Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
27 Ιανουαρίου 2025, 06:47:27

Αποστολέας Θέμα: Η εμπειρία ενός πρώην Διευθυντή Νοσοκομείου (δημοσίευση στον τοίχο του στο fb).  (Αναγνώστηκε 28069 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

3 Δεκεμβρίου 2019, 18:05:09
Αναγνώστηκε 28069 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Η εμπειρία ενός πρώην Διευθυντή Νοσοκομείου, του Panayotes Servos, (δημοσίευση στον τοίχο του στο facebook στις 02/12/2019). Την αναδημοσιεύω, όπως επίσης και το όνομά του, μετά από άδειά του:

Σεντονι....
ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΣΥ

Εχω ζησει την Υγεια απο μεσα σαν στελεχος της για 3 χρονια. Επειδη διαβαζω πολλα, ειπα να καταθεσω τις οποιες γνωσεις απεκομισα, και την προσωπικη μου αποψη.
Παμε λοιπον. Κατ αρχην διαβαζω πολλα για τα ελλειμματα των Νοσοκομειων. Ο «ελληνικος» τροπος λειτουργιας θα δημιουργει αναποφευκτα ελλειμματα. Γιατι ; Για ενα απλο λογο. Ο κυριωτερος (αν οχι αποκλειστικος) «πελατης» των Νοσοκομειων ειναι τα ασφαλιστικα ταμεια. Απο τα ταμεια εισπρατουν τα Νοσηλεια. Τα Νοσηλεια δεν οριζονται απο τα πραγματικα εξοδα του εκαστοτε νοσοκομειου, αλλα με βαση ενα τιμοκαταλογο που εκδιδει το υπουργειο και ειναι συμφωνημενος με τα ταμεια (ή τον προϊσταμενο υπουργο των ταμειων). Οπως ολοι γνωριζουμε τα ταμεια ειναι καταχρεωμενα, και ετσι τα Νοσηλεια κρατωνται πλασματικα χαμηλα, για να μην επιβαρυνθουν τα ελλειμματα των ταμειων. Αυτο φυσικα οδηγει τα νοσοκομεια σε ελλειμματα.... Υπαρχουν περιπτωσεις χρεων προς προμηθευτες με τρια χρονια καθυστερηση... Παραλογο αλλα ελληνικο 😊
Λαβετε υπ οψη σας πως με τα εισπρατομενα νοσηλεια τα νοσοκομεια πληρωνουν ολα τα αλλα εξοδα τους, πλην των μισθων του μονιμου προσωπικου (ιατρων, νοσοκομων, διοικητικων υπαλληλων), οι οποιοι πληρωνονται απ ευθειας απο το Υπουργειο Υγειας. Αν προσθεταμε και αυτα τα χρηματα τοτε τα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ελλειμματα θα ηταν τεραστια! Αρα λοιπον ΟΛΑ τα νοσοκομεια μας ειναι υποχρεωμενα να ζησουν με αυτη την πραγματικοτητα, και κανενας δεν κανει κατι για αυτο εδω και δεκαετιες (απο τοτε που φτιαχτηκε το ΕΣΥ, κατα την γνωμη μου τεραστια ανοησια).

Προσπερνωντας το θεμα των εξοδων, παμε στο πραγματικο τεραστιο θεμα του συστηματος του ΕΣΥ οπως εχει φτιαχτει. Υποφερει απο 2 τεραστια τερατουργηματα.

1.Δεν εχει προβλεψει και δεν εχει φτιαξει την Υγεια με την σωστη σειρα. Πρωτοβαθμια, Δευτεροβαθμια και Τριτοβαθμια. Τα Νοσοκομεια, ειδικα στην επαρχια ειναι φορεις και των τριων βαθμιδων!!! Εχεις πυρετο;; Κατ ευθειαν στο νοσοκομειο. Εχεις καποια υποψια για την υγεια σου;; Κατ ευθειαν στο νοσοκομειο. Αποτελεσμα;; Τεραστιες ουρες και ρατζα. Κανενα νοσοκομειο δεν μπορει να αντεξει αυτο τον ογκο δουλειας. Λαβετε υπ οψη σας οτι τα νοσοκομεια στην επαρχια εφημερευουν 24 ωρες, 7 μερες, 365 μερες καθε χρονο....

2.Τα νοσοκομεια στην χωρα δεν εχουν φτιαχτει και τοποθετηθει με βαση τις αναγκες του πληθυσμου, αλλα με βαση τις γνωριμιες του υπουργου ή του δημαρχου. Ετσι ειναι σπαρμενα σε ολη την χωρα (που εχει και πολλες δυσκολιες λογω των πολλων νησιων), χωρις καμμια προβλεψη ή μελετη ή αξιολογηση των καταστασεων και των πληθυσμων. Κατι αναλογο με τα τμηματα ανωτερων και ανωτατων σχολων που φτιαξαμε σε ολη την επικρατεια για ψηφους.... Αυτο εχει σαν αποτελεσμα την απολυτη υποστελεχωση ΟΛΩΝ των επαρχιακων νοσοκομειων και σε ιατρικο αλλα κυριως και σε νοσηλευτικο προσωπικο. Ειναι εφιαλτης να προσπαθεις να φτιαξεις τις βαρδιες ιατρων και νοσηλευτων για εφημερια 365 ημερων τον χρονο.... Σε πολλα οι εφημεριες γινονται απο το σπιτι... και αν χρειαστει καλουνται στο νοσοκομειο...
Αυτη ειναι η παγματικοτητα που ζουν δεκαετιες τωρα τα νοσοκομεια μας και το ΕΣΥ μας. Πολλοι ανθρωποι προς τιμη τους το σωζουν με την δουλεια τους και τις θυσιες τους. Ειναι ισως ο μονος τομεας του Δημοσιου που βρισκεις λιγους υπαλληλους να μην κανουν την δουλεια τους. Η μεγαλη πλειοψηφια τους προσπαθει να κανει την δουλεια του.

Παμε τωρα στο ζουμι.

Κανενας Διοικητης οσο και να προσπαθησει, δεν μπορει να κανει τιποτα το σημαντικο. Ειναι το πλαισιο τοσο στενο, που ελαχιστα πραγματα μπορει να προσφερει. Η θεση ειναι καθαρα διοικητικη και απαιτει μανατζερς, οχι γιατρους. Ακουω και αυτο πολλες φορες. Απαιτει ανθρωπους που καταλαβαινουν απο οικονομικα, στοχους, διαχειριση ανθρωπινων πορων, διοικηση. Οι ιατρικες γνωσεις δεν απαιτουνται, αλλωστε υπαρχει το Επιστημονικο Συμβουλιο και ο Διευθυντης Ιατρικης Υπηρεσιας για αυτα τα θεματα. Το 99% των προβληματων (για να μην πω 100%) στα νοσοκομεια δεν εχουν να κανουν με τα ιατρικα θεματα.

Πως μπορει να φτιαχτει αυτη η κατασταση;; Νομιζω χρειαζονται 3 βηματα.

1.Ιδρυση μιας σωστης πρωτοβαθμιας υγειας. Αυτη ειναι μια βαθυτατα προοδευτικη μεταρρυθμιση που θα εσωνε ζωες, θα γλυτωνε κοστη, και θα αποσυμφορουσε τα νοσοκομεια μας απο την τριτοκοσμικη σημερινη εικονα τους.

2.Τιμοκαταλογος με βαση τα πραγματικα κοστη των νοσοκομειων, που θα περιλαμβανουν το κοστος του προσωπικου. Τα ταμεια με την σειρα τους θα πρεπει να χρεωνουν τους ασφαλισμενους με εισφορες υγειας που θα ειναι πραγματικες και οχι αλλα λογια να αγαπιομαστε (σκεφθειτε την διαφορα μεταξυ ιδιωτικης ασφαλειας και χρεωσεων υπερ υγειας των ταμειων..). Μια αλλη φιλοσοφια ειναι απαραιτητη. Ισως ηρθε η ωρα ο ασφαλισμενος να εισπρατει απο το κρατος ενα κουπονι, και ας επιλεγει εκεινος σε ποιο νοσοκομειο θα παει... Αυτο βεβαια προϋποθετει πραγματικα κοστη.

3.Ενα σχεδιο εικοσαετιας χωροταξικης και οχι μονο αναδιαρθρωσης των νοσοκομειων, με βαση πλανο, αναγκες, πληθυσμους, ειδικες συνθηκες.

Φυσικα αντι ολων αυτων θα μπορουσε κανεις να κανει μια ρηξικελευθη προταση.... Ιδιωτικοποιηση ΟΛΩΝ των νοσκομειων της χωρας 😊 😊 Αλλά αυτο ειναι μια τεραστια συζητηση και ειναι αλλο θεμα. Αξιζει παντως της προσοχης μας.

« Τελευταία τροποποίηση: 4 Δεκεμβρίου 2019, 23:43:40 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
1 Απαντήσεις
12755 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Οκτωβρίου 2016, 00:44:10
από Αδαμάντιος Σκούφαλος
0 Απαντήσεις
2493 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 2 Νοεμβρίου 2016, 23:40:58
από dshmarina
0 Απαντήσεις
40959 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 18 Μαΐου 2019, 00:44:19
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
12171 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Ιανουαρίου 2024, 02:12:46
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
8571 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 13 Ιουνίου 2024, 22:46:40
από Argirios Argiriou