Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
19 Ιανουαρίου 2025, 04:42:59

Αποστολέας Θέμα: Με έξυπνες λύσεις οι Ελβετοί αποφεύγουν τα αρνητικά επιτόκια.  (Αναγνώστηκε 4252 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

14 Οκτωβρίου 2019, 19:35:10
Αναγνώστηκε 4252 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Καθημερινή, 11/10/2019

Στο καντόνι Τσουγκ, το υπουργείο Οικονομικών καθυστερεί να παραλάβει περίπου 1 δισ. ελβετικά φράγκα από φορολογικά έσοδα για να μην τα καταθέσει στις τράπεζες με αρνητικό επιτόκιο.

Νέα καταφύγια για τα χρήματά τους μακριά από τις τράπεζες αναζητούν Ελβετοί αξιωματούχοι και πολλοί ιδιώτες, ώστε να ξεφορτωθούν όσο το δυνατόν περισσότερα μετρητά μπορούν και συνεπώς να αποφύγουν τα οδυνηρό κόστος των αρνητικών επιτοκίων.
Με επιτόκιο δανεισμού -0,75%, οι αξιωματούχοι στο ελβετικό καντόνι Τσουγκ, προκειμένου να μειώσουν τα μετρητά στην τράπεζα, βάζουν τη φαντασία τους να δουλέψει, και πολλές φορές καταφεύγουν σε ακραίες λύσεις. Το υπουργείο Οικονομικών του Τσουγκ καθυστερεί, παραδείγματος χάριν, να παραλάβει περίπου 1  δισ. ελβετικά φράγκα από φορολογικά έσοδα, που του αναλογούν. Το Τσουγκ, το οποίο φιλοξενεί περίπου 1.800 διεθνείς επιχειρήσεις λόγω της χαμηλότατης φορολογίας εταιρικών κερδών, σκοπεύει φέτος να πληρώσει νωρίτερα τους λογαριασμούς και τα επιδόματα Χριστουγέννων, ώστε να αποφύγει τα αρνητικά επιτόκια.
«Μπορεί να βρεθείς και με περισσότερα από 1 δισ. ελβετικά φράγκα σε έναν λογαριασμό, για παράδειγμα στη μέση του έτους, όταν στέλνονται τα ειδοποιητήρια για την καταβολή φόρων», σύμφωνα με συνέντευξη που παραχώρησε ο Χάινζ Τάενλερ, μέλος της επιτροπής οικονομικών του Τσουγκ, στο Bloomberg. Το καντόνι του Τσουγκ, λαμβάνοντας έξυπνα μέτρα, κατάφερε να χάσει μόνο 7.000 φράγκα από τα αρνητικά επιτόκια το 2019, αλλά σε περίπτωση που τα επιτόκια μειωθούν περαιτέρω, θα πρέπει να αναζητήσει ακόμη δραστικότερες εναλλακτικές.
Τα αρνητικά επιτόκια έχουν μετατραπεί σε πραγματική απειλή για την Ευρώπη, ενώ ο Χάινζ Τάενλερ χαρακτηρίζει την όλη κατάσταση «πραγματικά μεγάλο μπελά», όπως αναφέρει το Bloomberg. Πολλές τράπεζες, οικονομολόγοι και κεντρικοί τραπεζίτες εκθειάζουν τη χρησιμότητά τους, ωστόσο όσοι πράγματι τα πληρώνουν καταλήγουν να αλλάξουν τον τρόπο που διαχειρίζονται τα χρήματά τους. Τα επιτόκια δανεισμού έχουν υποχωρήσει σε τόσο χαμηλό επίπεδο, ώστε πλέον περισσότερο βλάπτουν παρά ευνοούν, όπως πιστεύει ο Αξελ Βέμπερ, πρόεδρος της UBS και πρώην πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας. Μάλιστα, δεδομένης της επιβράδυνσης στην Ευρώπη, δεν προβλέπεται πως η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια, τουλάχιστον όχι στο κοντινό μέλλον.
Ελβετικές εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα της βιομηχανίας ή της λιανικής, καθώς και ορισμένα συνταξιοδοτικά ταμεία εξετάζουν την επιλογή της «αποθήκευσης» των χρημάτων σε χρηματοκιβώτια, σύμφωνα με πληροφορίες που παραχώρησε στο Bloomberg η ασφαλιστική εταιρεία Zurich Insurance Group. Τα ασφάλιστρα ισοδυναμούν με μερικά χιλιοστά του ασφαλιζόμενου ποσού και είναι επομένως φθηνότερα από το κόστος των αρνητικών επιτοκίων. Οι αιτήσεις για χρηματοκιβώτια στη Zurich Insurance αυξήθηκαν για πρώτη φορά το 2015, όταν η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας επέβαλε αρνητικά επιτόκια. Οι αιτήσεις «αυξήθηκαν και πάλι πρόσφατα, όταν ξεκαθαρίστηκε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά παγκοσμίως», όπως δήλωσε στο Bloomberg η Ρενέ Χαρλαχερ, υψηλό στέλεχος της ελβετικής ασφαλιστικής.

Στην πλειονότητα των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης έχουν επιβληθεί αρνητικά επιτόκια δανεισμού στο -0,5%. Ο αρχικός σκοπός της ΕΚΤ μέσω των χαμηλών επιτοκίων ήταν η ενίσχυση του πληθωρισμού, αλλά ταυτόχρονα οι πιστωτές με υψηλή πιστοληπτική αξιολόγηση μπορούσαν να συγκεντρώσουν μεγάλα ποσά χωρίς να πληρώσουν ή ακόμη και να πληρωθούν, για να δανειστούν.
Οι ελβετικές αρχές καλούνται να προβούν σε μεγαλύτερες δημόσιες δαπάνες, ώστε να αντισταθμίσουν την επιβράδυνση, που έχει χτυπήσει σε ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης. Ωστόσο, η Ελβετία παραμένει επιφυλακτική ως προς τις δημόσιες δαπάνες.
Το υψηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης καντόνι της Βασιλείας, το οποίο φιλοξενεί και τις γιγαντιαίες φαρμακευτικές εταιρείες Roche και Novartis, ουσιαστικά πληρώνεται για να δανείζεται χρήματα και με αυτό τον τρόπο συγκεντρώνει περίπου 4 εκατ. φράγκα ετησίως. Τα χρήματα χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή του χρέους. Σύμφωνα με τον Σβεν Μιχάλ, γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών της Βασιλείας, η κυβέρνηση του καντονιού δεν ξοδεύει τα επιπλέον χρήματα. Εχουμε μια «στρατηγική μακροπρόθεσμης δημοσιονομικής βιωσιμότητας. Αυτό δεν αλλάζει», συμπλήρωσε ο Μιχάλ, σύμφωνα με το Bloomberg

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 14 Οκτωβρίου 2019, 19:37:20 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

14 Οκτωβρίου 2019, 22:09:47
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Οι ελβετικές αρχές καλούνται να προβούν σε μεγαλύτερες δημόσιες δαπάνες, ώστε να αντισταθμίσουν την επιβράδυνση, που έχει χτυπήσει σε ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης. Ωστόσο, η Ελβετία παραμένει επιφυλακτική ως προς τις δημόσιες δαπάνες.
Γιατί δεν μας τα στέλνουν (τα χρήματα) Ελλάδα ;
Εμείς γνωρίζουμε καλά να ταϊζουμε εργολάβους και φαρμακάδες. Πρωταθλητές είμασταν στις δημόσιες δαπάνες.

Να σας αναφέρω το τελευταίο ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΟ παράδειγμα: θέλουν να πάνε στην νέα σιδηροδρομική γραμμή μέσα στην πόλη της Πάτρας και έχουν στυλώσει τα πόδια, κάτοικοι και φορείς, να πάει ΥΠΟΓΕΙΑ !
Μιλάμε για 500 εκατ. έργο για 8 χλμ γραμμής, τέτοια δεν κάνουν ούτε στην Ελβετία που ρέει το χρήμα και στα ποτάμια...
Σε μια χώρα που δεν έχει τραίνο στα Γιαννενα και στην Καβάλα, οι Πατρινοί ζητάνε ό,τι τους καπνίσει.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
1 Απαντήσεις
3258 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 20 Οκτωβρίου 2017, 18:59:30
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
4869 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 12 Σεπτεμβρίου 2015, 11:42:58
από Argirios Argiriou
5 Απαντήσεις
2702 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 10 Ιουνίου 2016, 23:25:29
από Αρχίατρος
0 Απαντήσεις
5001 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 24 Νοεμβρίου 2019, 21:57:16
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
7138 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 23 Αυγούστου 2024, 08:25:33
από Argirios Argiriou