακόμα και σε κάθε ...παρεπιδημούντα που παίρνει ΑΜΚΑ άμεσα, να μην υπολογίσουμε και τα χειρουργεία) κοστίζει πολύ λίγα στο δημόσιο. Στις τσέπες των ασθενών φαίνεται.

schumifer:
Έχετε δίκιο, 1650 η Ελλάδα και κοντά 4000 ευρώ η Σουηδία κατά κεφαλήν. 2500 ευρώ ανά κεφάλι θα έπρεπε να μας περισσεύει για βελτίωση ποιότητας ζωής και άλλα όμορφα... (μαθηματικά του αέρα)

Gatekeeper:
Εαν κάθε πολίτης είχε τον ένα και αποκλειστικό πρωτοβάθμιο ιατρο του (PCP) τότε και η δουλειά των ιατρών λοιπών ειδικοτήτων θα ήταν πιο εύκολη και ουσιαστική.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση